حمایت از صادرات
بسته حمایت از توسعه صادرات غیرنفتی ابلاغ شد
اولین جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی در دولت دوازدهم تشکیل شد. جلسهای با ریاست اسحاق جهانگیری که در آن قرار شد همه وزارتخانهها و دستگاههای اقتصادی پروژههای اولویتدار خود در سال 1396 را اعلام کنند. علاوه بر آن جهانگیری خواستار ارائه گزارشی از عملکرد ستاد در سال 1395 شد تا نقاط ضعف و قوت ستاد بررسی شود.
اگرچه خود او هم برآوردی از مشکلات موجود بر سر راه تحقق برنامههای ستاد اعلام کرد. مشکلاتی مانند عدم برخورداری ستاد از اختیارات کافی، نبود اراده قوی در برخی دستگاههای اجرایی، محدودیتهای مالی و مدیریتی.
جهانگیری در این جلسه اعلام کرد اگر پروژهها و برنامههای اولویتدار سال 1396 به درستی اجرا شود، اهداف مورد انتظار در اقتصاد کشور محقق خواهد شد و شاهد رشد اقتصادی، توسعه صادرات، اشتغالزایی، افزایش تولید و بهبود زندگی مردم خواهیم بود.
یک روز پس از برگزاری این جلسه، جهانگیری بسته حمایت از توسعه صادرات غیرنفتی را به همه دستگاههای اجرایی ابلاغ کرد. هدف اصلی این بسته، حمایت از صادرکنندگان کالا و خدمات به طرق مختلف است. بر اساس این بخشنامه منابع مورد استفاده برای حمایت از صادرات شامل منابع صندوق توسعه ملی، منابع بانکی و منابع بودجهای است. همچنین این بخشنامه، نحوه تخصیص مشوقها را توضیح داده و تلاش کرده روند صادرات را تسهیل کند. برای نمونه در یکی از بندها گمرک موظف شده مجوز برای متقاضیان ورود موقت برای پردازش بدون نیاز به استعلام از سایر وزارتخانهها و سازمانها را صادر کند. تسریع در ترخیص ورود موقت مواد اولیه و کالاهای متعلق به واحدهای تولیدی دارای پروانه تاسیس یا بهرهبرداری، تسریع در صدور کالاهای دارای پروانه کاربرد علامت استاندارد معتبر بدون نیاز به اخذ مجوز موردی از سازمان استاندارد از جمله این موارد است.
همچنین 47 کشور مقصد صادراتی ایران در سال 1396 معرفی شده است. چین، عراق، امارات متحده عربی، افغانستان و هند پنج مقصد اول صادراتی هستند. در این میان نام بسیاری از کشورهای اروپایی مانند ایتالیا، آلمان، فرانسه، هلند، سوئیس و دیگر کشورها دیده میشود. آمریکا نیز از دیگر کشورهایی است که نامش در ردیف 25 آمده است. کالاهای دارای اولویت برای صادرات نیز مشخص شده است.
فناوری بالا و دانشبنیان، تجهیزات و ماشینآلات صنعتی، نساجی، فرش دستباف و دارو پنج اولویت اول صادراتی است.