تردید آلمان درباره افسانه «جاسوسی در جیب» هوآوی
نظرسنجیها درباره نامزدهای دموکرات؛ نزول بایدن، صعود بلومبرگ
ایالات متحده آمریکا مدعی است که شرکت چینی هوآوی با فناوری خود در خدمت سازمانهای جاسوسی چین است. موضوعی که شرکت هوآوی تکذیب میکند. مقامات امنیتی آلمان نسبت به درستی اتهامات آمریکا در تردید هستند. به گزارش ایسنا، آمریکا مدعی است که فناوری بهکار گرفتهشده در محصولات شرکت چینی هوآوی زمینههای جاسوسی را فراهم میکند. حتی ادعا شده که بسیاری از مردم جهان با داشتن «جاسوسی در جیب» خود در تردد هستند. سایت «تاگسشاو» وابسته به شبکه یک تلویزیون آلمان با انتشار گزارشی از نتایج تحقیقات مقامات امنیتی آلمان درباره اتهامات جاسوسی علیه شرکت هوآوی خبر داد. بر اساس تحقیقات و پژوهشهای دو فرستنده تلویزیونی آلمان، شبکههای «وست دویچن روندفونک» و «نورد دویچن روندفونک» و همچنین روزنامه آلمانی «زود دویچه» هیچ نشانه و سندی مبنی بر صحت داشتن اتهامات آمریکا به شرکت چینی هوآوی در دست نیست. رسانهها اعلام کردهاند که درباره نظر مسوولان امنیتی آلمان و کارشناسان امور سایبری این کشور تحقیق کرده و به این نتیجه رسیدهاند که اتهامات وارده به شرکت چینی هوآوی از سوی آمریکا متکی بر سند و مدرک مشخصی نیست. به گزارش دویچهوله، آلمان و شماری از کشورهای اروپایی درصدد هستند برای ایجاد شبکه 5G از خدمات و تکنیک شرکت چینی هوآوی بهره گیرند. این دقیقاً همان چیزی است که نارضایتی آمریکا را برانگیخته است. در ماه دسامبر گذشته، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا اقدام به اعزام گروهی از کارشناسان خود به برلین کرد. ماتیو پوتینگر، معاون مشاور امنیت ملی کاخ سفید و همچنین یوشوآ استاینمن، معاون ویژه در امور سایبری همراه با شماری از کارشناسان و ماموران پلیس فدرال آمریکا که در حوزه مبارزه با جاسوسی فعالیت داشتند، راهی آلمان شدند. آنها مدعی شده بودند که دلایل و اسناد آشکاری مبنی بر تلاش شرکت هوآوی برای سرقت اطلاعات و شنود مکالمات دارند.
ناخرسندی ترکیه از مذاکرات با روسیه درباره ادلب
سخنگوی نهاد ریاستجمهوری ترکیه اعلام کرد مذاکرات با مسکو درباره ادلب نتایج رضایتبخشی دربر نداشت و مذاکرات بین دو طرف روسیه و ترکیه ادامه خواهد داشت. ابراهیم کالین، سخنگوی نهاد ریاستجمهوری ترکیه پس از نشست کابینه طی سخنانی در جمع خبرنگاران در مجتمع ریاستجمهوری این کشور در آنکارا اظهار کرد: خطمشی اصلی ما در ادلب بازگشت به اجرای توافق سوچی است. وی همچنین در رابطه با روند مذاکرات با روسیه در مورد ادلب سوریه تصریح کرد: تاکنون نتیجه مطلوب و رضایتبخشی از مذاکرات حاصل نشده است. ما برنامه و نقشه ارائهشده را نپذیرفتیم. کالین درباره محل استقرار پستهای دیدهبانی ترکیه در ادلب نیز گفت: تغییر محل استقرار پستهای دیدهبانی کشور در ادلب مطرح نیست. کسی شک نداشته باشد که در صورت حمله به سربازانمان در ادلب به شدیدترین شکل ممکن پاسخ خواهیم داد. استحکامات و ارسال محمولههای نظامی به منطقه برای حفاظت از غیرنظامیان در ادلب ادامه خواهد یافت. وی درباره موضع ناتو نیز تاکید کرد: اگر اوضاع به همین منوال پیش برود اکتفای ناتو و همپیمانان ما به تقدیر از موضع و ترغیب ما امری ناکافی و غیرقابل قبول است زیرا مساله ادلب تنها به ترکیه مربوط نمیشود و ترکیه هیچ طمع سیاسی یا طمعی به خاک و نفت سوریه ندارد.
