پیام نرسید
ماهواره «پیام» به دلیل کافی نبودن سرعت در مدار زمین قرار نگرفت
هفته گذشته، علاوه بر رئیس جمهوری که وعده پرتاب ماهوارهای به فضا را داده بود، توئیتهای محمدجواد آذریجهرمی در فضای مجازی که به وزیر جوان مشهور است مورد توجه قرار گرفت. وزیر ارتباطات در توئیتی با هشتگ آینده روشن نوشت: «خبرهای خوبی براتون دارم. حدس بزنید چی شده؟» توئیتی که با شوخی و طنازی ایرانیان نیز همراه شد.
وزیر اما فردای آن روز نوشت: «خبر خوب طلب شما، بامداد با وزرای ICT دولتهای هشتم تا دوازدهم به پایگاه فضایی امام خمینی رفتیم. ماهوارهبر با طی دو مرحله موفق، در مرحله ۳ به سرعت کافی نرسید و «پیام» در مدار آرام نگرفت. «دوستی» در انتظار حضور در مدار، با جوانان عزم کردیم مجدد بسازیم. راستی، با برخی شوخیها در پست قبلی حال کردم.»
البته احمد معتمدی رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر در خصوص ماهواره پیام دانشگاه صنعتی امیرکبیر که میتوانست توانایی فضایی ایران را نیز نمایش دهد، گفت: «در پرتاب ماهواره پیام آنچه مثبت بود این است که ماهواره پس از جدایی از ماهوارهبر شروع به کار کرد و این امر نشان میدهد که ماهواره مشکل نداشته و تا لحظههای آخر نیز فعالیت داشته است. ماهوارهبر ۹۰ درصد موفق عمل کرد و تنها در بخشی که باید به ماهواره سرعت اولیه را دهد مشکل پیدا کرد اما در بقیه مراحل خوب عمل کرد.»
البته ماجرای پرتاب موشک بازخورد خارجی نیز داشت. وزیر خارجه آمریکا به پرتاب ماهواره «پیام» از سوی ایران واکنش نشان داد و یکبار دیگر تلاش کرد آن را نقض قطعنامه شورای امنیت جلوه دهد اما آنچه جالب توجه بود توئیتهای صادقانه وزیر درباره قرار نگرفتن ماهواره پیام در مدار زمین بود که برخلاف رویههای سابق که حتی اگر شکستی هم در پروژههای کشور رخ میداد، بیان عمومی نمیشد، مورد استقبال قرار گرفت.
صادق زیباکلام استاد دانشگاه و منتقد بسیاری از سیاستهای دولت و نهادهای مختلف کشور، در واکنش به توئیت صادقانه وزیر ارتباطات نوشت: «جناب آقای آذریجهرمی سلام. اینکه پیشرفت واقعی یک کشور در هوافضا و پرتاب ماهواره است یا بهزعم بنده در تولید دوچرخهای که بتواند با دوچرخه ساخت هند یا ترکیه رقابت نماید ممکن است از نظر سرکار و خیلیها جای بحث داشته باشد. اما آنچه جای بحث کمتری دارد رفتار متواضعانه جنابعالی به عنوان یک وزیر بود.»