انتقال پایتخت و بحران کمآبی
مساحت تقریبی پهنههای فرونشستی کشور، بیش از 18 میلیون هکتار است
مسعود پزشکیان در جلسه هیات دولت پس از ارائه گزارش «بررسی وضعیت موجود و برنامههای آب و فاضلاب در دولت چهاردهم» از سوی وزیر نیرو، با تاکید بر اینکه برای موضوع آب باید با مطالعاتی دقیق و با لحاظ همه جنبهها، نقشهای جامع تهیه شود، اظهار داشت: توسعه بدون آب، سرابی بیش نیست. آنگونه که ایسنا گزارش داده: رئیسجمهور با بیان اینکه ادامه روند توسعه کشور بدون برخورداری از نقشه جامع بلندمدت ۵۰ تا ۱۰۰ساله آب، نه منطقی و نه اساساً ممکن است، افزود: در گزارش ارائهشده برخی راهکارهای فوری برای رفع تنشهای آبی بعضی مناطق ارائه شده، اما همین راهکارها نیز باید مبتنی بر راهکار بلندمدت اصلی ارائه شوند، والا باعث اتلاف منابع، از دست دادن زمان و حتی با استفاده نامناسب از منابع محدود فعلی، باعث تشدید مشکل در آینده نزدیک خواهند شد. پزشکیان تصریح کرد: بحران کمآبی باید به شکلی موثر در همه سطوح جامعه و با کمک از همه مراجع اجتماعی برای عموم تشریح شود، تا یک عزم ملی برای مدیریت این بحران ایجاد شود؛ بدون همراهی جدی همه مردم و بخشها نمیتوانیم این معضل را رفع کنیم. رئیسجمهور با اشاره به بررسی موضوع انتقال پایتخت از سوی دولت گفت: در نقشه جامع بلندمدت آب، باید بهطور دقیق و مستند مشخص شود که آیا شیرینسازی و انتقال آب راهکار مناسبتری است یا انتقال جمعیت به نزدیکی آب یا راهکارهای دیگر؟ نباید منابع و بودجههای محدود موجود را صرف طرحها و برنامههایی کنیم که مشکل را به شکل اساسی حل نمیکنند؛ ما امروز با تعداد زیادی روستا مواجه هستیم که با سختی و هزینه زیاد برای آنها آب و برق و گاز بردهایم و مدرسه و امکانات دیگر ایجاد کردهایم، اما روستا نهایتاً از جمعیت تخلیه شده است.
آخرین وضعیت فرونشست در کشور
علی بیتاللهی، مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، نتایج مطالعات خود طی سه دهه اخیر و آخرین وضعیت فرونشست در استانهای مختلف کشور را ارائه داد. آنگونه که اعتماد گزارش داده: هشدار بیتاللهی درباره خطر جدی فرونشست برای بافتهای فرسوده و حاشیهنشین شهری بود. طبق این یافتهها، از مجموع بیش از 88 هزار هکتار بافت فرسوده شهری، بیش از 41 هزار هکتار و از مجموع حدود 58 هزار هکتار بافت غیررسمی شهری، حدود 29 هزار هکتار در معرض خطر فرونشست زمین قرار دارد و حدود 11 هزار کیلومتر از طول لولههای انتقال گاز در سراسر کشور، در تلاقی با پهنههای فرونشستی است. طبق این یافتهها، در حالی که مساحت تقریبی پهنههای فرونشستی کشور بیش از 18 میلیون هکتار برآورد شده، استان تهران دارای بیشترین تراکم پهنههای فرونشستی بوده و استانهای خراسان رضوی، اردبیل و گلستان در ردیفهای بعد هستند. همچنین در حالی که روستاهای استانهای خراسان رضوی، تهران، گلستان و فارس بهطور نسبی، بیشتر در معرض خطر فرونشست زمین هستند، استان اصفهان از نظر تعداد شهرهای در معرض خطر فرونشست زمین در ردیف اول است و استانهای خراسان رضوی، فارس و تهران در ردیفهای بعد قرار دارند. نتایج بررسیهای این کارشناس همچنین نشان داده که 14 استان با بیشترین میزان نرخ فرونشست از بیش از 30 سانت تا 11 سانت در سال، شامل استانهای کرمان (بیش از 30 سانت فرونشست در سال) البرز، مرکزی، قم، خراسان رضوی، همدان، گلستان، تهران، آذربایجان شرقی، قزوین، فارس، اصفهان، آذربایجان غربی و سمنان (11 سانت فرونشست در سال) هستند.
