درخواست چین برای لغو تحریمهای کره شمالی
عبدالمهدی: فعالیت دولت من تا زمان تشکیل کابینه جدید ادامه خواهد داشت
نخستوزیر مستعفی عراق تاکید کرد که کابینه موقت وی تا زمان تشکیل یک کابینه جدید در این کشور به فعالیتهای خود ادامه خواهد داد. به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری روسیا الیوم، عادل عبدالمهدی، نخستوزیر مستعفی عراق در گفتوگویی تلویزیونی اظهار کرد: نمیتوان وجود خلئی مدیریتی، سیاسی، امنیتی یا دولتی را تصور کرد. راهکارهایی برای تشکیل کابینه جدید به صورتی که بتواند ظرف ۳۰ روز اعضای کابینه را انتخاب کند، وجود دارد و رایزنیها با رئیسجمهور در این زمینه به صورت مستمر برقرار است. عبدالمهدی گفت: پیام پارلمان برای رئیسجمهور این است که به راه درستی برای انتخاب نخستوزیر ظرف روزها و ساعات آتی دست یابد. نخستوزیر مستعفی عراق افزود: در پیام پارلمان برای رئیسجمهور، فراکسیون اکثریتی که در سال ۲۰۱۸ نخستوزیر را انتخاب کرد و بر اساس آن، کابینه کنونی تشکیل شد، مشخص شد رئیسجمهور راه مشخصی برای رایزنی با فراکسیونها، محاسبه و رسیدن به آمار دقیقی برای معرفی فراکسیون اکثریت جهت انتخاب کاندیدایی از این فراکسیون در اختیار دارد و این مسوولیت قانونی اوست. همچنین رهبر جریان صدر عراق از نیروهای امنیتی این کشور خواست تا از تظاهراتکنندگان حفاظت کرده و مانع از ترور فعالان اعتراضات شوند. مقتدا صدر ادامه داد: به نیروهای امنیتی قهرمانمان میگویم که حفاظت از عراق وظیفه شماست.
چین: لغو برخی از تحریمها راهگشاست
سفیر چین در سازمان ملل گفت، پکن و مسکو به دنبال ترغیب شورای امنیت سازمان ملل برای لغو برخی از تحریمها علیه کره شمالی به منظور کاهش نگرانیهای انسانی در این کشور و دستیابی به یک نقطه عطف در مذاکرات خلع سلاح اتمی هستند. چین و روسیه به شورای امنیت سازمان ملل پیشنهاد کردند تا وضعیت ممنوعیت صادرات غذاهای دریایی و منسوجات کره شمالی را بردارد و محدودیتهای اعمالشده بر پروژههای زیرساختی و شهروندان کره شمالی شاغل در خارج از این کشور را تسهیل کند. ژانگ جون، سفیر چین در سازمان ملل گفت: با توجه به این تحریمها، نگرانیهای کره شمالی مشروع است. اگر شما به دنبال این هستید که کره شمالی کاری را که ضرورت دارد، انجام دهد، باید به نگرانیهای آن توجه کنید. چنین منطقی در پیشنویس طرح لغو تحریمهای کره شمالی وجود دارد. وی در پاسخ به این سوال که آیا پیشنویس این قطعنامه به رای گذاشته میشود یا خیر، گفت: زمانی که احساس کنیم از حمایت قوی برای این پیشنویس برخورداریم، اقدام بعدی را انجام میدهیم. سفیر چین در سازمان ملل همچنین ادامه داد: آنچه ما در حال انجامش هستیم، باعث ایجاد شکاف در شورای امنیت نمیشود بلکه به سمت یک رویکرد متحد با هدف دستیابی به صلح و امنیت پیش میرود. هدف اصلی ما ارسال پیام مثبت و سازنده به طرفین مربوطه مبنی بر این است که ما وضعیت وخیم نمیخواهیم، ما رویارویی و تقابل نمیخواهیم، ما آنها را ترغیب میکنیم که به سمت جلو پیش بروند.
