بررسی FATF در مجمع
افزایش قیمت خودرو همچنان ادامه دارد
همزمان با چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران، با حضور مسعود پزشکیان، رئیسجمهور در ستاد مرکزی وزارت راه و شهرسازی و حضور معاونان وزیر راه و شهرسازی در تعدادی از استانهای کشور، پروژههایی در بخشهای مسکن، حملونقل و هواشناسی به ارزش بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد تومان، به شکل ویدئوکنفرانسی، به بهرهبرداری رسید. آنگونه که ایرنا گزارش داد: در این مراسم، در بخش مسکن ۸۲ هزار و ۵۹۰ واحد مسکونی شامل طرحهای نهضت ملی مسکن، مسکن حمایتی، شهرهای جدید، بازآفرینی شهری و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با ارزش بیش از ۷۴ هزار میلیارد تومان افتتاح شد که پروژههای شاخص شامل ۲۱ هزار و ۸۴۳ واحد مسکن شهری حمایتی و ۶۰ هزار و ۷۴۷ واحد مسکن روستایی میشود. اجرای ۳۵ پروژه در حوزه خدمات زیربنایی و روبنایی شامل مدرسه، پارک، مجتمع ورزشی، مسجد و... در شهرهای جدید کشور و همچنین اجرای ۱۹ پروژه شامل مدرسه، خانه محله، سالن ورزشی چندمنظوره، آسفالت و بهسازی ۹ هزار مترمربع و... در حوزه بازآفرینی شهری از دیگر پروژههایی است که به بهرهبرداری رسید. در بخش حملونقل نیز دو هزار و ۲۵۰ پروژه در بخشهای جادهای شامل آزادراه، بزرگراه، راه اصلی، رفع نقاط پرحادثه، روکش آسفالت راههای شریانی، راه روستایی، ریلی، فرودگاهی، دریایی و هواشناسی با اعتبار ۵۲ هزار میلیارد تومان افتتاح شد و به بهرهبرداری رسید. از جمله پروژههای شاخص این حوزه میتوان به بهرهبرداری از بخشی از آزادراه مرند-تبریز به طول ۲۴ کیلومتر و ۳۶ پروژه بزرگراهی، باند دوم و راه اصلی به طول ۳۷۰ کیلومتر اشاره کرد. رفع ۲۶۴ نقطه پرتصادف و حادثهخیز، روکش آسفالت دو هزار و ۲۸۴ کیلومتر از محورهای اصلی و شریانی، روکش آسفالت هزار و ۸۴۱ کیلومتر از محورهای فرعی و روستایی و ساخت و آسفالت ۸۶۸ کیلومتر راه جدیدالاحداث روستایی نیز دیگر پروژههای قابل ذکر است. طی این مراسم همچنین ۱۵ مجتمع خدماتی-رفاهی در کشور به بهرهبرداری رسید و ۲۷ پروژه ریلی شامل احداث خط فرعی، خط صنعتی و تجاری، زیرگذر و جمعآوری گذرگاه همسطح نیز افتتاح شد. بهسازی تاسیسات پروازی فرودگاه کرمانشاه، نصب و بهرهبرداری از اولین سامانه راداری MSSR بومی کشور در فرودگاه آبادان و ۳۰ پروژه در شهر فرودگاهی حضرت امام (ره) شامل پروژههای فاز اول هسته پیشران، ساختمان امنیت پرواز، تستر موتور هواپیمای هورسپهر سامان، توسعه و تجهیز فرودگاه از پروژههای قابل افتتاح در حوزه هوانوردی است.