مشترکان ایرانی استارلینک در ایران به 30 هزار نفر رسید
پویا پیرحسینلو، رئیس کمیته اینترنت انجمن تجارت الکترونیک گفت: برآوردها نشان میدهند که بیش از ۳۰ هزار مشترک استارلینک در ایران وجود دارد و ارائهدهندگان اینترنت ماهوارهای تنها به استارلینک خلاصه نمیشود، این امر دسترسی ایرانیها به اینترنت را آسانتر میکند، اما این نکته وجود دارد که این فرصت گرانترین روش دسترسی به اینترنت است که اقتصاد ارتباطات را نابود میکند. به گزارش ایلنا: پیرحسینلو در ادامه گفت: از میان مشکلاتی که برای اینترنت ایران وجود دارد، سه موضوع بسیار مشهود است که شامل محدودیتها یا همان فیلترینگ، تحریمها و مشکلات در شبکه دسترسی میشود. وی افزود: در دو سال گذشته تاکید زیادی بر توسعه شبکه دسترسی داشتیم و دولت سیزدهم هم با گسترش فیبر نوری تلاش زیادی در این زمینه کرد، از سوی دیگر فیلترینگ عاملی است که بهشدت به کاهش کیفیت اینترنت ایران انجامیده است. در چنین شرایطی گزارشها حاکی از افزایش چشمگیر استارلینک و اینترنت ماهوارهای در ایران است، اما این نکته وجود دارد که این فرصت گرانترین روش دسترسی به اینترنت است که اقتصاد ارتباطات را نابود میکند، صدها میلیون دلار ارز را از کشور خارج میکند و امید مردم را برای اینکه از داخل کشور اتفاقی برای ارتقای اینترنت بیفتد از بین میبرد. پیرحسینلو ادامه داد: اوضاع اینترنت ایران در ماههای اخیر بهبود یافته، اما هنوز به شهریور ۱۴۰۱ بازنگشته است و امیدواریم تا اواسط زمستان به آن شرایط بازگردیم. محدودیتهای گسترده به آلودگی شبکه اینترنت نیز انجامیده است و فیلترشکنهای رایگان موبایلهای ما را به زامبی تبدیل میکند و به ایجاد اختلالات در شبکه داخلی و خارجی اینترنت میانجامد. رئیس کمیته اینترنت انجمن تجارت الکترونیک اظهار کرد: در شش ماه گذشته وعده رفع فیلترینگ بدترین اتفاق بود، زیرا طولانیمدت و فرسایشی شده و در همین حال بهترین اتفاق بود، زیرا در گذشته باید دولت را برای رفع فیلترینگ اقناع میکردیم و اکنون رفع فیلترینگ مطالبه دولت است.
لزوم استفاده از ظرفیت بانوان
سومین جلسه گفتوگوی دوستانه پروین داداندیش، رئیس مرکز امور زنان و خانواده وزارت کشور با بانوان شاغل در بخشهای مختلف این وزارتخانه در راستای تاکید وزیر کشور مبنی بر شناخت ظرفیتهای بانوان شاغل در وزارت کشور و حل چالشهای آنان در راستای فراهم کردن فرصتهای برابر و رفع احساس تبعیض در کارمندان وزارت کشور، برگزار شد. آنگونه که ایلنا گزارش داده: بانوان شاغل با سابقه شغلی بیش از 10 تا 20 سال، در این نشست در مورد چالشهای شغلی موجود و رویههای تبعیضآمیز ساختاری و سلیقهای که موجب کاهش انگیزه بانوان شاغل میشود، نکاتی را مطرح کردند و به ارائه راهکارهای برونرفت از این مشکلات پرداختند. در ادامه این نشست، ظرفیتهای بانوان در واحدهای مذکور نیز مورد بررسی قرار گرفت. داداندیش، رئیس مرکز امور زنان و خانواده، لزوم استفاده بهینه از ظرفیت و تجارب بانوان در عرصه تصمیمسازی و تصمیمگیری در همه سطوح در خانواده بزرگ وزارت کشور را ضروری دانست و بر اهمیت امیدآفرینی میان جامعه بانوان شاغل خدمتگزار به مردم و تاثیر مضاعف آن در خانواده و جامعه تاکید کرد. وی خاطرنشان کرد: بعد از گذشت بیش از چهار دهه از پیروزی انقلاب اسلامی، ضرورت دارد برخی رویهها، آییننامهها و حتی قوانین در راستای ارتقای خدمات دستگاهها به مردم مورد بازنگری و اصلاح قرار گیرد. داداندیش تاکید کرد: دولت چهاردهم، مخصوصاً رئیسجمهور و شخص وزیر کشور بر این تغییرات تاکید دارند و خانواده وزارت کشور میتوانند در ایجاد فضای امیدآفرین در میان بانوان شاغل و خانواده آنها و جامعه پیشتاز باشند.
