مرگ مرسی در قفس دادگاه
برنی سندرز: مهمترین کار ما شکست دادن خطرناکترین رئیسجمهوری تاریخ مدرن آمریکاست
هفته گذشته مثل بسیاری از روزهای دیگر صحنه بینالملل شاهد اخبار و حوادث بسیاری از جنگ تا مذاکره و تبادل تجاری و سیاسی میان دولتهای مختلف بود اما یک خبر تکاندهنده، توانست در صدر اخبار قرار بگیرد؛ مرگ محمد مرسی، رئیسجمهوری سابق و رهبر انقلاب ناکام مصر در روز دادگاهش! این حادثه به دلیل ابهام در نحوه مرگ مرسی و احتمالات مرتبط با آن واکنشهای بسیاری را به دنبال داشت. یک روزنامه انگلیسی نوشت، پلیس مصر محمد مرسی را در حالی که بیش از ۲۰ دقیقه در جلسه دادگاه روی زمین افتاده و هوشیاری خود را از دست داده بود، به حال خود رها کرد و به این دلیل پلیس مصر متهم است که موجب مرگ او شده است. به گزارش ایسنا، این روزنامه انگلیسی به نقل از دوستان محمد مرسی، رئیسجمهور پیشین مصر نوشت، پلیس مصر زمانی که مرسی در جلسه دادگاه هوشیاری خود را از دست داد، نتوانست کمکهای اولیه را با سرعت و اثربخشی لازم برای او انجام دهد. مرسی که با بیماری دیابت و فشارخون و مشکلات کبدی دست و پنجه نرم میکرد عصر دوشنبه (هفته گذشته) در جلسه دادگاه در داخل قفس شیشهای بر زمین افتاد و هوشیاری خود را از دست داد. در مقابل دادستانی کل مصر با انتشار بیانیه کوتاهی تاکید کرد، مرسی بلافاصله به بیمارستان منتقل شد که پس از آن، فوت او اعلام و علت مرگ سکته قلبی عنوان شد. ایندیپندنت به نقل از عبدالله الحداد که پدر و برادرش همراه با مرسی در دادگاه محاکمه میشدند، گفت: شاهدان عینی به من اطلاع دادند هیچیک از نگهبانان و نیروهای امنیتی بابت اتفاقی که برای مرسی رخ داد، ناراحت نشده و هیچگونه تمایلی برای کمک به او نشان ندادند. الحداد افزود: دیگر زندانیان زمانی که دیدند مرسی روی زمین افتاده شروع به فریاد زدن کرده و درخواست کمک کردند. برخی از آنها که پزشک بودند درخواست کمکهای اولیه کردند اما مرسی همچنان روی زمین رها شده بود و در نهایت نگهبانان زندان او را از جلسه دادگاه بیرون بردند. ماشین آمبولانس نیز نیم ساعت بعد رسید. او افزود: رها کردن مرسی بر روی زمین به حال خود عامدانه بود. اولین کاری که نگهبانان زندان پس از فریادهای دوستان مرسی انجام دادند این بود که خانواده او را از سالن دادگاه بیرون کردند. الحداد در ادامه نسبت به وضعیت جسمانی پدر خود در زندان که چندینبار دچار ایست قلبی شده و به او اجازه عمل جراحی ندادهاند، ابراز نگرانی کرد. این روزنامه انگلیسی در ادامه نوشت: گفتههای الحداد از سوی شخص دیگری نیز تایید شده است، اما این شخص نخواست به دلایل امنیتی هویتش فاش شود. این منبع به ایندیپندنت گفت: پس از حدود ۲۰ دقیقه که مرسی روی زمین افتاده بود دوستانش شروع به کوبیدن دیوار قفس شیشهای کرده و فریاد زدند که او بیهوش شده است و نیاز به کمک دارد. پلیس با وجود فریادهای دوستان مرسی و درخواستهای آنها برای کمک بیش از ۲۰ دقیقه هیچ اقدامی انجام نداد. همچنین عمرو دراج که به عنوان وزیر همکاریهای بینالمللی در دولت مرسی فعالیت داشت، این اظهارات را تایید کرد و گفت: مرسی برای حدود نیم ساعت کف قفس شیشهای افتاده بود و رسیدگی پزشکی لازم برای او انجام نشد.