برآورد رئیس مجمع از روند بررسی FATF
در حالی که مجمع تشخیص مصلحت نظام سرگرم بررسیهای کارشناسانه FATF است، آیتالله صادق آملیلاریجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتوگویی تاکید کرد که براساس مصلحت کشور بعد از کار فنی و دقیق در این مورد تصمیمگیری خواهد شد. آنگونه که دنیای اقتصاد گزارش داده: آیتالله صادق آملیلاریجانی درباره برآورد خود از رای اعضای مجمع به FATF، با بیان اینکه نمیتوانم پیشبینی کنم، گفت: ما کار دقیق علمی میکنیم. البته باید توجه داشت که FATF به مجمع تشخیص ارجاع نشده، بلکه دو لایحه پالرمو و CFT -دو کنوانسیون بینالمللی- در دستور کار قرار گرفته است. وی افزود: اکنون کمیسیونهای مجمع تشخیص مشغول کار دقیق هستند و آنچه مجلس محترم برای ما فرستاد و مورد ایراد شورای نگهبان بود، بحث دقیق درباره آن در مجمع در حال انجام است. ۲۳ دی بود که سیدمحسن دهنوی، سخنگوی مجمع از آغاز بررسیهای کارشناسانه لوایح پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد و اعلام کرد که قرار است بندهای مختلف لوایح مذکور در کمیسیونهای مجمع مورد بررسیهای کارشناسی قرار گیرد. به دنبال اعلام این خبر، عباس گلرو، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز خبری از سیگنالهای مثبت از مجمع تشخیص در بررسی مجدد لوایح پالرمو و FATF اعلام کرد و امیدها برای سرانجام خوش این لوایح را برای موافقان تصویب این لوایح زنده کرد. بررسی مجدد دو لایحه باقیمانده از FATF در مجمع تشخیص یکی از شعارهای انتخاباتی مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری بود که روز ۲۶ شهریور در نخستین نشست خبری خود عمل به آن را با اعلام ارسال نامه به مجمع تشخیص برای بررسی مجدد لوایح باقیمانده از FATF اعلام کرد. در ادامه پیگیریهای دولت چهاردهم، روز ۱۱ دی محسن دهنوی، رئیس مرکز ارزیابی و نظارت راهبردی اجرای سیاستهای کلی نظام در یک برنامه تلویزیونی از نامه رئیسجمهوری به مقام معظم رهبری برای بررسی مجدد FATF در مجمع خبر داد و در ادامه راه عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی از موافقت رهبر معظم انقلاب برای بررسی مجدد لوایح مربوط به پیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی (FATF) در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد.
افزایش تعرفه واردات خودرو
سالهاست که دو شرکت خودروسازی به صورت انحصاری و غیررقابتی خودروهای بیکیفیت داخلی را تولید و با ارقام سرسامآوری به مصرفکننده تحمیل میکنند. موضوعی که مورد انتقاد همگان است؛ اما از آنجا که این شرکتها مورد حمایت گروههایی خاص قرار دارند، ظاهراً کسی یارای مقابله با آنها را ندارد. حتی در بسیاری مواقع دیده شده که نه زور دولت، نه مجلس و نه افکار عمومی به آنها نمیرسد و با اعمال نفوذ، تغییرات فضای انحصاری به رقابتی را در هر مرحلهای که باشد، ملغی میکنند. به عنوان مورد جدید میتوان به توئیت هفته گذشته غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون تلفیق بودجه 1404 اشاره کرد. آنگونه که اعتماد گزارش داده: او با انتشار توئیتی از مخالفت مجمع تشخیص مصلحت نظام با کاهش تعرفه واردات خودرو خبر داد. تاجگردون در این توئیت نوشت: «منتظر ارزان شدن خودرو نباشید؛ مجمع تشخیص مصلحت با تایید نظر دولت و برای تامین درآمد به کاهش تعرفه واردات خودرو از ۱۰۰ به ۶۰ درصد رای نداد و تامین ارز را در سقف دو میلیارد یورو نگه داشت تا همچنان خودروسازان داخلی به افزایش قیمت خودرو ادامه داده و مردم هم جان به پراید دهند.» بعد از اینکه بانک مرکزی با مخالفت درباره تخصیص ارز و اختصاص قطرهچکانی ارز طی دو سال گذشته برای واردات خودرو مانعتراشی کرد، اینبار مجمع تشخیص مصلحت نظام تخصیص سه میلیارد یورو برای واردات خودرو را در سال آینده به صلاح ندانست و به عبارتی به خواست ملت و نمایندگان آنها در مجلس دهنکجی کرد. ماجرا از این قرار است که اهالی بهارستان در جریان بررسی لایحه بودجه سال آینده میزان ارز واردات خودرو را از دو میلیاردیورویی که دولت در نظر گرفته بود، به سه میلیارد و 300 میلیون یورو افزایش دادند؛ همچنین بندی افزوده شد که بر اساس آن واردات خودرو با منشأ ارز خارجی امکانپذیر باشد. اما هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام این رقم را مغایر با سیاستهای کلی نظام دانست و با آن مخالفت کرد.
