شناسه خبر : 21535 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

مسوول نابسامانی‌های تهران کیست؟

تهران تنها

تهران پایتختی که به سبب تراکم امکانات مختلف شغلی، تحصیلی و خدماتی، به مدت چند دهه قبله آمال مردم شهرهای مختلف ایران بوده و همچنان هست، به سبب نابسامانی‌های مختلف هر روز از امکانات زیست آسوده و سالم خالی‌تر می‌شود. مسائل زیست‌محیطی، آلودگی هوا و خاک و تهدید آلودگی آب، ضعف مدیریت پسماند و مشکلات فاضلاب، رشد قارچ‌گونه بناهای بلندمرتبه به‌ویژه در مسیر کریدور هوای غرب به شرق شهر که در کنار صنایع آلاینده اطراف شهر به آلودگی هوا دامن می‌زند، معضل ترافیک و کمبود وسایل نقلیه عمومی که محدودیت ناوگان ریلی و فرسودگی اتوبوس‌های درون‌شهری مهم‌ترین عوامل تشدیدکننده آن است، همه از مسائلی است که زندگی را در این شهر نابسامان برای جمعیت بزرگی که از خیل مهاجران تشکیل شده، روزبه‌روز دشوار و دشوارتر می‌کند.

تهران تنها

تهران پایتختی که به سبب تراکم امکانات مختلف شغلی، تحصیلی و خدماتی، به مدت چند دهه قبله آمال مردم شهرهای مختلف ایران بوده و همچنان هست، به سبب نابسامانی‌های مختلف هر روز از امکانات زیست آسوده و سالم خالی‌تر می‌شود. مسائل زیست‌محیطی، آلودگی هوا و خاک و تهدید آلودگی آب، ضعف مدیریت پسماند و مشکلات فاضلاب، رشد قارچ‌گونه بناهای بلندمرتبه به‌ویژه در مسیر کریدور هوای غرب به شرق شهر که در کنار صنایع آلاینده اطراف شهر به آلودگی هوا دامن می‌زند، معضل ترافیک و کمبود وسایل نقلیه عمومی که محدودیت ناوگان ریلی و فرسودگی اتوبوس‌های درون‌شهری مهم‌ترین عوامل تشدیدکننده آن است، همه از مسائلی است که زندگی را در این شهر نابسامان برای جمعیت بزرگی که از خیل مهاجران تشکیل شده، روزبه‌روز دشوار و دشوارتر می‌کند. اما مسوول این همه نابسامانی کیست؟ البته ایران افزون از هزار شهر دارد و تهران تنها یکی از این شهرهاست، اما موقعیت خاص سیاسی، اقتصادی و اجتماعی این شهر به سرنوشت و وضعیت تهران چنان جایگاهی می‌دهد که بخش مهمی از مناظره انتخاباتی نامزدهای ریاست‌جمهوری به آن اختصاص می‌یابد. البته علاوه بر اهمیت شهر تهران، حضور محمدباقر قالیباف به عنوان نامزد ریاست‌جمهوری در رقابت‌های انتخاباتی نیز در کشیده شدن بحث‌های انتخاباتی و تبلیغاتی به مسائل پایتخت موثر است. قالیباف پس از 12 سال تکیه زدن بر منصب شهرداری تهران، سودای ریاست‌جمهوری در سر می‌پروراند و در کارنامه او در اداره شهر تهران مسائل بحث‌برانگیز بسیار است. به هر حال مناظره‌های انتخاباتی به محملی برای طرح چندین‌باره مسائل شهر تهران تبدیل شد که در آن هر یک از طرفین انتقادهایی از عملکرد دیگری در قبال شهر تهران مطرح کنند. در جریان مناظره اجتماعی نامزدهای ریاست‌جمهوری، محمدباقر قالیباف که با انتقاد از عملکردش در موضوع بلندمرتبه‌سازی و تراکم‌فروشی مواجه شده بود، مدعی شد که مجوزها را دولت صادر کرده است. این ادعا البته تکذیب شد و شورای ‌عالی شهرسازی و معماری ایران نیز با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: «جناب آقای قالیباف به مقوله بلندمرتبه‌سازی در شهر تهران اشاره و ضمن ادعای این موضوع که کلیه بلندمرتبه‌سازی‌ها در شهر تهران با اجازه و تصویب شورای‌عالی در دولت یازدهم بوده به نظریه‌پردازی اقتصادی و اجتماعی و به دنبال آن تفکیک اجتماعی بر اساس برج‌سازی پرداختند. این ادعا دروغ محض بوده و شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران تا این تاریخ هیچ مصوبه‌ای برای احداث ساختمان‌های بلند ندارد.»

مسائل موردبحث دولت و شهرداری تهران محدود به این موضوع نماند و مساله آلودگی هوا و ضعف سیستم حمل و نقل عمومی نیز از اصلی‌ترین موارد مورد اختلاف بین دولت و شهرداری بود که در این مناظره هم درباره آن بحث شد.

نگاهی به کشمکش‌های دولت و شهرداری تهران بر سر مسائل شهر که پیش از این مناظره هم بارها شاهد آن بوده‌ایم، این پرسش را برمی‌انگیزد که مسوول و مقصر اصلی نابسامانی‌های شهر تهران کیست و در شرایطی که زندگی در تهران هر روز دشوارتر می‌شود، چه راهی برای خروج از این نابسامانی‌ها پیش روی این کلانشهر قرار دارد؟ 

 

دراین پرونده بخوانید ...

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها