عبور از تورم 40درصدی
تمام قرضالحسنهها زیر نظر بانک مرکزی میروند
تورم 12ماهه منتهی به تیرماه سال جاری از 40 درصد عبور کرده است. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران نرخ تورم 12ماهه منتهی به تیرماه 1398 به 4 /40 درصد رسید که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل (6 /37 درصد) 8 /2 واحد درصد افزایش نشان میدهد. در تیرماه ۱۳۹۸ عدد شاخص کل (۱۰۰=۱۳۹۵) به 7 /179 رسید که نسبت به ماه قبل 8 /2 درصد افزایش نشان میدهد. در این ماه درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل 48 درصد است؛ یعنی خانوارهای کشور بهطور میانگین 48 درصد بیشتر از تیر ۱۳۹۷ برای خرید یک «مجموعه کالا و خدمات یکسان» هزینه کردهاند که نسبت به این اطلاع در ماه قبل (4 /50 درصد) 4 /2 واحد درصد کاهش یافته است. نرخ تورم 12ماهه منتهی به تیرماه ۱۳۹۸ به 4 /40 درصد رسید که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل (6 /37 درصد) 8 /2 واحد درصد افزایش نشان میدهد. همچنین شاخص قیمت در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» نسبت به ماه قبل 3 /1 درصد و در گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» 5 /3 درصد افزایش نشان میدهد. درصد تغییرات شاخص قیمت در تیرماه سال جاری نسبت به تیرماه ۱۳۹۷ برای این دو گروه به ترتیب 8 /71 و 4 /38 درصد است.
در گزارش مرکز آمار درباره نرخ تورم خانوارهای شهری و روستایی کشور نیز آمده است: شاخص قیمت کل برای خانوارهای شهری کشور در تیرماه ۱۳۹۸ به عدد 4 /178 رسید که نسبت به ماه قبل 9 /2 درصد افزایش نشان میدهد. درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل 9 /46 درصد است که نسبت به ماه قبل (3 /49 درصد) 4 /2 واحد درصد کاهش داشته است. شاخص قیمت کل برای خانوارهای روستایی کشور در تیرماه ۱۳۹۸ به عدد 5 /186 رسید که نسبت به ماه قبل 8 /1 درصد افزایش نشان میدهد. درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل 3 /54 درصد است که نسبت به ماه قبل (5 /56 درصد) 2 /2 واحد درصد کاهش داشته است.
در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به گروه «لبنیات و تخممرغ» (تخممرغ، ماست پاستوریزه، شیر پاستوریزه)، گروه «نوشیدنیها» (انواع چای خارجی) و گروه «ماهیها و صدفداران» (انواع ماهی) است. در گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» گروه «بهداشت و درمان» (خدمات بیمارستانی و خدمات طبی سرپایی) و گروه «مسکن، آب، برق و گاز» (اجارهبها) بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشتهاند. همچنین گروه «قند و شکر و شیرینی» (قند و شکر) و گروه «سبزیجات» (پیاز، گوجهفرنگی، خیار و فلفل دلمهای) نسبت به ماه قبل، کاهش قیمت داشته است.
در این گزارش همچنین درباره درصد تغییرات شاخص قیمت در دهکهای هزینهای کل کشور در تیرماه آمده است: دامنه تغییرات نرخ تورم 12ماهه منتهی به تیرماه ۱۳۹۸ برای دهکهای مختلف هزینهای از 1 /40 درصد برای دهک اول تا 1 /43 درصد برای دهک دهم است.
شکستن رکورد 15ساله
روزنامه خراسان در گزارشی درباره فراتر رفتن تورم سالانه از 40 درصد این نرخ را بالاترین تورم ثبتشده مرکز آمار طی 15 سال اخیر توصیف کرد. روزنامه دنیای اقتصاد نیز با اشاره به «رکوردشکنی تورم میانگین» نوشت: نرخ تورم متوسط یا ۱۲ماهه در تیرماه به سطح 4 /40درصدی رسیده است. این رقم بالاترین سطح در دهه ۹۰ محسوب میشود. چنین رقمی در این دهه سابقه نداشته است. بر اساس آمارهای منتشرشده نرخ تورم متوسط در خرداد معادل 6 /37 درصد بوده است. نرخ تورم متوسط تغییرات شاخص بهای مصرفکننده در ۱۲ ماه منتهی به تیرماه سال جاری نسبت به ۱۲ ماه منتهی به تیر سال قبل است. البته انتظار میرود نرخ تورم متوسط با توجه به روند نزولی نرخ تورم نقطه به نقطه در ماههای آینده نیز تغییر مسیر دهد و در مسیر نزولی گام بگذارد.