قیمت سیبزمینی در تهران بین ۳۶ تا ۳۹ هزار تومان است
غلامرضا نوریقزلجه، وزیر جهاد کشاورزی، در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران، گفت: در حوزه تنظیم بازار خلأ وجود داشت و دست دستگاههای اجرایی بسته بود، اما سران قوا در تصمیم اخیرشان این لطف را کردند که اختیار تنظیم بازار و بستن سوءاستفادههای احتمالی را انجام دهند. آنگونه که ایسنا گزارش داده: وی با اشاره به آخرین وضعیت کالاهای اساسی ادامه داد: برای تامین کالاهای مورد نیاز مردم در ماه رمضان و عید نوروز، به ذخایر قبلی، اضافه شده است. پیشبینیهای لازم انجام شده تا مردم در آرامش باشند. وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به قیمت سیبزمینی، گفت: قیمت سیبزمینی طی روزهای گذشته افزایش یافت، اما قیمت این محصول باز هم کمتر خواهد شد. قیمت سیبزمینی چند روز گذشته در یکی از شهرها کیلویی ۲۰ هزار تومان بود، اما در تهران ۳۶ تا ۳۹ هزار تومان است. این قیمت بالاست و باید پایین بیاید. اگر کمتر نشد، از ابزارهایمان استفاده میکنیم تا قیمت سیبزمینی کاهش یابد. وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به حواشی بهوجودآمده برای برنج وارداتی، گفت: درباره «برنج» آلودگی مطرح نیست، بلکه اختلاط مطرح است. یک بازرگان ایرانی اوایل سال از یک بازرگان خارجی برنجی به قیمت مشخص خریداری کرد، در حالی که آن بازرگان برنج ارزانتر را مخلوط برنج خریداریشده، کرده بود. علت اینکه میگویم برنج وارداتی، آلودگی ندارد، این است که سازمان غذا و دارو آلودگی در این برنجها را گزارش نکرده است. وی ادامه داد: با گزارش دستگاههای امنیتی و حساسیتهایی که داشتیم برنج وارداتی را به آزمایشگاههای پیشرفته دیانای خارج از کشور فرستادیم و مشخص شد برنج ارزان قیمت با برنج خریداریشده مخلوط شده است. به بازرگان خارجی که برنج در اختیارش بود، ابلاغ شد نرخ برنجت فلان قیمت است و اگر نمیخواهی امکان ورود برنجت به ایران وجود ندارد. نوری تاکید کرد: تا تکلیف این برنجها روشن نشود، هیچ ریال یا ارزی پرداخت نخواهد شد.
موج گسترده تعطیلی فروشگاههای موبایل
محمد یونسی، عضو هیاتمدیره اتحادیه فروشندگان صوت و تصویر و تلفن همراه درباره تبعات کاهش واردات موبایل میگوید: این کاهش واردات همزمان با نوسانات شدید قیمت دلار، بهویژه پس از حذف ارز نیمایی، بازار موبایل را با شوک تازهای روبهرو کرده است. افزایش قیمت دلار مستقیماً بر هزینه واردات تاثیر گذاشته و گوشیهای موبایل را به کالایی گران و غیرقابل دسترس برای مردم تبدیل کرده است. آنگونه که ایلنا گزارش داده: وی ادامه داد: این گرانی موبایل موجب شده که مردم به سمت خرید گوشیهای دستدوم یا قاچاق روی آورند، روندی که خطرات امنیتی، کاهش کیفیت و بیاعتمادی به بازار را به همراه دارد. یونسی توضیح داد: این بحران گرانیها تنها به مصرفکنندگان ختم نمیشود بلکه دو هزار و ۵۰۰ واحد صنفی فعال در شهر تهران نیز با مشکلات جدی مواجه شدهاند. اجارههای سنگین مغازهها، کاهش مشتریان و ورود کالاهای قاچاق، بسیاری از خردهفروشان را به سمت تعطیلی کشانده است. از طرفی بخش گستردهای از متولیان واحدهای صنفی متقاضی لغو پروانه خود شدند و قصد دارند در این شرایط تغییر شغل بدهند. این فعال صنفی میگوید که نسل جوان شاغل در این حوزه که امید به کسب درآمد و پیشرفت داشتند، حالا با ناامیدی و فشار اقتصادی دستوپنجه نرم میکنند. یونسی با ارائه پنج راهکار برای خروج از بحران فروشندگان موبایل خطاب به مقامات مسئول میگوید: نخستین اقدام مسئولان در این شرایط تثبیت قیمت دلار و تزریق دلار با نرخ ترجیحی برای واردات موبایل است. چرا که این اقدام میتواند تاثیر فوری بر کاهش هزینههای واردات و در نتیجه کاهش قیمت موبایل برای مصرفکنندگان داشته باشد. دوم، حمایت مالی از خردهفروشان کوچک و مغازهداران باید در قالب تسهیلات کمبهره برای واحدهای صنفی، تخفیف مالیاتی یا کمکهزینه اجاره میتواند مانع تعطیلی بسیاری از مغازهها شود.