افزایش آمار مرگ و ابتلا به کرونا
استمرار کمآبی با وجود افزایش ۱۴ درصدی بارش نسبت به میانگین بلندمدت
رئیس روابط عمومی وزارت بهداشت در آخرین ساعات اداری روز چهارشنبه گذشته، آخرین آمار مبتلایان و فوتشدگان کروناویروس در کشور را اعلام کرد. اگرچه محتمل است بعد از این تاریخ نیز بر تعداد مبتلایان اضافه خواهد شد. به گزارش ایسنا، دکتر جهانپور در بیان آخرین آمارهای کووید- ۱۹ در کشور گفت: بررسیهای انجامشده از روز سهشنبه گذشته تا پیش از ظهر روز چهارشنبه روی موارد مشکوک کووید مشخص کرد که ۴۴ نفر ابتلای قطعیشان به کرونا، تایید شده است و ۴۴ مبتلای جدید هستند که از این تعداد ۱۵ نفر از استان قم، ۹ نفر استان گیلان، چهار نفر در تهران، یک نفر استان مرکزی، سه نفر در خوزستان، دو نفر در سیستان و بلوچستان، یک نفر در استان کرمان، یک نفر در اردبیل، یک نفر در مازندران، یک نفر در لرستان، دو نفر فارس، یک نفر استان سمنان، دو نفر کهگیلویه و بویراحمد و یک نفر هرمزگان هستند. وی همچنین گفت: از این ۴۴ نفر جدید چهار نفر فوت کردند و شمار جانباختگان به ۱۹ نفر افزایش یافت. جهانپور با اشاره به اینکه نمونههای آزمایشگاهی در هفت آزمایشگاه مرجع بررسی میشد، افزود: تا پایان این هفته شمار آزمایشگاهها به ۱۵ میرسد و امیدواریم ظرف هفته آینده این تعداد به ۲۲ آزمایشگاه مرجع برای تشخصی کووید-۱۹ برسد تا پاسخگویی به مردم سریعتر صورت گیرد.
ترس از افزایش سفر
دکتر سعید نمکی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اینکه اطلاعات ما در خصوص بیماری و بیمارییابی بسیار بهروزتر شده است، گفت: اکنون نگرانی برای تعداد تختهای بیمارستانی نداریم و از سوی دیگر مردم ما با اطلاعرسانیهای بیشتر همراه نظام سلامت هستند. به گزارش ایسنا، وی با تاکید بر اینکه روند بهبود و ترخیص بیماران مبتلا به کروناویروس با افزایش روبهرو بوده است، خاطرنشان کرد: طبق اخباری که امروز به دست بنده رسیده است حدود ۳۰ بیمار مبتلا به کروناویروس جدید در استان قم بهبود یافته و از بیمارستانها مرخص شدهاند. این یک علامت بسیار خوب و دلگرمکننده است که تعداد بیماران بستری در حال کاهش و تعداد افراد ترخیصشده نیز افزایش داشته است.
وزیر بهداشت با اشاره به سخنان رئیسجمهور مبنی بر تحت کنترل درآمدن این بیماری واگیردار، اظهار کرد: ایشان تصمیمگیری در خصوص بازگشایی مدارس و دانشگاهها را صراحتاً به ستاد مقابله با کرونا واگذار کردند و تصمیماتی در این خصوص و نیز اعمال محدودیت در سیستم اداری و دولتی برخی شهرها نیز اخذ میشود و به اطلاع مردم ایران خواهد رسید. وی افزود: بارها عرض کردیم ما سیستم قرنطینه را به گونهای که در قرنهای گذشته مطرح بود به عنوان یک کار علمی نمیپذیریم اما قرنطینه خانگی به صورتی که مردم با آگاهی خودشان به گونهای در قرنطینه باشند و به سفر نروند بسیار حائز اهمیت است.
نمکی یکی از دلایل وجود اضطراب از تعطیلی مدارس را افزایش سفرها خواند و تصریح کرد: متاسفانه در این هفته مشاهده کردیم برخی بدون توجه به پیامهای بهداشتی و درخواستهای ما باز هم سفر داشتند یا در مواردی سفر افزایش یافت. پس از مشارکت میلیونی در بسیج ملی کنترل فشار خون بالا ما دریافتیم که مردم بسیار هوشمندی داریم که ضریب آگاهی بالایی نیز دارند و انتظار داریم وقتی اعلام میکنیم قرنطینه شهری اعمال نمیکنیم، یعنی به خود مردم اعتماد کردهایم و از آنها میخواهیم از سفر به سایر شهرها خودداری کنند. اکنون استان گیلان یکی از استانهای آلوده ماست که با افزایش سفرها موجب سنگین شدن کار همکاران ما در نظام سلامت میشوند. تعطیلی مدارس و دانشگاه در این شرایط به معنای سفر کردن نیست.