سازمان ملل خواستار تحقیقات مستقل درباره مرگ مرسی
سازمان ملل و دیگر نهادهای حقوق بشری آغاز تحقیقی مستقل در پرونده مرگ مرسی و شرایط او در زندان را خواستار شدهاند. شبکه خبری بیبیسی گزارش داد، روپرت کولویل، سخنگوی دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل در بیانیهای ضمن اشاره به تعهدات مصر برای رفتار انسانی با زندانیان، خواستار تحقیق در این باره شد. او گفت: نگرانیهایی درباره شرایط بازداشت مرسی در دوران شش سال حبس او مطرح شده؛ از جمله در مورد دسترسی کافی به مراقبتهای پزشکی و همچنین دسترسی کافی به وکلا و خانواده. همچنین به نظر میرسد او برای دورههای طولانی در حبس انفرادی نگهداری میشد. سخنگوی دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد: به اعتقاد ما معلوم است که باید تحقیقات کاملی درباره شرایط مرگ مرسی انجام شود؛ از جمله در مورد شرایط نگهداری او. اخوانالمسلمین و رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه حکومت مصر را مسبب مرگ او شناختهاند.
واکنش مصر به اظهارات اردوغان در مورد درگذشت مرسی
به گزارش سایت النشره لبنان، صلاح حسبالله، سخنگوی پارلمان مصر در واکنش به اظهارات اخیر رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه درباره مرگ محمد مرسی، رئیسجمهوری پیشین مصر اظهار کرد: اظهارات اردوغان به منزله مداخله آشکار وی در امور مصر است. وی افزود: انقلاب بزرگ ملت مصر در ۳۰ ژوئن ۲۰۱۳ آرزوها و طرحهای شیطانی اردوغان را نابود کرد و وی را به دشمن اول مصر، ملت و رهبری آن تبدیل کرد. این مقام مصری در ادامه تصریح کرد: اردوغان بهرغم صحبت درباره دموکراسی، نمونه دیکتاتوری و سرکوب آزادیهاست و زندانهای ترکیه به دست وی به شکنجهگاه تبدیل شدهاند. در همین راستا، ائتلاف احزاب مصر متشکل از ۴۰ حزب سیاسی با صدور بیانیهای خواستار شکایت از اردوغان و محاکمه وی در دادگاه بینالمللی شدند. اردوغان با اشاره به اینکه مرسی بهصورت دموکراتیک روی کار آمد، اما غرب تحمل این را نداشت، گفت: نمایندگان اتحادیه اروپا بهرغم ادعای مخالفت این نهاد با حکم اعدام، اما در نشست مصر شرکت کرده و در کنار سیسی قاتل و ظالم قرار گرفتند.
ابراز نگرانی اتحادیه اروپا از وخامت اوضاع سیاسی در ونزوئلا
اتحادیه اروپا اعلام کرد این اتحادیه نسبت به وخامت اوضاع سیاسی و انسانی در ونزوئلا نگران است. به گزارش ایلنا به نقل از اسپوتنیک، فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجه اتحادیه اروپا در بیانیهای اعلام کرد: اتحادیه اروپا نسبت به وخامت اوضاع سیاسی و وضعیت انسانی در این کشور بسیار نگران است. بر همین اساس این اتحادیه تلاشهای خود را افزایش میدهد. این اتحادیه از طریق گروه تماس بینالملل و همچنین انتصاب یک مشاور ویژه در امور ونزوئلا برای حل این بحران تلاش میکند. وی ادامه داد: اتحادیه اروپا به نظارت بر وضعیت ونزوئلا ادامه میدهد و آماده است از هر گونه تدبیر مناسب برای پیشرفت اوضاع در ونزوئلا استفاده کند. موگرینی در ماه می اعلام کرد: گروه تماس بینالملل تحت سرپرستی اتحادیه اروپا در امور ونزوئلا توافق کرد که لازم است تماسهایی با کوبا، چین، روسیه، گروه لیما و کشورهای جامعه کارائیب برای کمک به حل بحران سیاسی در این کشور آمریکای لاتین ایجاد شود. ونزوئلا از ژانویه گذشته با بحران سیاسی مواجه است. خوآن گوآیدو، رهبر اپوزیسیون به عنوان رئیسجمهور خودخوانده ونزوئلا به دنبال ساقط کردن حکومت نیکلاس مادورو، رئیسجمهور این کشور است.
خطرناکترین رئیسجمهوری تاریخ مدرن آمریکا
سناتور سندرز بار دیگر به رئیسجمهوری آمریکا انتقاد و وی را به تلاش برای تضمین انتخاب مجددش با وارد کردن کشور به اختلافات سیاسی، اقتصادی و نژادی متهم کرد. اظهارات برنی سندرز چند دقیقه پس از آن مطرح شد که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا کاندیداتوری خود را برای انتخاب مجدد در انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا در کمپینی در اورلاندو، فلوریدا رسماً اعلام کرد. سندرز در یک واکنش آنلاین به این گردهمایی خودش را مخالف ترامپ نشان داد و از رایدهندگان خواست تا کاندیداتوری ترامپ برای بار دوم را رد کنند. وی گفت: ما رئیسجمهوری نژادپرست داریم که جنسیتگرا، بیگانههراس، متعصب مذهبی و همجنسگریز است. استراتژی او پیروزی مجدد با ایجاد تفرقهافکنی است. سناتور سندرز ادامه داد: گوش دادن به ترامپ این احساس را در من به وجود میآورد که مردی در یک جهان موازی زندگی میکند، مردی که به نیازهای مختلف مردم توجهی ندارد. آینده سیاسی ترامپ پرمخاطره است. نظرسنجیهای مختلف نشان میدهد، توانایی ترامپ برای انتخاب مجدد در سمت رئیسجمهوری آمریکا رو به کاهش است.