حاکمیت سوریه، عراق و لیبی باید محترم شناخته شود
وزیر خارجه روسیه در کنفرانس خبری مشترک با همتای اردنی خود در مسکو، درباره تحولات منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا صحبت کرده و از لزوم احترام گذاشتن به حاکمیت سوریه، عراق و لیبی سخن گفته است. به گزارش فارس، «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه بعد از دیدار و رایزنی با همتای اردنی خود که به مسکو سفر کرده است، آخرین مواضع روسیه در قبال مسائل مختلف از قبیل عراق، سوریه و لیبی را بازگو کرد. وزیر خارجه روسیه در نشست خبری مشترک با «ایمن الصفدی» همتای اردنی خود به تحولات کشورهای منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا اشاره کرد. به گفته سرگئی لاوروف، «باید به حاکمیت سوریه، عراق و لیبی احترام گذاشته شود». وزیر خارجه روسیه با اشاره به اقدامات ارتش سوریه در استان ادلب گفت: «ما بر ضرورت ریشهکن کردن تهدید تروریستی از سوریه تاکید داریم.» این مقام ارشد روس ضمن قدردانی از ایفای نقش اردن به عنوان «ناظر» در روند مذاکرات آستانه درباره سوریه افزود: «ما از طرح اردن برای اجرای پروژههای بازسازی در جنوب سوریه حمایت میکنیم.» لاوروف درباره تحولات لیبی اظهارنظر کرد. به گفته او، «عدم مداخله خارجی در لیبی، برای دستیابی به راهکار در این کشور، حیاتی است».
روسای کمیسیونهای انتخابات افغانستان ممنوعالخروج شدند
یک روز پس از اعلام نتیجه نهایی انتخابات ریاستجمهوری افغانستان عبدالله عبدالله رئیس اجرایی دولت وحدت ملی سابق و نامزد شکستخورده انتخابات روسای کمیسیونهای انتخابات را ممنوعالخروج کرد. به گزارش رسانههای افغانستان، عبدالله در یک کنفرانس خبری ضمن رد دوباره نتایج انتخابات اعلام کرد که خودش دولت فراگیر و «همهشمول» تشکیل خواهد داد. رئیس دفتر ریاست اجرایی افغانستان در نامهای به وزارت امور داخلی افغانستان اعلام کرد: به دستور عبدالله و به منظور اتخاذ تدابیر احتیاطی، رئیس و اعضای کمیسیون انتخابات و کمیسیون شکایات انتخاباتی شامل روسای دبیرخانهها و معاونان آنها تا زمان تصمیم قطعی محاکم دارای صلاحیت ممنوعالخروج هستند. در این نامه آمده است: «خوف فرار این مقامات بنا بر عدم ادای مسوولیت ملی آنها متصور است.» عبدالله ساعاتی پس از آنکه کمیسیون مستقل انتخابات اشرف غنی را برنده نهایی انتخابات ریاستجمهوری اعلام کرد، خودش را برنده این انتخابات دانست و گفت: دولت «همهشمول» تشکیل خواهد داد. از سوی دیگر، سرور دانش معاون دوم رئیسجمهوری افغانستان در مراسمی به مناسبت سیویکمین سالروز خروج نیروهای اتحاد جماهیر شوروی از افغانستان گفت: ما از تمام جوانب دخیل در انتخابات انتظار داریم که به روندهای ملی احترام بگذارند و نتیجه انتخابات را بپذیرند. اکنون زمان رقابتها تمام شده و وقت ایجاد دولت همهشمول ملی فرا رسیده است.
دولت ترامپ توان صلح با طالبان را ندارد
تحلیلگر تارنمای «واشنگتن اگزمینر» با ابراز بدبینی درباره توان دولت ترامپ برای صلح با طالبان نوشت رویکرد کاخ سفید به گونهای است که درگیری سربازان آمریکایی در جنگ افغانستان ادامه خواهد یافت. «دانیل دپتریس» در تحلیلی نوشت مردم آمریکا از درگیری کشورشان در جنگ بیپایان افغانستان خسته شدهاند و سربازان آمریکایی میخواهند به وطن خود و پیش خانوادههایشان بازگردند. وی با اشاره به ابراز خوشبینی مقامهای دولت آمریکا درباره توافق صلح با طالبان افزود: پس از گذشت نزدیک به یک سال و نیم از تلاشهای دیپلماتیک، به نظر میرسد ایالات متحده به توافقی با طالبان برای خاتمه بخشیدن به درگیریها در افغانستان رسیده باشد اما آنگونه که برخی رسانهها اعلام کردهاند، این «توافق صلح» نیست، بلکه تمهیداتی برای کاهش خشونت است که جنگجویان طالبان را ملزم میکند سلاحها، خمپارهها و کمربندهای انتحاری خود را به مدت یک هفته زمین بگذارند. این تحلیلگر مسائل بینالمللی تاکید کرد: کار سخت اساسی در واقع برقراری صلحی است که قرار است پس از اجرای یک هفته آتشبس به دست آید. حتی پس از آن نیز صلح در افغانستان به سختی محقق خواهد شد.
