از زبان ترامپ
رئیسجمهور ایالات متحده در داووس چه گفت؟
موفقیتی که آمریکا به آن رسیده است، غیرقابل انکار بوده و هیچ مورد مشابهی با آن در جهان وجود ندارد. وضعیت آمریکا تغییر کرده و آمریکا یک نقطه عطف داشته است؛ آن هم نه به واسطه تغییرات جزئی بلکه به واسطه روی آوردن به یک رویکرد کاملاً متفاوت. رویکردی که بهطور کامل روی نیروی کار ایالات متحده متمرکز است.
«موفقیتی که آمریکا به آن رسیده است، غیرقابل انکار بوده و هیچ مورد مشابهی با آن در جهان وجود ندارد. وضعیت آمریکا تغییر کرده و آمریکا یک نقطه عطف داشته است؛ آن هم نه به واسطه تغییرات جزئی بلکه به واسطه روی آوردن به یک رویکرد کاملاً متفاوت. رویکردی که بهطور کامل روی نیروی کار ایالات متحده متمرکز است. هر تصمیمی که ما در مورد مالیات، تجارت، تنظیم مقررات، انرژی، مهاجرت، آموزش و... میگیریم، روی بهبود کیفیت زندگی روزمره آمریکاییها متمرکز است. ما تصمیم گرفتهایم که بالاترین سطح استاندارد زندگی را برای شهروندان آمریکا به وجود آوریم و در حال حاضر هم داریم چنین کاری را برای نیروی کارمان میکنیم که به بالاترین سطح استاندارد زندگی در دنیا دست یابند. همچنین ما کاری کردیم که طبقه متوسط جامعه آمریکا بیشترین منفعت را ببرد. بالاترین وظیفهای که یک کشور دارد، این است که به فکر شهروندان خودش باشد و زندگی آنها را در اولویت قرار دهد. فقط زمانی که دولتها شهروندان خودشان را در اولویت قرار دهند، مردم بهطور کامل روی کشور خودشان سرمایهگذاری میکنند. در ایالات متحده ما در حال ساختن اقتصادی هستیم که برای همه مردم کار میکند. امروزه مدل آمریکایی یک مثال برای جهان است. مدلی که در آن بنگاهها و بازارها آزاد هستند. بازارهایی که بیشترین منفعت را برای بیشترین مردم به ارمغان میآورند. مدلی که در آن، جامعه، شرکتها و دولت با یکدیگر کار میکنند و برای خیر کل ملت، در کنار یکدیگر هستند. به عنوان بخشی از رویکرد جدید، ما بزرگترین بسته کاهش مالیاتها و اصلاح مالیاتی را در تاریخ آمریکا داریم. ما 650 هزار مادر مجرد و یک میلیون کودک آنها را به سرعت از فقر نجات دادیم. ما مراقبتهای بهداشتی کودکان را ارزانتر کردیم. اصلاحات ما در این مورد به والدینی که کار میکنند کمک کرد و دسترسی بچهها به خدمات بهداشتی و آموزش را به آنجایی رساند که لیاقتش را دارند.»
آنچه خواندید بخشی از صحبتهای رئیسجمهور ایالات متحده در داووس بود. ترامپ در حالی در داووس 2020 حضور یافت که در آنجا، صحبتی از استیضاح او و برکناریاش از قدرت نبود و در حالی که چهار هزار مایل از واشنگتن فاصله داشت، از این بابت چیزی در داووس ذهنش را آشفته نمیکرد. نکات کلیدیای را که ترامپ در سخنرانیهایش در داووس به آنها اشاره کرد میتوان در چند جمله خلاصه کرد. او در دومین سخنرانیاش به عنوان رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا در داووس به این موضوع اشاره کرد که چگونه رویکرد او در مورد آمریکا (اینکه آمریکا همیشه در اولویت باشد که خودش آن را «America-first» مینامد) کار کرده است و به دیگر کشورها پیشنهاد داد که مانند او عمل کنند.
او همچنین اشاره کرد که ایالات متحده چگونه در حال تجربه کردن رونق اقتصادی است و گفت طبقه متوسط آمریکا بیشترین منفعت را از این رونق اقتصادی برده است و میبرد. البته تعدادی از کسانی که در آنجا حضور داشتند میگویند که آنچه ترامپ در مورد ایالات متحده آمریکا مطرح کرده، بیش از اندازه خوشبینانه است. ترامپ در جریان سخنرانیهایش در داووس سیاستمداران و رهبران شرکتها را خطاب قرار داد و به آنها پیشنهاد کرد که برای موفق شدن باید همچون او عمل کنند. اگرچه تعدادی از مخاطبان او در داووس بر این نظر بودند که ترامپ در حین سخنرانیهایش در واقع میخواست خودش را برای انتخابات ریاستجمهوری سال 2020 ایالات متحده تبلیغ کند.