هرگونه فعالیت نیروهای خارجی در خاک عراق ممنوع است
نخستوزیر عراق تاکید کرد، هرگونه فعالیت و اقدام تمام نیروهای خارجی در داخل خاک عراق بدون اجازه دولت ممنوع است. به گزارش تسینم، به نقل از سومریه نیوز، عادل عبدالمهدی، نخستوزیر عراق در بیانیهای به عنوان فرمانده کل نیروهای مسلح عراق اظهار کرد: کشور در مرحله گذشته با شرایط پیچیده ناشی از جنگهای داخلی و خارجی، انحلال ارتش، تحمیل اشغالگری بر کشور، حضور نیروهای خارجی، مداخلات خارجی، شکلگیری گروههای مسلح، استفاده از خاک عراق برای اقدامات مسلحانه علیه اهداف و کشورها و قدرتهای خارج از اراده و اختیارات دولت عراق روبهرو بود در عین حال کشور از فعالیتهای خرابکارانه، اقدامات تروریستی بهخصوص اقدامات القاعده و داعش و اشغالگری آنها و تصرف مساحتهای گستردهای از خاک عراق رنج برد، البته نیروهای مسلح ما در تمام صفوف ارتش، پلیس، نیروهای حشد شعبی، عشایر، پیشمرگه و داوطلبان و با حمایت نیروهای ائتلاف و کشورهای دوست و همجوار بر آنها فائق آمد و تمام این مسائل واقعیت منطقهای و بینالمللی عراق را نشان میدهند. نخستوزیر عراق افزود، این واقعیت، رویکردها، حضورها و آثاری غیرقابل کنترل را به همراه داشت که امروز میطلبد بعد از آزادی بزرگ و پیروزی عظیم که علیه داعش محقق شد و بعد از وجود شاخصهای بسیار که به آمادگی، جایگاه، قدرت و کنترل دولت بر کل خاک خود و تحقق استقلال و حاکمیتش دلالت دارند و تمام مظاهر پراکنده غیرقانونی و حاکمیتی برچیده شدهاند به آنها توجه شود.
خلیلزاد به ادعای طالبان پاسخ داد
نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در مذاکرات صلح افغانستان تاکید کرد که صلح جامع به معنای توافق برای خروج نیست. «سهیل شاهین» روز سهشنبه در صفحه توئیتر خود در خصوص پیشرفت گفتوگوهای صلح در دوحه نوشت: آمریکا پذیرفته است که تمام نیروهایش را از افغانستان خارج کند. سخنگوی طالبان همچنین تاکید کرده بود که آمریکا وعده داده است تا در آینده افغانستان دخالت نکند. در پاسخ به این ادعا، «زلمای خلیلزاد» در صفحه توئیتر خود نوشت: «همانطور که ما برای دور بعدی مذاکرات با طالبان آماده میشویم، مهم است یادآور شوم که ما به دنبال یک توافق جامع صلح هستیم نه دنبال یک توافق خروج.» به نوشته خلیلزاد، توافق جامع صلح شامل چهار بخش مرتبط به هم است و تا زمانی که روی این چهار بخش توافق صورت نگیرد، هیچ توافقی صورت نخواهد گرفت.
هدف رهبر کره شمالی از مذاکره با آمریکا چه بود؟
یک رسانه آمریکایی به نقل از یک سند محرمانه مدعی شده رهبر کره شمالی قصد دارد از مذاکره با آمریکا به عنوان گامی برای تثبیت جایگاه قدرت هستهای بهره ببرد. به گزارش تسنیم، صدای آمریکا به نقل از یک سند محرمانه مدعی شده کیم جونگ اون رهبر کره شمالی سال گذشته در دیدار مقامات ارشد نظامی این کشور گفته مذاکره با ایالات متحده «گام اول» تثبیت جایگاه پیونگ یانگ به عنوان یک قدرت هستهای است. این سند محرمانه در واقع اظهارات کیم در جمع فرماندهان بلندپایه نظامی است که ماه نوامبر توسط حزب حاکم کارگران کره شمالی برای آموزش ژنرالها و افسران ارتش به چاپ رسیده است.