خط قرمز
اسحاق جهانگیری: امنیت آبراههای بینالمللی خط قرمز ایران است
معاون اول رئیسجمهوری در نخستین مجمع اقتصادی خزر که 21 مردادماه با حضور نخستوزیران کشورهای روسیه، آذربایجان و قزاقستان و همچنین رئیسجمهوری ترکمنستان برگزار شد، اعلام کرد: ثبات و امنیت آبراههای بینالمللی و سواحل شمال و جنوب و تنگه هرمز به عنوان دغدغه اصلی و خط قرمز ایران است. اسحاق جهانگیری در این مجمع که در ترکمنستان برگزار شد، گفت: ما حضور نیروهای خارجی در خلیج فارس را عامل بیثباتی و افزایش تنش میدانیم و معتقدیم امنیت منطقه را تنها کشورهای منطقه میتوانند و باید برقرار کنند و دخالت و حضور قدرتهای فرامنطقهای تحت هر نام و ائتلافی را خطری بزرگ برای صلح، ثبات و امنیت منطقه میدانیم.
معاون اول رئیسجمهوری اظهار کرد: دولت آمریکا با خروج غیرمنطقی و غیرقانونی از برجام نشان داد که به توافقات بینالمللی پایبند نیست. در حالی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی بارها پایبندی ایران به برجام را اعلام کرده، آمریکا با اعمال تحریمهای نامشروع، ظالمانه و غیرانسانی علیه ایران و حضور تحریکآمیز در خلیج فارس به دنبال بیثباتسازی و ایجاد ناامنی در منطقه است. جهانگیری تصریح کرد: اگرچه سیاست نخنمای ایرانهراسی آمریکا به دلیل ایفای نقش سازنده جمهوری اسلامی ایران در تحولات منطقه و مبارزه با تروریسم رنگ باخته اما ایجاد ناامنی برای فروش امنیت، استراتژی فریبکارانه آمریکاییهاست.
جهانگیری همچنین گفت: اجرای موافقتنامه تجارت ترجیحی میان ایران و اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا میتواند تجارت منطقهای ما را وارد مرحله نوینی کند. او افزود: کریدور حملونقل شمال-جنوب، همکاری سهجانبه ریلی قزاقستان، ترکمنستان و جمهوری اسلامی ایران و اجرایی شدن موافقتنامه حملونقل و ترانزیت بینالمللی عشقآباد، امکانات و ظرفیتهای مناسبی را برای توسعه و تحکیم همکاریها بین کشورهای ساحلی دریای خزر و سایر کشورهای منطقه فراهم ساخته که موجب تقویت هرچه بیشتر همکاریهای چندجانبه در منطقه خزر خواهد شد.
جهانگیری همچنین گفت: جمهوری اسلامی ایران بهرغم تحریمها و محدودیتها، همچنان در اجرای برنامهها و سیاستهای توسعه اقتصادی خود مصمم است و با تکیه بر ظرفیتها و سرمایههای بزرگ داخلی، علاقهمند به سرمایهگذاریهای مشترک و متقابل و همکاریهای همهجانبه سیاسی، اقتصادی، علمی، فناوری، صنعتی و بازرگانی با همه کشورها به ویژه همسایگان و دوستان خود در ساحل خزر است تا با ایجاد و تقویت نظم اقتصادی مستقل از دخالت بیگانگان در منطقه، امکان توسعه همکاریها بیش از پیش مهیا شود.