تردد دیپلماتیک ظریف در سه ساختمان
اظهار نگرانی سازمان ملل از ایجاد محدودیت برای هیات ایرانی در نیویورک
دولت آمریکا که پیشتر برای افزایش فشار بر ایران از تصمیماتی برای تحریم شخص محمدجواد ظریف خبر داده بود، فشار بر دیپلماسی کشورمان را با محدودیت تردد و اقدامات نامتعارفی برای حضور هیات دیپلماتیک ایران در نیویورک تشدید کرد. ظریف که برای شرکت در یک اجلاس اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل به نیویورک سفر کرده، در یک پیام توئیتری اعلام کرد تنها اجازه پا گذاشتن به سه ساختمان در آمریکا را دارد. او در توضیح بیشتر در پیامی توئیتری نوشت: «با لستر هولت از شبکه انبیسی نیوز در نیویورک مصاحبه کردم. ما ۱۵ جولای (۲۴ تیر) در اقامتگاه نماینده ایران در سازمان ملل صحبت کردیم. در حالی که من در حال انجام کارهای رسمی مرتبط به سازمان ملل هستم، این اقامتگاه یکی از سه ساختمانی است که به من اجازه داده شده که پایم را به آنها بگذارم.» روزنامه «ایران» نوشت: اعتراض وزیر خارجه ایران به چنین اقدامی در حالی است که او در خلال این سفر برنامههای متعددی از گفتوگو با خبرنگاران گرفته تا مسوولان نهادهای فکری را در دستور کار خود قرار داده است و محدودیت «شش چهارراهی» دولت آمریکا عملاً مانع از حضور و تردد وزیر خارجه ایران به نقاطی خارج از این محدوده تعیینشده خواهد بود و هیات ایرانی را به برگزاری تمام برنامههای دیپلماتیک خود در سازمان ملل ناگزیر میکند. ظریف و هیات همراهش در این سفر فقط اجازه دارند در مسیر میان مقر اصلی سازمان ملل و نمایندگی دائم ایران که شش چهارراه دورتر واقع شده و اقامتگاه سفیر ایران در سازمان ملل که در نزدیکی این دو ساختمان قرار دارد، تردد داشته باشند. این محدودیت در دولتهای پیشین به ۲۵ مایلی سازمان ملل یعنی حدود ۴۰ کیلومتر میرسید و حالا دولت ترامپ آن را به محدودترین مسافت ممکن رسانده است. این اعمال محدودیتها واکنش و اظهار نگرانی سازمان ملل را نیز به دنبال داشته است. فرحان حق، معاون سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد، اعلام کرد که این نگرانیها را به آمریکا به عنوان کشور میزبان انتقال میدهیم. به گفته فرحان حق، دبیرخانه سازمان ملل متحد از محدودیت ایجادشده از سوی آمریکا برای کارکنان نمایندگی ایران آگاه است و تماس خود را با نمایندگی هر دو کشور در سازمان ملل متحد ادامه خواهد داد. اقدام آمریکا برای ایجاد چنین محدودیتی را باید کنار صحبتهای مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا نشاند. پمپئو ظریف را به دلیل انجام گفتوگوهای متعدد با رسانههای آمریکایی به سوءاستفاده از آزادی بیان در جامعه رسانهای آمریکا متهم کرده است. این انتقاد ناظر به موجی است که وزیر امور خارجه ایران طی ماههای گذشته با بهرهگیری از دیپلماسی عمومی و تعامل مستمر و موثر با رسانههای بینالمللی بهویژه جامعه مطبوعاتی در صحنه سیاسی آمریکا به راه انداخته است.
وزیر خارجه ایران با بهرهگیری از فرصت حضور در صحنه سازمان ملل و محافل رسانهای آمریکا تلاش کرده پشت پرده اقدامات ضدایرانی، جبهه تندرو بینالمللی را افشا کند و تمایل جمهوری اسلامی را به نجات پیمان صلحی که آمریکا با خروج یکجانبه از آن سعی در به بنبست کشاندن آن داشته، نشان دهد. وزیر خارجه ایران در همین محدوده تعیینشده هم دیپلماسی رسانهای و عمومی خود را دنبال میکند چنانکه در گفتوگوهایی که طی روزهای اخیر با چند رسانه آمریکایی داشته است، توصیه کرده راه بازگشت آمریکا به میز مذاکره و برجام همچنان باز است. ظریف به «شبکه انبیسی» یادآوری کرده است: «ما بر سر میز مذاکره هستیم و این آمریکاست که میز مذاکره را ترک کرده است و همیشه از بازگشت آن استقبال خواهد شد.» ظریف ضمن تاکید بر اینکه موضع ایران درگیر شدن در تقابل با دیگران نیست، گفته است: «ما قراردادی با شرکت بوئینگ داشتیم که با خرید ۸۸ هواپیمای بوئینگ قادر به ایجاد ۱۰۰ هزار فرصت شغلی در آمریکا بود. ما از این موضوع و همچنین تجارت شرکتهای آمریکایی در ایران استقبال میکنیم. آمریکا خودش را از بازار ایران محروم کرده، اما بازار ایران به روی شرکتهای آمریکایی باز است.»
