شناسه خبر : 4222 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

گفت‌وگو با محمدثانی مرشدالرمیثی، رئیس اتاق بازرگانی امارات

کله‌گنده‌ها را به ایران آوردیم

در حوزه تجارت درآمد بسیار خوب و بالایی دارم. می‌خواهم به ایران بیایم و تجارت کنم زیرا می‌دانم در اینجا می‌توانم پول خوبی به‌دست بیاورم.

ندا کمرئی
حوالی ساعت 9 شب یکشنبه یازدهم خردادماه بود که هیات تجاری امارات پس از پشت سر گذاشتن یک روز شلوغ و مذاکرات فشرده با تجار ایرانی برای شرکت در ضیافت شام اتاق تهران به برج میلاد رفتند و پس از بازدید از طبقات برای صرف شام وارد رستوران گردان برج میلاد شدند. این هیات تجاری به سرپرستی «محمد ثانی مرشد الرمیثی» رئیس اتاق بازرگانی امارات به ایران آمد، مردی که ریاست اتاق بازرگانی امارات تنها یکی از سمت‌های او در این کشور است و علاوه بر این مدیر کمیته لیگ حرفه‌ای امارات، رئیس هیات‌مدیره باشگاه الجزیره و فرمانده نیروهای مسلح این کشور نیز هست. این گفت‌وگو پس از پایان یک روز کاری سخت در هتل آزادی تهران انجام شد و پس از آنکه محمدثانی الرمیثی اعلام کرد از زمان ورود به ایران لحظه‌ای استراحت نکرده‌ است نیمه‌تمام ماند. وقتی با او راجع به تعدد سمت‌هایش حرف می‌زدیم و به او گفتیم چرا این‌قدر کار می‌کند، می‌خندید و می‌گفت تازه اینکه چیزی نیست سایر مردانی که در این هیات به همراه من آمدند بیشتر از من در کارهای اقتصادی فعال هستند و حتی از من کله‌گنده‌تر. محمد ثانی الرمیثی عاشق فوتبال است و وقتی سوال‌های فوتبالی از او پرسیده می‌شد با وجد بیشتری پاسخ می‌داد. بارها در طول سخنانش نام علی کریمی را آورد و مدام می‌گفت علی کریمی ستاره من در فوتبال است، از نظر من در فوتبال دنیا او تک است و یکی از آرزوهای من این است که روزی به امارات بیاید و در لیگ حرفه‌ای ما فعالیت کند. البته این را هم گفت که قرار است در یکی از باشگاه‌های اروپا سرمایه‌گذاری کند، نام آن را هم برد ولی قول گرفت که آن را رسانه‌ای نکنیم. این مرد پرکار عرب وقتی می‌خواهد از روابط ایرانی‌ها و عرب‌ها حرف بزند چهار انگشت خود را نشان می‌دهد و این‌گونه استدلال می‌کند که حتی چهار انگشت هم شبیه هم نیستند و حتی بین اعضای یک خانواده هم تفاوت‌هایی وجود دارد، روابط ایرانی‌ها و عرب‌ها این‌قدر ریشه دارد که نمی‌توان آن را به این راحتی‌ها شکافت. الرمیثی معتقد است اماراتی‌ها ایرانی‌ها را بسیار دوست دارند ولی به دلیل تحریم‌ها علیه ایران فشارهایی از سوی عاملان تحریم بر آنها وارد است و اگر مذاکرات ایران و 1+5 به نتیجه مثبت برسد سطح روابط در منطقه نیز گسترش می‌یابد.
‌ آقای الرمیثی می‌دانیم شما از سوالات سیاسی خوش‌تان نمی‌آید ولی نمی‌توان سیاست و اقتصاد را از هم جدا دانست. روابط سیاسی ایران و امارات بر روابط اقتصادی آنها تاثیرگذار است پس نظر خود را در مورد اینکه چرا گاهی ایران و امارات با هم درگیر می‌شوند بگویید؟ از نگاه شما ریشه این درگیری‌ها در چیست؟
خود شما صادقانه و از صمیم قلب بگویید نسبت به روابط بین ایران و امارات چه احساسی دارید؟ آیا شما این روابط را سیاه و ناخوشایند می‌پندارید؟ من تمایلی ندارم از سیاست حرفی بزنم ولی روابط بین این دو کشور را مثبت می‌دانم هرچند مشکلات را هم منکر نمی‌شوم. ولی باز هم از شما می‌پرسم به اعتقاد شما این روابط در چه سطحی است؟ ایراد آن کجاست؟