تداوم کاهش تورم نقطه به نقطه
با وجود روند صعودی تورم ماهانه تیر، نکته امیدوارکننده گزارش شاخص بهای مصرفکننده در این ماه تداوم مسیر نزولی تورم نقطه به نقطه است. بر اساس گزارش دنیای اقتصاد، نرخ تورم نقطه به نقطه در خرداد سال جاری معادل 4 /50 درصد بوده که این رقم در تیر سال جاری به رقم ۴۸ درصد کاهش یافته است، به بیان دیگر حتی نرخ بالای تورم ماهانه در تیرماه نیز باعث نشد مسیر نزولی تورم نقطه به نقطه متوقف شود. این روند نزولی پس از ثبت نرخ تورم ۵۲درصدی در اردیبهشت رقم خورد. به بیان دیگر طی دو ماه خرداد و تیر سال جاری به میزان چهار واحد درصد از سطح نرخ تورم نقطه به نقطه کاسته شده است.
وزیر صنعت: قیمت کالاها روند کاهشی دارد
همزمان با انتشار گزارش تورم 40درصدی مرکز آمار ایران، هفته گذشته وزیر صنعت، معدن و تجارت با حضور در یک برنامه تلویزیونی ادعا کرد که با توجه به رصد قیمت کالاها از جمله ۱۰۰ قلم کالای اساسی پرمصرف، قیمت بخش قابل توجهی از این نوع کالاها روندی کاهشی دارد و در ماههای آینده هم قیمت کالاهایی که به واردات بستگی دارند به دلیل کاهش نرخ ارز کاهش چشمگیری خواهد داشت. طبق گزارش خبرگزاری صداوسیما، رضا رحمانی با بیان اینکه برخی کالاها باید با حمایت دولتی تامین شود، گفت: از فروردین تا مرداد سال ۹۷ ارز تکنرخی بود و محدودیتی برای ثبت سفارش واردات کالاها وجود نداشت اما پس از آن وزارت صنعت و بانک مرکزی یک ریال برای ارز چهار هزار و ۲۰۰تومانی به جز کالاهای اساسی تخصیص ندادند. او عنوان کرد: واردکنندگانی که ارز چهار هزار و ۲۰۰تومانی دریافت کردهاند نفر به نفر بررسی میشوند که آیا کالای خود را وارد کردهاند یا نه و اگر در مدت مشخصشده وارد نکرده باشند در هر جای دنیا که باشند این مساله را پیگیری میکنیم. چنانکه اکنون افرادی به دلیل سوءاستفاده از ارز چهار هزار و ۲۰۰تومانی در خصوص واردات کالا از جمله گوشی تلفن همراه در زندان هستند.
چسبندگی در قیمت کالاها وجود دارد
رئیس بانک مرکزی نیز در حاشیه جلسه روز چهارشنبه دوم مردادماه هیات دولت مدعی شد که ارز در شرایط باثباتی قرار دارد. او در پاسخ به این پرسش که چرا با توجه به کاهش قیمت ارز قیمت اجناس کاهش نیافته است، اظهار کرد: ارز در یک شرایط باثبات قرار دارد و امیدوارم این روند ادامه یابد اما چسبندگی در قیمت کالاها وجود دارد و باید صبر کنیم تا قیمت کالاها به تدریج کاهش یابد. مقاومتهایی هم در این زمینه وجود دارد. طبق گزارش ایسنا، عبدالناصر همتی با اظهار تاسف از اینکه کسانی که از نیما ارز گرفته بودند قیمت محصولات خود را با قیمت آزاد عرضه کردند، گفت: به هر حال من معتقدم که قیمتها باید پایین بیاید.
بدهی دانهدرشتها در دست بررسی
رئیسکل بانک مرکزی همچنین با اشاره به اینکه اخیراً مصوبهای در مجلس شورای اسلامی در مورد بدهکاران بانکی با هماهنگی بانک مرکزی تهیه شده، اظهار کرد: امیدوارم تصویب این طرح کمک خوبی برای پرداخت بدهی معوق بدهکاران زیر دو میلیارد تومان باشد. همتی در ادامه تاکید کرد: لیست بدهکاران عمده فرق میکند. هفت، هشت تا 10 نفر دانه درشت هستند که رقم بدهی آنها چند هزارمیلیاردی است که بدهی این افراد توسط کمیته فرادستگاهی بانک مرکزی در حال بررسی است. دیروز هم این موضوع در جلسه مبارزه با مفاسد اقتصادی مطرح شد و معاون اول رئیسجمهور دستور دادند که گزارشی از آنها تهیه شود.
