آیا پسته ایرانی از کرمان به شهرهای دیگر کوچ میکند؟
غصه پسته
این روزها خبرهای ناخوشایندی از وضعیت پسته ایرانی به گوش میرسد.
این روزها خبرهای ناخوشایندی از وضعیت پسته ایرانی به گوش میرسد. خبرهایی که نشان از رو به افول بودن تولید محصولی دارد که گرچه هنوز هم جزو 10 محصول اول صادرات ایران به خارج از کشور محسوب میشود ولی بهزعم کارشناسان؛ اکنون شرایط حاکم زمینهای کشت پسته به گونهای است که تولید پسته ایرانی چشمانداز مناسبی ندارد و شواهد حاکی از آن است که این وضعیت کنونی ماندگار نبوده و هیچ بعید نیست که به سمتی پیش رویم که پسته از فهرست محصولات مهم غیرنفتی صادراتی ایران حذف شود.
برای فهمیدن عمق بحران موجود در وضعیت پسته همین بس که اکنون بخشی از تجار پسته که سالهای زیادی از عمر خود را صرف فعالیت در حوزه پسته کردهاند، از ادامه فعالیت در این زمینه قطع امید کرده و اظهار میکنند که فعالیت اقتصادی در پسته چندان امیدوارکننده نیست و تصمیم دارند حوزه فعالیتهای اقتصادی خود را تغییر دهند.
چندی پیش، محسن جلالپور، رئیس اتاق بازرگانی ایران، که از سالهای ابتدایی دهه 60 به تجارت و صادرات پسته مشغول است و اکنون از چهرههای بنام صادرات پسته محسوب میشود و همچنین سالهاست که ریاست انجمن پسته ایران را بر عهده دارد، اعلام کرد به زودی فعالیت در زمینه پسته را متوقف خواهد کرد و به فعالیت در حیطه معادن خواهد پیوست.
او در این زمینه اظهار کرد: من سالها در زمینه تجارت و صادرات پسته فعالیت کرده و در طول 34 سال گذشته بیش از 100 هزار تن پسته صادر کردهام که این میزان صادرات باعث شده بیش از یک میلیارد دلار ارزآوری را در کارنامه خود به ثبت برسانم ولی اکنون تصمیم دارم که با کار معادن مس، کارهای معدنی را توسعه دهم چون فکر میکنم کار پسته از چند سال آینده در کشور دچار مشکل خواهد شد و تولید آن روزبهروز کمتر میشود. بنابراین حضورم را در سالهای آینده در بازار پسته خیلی مطمئن نمیبینم.
جای خالی پسته در کرمان!
خاستگاه پسته ایرانی شهر کرمان است. شهری که زمانی آن را پایتخت پسته دنیا میدانستند ولی اکنون شرایط زیربنایی تولید پسته در آن به حالتی درآمده است که تولیدکنندگان و تجار به فکر این افتادند که برای حفظ جایگاه تولید پسته ایران با آزمایش خاک سایر مناطق کشور، تولید آن را در شهرهای دیگر کشور توسعه دهند.
چندی پیش اسدالله عسگراولادی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران و از تجار پسته ایرانی، با بیان اینکه امسال وضعیت پسته نگرانکننده شده است، اظهار کرده بود: تولید پسته در سال قبل حدود 220 هزار تن بوده است ولی امسال ما کاهش 30درصدی را در تولید پسته تجربه خواهیم کرد که ممکن است این روند ادامه پیدا کند.
او همچنین با اشاره به اینکه همه فعالان در حوزه پسته به دنبال چارهای برای حل معضل کاهش تولید پسته در ایران هستند، گفت: کرمان در وضعیت بسیار بدی قرار گرفته و ممکن است تولید این محصول به استانهای دیگری مثل یزد، خراسان جنوبی، ساوه، قم، قزوین، سمنان، دامغان و... منتقل شود.
عسگراولادی همچنین از کاهش صادرات پسته به خارج از ایران خبر داده و کاهش تولید پسته و کاهش نرخ ارز را از عوامل موثر در کاهش ارزآوری به کشور عنوان کرده بود.
دیدگاه تان را بنویسید