موافقت نمایندگان با طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی
در نشست علنی سهشنبه ۱۸ دیماه مجلس شورای اسلامی بررسی تقاضای یک فوریت در مورد طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی در دستور کار صحن علنی قرار گرفت و نمایندگان با ۱۶۷ رای موافق، ۶۹ رای مخالف و سه رای ممتنع از ۲۴۶ نماینده حاضر با یک فوریت این طرح تفکیک موافقت کردند. آنگونه که ایرنا گزارش داده: محمدرضا رضاییکوچی، رئیس کمیسیون عمران در تشریح فوریت این طرح گفت: در گذشته هم این موضوع را مطرح کردیم و همه کارشناسان بر این اتفاق نظر دارند که تفکیک وزارت راه و شهرسازی به نفع کشور است. وی تصریح کرد: در برنامه هفتم توسعه رشد هشتدرصدی مصوب شده است که از این هشت درصد تنها دو درصد به حوزه مسکن و حملونقل برمیگردد و با ارزیابی وزارت راه و شهرسازی که با وزیر فعلی هم ارتباطی ندارد مشخص میشود که در حوزه مسکن در وضعیت خوبی نیستیم. رضاییکوچی گفت: این موضوع هیچ ارتباطی با وزیر فعلی راه و شهرسازی ندارد. ما آن را در زمان وزرای سابق همچون آقای بذرپاش دنبال میکردیم و در اینباره از نظرات صاحبنظران استفاده شده که همگی معتقدند تفکیک وزارت راه و شهرسازی به نفع کشور است. وی گفت: این وزارتخانه حداقل ۲۳ معاون و رئیس سازمان داشته که نشاندهنده طویل بودن آن است. رئیس کمیسیون عمران در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: حوزه مسکن و شهرسازی حوزه وسیعی است. ما در قانون جهش تولید مسکن دولت را مکلف به ساخت یک میلیون مسکن سالانه کردیم. بیش از دو میلیون نفر هم در بافتهای فرسوده و آسیبپذیر زندگی میکنند. کیفیت مصالح ساختمانی و نظام مهندسی کشور را هم همه میبینند. رضاییکوچی با اشاره به وضعیت حملونقل هوایی و ریلی کشور اظهار کرد: قرار بود طبق قانون برنامه ششم توسعه و همچنین برنامه هفتم توسعه ۳۰ درصد بار از شبکه ریلی جابهجا شود که این رقم به کمتر از ۱۰ درصد رسید؛ یعنی در حوزه حملونقل ریلی کار قابل قبولی انجام نشده است. وی با اشاره به فوتیها به دلیل حوادث جادهای گفت: قرار بود حوزه مسکن کمکی به حوزه حملونقل و حوزه حملونقل کمکی به مسکن کند تا همافزایی صورت گیرد که این اتفاق رخ نداد. نگاه ما در کمیسیون عمران این است که باید تفکیک صورت گیرد.
مهرداد لاهوتی، نماینده لنگرود در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز به عنوان مخالف یک فوریت طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی اظهار کرد: در گذشته وزارت مسکن و شهرسازی وجود داشت که برای کوچک شدن دولت در وزارت راه و شهرسازی ادغام شد و به یک وزارتخانه راه و شهرسازی تبدیل شد؛ حالا ما میخواهیم دوباره به قبل بازگردیم. وی ادامه داد: ما با این کار مجدد وظایف قبلی را منتقل میکنیم. وظیفه وزارت مسکن سیاستگذاری در بخش مسکن است و قرار نیست وزارت مسکن برای مردم مستقیماً خانه بسازد، بلکه قرار است در این حوزه سیاستگذاری داشته باشد. لاهوتی گفت: با تفکیک وزارت راه و شهرسازی، دولت بزرگتر میشود. باید هزینههای جاری دولت را کم کرد نه اینکه دولت را بزرگتر کرد. علاوه بر آن، این کار خلاف اصل ۷۵ بوده و بار مالی به دولت تحمیل میکند.