کاستیهای توافق جدید تجاری آمریکا و چین
اندیشکده گیت استون در گزارشی با اشاره به کاستیهای توافق تجاری جدید آمریکا با چین، تاکید میکند که واشنگتن قوانین جدید در حوزه امنیت سایبری را مدنظر قرار نداده؛ قوانینی که به دولت پکن اجازه میدهد تا به تمامی دادهها و اطلاعات شرکتهای خارجی دسترسی داشته باشد. گوردون چانگ از اعضای ارشد این اندیشکده آمریکایی در یادداشتی با عنوان «خلأ بزرگ در پیمان تجاری با چین» افزود: در توافقی که روز جمعه میان چین و آمریکا اعلام شد، فاز یک لحاظ نشده است و این موضوع مهمی است. از همه مهمتر اینکه به نظر میرسد که «لری کادلو» ادارهکننده شورای ملی اقتصادی دونالد ترامپ در این خصوص اطلاعی نداشته است. بیاطلاعی کادلو از قوانین تازه تصویبشده چین از آنجا آغاز میشود که وی در پاسخ به «ماریا بارتیرومو» مجری برنامه خبری فاکسنیوز گفت: «من فکر میکنم ما به اندازه کافی در مورد قوانین جدید چینی آگاهی داریم و آنها را از نزدیک مورد بررسی قرار میدهیم، از اینرو اگر چینیها بخواهند نقضی در این پیمان انجام دهند، اقدامات لازم را در پیش میگیریم.» اما پرسشی که بارتیرومو از کادلو پرسید در واقع به دو مجموعه از قوانین چینی اشاره داشت و پاسخ نامفهوم کادلو نشان داد وی در این مورد بیاطلاع است. در تاریخ ۱ دسامبر (۱۰ آذر)، پکن طرح حمایت چندمرحلهای برنامه ۲.۰ را صادر کرد که مطابق قانون امنیت سایبری در سال ۲۰۱۶ میلادی تصویب شده بود. این قوانین قرار است در تاریخ ۱ ژانویه (۱۱ دی) عملی شوند.
لایحه ۷۳۸ میلیارددلاری دفاعی روی میز ترامپ
سنای آمریکا لایحه بزرگ دفاعی را تصویب کرده و برای امضا به دفتر ریاستجمهوری این کشور ارسال کرده است. سناتورهای آمریکایی روز سهشنبه با ۸۶ رای موافق در برابر هشت رای مخالف این لایحه «قانون اختیارات دفاع ملی» را به ارزش ۷۳۸ میلیارد دلار تصویب کرده و برای امضا و اجرایی شدن به دفتر دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، ارسال کردهاند. در این لایحه ۶۳۵ میلیارد دلار برای هزینههای پنتاگون، 5 /71 میلیارد دلار عملیات احتمالی فرامرزی، 1 /23 میلیارد دلار هزینههای دفاعی وابسته به وزارت انرژی، 1 /8 میلیارد دلار هزینههای سایر موارد دفاعی، ۳۰۰ میلیارد دلار هزینههای غیردفاعی و در مجموع ۷۳۸ میلیارد دلار بودجه در نظر گرفته شده است. این لایحه ۷۳۸ میلیارددلاری -که شامل هزینهها و دستورالعملهای سیاستگذاری برای پنتاگون است- تشکیل نیروی فضایی و اعطای مرخصی ۱۲هفتهای باحقوق به والدینی را که صاحب فرزند میشوند، دربر میگیرد. میچ مککانل، رهبر اکثریت سنای آمریکا درباره این لایحه گفت: ما در نهایت این لایحه حساس و مهم را بر روی میز ترامپ قرار دادیم.
این لایحه برای کارمندان دفاعی آمریکا و ماموریتهای حساس و مهم آنها تصویب شده است. ایجاد نیروی فضایی از اهداف مهم کاخ سفید و جمهوریخواهان بوده است. بر اساس این توافق نهایی، این برنامه زیر نظر وزارت نیروی هوایی قرار میگیرد و تحت امر ریاست عملیات فضایی است و باید به ریاست نیروی هوایی ایالاتمتحده گزارش عملکرد ارائه کند.
اختلاف دولت افغانستان و طالبان در مورد آتشبس
ناظران تحولات افغانستان میگویند: گروه طالبان آتشبس را به پس از امضای توافقنامه صلح موکول کرده، در حالی که دولت افغانستان آتشبس را پیششرطی برای آغاز گفت وگوهای صلح تعیین کرده که این وضعیت بیانگر شکافی مهم در موضع دو طرف است.