مردم برای انجام تست کروناویروس اصرار نکنند
معاون کل وزارت بهداشت که خود نیز مبتلا به کروناویروس شده است، با بیان اینکه افرادی که در تماس با مبتلایان کرونا ویروس بودند لازم نیست برای انجام تست مراجعه کنند، گفت: مردم برای این منظور اصرار نکنند چراکه جواب آن به مردم اطمینان کاذب میدهد. ایرج حریرچی در خصوص روند ابتلای خود به بیماری کرونا گفت: تب 41 درجه سانتیگراد و لرز داشتم که در حال حاضر بدن دردم از بین رفته است و با تبعیت از دستورات پزشک معالج نیز به سمت بهبودی میروم. وی با بیان اینکه فکر میکنم مردم ترس زیادی از کرونا پیدا کردهاند، اظهار کرد: کروناویروس از آنفلوآنزا H1N1 شدت کمتری دارد اما احتمال سرایت بیشتر آن نگرانکننده است. این بیماری برای ما یک ویروس ناشناخته بود که با توجه به تجربه چین، کشورهای دیگر و تجربه یکهفتهای در کشور خودمان متوجه رفتارهای این ویروس شدیم. معاون کل وزارت بهداشت با اشاره به اینکه 80 درصد از کسانی که مبتلا به این ویروس میشوند حتی متوجه علائم آن نشده و با اقدامات سرپایی بهبود پیدا میکنند، تصریح کرد: تنها بین 2 تا 5 /2 درصد از مبتلایان به مرگ میانجامد که این میزان نسبت به مرگ و میرهای ناشی از آنفلوآنزا بسیار کمتر است.
تست کرونا در مقابل در منازل انجام نمیشود
معاون هماهنگکننده پلیس پیشگیری تهران بزرگ اعلام کرد که تستهای مربوط به کرونا به هیچ عنوان در مقابل در منازل انجام نمیشود. سرهنگ علیرضا ناصرینژاد درباره انتشار خبری مبنی بر سودجویی و سرقت برخی افراد از شهروندان در پوشش انجام تست کرونا در مقابل در منازل گفت: برابر بررسیها و پیگیریهای انجامشده از سوی وزارت بهداشت هیچگونه تست مربوط به بیماری کرونا در مقابل در منازل انجام نمیشود و از اینرو اگر شهروندان با چنین مواردی روبهرو شدند باید بدانند که این مراجعات از سوی وزارت بهداشت و دستگاههای مجری نیست.
شایعهپراکنها در خصوص کرونا دستگیر شدند
رئیس پلیس سایبری کشور اعلام کرد: در پی رصد فضای مجازی و تشکیل کارگروه ویژه در پلیس فتا در خصوص مقابله با شایعهسازان فضای مجازی با موضوع «شیوع بیماری کروناویروس در کشور» ۲۴ نفر بازداشت و به مراجع قضایی معرفی شدند و ۱۱۸ نفر از کاربران مورد تذکر و ارشاد قرار گرفتند. به گزارش ایلنا، سردار وحید مجید رئیس پلیس فتا ناجا در تشریح این خبر اظهار کرد: هماکنون پلیس فتا به صورت کاملاً تخصصی کلیه جریانات خبری منتشرشده در فضای مجازی کشور و نشانگاههای انتشار اخبار را رصد میکند و در صورت مشاهده هرگونه موارد محتوایی شامل فیلم، خبر، عکس که حاوی مطالب شایعه و کذب به قصد ایجاد تشویش اذهان عمومی باشد و افزایش نگرانی در جامعه را تشدید کند؛ موضوع را به صورت قانونی مورد پیگیری قرار داده و با متخلفان برابر قانون برخورد خواهد کرد.
شهرها با تجهیزات لجستیک یگان ویژه پالایش میشود
فرمانده یگانهای ویژه نیروی انتظامی گفت: این پلیس برای مهار و کنترل بیماری کرونا تمام امکانات خود از جمله خودروهای آبپاش را به میدان آورد، بر این اساس شهرها با تجهیزات لجستیک پالایش میشود. به گزارش پایگاه خبری پلیس، سردار حسن کرمی افزود: وقتی ویروس مهاجم در حال ضربه زدن به هموطنان است، یگان ویژه آماده است برای حفظ جان مردم با تمام قوا وارد صحنه مبارزه با این بیماری شود و تمام تجهیزات لجستیک خود را برای پالایش شهرها بهکار گیرد. وی ادامه داد: یگانهای ویژه آمادهاند خودروهای سبک و سنگین خود مانند خودرو ضدشورش آبپاش راتق را در اختیار نهادهای درمانی و بهداشتی و متولیان امر برای ضدعفونی کردن شهرها قرار دهند تا شیوع این بیماری در کشور کاهش پیدا کند.