‌ خب در تاریخ هم همیشه بین عرب و عجم اختلافاتی بوده است. شما ایرانی‌ها را با القاب مناسب خطاب نمی‌کردید و ایرانی‌ها هم همین‌طور. بعضاً شما را با القاب نامناسبی خطاب نمی‌کنند.
اولاً من از مترجم می‌خواهم سعی نکند سوالات و پاسخ‌های ما را تعدیل کند و عین عبارات را ترجمه کند. دوماً شاید درگذشته چنین موضوعاتی مطرح می‌شده ولی امروزه اصلاً. من اولین بار است که به ایران سفر می‌کنم. آنچه که در خیابان‌های تهران دیده‌ام و مبنای برداشت من شده است نشان می‌دهد که اصلاً چنین چیزی وجود ندارد. برخورد ایرانی‌ها با ما گویای این نبود که ما را با القاب نامناسب صدا بزنند، اتفاقاً برعکس از حضور ما در کشورشان بسیار استقبال می‌کردند و به نظر نمی‌آمد که دیدگاه منفی نسبت به ما داشته باشند. البته شاید اقلیتی از مردم نگاه خاصی نسبت به عرب‌ها داشته باشند ولی نمی‌توان نظر آنها را توسعه و تعمیم به همه مردم داد. برعکس این موضوع نیز صدق می‌کند شاید در بین اعراب هم همچنان نگاه‌های تند و افراطی نسبت به ایرانی‌ها باشد اما آنها نیز اقلیت هستند و عموم مردمان عرب ایرانی‌ها را برادران خود می‌دانند.

‌ در مورد دولت‌ها و در سطح حکومت‌های دو کشور چطور؟ آیا اختلافات در آن سطح را هم قبول ندارید؟
طبیعتاً در خانواده شما پدر و مادر و چند خواهر و برادر هستند آیا شما می‌توانید مدعی شوید همه اعضای خانواده به یک‌شکل بیندیشند؟ من مرد سیاست نیستم و فقط تاجرم ولی بر این باورم حتی همه انگشتان یک دست هم شبیه هم نیستند. ذهن‌ها و طرز فکرها هم همین‌طور است. بین تمامی خانواده‌ها در دنیا مشکلات و موضوعاتی وجود دارد. بین خواهرها و برادرها و بین والدین و فرزندان این چالش‌ها وجود دارد ولی بعد از گذشت زمان و تعامل این مشکلات مرتفع می‌شود. من بر این باورم که دولت من یقیناً مسوولیتی در قبال ایرانی‌ها دارد و به نقش خود در مقابل ایرانی‌ها واقف است اما در بعضی مواقع برخی فشارها دست و پای آنها را می‌بندد. تعداد زیادی ایرانی در امارات زندگی می‌کنند و اجماع آنها در کشور ما بسیار بالاست. حتی ریشه تعداد بالایی از اماراتی‌ها به ایران باز می‌گردد. این افراد در امارات ثروتمند هستند و خانه‌های بزرگ و قصرهای با‌شکوه دارند بنابراین می‌توانم صراحتاً اعلام کنم با این شرایط هیچ‌کدام از این مشکلات حتی در سطح دولت‌ها چالش‌های بزرگ و حل‌نشدنی بین ایران و امارات نیست و ما باید به دنبال راه‌حل برای این مشکلات باشیم. من به عنوان یک تاجر اعلام می‌کنم که در حال حاضر ما مشکلاتی نظیر قیمت‌ها و تحریم‌ها را داریم که به تاجرهای ایرانی آسیب زیادی وارد کرده است ولی تاکید می‌کنم این تحریم‌ها قبل از آسیب به ایرانی‌ها اماراتی‌ها را دچار مشکل کرده است. ایرانی‌ها همسایگان ما هستند و تمام اجداد من از گذشته‌های بسیار دور با این کشور داد و ستد داشته‌اند و به آن رفت‌وآمد می‌کرده‌اند و به همین دلیل ما نسبت به آن احساس مسوولیت می‌کنیم.

