زنان پشت دروازه آزادی
سقوط نرخ رشد جمعیت ایران به زیر صفر آغاز شد
حضور زنان در میادین ورزشی و ورزشگاهها به عنوان تشویقکننده همنوعان، موضوعی است که وضعیت فوتبال ایران در بازیهای ملی و بینالمللی را هم تحتالشعاع قرار داده است؛ چنانچه بنابر آخرین اولتیماتوم فیفا اگر زنان نهتنها در بازیهای بینالمللی بلکه در بازیهای لیگ هم به ورزشگاه نروند، فوتبال ایران با محرومیت روبهرو خواهد شد. آنطور که ایرنا گزارش داده؛ حضور زنان در ورزشگاه سالهاست در راهروهای تعصبات سلیقهای دست به دست میچرخد و همواره مورد آماج مخالفان قرار گرفته است؛ حقی که نه در قانون منعی بر آن است و نه در شریعت حکمی مبنی بر غیرمجاز بودن آن دیده میشود. در کشوقوس اعلام مخالفتها و موافقتها با حضور زنان به عنوان نیمی از جمعیت کشور در ورزشگاه، پای فدراسیون بینالمللی فوتبال به این حضور باز شد و «جیانی اینفانتینو» رئیسکل فیفا در نامهای از فدراسیون فوتبال ایران درخواست کرد تا حضور زنان در ورزشگاهها را در مرحله مقدماتی جام جهانی 2022 تضمین کند. در نامه اینفانتینو به فدراسیون فوتبال ایران آمده است: افسوس، ایران موفق به تحقق وعدههای حسن روحانی رئیسجمهوری این کشور در ماه مارس 2018، برای اجازه زنان در مسابقات فوتبال نشد. بنابراین از فدراسیون فوتبال ایران و مقامات دولتی میخواهم به همه زنان ایرانی و خارجی اجازه خرید بلیت و حضور در مسابقات مرحله مقدماتی جام جهانی قطر در سال 2022، را که از سپتامبر 2019 شروع میشود بدهند. فیفا در نهایت خواستار این شد که این مساله پیش از بازی اول ایران در انتخابی جام جهانی در ورزشگاه آزادی که مهرماه مقابل تیم کامبوج برگزار میشود، حل و فصل شود و عنوان کرد که «مهدی تاج» رئیس فدراسیون فوتبال ایران در نامهای موافقت خود را برای ورود زنان به ورزشگاهها در انتخابی جام جهانی اعلام کرده است. خوشحالی از این نامه و احتمال باز شدن فضای حضور زنان در ورزشگاه چند صباحی بیشتر طول نکشید که خبر آمد حضور زنان تنها در بازیهای بینالمللی آن هم با تدابیر خاص انجام میشود و در بازیهای ملی و داخلی وضع به همان منوال سابق بازمیگردد. موضوعی که «بهناز میرمطهریان» خبرنگار ایران ورزشی را برآن داشت با ارسال ایمیلی به فیفا، از آنان بپرسد که آیا آییننامه انضباطی جدید فیفا فقط به بازیهای ملی و بینالمللی مربوط میشود یا خیر؟ پاسخ شفاف سخنگوی فیفا به این پرسش خبرنگار، حکایت از سخت شدن کار فوتبال ایران دارد آنجا که فیفا در خصوص ورود زنان به ورزشگاه به صراحت عنوان کرد فدراسیونها باید آییننامه داخلیشان را مطابق این آییننامه تغییر دهند. یعنی اگر زنان در بازیهای لیگ هم به ورزشگاه نروند، فوتبال ایران با محرومیت روبهرو میشود. سخنگوی فیفا در بخش دیگری از پاسخ خود نوشت: طبق ماده 1 /14 اساسنامه فیفا، همه اعضا موظفاند بهطور کامل از اساسنامه، مقررات، بخشنامهها و تصمیماتی که در هر زمانی توسط فیفا گرفته میشود، تبعیت کنند، همچنین تصمیماتی که در دادگاه عالی ورزش (CAS) مورد تجدید نظر قرار گرفته است.