دستور ویژه برای رسیدگی به وضعیت زندانیان
سخنگوی قوه قضائیه از دستور آیتالله رئیسی برای رسیدگی ویژه به وضعیت زندانیان در جهت پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا خبر داد. به گزارش فارس، غلامحسین اسماعیلی با اشاره به شیوع ویروس کرونا در کشور، از تمهیدات ویژه بهداشتی و قضایی در زندانهای کشور خبر داده و گفت: در جلسه شورای عالی قوه قضائیه و متعاقب گزارش سازمان پزشکی قانونی از وضعیت مبتلایان به این ویروس در برخی استانها، حسب دستور ریاست محترم قوه قضائیه مقرر شد کمیته ویژهای توسط سازمان زندانها با همکاری و مشارکت پزشکی قانونی و وزارت بهداشت و درمان تشکیل و اقدامات بهداشتی و پیشگیرانه در جهت حفظ سلامت زندانیان انجام و پیشبینی لازم در زمینه تدارک بخشهای پزشکی و درمانی صورت پذیرد.
بارندگیها جبران کمآبی را نمیکند
در روزهای اخیر بارندگی در کشور فراگیر شده است اما به گفته کارشناسان این وضعیت جوی جبران کمآبی را نکرده است. به گزارش ایسنا، بر اساس آخرین گزارشهای سازمان هواشناسی از ابتدای سال آبی تاکنون بارشها در کشور حدود ۱۴ درصد نسبت به میانگین بلندمدت افزایش یافته است. بر اساس همین آمار، سال گذشته نیز با افزایش قابل توجه بارشها نسبت به بلندمدت در کشور مواجه بودیم. بارشهای خوب سالهای اخیر ممکن است این تصور را ایجاد کند که کشور وارد دوره ترسالی شده و کمبود بارشها جبران شده است. این در حالی است که برخی کارشناسان و مسوولان تاکید کردهاند که این بارشها نمیتواند خشکسالیها را جبران کند. اصغر دانشیان -معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان محیط زیست - پیش از این با اشاره به اینکه موضوع کمآبی در کشور موضوع جدی است و نباید فریب بارندگیهای اخیر را بخوریم، اظهار کرده بود: این موضوع به هیچوجه نشانگر عبور از خشکسالی و ورود به ترسالی نیست. ما امانتدار آیندگان هستیم اما بیش از ۱۲۰ درصد از ذخایر آبهای زیرزمینی را استفاده و به نوعی به نسلهای آینده خیانت کردهایم. مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی در آخرین گزارش خود خبر داده است که ۹۷ درصد مساحت کشور با خشکسالی مواجه است همچنین در مقیاس بلندمدت ۴۷ درصد مساحت کشور دچار خشکسالی شدید و ۱۰ درصد دچار خشکسالی بسیار شدید است. پس از بارندگیهای فروردینماه نیز ابوالقاسم حسینپور - مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری- گفته بود که عمده آبخوانهای دشتهای مهم و اصلی کشور بیلان منفی و تراز آبی بسیار پایینی دارند که به هیچوجه با یک دوره بارش خوب متعادل نمیشوند. به گفته وی همچنین بر اساس آخرین ارزیابی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری بیش از دو میلیارد مترمکعب افزایش تغذیه در آبخوانها به علت اثربخشی فعالیتهای آبخیزداری و آبخوانداری اتفاق افتاده است اما این به معنای آن نیست که بیلان آبخوانهای کشور مثبت شده است. عمده آبخوانهای دشتهای مهم و اصلی کشور بیلان منفی و تراز آبی بسیار پایینی دارند که به هیچوجه با یک دوره بارش خوب متعادل نمیشود هرچند که شاید بعضی از آبخوانهای کوچک که فشار زیادی روی آنها نبود و کسری مخزن زیادی نداشتند به علت تغذیه طبیعی ناشی از بارشها و طرحهای آبخوانداری متعادل شده باشند. در حال حاضر بارندگیهای دو روز اخیر سبب شده است که در استانهایی از جمله لرستان، کرمانشاه و تهران بارشهای خوبی داشته باشیم اما کارشناسان همچنان هشدار میدهند که کشور با خشکسالی مواجه است. محمدرضا احمدنسب- قائممقام شرکت آب و فاضلاب استان تهران - در گفتوگو با یک شبکه رادیویی اظهار کرد: ایران یک درصد از مساحت کل جهان و 1 /1 درصد جمعیت کره زمین را به خود اختصاص داده است اما این در شرایطی است که فقط 36 /0 درصد مساحت آبی جهان را دارد.