‌ شما از احساس مسوولیت‌تان نسبت به ایران می‌گویید ولی به‌رغم این موضوع و اینکه در پیشرفت کشور امارات، ایرانی‌ها سهم بسزایی داشته‌اند بارها مورد جفای اماراتی‌ها قرار گرفته‌اند. با وجود اینکه بخشی از توسعه امارات با کمک ایرانی‌ها انجام شد این کشور در تحریم‌ها علیه ایران به کمک تحریم‌کنندگان رفت. بعضاً هر از گاهی اماراتی‌ها ایرانی‌ها را یا از کشور امارات دیپورت می‌کردند یا مانعی برای کسب‌وکار آنها در این کشور می‌شدند.
روابط و مناسبات ما با ایران تازه و نوپا نیست، صدها سال این روابط بین دو کشور وجود داشته است. از طرفی در حوزه تجارت و اقتصاد ما منافع مشترک داریم و بر این باوریم اگر تاجر ایرانی در امارات دچار مشکل، ضرر و خسارت شود مستقیماً در حوزه تجارت و اقتصاد ما نیز تاثیرگذار خواهد بود. زیرا آن فرد در کشور ما کار می‌کند و سرمایه‌اش در اقتصاد کشور امارات در گردش است. فرار سرمایه موجب ضرر ماست بنابراین مطمئن باشید که در بحث مجازات اقتصادی و تحریم‌ها علیه ایران ما تلاش نکردیم باعث دلخوری تاجران ایرانی شویم. این دلخوری چیزی جز به بار آوردن ضرر برای ما نداشت و طی مذاکراتی که با سفیر ایران و آقای سرمدی معاون وزیر امور خارجه ایران داشتیم تاکید همه بر این بود که باید راه‌حلی بیندیشیم و کاری انجام دهیم که این فشارها را به حداقل برسانیم. طبیعتاً ما هم در کشور امارات تحت فشارهای سنگینی قرار گرفته‌ایم و شما فکر نکنید که ما می‌خواهیم عمدی کاری کنیم تاجران کشوری که دوست و همسایه ما هستند از ما دلخور شوند. فشارهایی از خارج از امارات بر ما تحمیل می‌شود که ما مجبوریم تا حدی آن فشارها را مد نظر قرار دهیم وگرنه چرا باید مانع کسب‌وکار تاجری شویم که سرمایه‌اش در اقتصاد کشور ما در چرخش است.
بیایید بحث سیاسی را تمام کنیم و به موضوعات اقتصادی بپردازیم. سوال‌های سیاسی را باید از سفرا پرسید نه تاجران!

‌ دلیل توسعه کشور امارات چیست؟ چطور کشوری در عرض 40 سال ناگهان به این حد از توسعه‌یافتگی می‌رسد؟
موضوع توسعه کشور امارات را باید در سطح رهبری بررسی کرد. یک رهبری حکیمانه توام با عقلانیت بود که کشور امارات را به جایگاه فعلی آن رساند.

‌ برخی معتقدند اقتصاد کشور امارات حباب است و هر لحظه ممکن است این حباب از بین رود، آیا شما چنین نظری را قبول دارید یا ریشه‌های اقتصاد کشورتان را عمیق‌تر از این حرف‌ها می‌دانید؟
در سال 2008 اقتصاد امارات یکی از سخت‌ترین مراحل خود را پشت سر گذاشت چرا که اقتصاد این کشور به یکباره دچار تشنج و شک شدیدی شد اما از یک‌سو با توجه به اندیشه حاکم بر اقتصاد امارات و از سویی دیگر سرمایه زیاد، این کشور توانست مقدار زیادی نقدینگی را پمپاژ و نه‌تنها مانع از افزایش قیمت‌ها شود بلکه توانست قیمت‌ها را به سال 2005 بازگرداند. در غیر این صورت باید فاتحه آن را در سال 2008 می‌خواندیم.

‌ پیش‌بینی شما از آینده اقتصاد کشورتان چیست؟
ما به آینده امارات بسیار خوش‌بین هستیم. در حال حاضر رشد اقتصادی ما چهار درصد است و تلاش می‌کنیم آن را به رشد سالانه شش درصد برسانیم.