تسهیلات جدید برای بدهکاران بانکی
اشاره همتی به طرح تسهیل تسویه بدهی بدهکاران غیرجاری شبکه بانکی کشور بود که کلیات آن در جلسه علنی 31 تیرماه مجلس بررسی و تصویب شد. در ماده واحده این طرح آمده است: به منظور حمایت از رونق تولید و تسهیل تسویه بدهی غیرجاری دریافتکنندگان تسهیلات ریالی از بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی، چنانچه تسهیلاتگیرندگانی که تمام یا بخشی از بدهی سررسیدشده خود را تا پایان سال ۹۷ پرداخت نکردهاند، مانده بدهی خود را که مطابق ضوابط این ماده واحده محاسبه شده، حداکثر تا پایان بهمنماه سال ۹۸ نقداً تسویه کنند، کلیه بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی موظفند حسب تقاضای تسهیلاتگیرنده در محاسبه مانده بدهی عمل کنند. رئیسکل بانک مرکزی در جریان بررسی این طرح اظهار کرد: بانکها به دلیل فشارهای تحریمی حجم نقدینگی و معوقات مشکلات جدی دارند و نباید مشکلات آنها را تشدید کرد که خدای نکرده از خدمات آنها به اقتصاد کشور محروم شویم.
همه قرضالحسنهها زیر نظر بانک مرکزی می روند
استثنای نظارت بر صندوقهای قرضالحسنه تکشعبهای حذف میشود. بیش از سه هزار صندوق قرضالحسنه که تاکنون از دایره نظارت بانک مرکزی مستثنی بودند به برنامه ساماندهی موسسات مالی و اعتباری افزوده میشود. روزنامه ایران با انتشار این خبر نوشت: در حالی که در سایت بانک مرکزی تنها نام 39 صندوق قرضالحسنه مجاز ثبت شده است، برآوردها نشان میدهد که بیش از سه هزار صندوق قرضالحسنه در کشور فعال است که از این تعداد حدود 940 صندوق زیر نظر سازمان اقتصاد اسلامی است. در هفتههای اخیر هیات وزیران لایحهای را به تصویب رساند که بر اساس آن صندوقهای قرضالحسنه زیر نظر سازمان اقتصاد اسلامی و صندوقهای قرضالحسنه تکشعبهای نیز باید تحت نظارت بانک مرکزی فعالیت کنند. تا پیش از این، این دسته از صندوقهای قرضالحسنه که یکسوم از کل صندوقها را شامل میشد، بر اساس قوانین مختلف جزو استثنائات نظارتی بانک مرکزی قرار داشتند. اما در صورتی که لایحه اصلاح قانون برنامه ششم توسعه در خصوص حذف این استثنائات در مجلس شورای اسلامی به تصویب برسد، تمام موسسات مالی و اعتباری فعال در کشور بهطور کامل با نظارت و هدایت بانک مرکزی به کار خود ادامه میدهند و دیگر هیچ استثنایی در قانون وجود نخواهد داشت.
رئیس پدیده شاندیز به حبس ابد محکوم شد
پس از برگزاری ۱۵ جلسه دادگاه متهمان پرونده پدیده شاندیز، حکم مدیرعامل پیشین این شرکت صادر شد. طبق گزارشها، محسن پهلوان به حبس ابد محکوم شده است. خبرگزاری فارس پس از اعلام این خبر نوشت: پیش از این سخنگوی قوه قضائیه از صدور حکم شرکت پدیده خبر داده بود و دادنامه آن را بسیار مطول خوانده بود. نخستین جلسه رسیدگی به اتهامات متهمان پرونده موسوم به شرکت پدیده، به ریاست قاضی منصوری در دادگاه ویژه رسیدگی به جرائم اخلالگران در نظام اقتصادی کشور ۲۲ اردیبهشتماه امسال در مشهد برگزار شد. رئیس دادگاه اشاره کرده بود که پرونده در حال حاضر دارای ۲۲ متهم و بیش از ۱۰۰ جلد بوده و پیگیریهای قانونی در خصوص تخلفات احتمالی برخی مسوولان که در انجام وظایف خود قصور داشتهاند، مفتوح است. گام بعدی پرونده پدیده احقاق حقوق سهامداران است که پس از تعیین تکلیف مسائل قضایی آن تسهیل میشود.