برای مثال «لوییز کارلوس ترابوکو کپی»، رئیس بانک برادسکو (یکی از بزرگترین بانکهای برزیل) گفته است که ترامپ تصویر خیلی طلاییای را از ایالات متحده آمریکا ارائه کرد و اینکه به داووس آمده بود تا برای انتخابات تبلیغ کند. ترامپ در طی سخنرانیهایش اشاره کرد که اقتصاد آمریکا در وضعیت بسیار خوبی قرار دارد و طبقه متوسط بیشترین نفع را میبرند. این در حالی است که صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده رشد اقتصادی ایالات متحده آمریکا رو به کاهش بگذارد. طبق پیشبینی صندوق بینالمللی پول، انتظار میرود که رشد اقتصادی آمریکا در سال 2020 معادل دو درصد و در سال 2021 معادل 7 /1 درصد باشد. کنت راگوف، اقتصاددان شناختهشده حوزه مالیه بینالملل که نوشتههای زیادی در مورد نرخ بهره، نقدینگی، نرخ ارز و مواردی از این دست دارد و در حال حاضر استاد دانشگاه هاروارد است در مورد سخنرانی ترامپ در داووس گفت: «سخنرانی ترامپ بهطور کلی یک سخنرانی عادی بود اما نسبت به سخنرانیهای قبلیاش، از نظم بیشتری برخوردار بود و همچنین کمتر احساسی بود.»
راگوف افزود: «بعضی از واقعیتهایی که ترامپ به آنها اشاره کرد بسیار مهم بودند. اما او همچنین به بعضی از چیزهایی اشاره کرد که من نمیدانم از کدام سیاره آمدهاند: بهطور ویژه اینکه دولت او خطمشیهایی را اتخاذ کرده است که به موجب آنها، زنان راحتتر از قبل میتوانند فرزندان خود را درمان کنند و مراقب سلامت آنها باشند.» ترامپ در صحبتهایش ادعا کرد که دولت او گامهای خارقالعادهای برداشته است. و گفت: «ما جوامع فراموششده را از روی زمین بلند کردیم، فرصتهای جذاب جدیدی را برای آنها خلق کردیم و به هر آمریکایی کمک کردیم که راهش را برای رسیدن به رویای آمریکایی (رویای شغل خوب، خانه امن و زندگی بهتر برای فرزندان) پیدا کند.» ماریو مورتی پولِگاتو، رئیس شرکت خردهفروشی «جِئوکس» که در صنعت کفش فعال است گفت که صحبتهای ترامپ بیش از حد خوشبینانه بود. روابط تجاری میان اتحادیه اروپا و ایالات متحده از زمانی که ترامپ در سال 2016 به عنوان رئیسجمهور انتخاب شده، رو به زوال گذاشته است. انتخاب ترامپ به عنوان رئیسجمهور باعث شد که مذاکرات تجاری میان دو طرف در دو سوی اقیانوس اطلس، تقریباً به پایان برسد. ترامپ بعد از انتخاب شدن به عنوان رئیسجمهور و طی چند سال گذشته، بر روی آلومینیوم و فولاد اروپا تعرفه وضع کرده است. او همچنین وظایف دوچندانی را بر دوش اروپا گذاشته است (در مورد یارانههای خطوط هوایی) و همچنین خودروسازان اروپایی و تولیدکنندگان کالاهای مصرفی فرانسوی بعد از انتخاب ترامپ با تهدید مواجه شدهاند.
آلبرتو آلمانو، استاد حقوق اتحادیه اروپا در مدرسه کسبوکار HEC در پاریس گفت که سخنرانی ترامپ، مجموعهای از ادعاهای گزاف بدون سند و مدرک بود؛ ادعاهای اثباتنشده و بیپایانی که ترامپ امیدوار است برای بار دوم او را رئیسجمهور ایالات متحده کند. همچنین راگوف نیز گفت که «ترامپ سه سال است که حال و هوای بودن در کمپین انتخاباتی را دارد». او افزود: «آیا ترامپ هیچگونه سخنرانیای دارد که مانند یک سخنرانی پیش از انتخابات نباشد؟» با همه اینها، بسیاری از کسانی که در داووس 2020 حضور داشتند صحبتهای ترامپ را به عنوان پیام محکمی از سوی فرمانده ایالات متحده آمریکا تفسیر کردند. وادیم نوینسکی، سیاستمدار اوکراینی در مورد صحبتهای ترامپ گفت: «این در واقع چیزی است که ما در اوکراین کم داریم. اگر مانند ترامپ عمل کنیم کشور ما نیز به نتایج مشابهی خواهد رسید. ترامپ این را نشان داده است.»