‌ رئیس اتاق بازرگانی تهران چندی پیش در یادداشتی پیشنهاد پیمان آزاد تجاری در منطقه را مطرح کرده است، نظر شما در مورد این پیشنهاد چیست و آیا از نظر شما شرایط برقراری این پیمان در منطقه وجود دارد؟
طبیعتاً امضای چنین پیمان‌نامه‌هایی مناسب است اما در صحنه عمل شاهد بروز این اتفاق هستیم. با توجه به اینکه اخیراً روابط ایران در منطقه رو به بهبود گذاشته است در آینده شاهد عملی شدن روابط آزاد تجاری خواهیم بود.
اگر موضوع انرژی هسته‌ای ایران و مذاکرات 1+5 به نتیجه و توافق نهایی برسد می‌تواند کمک زیادی به گسترش روابط ایران و کشورهای منطقه کند. دیداری که امیر کویت از ایران داشت و مذاکرات او با وزیر امور خارجه ایران یقیناً می‌تواند تاثیرات زیادی داشته‌ باشد. همچنین دیداری که آقای ظریف وزیر امور خارجه ایران از عربستان خواهد داشت نیز مشکلات زیادی را حل می‌کند. به نوعی این رفت‌وآمدها و تبادل روابط دیپلماتیک مطمئناً در بهبود وضعیت و روابط تجاری ما هم تاثیر زیادی خواهد داشت و به طور اتوماتیک این پیمان مشترکی که آقای آل‌اسحاق گفته است، تحقق پیدا می‌کند.

‌ آقای الرمیثی به یکی از بزرگ‌ترین علایق شما یعنی فوتبال بپردازیم. می‌دانیم که بعد از پایان سفرتان در ایران عازم برزیل می‌شوید، پیش‌بینی شما از نتایج جام جهانی چیست؟
نمی‌توان از الان چیزی را پیش‌بینی کرد ولی امیدوارم ایران بتواند در آنجا جایگاهی را به دست بیاورد، همچنین به نظر می‌آید تیم ملی برزیل در این دوره حتماً به مرحله نهایی صعود می‌کند.

‌ در مورد تیم ایران چه نظری دارید؟ آیا مسابقات و بازی‌های تیم ملی ایران را دنبال می‌کنید؟
پیش از پاسخ به این موضوع بگذارید از شما سوالی بپرسم، شما استقلالی هستید یا پرسپولیسی یا از طرفداران تیم صبا باطری؟ تیم صبا باطری یک‌بار بر تیم امارات پیروز شده است و من آن بازی را فراموش نمی‌کنم.

‌ اماراتی‌ها بازیکنان ایرانی را بسیار دوست دارند و برای جذب آنها در لیگ‌های برتر امارات تلاش می‌کنند، دلیل این موضوع چیست؟
من عاشق علی کریمی هستم و دوست دارم به تیم من بیاید. البته این را هم بگویم که 99 درصد از بازیکن‌های تیم الاهلی امارات اصالتاً ایرانی هستند.

‌ کدام تیم را در دنیا بیش از همه دوست دارید؟
در حوزه تجارت درآمد بسیار خوب و بالایی دارم. می‌خواهم به ایران بیایم و تجارت کنم زیرا می‌دانم در اینجا می‌توانم پول خوبی به‌دست بیاورم.
من طرفدار تیم بارسلونا هستم و این تیم را بسیار دوست دارم.

‌ آقای الرمیثی به‌رغم فوتبال‌دوستی اماراتی‌ها و سرمایه‌گذاری‌های زیاد این کشور در تیم‌های اروپایی چرا تیم امارات این‌قدر ضعیف است؟
تیم ملی ما خیلی هم قوی است! طبیعی است که در کشوری که جمعیت آن بسیار کم است انتخاب بازیکن‌های قوی و با‌استعداد دشوارتر می‌شود اما با برنامه‌ریزی‌هایی که برای تیم ملی کرده‌ایم الان صراحتاً می‌توانم بگویم تیم ما قوی است، من روی آن بسیار حساب می‌کنم و حتی پیش‌بینی می‌کنم برای سال 2018 به جام جهانی هم صعود می‌کند.