روحانی: مشکل داریم، اما دلزندهایم
حسن روحانی هفته گذشته اظهار کرد: آنهایی که ادعا میکنند، که ملت ایران را از مسیر پیشرفت بازداشتهاند و عدهای که در کاخ سفید مدعی هستند که اقتصاد ایران را به شکست کشاندهاند بدانند که این حرفشان ناصحیح و نارواست. او با تاکید بر اینکه امروز راهی جز وحدت، اتحاد و کمک به یکدیگر در پیشروی ملت ایران قرار ندارد، اظهار داشت: ملت ایران اگرچه سختی و مشکلات دارند اما دلزنده هستند و از روحیه بلندی در برابر دشمنان برخوردار میباشند. رئیسجمهوری در جمع مردم شهرستان شیروان با بیان اینکه 14 ماه است که سختترین تحریم را به ایران تحمیل کردند، گفت: این تحریمها چنانچه علیه هر ملت دیگری بود، بیتردید آن ملت را از پا در میآورد، اما ملت غیور و مقاوم ایران اسلامی طی این 14 ماه با قدرت در برابر آن ایستادگی کرده است. او با بیان اینکه مردم ایران با مشکلاتی مواجه بوده و در شرایط بسیار سختی زندگی میکنند، گفت: بهرغم همه این مشکلات ملت ایران دست در دست یکدیگر و در کنار هم ایستادهاند و از مشکلات عبور خواهند کرد و این یک سخن شعاری و تبلیغاتی نیست، بلکه مبتنی بر آمار و دلایل منطقی است.
کاهش 25درصدی بدهی خارجی
رئیسجمهوری همچنین از کاهش 25درصدی بدهی خارجی کشور سخن گفت و خاطرنشان کرد: در 14 ماهی که فشار تحریمها تشدید شده است، بدهی خارجی کشورمان کاهش یافته است. به نحوی که در سال 96، رقمی حدود 12 میلیارد و 400 میلیون دلار بدهی خارجی داشتیم و امروز رقم بدهی خارجی کشورمان به 5 /9 میلیارد رسیده است و این بدان معناست که حدود 25 درصد از بدهی خارجیمان کاهش یافته و این نشان میدهد که بهرغم سختیها، به سمت بیگانگان و صندوقهای بینالمللی دست دراز نکردیم و روی پای خود ایستادیم و در عین حال توانستیم بخشی از بدهیهای سالهای گذشته را پرداخت کنیم.
تکذیب خبر جاسوسی و اعدام قائممقام قالیباف
اخیراً خبرهایی درباره بازداشت معاون سابق قوه قضائیه و پرونده قائممقام محمدباقر قالیباف در دوران شهرداری تهران منتشر شده است. هفته گذشته غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه، در پاسخ به سوالی درباره اخبار مربوط به اتهامات عیسی شریفی، قائممقام قالیباف، علت رسیدگی به پرونده او در دادگاه نظامی و سایر اخباری که در این زمینه منتشر میشود، گفت: قوه قضائیه هم سخنگو و هم مرجع رسمی دارد و بخشی از این اخبار کذبی که در جامعه منتشر میشود از ناحیه منتسبین به برخی از رسانههاست که به آن دامن زده میشود. آنطور که ایسنا گزارش داده، اسماعیلی همچنین تاکید کرد: هم خبر اعدام و هم خبر جاسوسی دروغ است و در پرونده چنین اتهاماتی وجود ندارد. پرونده در حوزه جرائم مالی است و در دادسرای نظامی رسیدگی و منجر به صدور کیفرخواست و در نوبت دادگاه است. ایشان نظامی بود و مامور به شهرداری بود و سازمان قضایی نیروهای مسلح وظیفه رسیدگی به جرائم این حوزه را عهدهدار است و کاملاً قانونی است.
تایید خبر بازداشت معاون سابق قوه قضائیه
سخنگوی قوه قضائیه همچنین در پاسخ به سوالی درباره اخبار مربوط به بازداشت اکبر طبری، معاون اجرایی سابق حوزه ریاست قوه قضائیه، گفت: فردی که قبلاً در حوزه ریاست قوه قضائیه معاون یکی از بخشها بوده و در آن حوزه شاغل بوده است تحت تعقیب قرار گرفته و پروندهای تشکیل شده است. فرد مذکور و افراد دیگری بازداشت شدهاند و این خبر صحت دارد. وی در رابطه با موضوع پرونده این شخص گفت: موضوع پرونده آنچه در بیرون گفته میشود نیست بلکه راجع به ارتباطات ناصواب و خلاف با برخی از افراد پروندهها و توصیه و اعمال نفوذ در پروندههای قضایی مطرح بوده است. این پرونده تازه تشکیل شده و تحقیقات ادامه دارد. این اقدام نیز خود اثباتکننده این ادعاست که قوه قضائیه در برخورد با مفاسد به ویژه اگر در درون دستگاه قضایی باشد کاملاً جدی است و بدون هیچ اغماضی در چارچوب قوانین به موضوعات رسیدگی میشود. این پرونده کاملاً در چارچوب ضوابط قانونی رسیدگی خواهد شد و هر الزام و اقتضایی برای اطلاعرسانی وجود داشته باشد ما اطلاعرسانی خواهیم کرد. اسماعیلی درباره اخبار منتشرشده پیرامون این پرونده اظهار کرد: خیلی جالب نیست خبری هِی بیان شود و ما هِی بگوییم تکذیب میشود یا تایید میشود. رسانه باید اخبار صحیح را منتشر کند به ویژه اخباری که به حیثیت افراد مرتبط است. عدم نشر در چنین مواقعی ایراد ندارد. آنهایی که در گوی نشر سبقت میگیرند باید زمانی پاسخگو باشند. وی در پاسخ به این سوال که آیا صحت دارد که رئیس قوه قضائیه دستور این بازداشت را صادر کرده، تاکید کرد: هیچگاه نه رئیس قوه قضائیه و نه من به عنوان رئیسکل دستور بازداشت شخصی را صادر نمیکنیم. بالاتر از آن، صالح به صدور چنین دستوری نیستیم. این امر از اختصاصات مقامات قضایی دادسراست. ما مقید هستیم که امور در چارچوب ضوابط انجام شود. سخنگوی قوه قضائیه با انتقاد از نمایندگانی که درباره این پرونده اظهار نظر و خبررسانی کردهاند، گفت: اخبار قوه قضائیه را باید سخنگوی آن بیان کند. چرا این دو نماینده که از دو طیف متفاوت هستند و یک نماینده دیگری که از محتوای پرونده بیاطلاع هستند نظر میدهند؟ پیشتر حسن نوروزی، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس، اعلام کرده بود که معاون اجرایی حوزه ریاستِ رئیس پیشین قوه قضائیه بازداشت شده است. طبق گزارش ایرنا، این نماینده مجلس از بیان علت بازداشت خودداری کرده بود. همچنین چندی پیش علیرضا زاکانی، نماینده اصولگرای مجلس نهم، اکبر طبری را عنصر فاسدی در قوه قضائیه خواند و ادعا کرد که او دو رئیس قوه را بیچاره کرده است. محمدعلی پورمختار، نماینده اصولگرای مجلس دهم، نیز پیش از این ادعا کرده بود که بر اساس اطلاعات او، اکبر طبری همراه صادق آملیلاریجانی به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفته است. در واکنش به این خبر دفتر رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با انتشار جوابیهای این افراد و همچنین منتشرکنندگان این خبر را متهم به تخریب آملیلاریجانی کرده بود. در این جوابیه در دفاع از اکبر طبری تاکید شده بود: «برخی از اتهامات مطرح در مورد معاون اجرایی حوزه ریاست قبلاً در دادسرا بررسی شده و کذب بودن آن محرز شده بود. رئیس قوه قضائیه پیشین هم خود مستقلاً آنها را بررسی و خلاف بودن آنها برای وی محرز شده بود.» همچنین در این جوابیه حضور طبری را در مجمع تشخیص مصلحت نظام تکذیب کرده بودند. ابراهیم رئیسی هفت روز پس از اینکه بر مسند ریاست قوه قضائیه نشست، طبری را برکنار و یوسف باقری را بهجای او، بهعنوان سرپرست معاونت اجرایی حوزه ریاست قوه قضائیه منصوب کرد.