رشد اقتصادی چین پایینتر از حد پیشبینیهاست
اژدها به افسانهها خواهد پیوست؟
اقتصاد چین، دومین اقتصاد بزرگ دنیا، رو به کندی گذاشته و در سه ماه اول امسال ضعیفتر از آنچه بسیاری از تحلیلگران انتظار داشتهاند، عمل کرده است.
طی چند سال گذشته، چین برای حفظ سرعت رشد خود، به شدت بر صادرات و هزینه سرمایهگذاری متکی بوده است. با این حال، با کاهش سرعت رشد اقتصادی آن در بازارهای اصلی چون آمریکا و اروپا و تضعیف صادرات آن، از چین خواسته شده تا اقتصاد خود را دوباره متوازن کند. پکن این مساله را تصدیق میکند و اشاره کرده که میخواهد تقاضای داخلی را افزایش دهد تا وابستگیاش به صادرات کاهش یابد و به رشد پایدارتری دست پیدا کند. در همین حین، چین باید با شکاف ثروت روبه رشدی که منجر به وحشت از وقوع ناآرامی در این کشور شده است، دست و پنجه نرم کند. درخواستهایی از رهبری جدید، که در ماه مارس قدرت را در دست گرفت، وجود دارد که به سوی یک الگوی رشد فراگیرتر قدم بگذارد. تحلیلگران میگویند چین اگر میخواهد به هدف بازسازی اقتصادی دست یابد، نرخ رشد کندتر ممکن است به آن کمک کند. خانم یائو از سوسیتهژنرال میگوید «با فرض گرفتن هدف چین برای ساختاربندی مجدد اقتصاد، یک نرخ رشد معتدل در بلندمدت نامطلوب نیست. این میتواند به سیاستگذاران کمک کند که بیشتر بر کیفیت اقتصاد تمرکز کنند تا بر سرعت آن.»
چین در چند ماه گذشته قدمهایی برای تحریک رشد برداشته است. بانک مرکزی از ژوئن تاکنون دوبار نرخهای بهره را کاهش داده تا از هزینههای استقراضی کسب و کارها و مصرفکنندگان بکاهد و وام دادن را افزایش دهد. پکن همچنین پروژههای زیرساختی با ارزش بیش از 150 میلیارد دلار به راه انداخته است. تحلیلگران میگویند که احتمالاً چین از سیاستهای پولی انبساطی به مثابه ابزاری برای تقویت رشد استفاده میکند و نرخها را برای محدود کردن دستیابی به سرمایه افزایش نمیدهد. تائو وانگ، اقتصاددان موسسه خدمات مالی یوبیاس میگوید «قطعاً با وجود این ارقام، سیاستگذاریها انقباضی نمیشود و تا دستیابی به وضعیتی نسبتاً متعادل، این سیاستگذاریها ادامه خواهند یافت.» با این حال، برخی از تحلیلگران نسبت به هر نوع اقدام تسهیلی تند و تیز بیشتری هشدار دادهاند. به نظر آنها، چنین اقداماتی منجر به حبابهای مالی و حرکت اقتصاد به سوی تورم میشود.
دیدگاه تان را بنویسید