طالبان: تعیین دوباره اشرف غنی در تضاد با روند صلح است
طالبان در بیانیهای انتخابات افغانستان را جعلی خواند و تعیین دوباره اشرف غنی را در تضاد با روند صلح دانست. به گزارش فارس، طالبان انتخاب مجدد اشرف غنی بهعنوان رئیسجمهور افغانستان را محکوم کرد. طالبان در بیانیهای اعلام پیروزی اشرف غنی در نتیجه انتخابات را جعلی و نمایشی خواند و تاکید کرد این تعیین بیمعنی که زیر چتر اشغال صورت گرفته تلاشی ناکام برای خاک ریختن در چشم ملت افغانستان است. این بیانیه همچنین افزود که ملت مسلمان افغانستان پس از پایان یافتن اشغال، در مورد مسائل داخلی تصمیم خواهد گرفت و سرنوشت سیاسی خود را مشخص خواهد کرد و آن زمان با حاکمیت یک نظام قوی اسلامی به آرمانهای راستین خود خواهد رسید. طالبان ادامه داد انتخابات در زیر چتر اشغال و معرفی کردن خود بهعنوان رئیسجمهور، چنانکه در 19 سال گذشته مشکل ملت مسلمان افغانستان را حل نکرده از این پس هم حل نخواهد کرد. این گروه بار دیگر تاکید کرد که تعیین دوباره اشرف غنی در نتیجه انتخابات جعلی چنانکه غیرقانونی است و مشروعیت ندارد، همچنین با توجه به شرایط حساس قضیه کنونی افغانستان، با محتوای پروسه جاری صلح نیز در تضاد قرار دارد. این بیانیه در حالی صادر شد که به تازگی تلاشها برای توافق آمریکا و طالبان در دوحه به پایان رسیده و دو طرف اعلام کردند که در پایان فوریه این توافق به امضا خواهد رسید.
نظرسنجیها درباره نامزدهای دموکرات
سومین دور انتخابات مقدماتی درونحزبی نامزدهای ریاستجمهوری ۲۰۲۰ آمریکا از حزب دموکرات در ایالت نوادا در حالی چند روز دیگر برگزار میشود که طبق نظرسنجیهای انجامشده، جو بایدن معاون پیشین ریاستجمهوری آمریکا در مسیر نزولی بوده و مایکل بلومبرگ میلیاردر آمریکایی و شهردار پیشین نیویورک با اقبال بیشتری مواجه شده است. به گزارش ایرنا شبکه تلویزیونی سیانان روز چهارشنبه (۳۰ بهمنماه) به مقایسه نظرسنجیهای انجامشده «دانشگاه کوینیپیاک» (Quinnipiac University) و موسسه نظرسنجی «انپیآر» پرداخت. بنابراین گزارش در حالی که بایدن در دو انتخابات مقدماتی در ایالتهای آیوا و نیوهمپشایر نمایش دور از انتظاری داشت و تلاش دارد در انتخابات «انجمنهای حزبی - caucus» در ایالت نوادا که قرار است سوم اسفندماه برگزار شود، این ضعف را جبران کند اما او در نظرسنجیها نسبت به سایر رقبایش همچنان ضعیف نشان داده است. سیانان گزارش داد بایدن در نظرسنجی انجامشده توسط دانشگاه کوینیپیاک ایالت کنتیکت، در میان رایدهندگان سیاهپوست با ریزش ۲۲درصدی آرا مواجه شده آن هم در حالی که مایکل بلومبرگ دیگر رقیب تازه از راه رسیده دموکراتها، در میان این گروه از رایدهندگان آمریکایی جهش کرده است.
سندرز در صدر، بلومبرگ رتبه دوم
از دیگر نظرسنجیهای انجامشده در آستانه برگزاری انتخابات مقدماتی دموکراتها در ایالت نوادا، نظرسنجی مشترک رسانه آمریکایی «انپیآر - ردایو ملی همگانی» و موسسه «ماریست - Marist Poll» است که از صدرنشینی برنی سندرز و پیشی گرفتن بلومبرگ از بایدن و قرار گرفتن او پس از سندرز خبر میدهد. بر اساس این نظرسنجی مشترک که از ۱۳ تا ۱۶ فوریه (۲۴ تا ۲۷ بهمن) ۲۰۲۰ انجام شده، برنی سندرز با ۳۱ درصد آرا در صدر و مایکل بلومبرگ با ۱۹ درصد آرا در رده بعدی قرار گرفته است. جو بایدن نیز با کسب ۱۵ درصد آرا در مرتبه سوم قرار دارد. این نظرسنجی مشترک از بین یکهزار و ۴۱۶ رایدهنده آمریکایی و با خطای 3 /3 درصد انجام شده است.