تدبیر دولت دوازدهم در امیدافزایی به حضور زنان در ورزشگاه
دولت دوازدهم هم در سالهای پشت سر گذاشته خدمت، تمام تلاش خود را برای حضور زنان در ورزشگاه بهکار برده و در پارهای این تلاشها نتیجهبخش بوده است اما همچنان تا تعالی کامل موانع بسیاری پیشرو دارد. در خصوص تلاش دولت برای ورود زنان به استادیوم، «مسعود سلطانیفر» وزیر ورزش دولت دوازدهم، گفت: این کار را باید با کمی صبر و حوصله جلو ببریم. این حق خانوادههای ماست که واقعاً از این شور، نشاط و شعفی که در مسابقات مختلف ورزشی و در اماکن ورزشی به وجود میآید بهرهمند شوند. با صبر و حوصله و هماهنگی بین همه عوامل دستاندرکار این مشکل را حل میکنیم. وی همچنین تصریح کرد: ما برای حضور بانوانمان ورودی جدا، معبر جدا، مکان جدا، سرویس و خدمات جدا فراهم و همه این موارد را در استادیومهای خود پیشبینی میکنیم. الان در سینماها خانمها و آقایان میروند کنار هم مینشینند و کسی مانع آنها نمیشود. در استادیومها اما میگوییم معبر جدا، ورودی جدا، مکان جدا، سرویس و خدمات جدا، انتظامات جدا در یک گوشه استادیوم مشخص میکنیم، اینها هم میروند مینشینند. «معصومه ابتکار» معاون رئیسجمهوری در امور زنان و خانواده، فرد دیگری است که همواره به این موضوع توجه و عنوان کرده است: امیدواریم با پیشبینی انجامشده و اقداماتی که از سوی وزارت ورزش و جوانان صورت گرفته، مانند مناسبسازیهای انجامشده، ایجاد ورودیهای جدا، مسیر جدا، محل نشستن جدا و صحبتهایی که با هواداران داشتهایم، بتوانیم به این امر (ورود زنان به ورزشگاه) کمک کنیم. «لعیا جنیدی» معاون حقوقی نهاد ریاستجمهوری هم از موافقت دولت برای حضور زنان در ورزشگاههای فوتبال خبر داد و درباره اینکه گفته میشود شرط حضور زنان در ورزشگاهها بستگی به نظر دولت دارد و این موضوع تا چه حد در کابینه پیگیری شده است تصریح کرد: دولت موافق ورود خانمها به ورزشگاههاست و میدانم وزارت ورزش و جوانان هم همیشه پیگیر این موضوع بوده است. با این حال برای ورود خانمها باید یک هماهنگی بین قوا به وجود بیاید.
موتورسواری زنان در حجابی از ابهام
معاون فرهنگی قوه قضائیه بعد از جنجالی شدن حکم یک قاضی در اصفهان به نفع یک زن موتورسوار گفت: موتورسواری بانوان اشکال شرعی ندارد و مراجع در صورت رعایت حجاب با موتورسواری بانوان مخالفتی ندارند. در بخشی از حکم قاضی اصفهانی آمده است: رانندگی برای زنان جامعه ایران اعم از رانندگی خودروهای سبک و سنگین یا موتورسیکلت و سایر وسایل نقلیه موتوری در هیچ یک از مقررات موضوع منع نشده است و با عنایت به اصل اباحه رانندگی موتورسیکلت نیز برای آنان مباح تلقی میشود. حجتالاسلاموالمسلمین هادی صادقی افزود: اگر این حکم شرعی از یک فقیهی پرسیده شود که آیا سوار شدن بر موتور اشکال دارد، جواب این است که ظاهراً موتورسواری اشکال ندارد اما اگر با عفاف آنها منافات پیدا کند، اشکال دارد. معاون فرهنگی قوه قضائیه در مورد راهکار استفاده از این وسیله کمهزینه برای بانوان گفت: موتورهایی در دنیا طراحی شده است که به راحتی واژگون نمیشود یا نشستن بر روی آن آسان است و امنیت، عفاف و حجاب آن بالاتر است. همچنین لباسهایی برای موتورسواران حرفهای طراحی شده است که برای زنان حجاب کاملی دارد. صادقی با اشاره به مواد قانونی در این خصوص افزود: در ماده بیستم قانون تخلفات راهنمایی و رانندگی ذکر شده قوانینی که برای خودروهای سواری وجود دارد در خصوص موتورسواران نیز صدق میکند. معاون فرهنگی قوه قضائیه ادامه داد: من قویاً احتمال میدهم که این در تجدیدنظر رد خواهد شد. همچنان که مشابه این رای هم قبلاً در دیوان صادر شده و بهطور قطعی هم رد شده است. راهنمایی و رانندگی هم بر اساس این قانون نمیتواند گواهینامه صادر کند. اما اگر بعدها قانون تغییر کرد یا اصلاح شد، ایرادی ندارد. دولت وظیفه دارد تا شرایط سهل برای بانوان را ایجاد کند.
موضع معاون سیما درباره رفتن مزدک میرزایی
معاون سیمای سازمان صداوسیما با ابراز تاسف از رفتن مزدک میرزایی، این اتفاق را یک اشتباه استراتژیک میداند و میگوید: واقعاً رفتن ایشان به دلیل نبودن کار اساسی در حوزه ورزش و این قبیل مسائل نمیتواند باشد. مرتضی میرباقری با اشاره به ماجرای مهاجرت مزدک میرزایی گفت: کاری که آقای مزدک میرزایی انجام داد، نه اتفاقی عام است و نه حرفهای. معاون سیما با ابراز تاسف از رفتن مزدک میرزایی گفت: واقعاً رفتن ایشان به دلیل نبودن کار اساسی در حوزه ورزش و این قبیل مسائل نمیتواند باشد. این یک اشتباه استراتژیک است که آقای میرزایی مرتکب شده است. به هیچوجه، هر جوری که نگاه کنید، به صلاح نبود که ایشان چنین تصمیمی بگیرد، آن هم در شبکهای که عنادش با مردم ایران روشن است؛ یعنی کسی بخواهد تفکر وهابیت و عربستان سعودی را در یک چنین موقعیتی ترویج کند. این از فهم کم سیاسی ایشان است؛ چراکه مزدک میرزایی آدم سیاسی نبود. میرباقری گفت: ما علاقهمند به این هستیم که مزدک میرزایی واقعاً به کارش برگردد و سر کارش قرار بگیرد. شرایط کاری هم برای ایشان کاملاً فراهم است. وی با رد آنچه مبنی بر خروج برخی مستندها از آرشیو صداوسیما توسط مزدک میرزایی عنوان میشود، توضیح داد: ایشان قرار بوده است برنامهای برای ما بسازد. اگر واحد آرشیو صداوسیما را هزار در نظر بگیریم، ایشان یکهزارم درصد هم نبردند.
آغاز نرخ رشد منفی جمعیت ایران
یک جمعیتپژوه با بیان اینکه زودتر از آنچه فکر میکردیم نرخ رشد جمعیتی در ایران صفر خواهد شد، گفت: پیشبینیهای جدید نشان میدهد این اتفاق حدود پنج سال زودتر و در سال ۱۴۱۵ رخ خواهد داد اما سیاستگذاران هنوز تحولات نگرانکننده جمعیتی را جدی نمیگیرند. به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از فارس، صالح قاسمی جمعیتپژوه، از آغاز سیر معنادار کاهش موالید در کشور خبر داد و گفت: آغاز این سیر کاهشی بر اساس تعداد تولدهای ثبتشده و مطالعات آیندهپژوهی تخمین زده شده است. وی با بیان اینکه بر اساس این دو مبنا (تعداد تولدهای ثبتشده و مطالعات آیندهپژوهی) جمعیت در سالهای آتی سیر نزولی خواهد داشت، عنوان کرد: پیشبینی جمعیتشناسان این بود که سیر کاهش تولدها از سال 1396 آغاز شود اما آمارها نشان میدهد که این سیر کاهشی دو سال زودتر یعنی از سال 1394 به بعد آغاز شده است. قاسمی با بیان اینکه در سال 1394، یکمیلیون و 507 هزار و 219 تولد ثبت شده است، اعلام کرد: این تعداد تولدها در سال 1395 به یکمیلیون و 528 هزار و 53 تولد کاهش یافته و در سال 1396 میزان تولدها به یکمیلیون و 478 هزار و 908 نفر نزول کرده است. وی افزود: افزون بر اینکه سیر کاهشی تولدها زودتر از پیشبینیهای ما در ایران آغاز شده، کاهش نرخ جمعیت را با شیب تندتری آغاز کردهایم، یعنی سرعت کاهش تعداد تولدها فراتر از تصور ماست. این جمعیتپژوه خاطرنشان کرد: بر اساس این الگوی جدید و بر مبنای آمار تولدهای ماههای نخستین سال 1397 این کاهش جمعیت همچنان ادامه خواهد داشت.
ایران ۸۳ میلیوننفری شد
مدیرکل دفتر جمعیت مرکز آمار ایران نیز با اشاره به اینکه جمعیت کشور در سال ۹۸ به حدود ۸۳ میلیون نفر رسیده و رشد 24 /1 درصدی داشته گفت: این در حالی است که نرخ رشد جمعیت سالمند کشورمان 62 /3 درصد است. علیاکبر محزون، مدیرکل دفتر جمعیت، نیروی کار و سرشماری مرکز آمار، با اشاره به اینکه جمعیت کشور در سال ۱۳۹۵ بالغ بر ۸۰ میلیون نفر بود، گفت: برآوردهای ما نشان میدهد در سال ۱۳۹۸ جمعیت کشورمان به حدود ۸۳ میلیون نفر رسیده است و رشد 24 /1درصدی در فاصله بین دو سرشماری اخیر داشتهایم. علیاکبر محزون ادامه داد: متوسط طول عمر یا همان شاخص امید به زندگی از ۵۹ سال در اوایل انقلاب به ۷۴ سال رسیده که ۷۵ و نیم سال برای خانمها و ۷۲ و نیم سال برای آقایان است.