منابع نزدیک به گروه طالبان اعلام کردند که رهبران سیاسی و فرماندهان جنگی این گروه با برقراری آتشبس با دولت افغانستان پیش از توافق صلح مخالف هستند و تاکید دارند، آتشبس باید پس از امضای توافقنامه صلح میان دو طرف اجرا شود. این درحالی است که مقامهای دولت افغانستان، آتشبس و از بین بردن پایگاههای امن طالبان در خارج از مرزهای این کشور را مهم و اساسی عنوان کرده و در دیدارهای خود با مقامهای آمریکایی آن را پیششرطی برای آغاز گفتوگوها میان گروههای افغانستان دانستهاند. گفتوگوی طالبان و آمریکا پس از چهار روز، پنجشنبه هفته گذشته متوقف شد که طالبان این توقف را از خواستهای این گروه دانسته تا رهبران گروه در این زمینه مشورت کنند. اما برخی منابع از جمله رسانههای غربی توقف مذاکرات طالبان و آمریکا را به علت حمله انتحاری به پایگاه بگرام عنوان کرده بودند که روز چهارشنبه هفته گذشته به وسیله افراد طالبان انجام شد و در آن دو نفر کشته و بیش از 70 تن دیگر زخمی شدند. «جلالالدین شینواری» دادستان سابق گروه طالبان بهتازگی گفته است که در مذاکرات هفته گذشته بین نمایندگان آمریکا و طالبان در قطر، زلمی خلیلزاد بر آتشبس و آغاز مذاکرات رسمی بین افغانستانیها تاکید داشته است. به گفته وی رهبران سیاسی و نظامی طالبان هنوز برای برقراری آتشبس پیش از امضای توافقنامه صلح با دولت افغانستان آماده نیستند. شینواری گفت که مذاکرات بعدی آمریکا و طالبان در هفته آتی از سر گرفته خواهد شد.
کشف و ضبط محموله بزرگ متادون سازمان ملل در «مسکو»
خدمات فدرال گمرک روسیه از کشف و ضبط یک محموله بزرگ متادون در فرودگاه بینالمللی «ونوکووا» این کشور خبر داد. بر اساس این گزارش، اوایل ماه دسامبر سال جاری میلادی در فرودگاه ونوکووا روسیه یک محموله ثبتنشده حامل 4 /2 هزار لیتر بطری مایع بیرنگ از داخل هواپیمایی که از «کلن» وارد این کشور شد کشف شد و به یک انبار ذخیره موقت انتقال یافت. در تاریخ 6 دسامبر خدمات گمرک فرودگاه ونوکووای روسیه پروندهای با عنوان «قاچاق مواد مخدر در مقیاس بسیار بزرگ» باز کرد. سازمان ملل متحد با تایید این خبر اعلام کرده که محموله ضبطشده متادون متعلق به برنامه عمران این سازمان بوده و برای انتقال به تاجیکستان پیشبینی شده است. نماینده سازمان ملل در این خصوص گفت: این محموله متادون با ارزش 79.310 هزاردلاری بخشی از برنامه عمران سازمان ملل برای مقابله با ویروس ایدز در تاجیکستان بوده و برای درمان معتادان از اهمیت حیاتی برخوردار است. وی گفت: در حال حاضر برنامه عمران سازمان ملل برای حل این مساله با مقامات ذیربط روسیه در تماس است.
فشار عربستان موجب لغو سفر «عمرانخان» به مالزی شد
به نوشته یک رسانه غربی، احضار نخستوزیر پاکستان از سوی ریاض و فشار عربستان بر وی موجب لغو سفر عمرانخان به مالزی شده است. میدل ایست آی با اعلام این مطلب مینویسد: بنا بر گفته تعدادی از دیپلماتها، عمرانخان، نخستوزیر پاکستان، به دلیل فشارهای عربستان سفر خود به مالزی را لغو کرده است. به نوشته این رسانه، در رویدادی کاملاً تحقیرآمیز عمرانخان این تصمیم (لغو سفر به مالزی) را پس از آنکه از سوی عربستان احضار شده و با «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی، دیدار داشت اتخاذ کرد. مالزی میزبان نشستی برای حل مسائل موجود در جهان اسلام است.
المانیتور در این رابطه مینویسد: نشست مالزی بعد از آن برنامهریزی شد که «ماهاتیر محمد» نخستوزیر این کشور، از تصمیم خود برای حل مسائل و مشکلات موجود در کشورهای مسلمان خبر داد. به نوشته المانیتور، این نشست با توجه به دعوت از ایران و عدم دعوت از عربستان سعودی بحثبرانگیز شده است.