اقتصاد یکی از هشت فاکتور سازنده رفاه
رشد شاخص رفاه دنیا با وجود بحران مالی
رفاه یکی از مسائل بسیار مهم برای هر کشوری است و تمامی مردم دنیا درصدد هستند تا بتوانند به رفاه برسند ولی سوال مهم اینجاست که رفاه چیست و چگونه میتوان به رفاه دست پیدا کرد.
رفاه یکی از مسائل بسیار مهم برای هر کشوری است و تمامی مردم دنیا درصدد هستند تا بتوانند به رفاه برسند ولی سوال مهم اینجاست که رفاه چیست و چگونه میتوان به رفاه دست پیدا کرد. به طور سنتی یکی از مهمترین معیارهای استفادهشده در ارزیابی رفاه تولید ناخالص داخلی و به خصوص سرانه تولید ناخالص داخلی بود ولی مطالعات اخیر نشان میدهد رفاه مسالهای فراتر از شرایط اقتصادی است. اگرچه وضعیت اقتصادی فاکتور بسیار مهمی در رفاه هر کشوری است ولی باید در نظر داشت که حوزههایی از قبیل سلامت و آموزش و امنیت نیز در ایجاد رفاه اهمیت زیادی دارد. تاکید اصلی مطالعه در اینجاست که رفاه مسالهای چندبعدی است و با وجود اینکه شرایط اقتصادی اهمیت زیادی دارد ولی بدون اینکه افراد دارای حق انتخاب باشند و فرصتهای بیشتری در اختیار آنها باشد که به سرعت رشد کنند و از سلامت خود و فرصتهای آموزشی مطمئن باشند نمیتوان آن جامعه را جامعهای مرفه قلمداد کرد.
موسسه لگاتوم طی سالهای اخیر شاخص رفاه را بررسی کرده است و برای تعیین این شاخص چندین فاکتور را مورد مطالعه و بررسی قرار داده است. طبق مطالعه انجامشده توسط این موسسه فرصتهای موجود برای هر فرد، آموزش، سلامت، آزادی، امنیت و ارزشهای اجتماعی همگی از مسائلی هستند که باید در ارزیابی رفاه افراد در کشور مورد توجه قرار بگیرد. مطالعات نشان میدهد شاخص رفاه در دنیا طی شش سال گذشته رشد کرده است این در حالی است که در همین بازه زمانی دنیا با بحران اقتصادی و بحران بازارهای مالی دست به گریبان بود و هنوز هم شرایط اقتصادی کشورهای دنیا بهبود زیادی پیدا نکرده است. در این مطالعه 142 کشور مورد ارزیابی قرار گرفتهاند که در مجموع 96 درصد از ساکنان کره زمین را در خود جای دادهاند و 99 درصد تولید ناخالص داخلی دنیا را به خود اختصاص دادهاند. به همین دلیل مقایسه این کشور با استفاده از شاخص ترکیبی رفاه میتواند دید درستی در مورد وضعیت رفاه در دنیا ارائه دهد و زمانی که بیان میشود شاخص رفاه دنیا در سال 2014 میلادی نسبت به سال 2013 میلادی بهبود پیدا کرده است تصویر درستی از وضعیت دنیا ارائه میدهد.
مطالعه شاخص رفاه کشورهای مختلف از سال 2009 میلادی تاکنون نشان میدهد برخی از کشورها تغییرات زیادی را در این شاخص مشاهده کردهاند. مثلاً کشور شیلی شاهد افزایش رتبهاش از 35 در سال 2009 میلادی به 31 در سال گذشته بود ولی در همین بازه زمانی یونان از جایگاه 36 به 56 تنزل جایگاه یافت. روسیه در ردهبندی سال جاری در جایگاه 64 دنیا قرار داشت و اندونزی در این فهرست رتبه 67 را به خود اختصاص داده است که نسبت به سال 2009 میلادی 18 رتبه ارتقا پیدا کرده است. اما کشور چین توانسته است با هفت رتبه پیشرفت در سال 2013 میلادی نسبت به سال 2009 میلادی به جایگاه 51 دنیا برسد.
طبق این گزارش سرانه تولید ناخالص داخلی در کشور لوکزامبورگ بر مبنای قیمت ثابت سال 2011 میلادی برابر با 86442 دلار آمریکا بود که بالاترین سرانه در دنیا را داشت و کمترین سرانه تولید ناخالص داخلی به کشور جمهوری آفریقای مرکزی تعلق داشت که در این سال سرانه تولید ناخالص داخلی این کشور معادل 584 دلار آمریکا بوده است. بیشترین افزایش سرانه تولید ناخالص داخلی در کشور سنگاپور اتفاق افتاد که بالغ بر 12805 دلار نسبت به سال 2009 میلادی رشد کرد و بیشترین کاهش سرانه تولید ناخالص داخلی در یونان باتجربه کاهش 6065دلاری صورت گرفت. بالاترین شاخص رضایت از زندگی در کشور کانادا و پایینترین شاخص در سوریه مشاهده شده است.
دیدگاه تان را بنویسید