‌ چرا این‌قدر از بازیکن‌های ایرانی در تیم‌های خود استفاده می‌کنید؟
چون جمعیت ایران بسیار بیشتر از ماست. پیدا کردن افراد با‌استعداد از بین 70 میلیون نفر بسیار آسان است و دست ما را بازتر می‌کند.

‌ آقای الرمیثی با توجه به مسوولیت‌های متفاوتی که شما بر دوش می‌کشید، میزان سرمایه شما چقدر است، چقدر ثروت دارید؟
به این سوال واقعاً نمی‌توانم جواب بدهم چون به ضررم تمام می‌شود. البته اتاق بازرگانی که سود ندارد، تمام آن ضرر است. اما صادقانه بگویم در حوزه تجارت درآمد بسیار خوب و بالایی دارم. می‌خواهم به ایران بیایم و تجارت کنم زیرا می‌دانم در اینجا می‌توانم پول خوبی به‌دست بیاورم.

‌ در ایران اگر فردی نظیر شما چندین مسوولیت متعدد بر عهده داشته باشد مورد توجه ویژه مطبوعات قرار می‌گیرد و مردم نیز نسبت به آن فرد واکنش مثبتی ندارند، در امارات نگاه‌ها به سمت شما چگونه است؟
اگر در امارات کسی چندین پست و مسوولیت داشته باشد اگر کار خود را خوب انجام دهد مطبوعات و رسانه‌ها او را خیلی اذیت نمی‌کنند مگر اینکه در ماموریتی که بر عهده گرفته خیلی خوب عمل نکند، در این شرایط در کانون توجهات قرار می‌گیرد ولی اینکه عده‌ای بخواهند انگی به کسی بچسبانند و کسی را مورد خصومت‌های شخصی قرار دهند، نداریم.

‌ چرا این‌قدر کار می‌کنید و چطور تا این حد مردی ثروتمند و تاثیرگذار در امارات شده‌اید؟
ما خانواده‌ ثروتمندی بوده‌ایم و پدرم هم تاجر بسیار بزرگی بود. بزرگ‌ترین شرکت تجاری که الان متعلق به من است پیش از این متعلق به پدرم بوده و سپس به من رسیده است. اما اینکه پرسیدید چرا این‌قدر کار می‌کنم دلیل آن این است که اگر هرکسی بگوید خب من پول دارم پس کار نکنم که دیگر چرخ اقتصاد نمی‌چرخد.
صرفاً داشتن پول نمی‌تواند ملاکی برای کار کردن و یا کار نکردن باشد، من نمی‌خواهم بگویم تاجر بزرگی هستم اما مسوولیت‌های زیاد و پست‌های متعددی دارم و باید صادقانه بگویم در کنار بسیاری از مردانی که در این هیات به همراه من به ایران آمدند تاجر کوچکی هستم و آنها به قول ایرانی‌ها کله‌گنده‌تر از من هستند. اما همین تاجران با وجود اینکه ثروت زیادی دارند از شش صبح تا هشت شب کار می‌کنند و در واقع این افراد صرف داشتن ثروت و پول کار را تعطیل نمی‌کنند و بهره‌وری بسیار بالایی هم دارند.

‌ و در پایان بگویید نگاه واقعی شما نسبت به کشور ایران و مردم آن چگونه است؟
کشور ایران دارای پیشینه ‌تاریخی بسیار قدیمی است که همین موضوع همواره ارزش و جایگاه ایران را در جهان ارتقا می‌بخشد. مردم این کشور نیز به نحو چشمگیری به‌‌رغم مهربانی و فرهنگ بالا بسیار خاص و متفاوت هستند. این حرف‌ها تجربه ما عرب‌هاست. ما به اقلیتی که در کشورهای عربی و ایرانی رویکرد پان‌عربیسم و پان‌ایرانیسم دارند کاری نداریم، موضوع این است که در بین اکثریت ایرانی‌ها و عرب‌ها مناسبات عمیق وابستگی‌هایی را ایجاد کرده است. روابط ایران و امارات نو‌پا نیست و ایرانی‌ها در قلب ما جای دارند.

‌ پس چطور در مقابل اعمال فشارهای تحریم‌کنندگان ایران مقاومت نمی‌کنید؟
این سوال را من به شما جواب نمی‌دهم بروید و پاسخ آن را از آقای آل‌اسحاق بپرسید. او همه چیز را می‌داند!

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها