اکونومیست چیست؟
انتشار منظم این نشریه در سپتامبر ۱۸۴۳ و توسط موسس آن جیمز ویلسون آغاز شد. این نشریه به دلایل تاریخی خود را هنوز روزنامه مینامد و تلاش دارد علاوه بر ارائه تحلیلها و نظرات در هر شماره خود مهمترین رویدادهای تجاری و سیاسی هفته را تحت پوشش قرار دهد.
اکونومیست نشریه انگلیسیزبان هفتگی و متعلق به شرکت روزنامه اکونومیست است. انتشار منظم این نشریه در سپتامبر 1843 و توسط موسس آن جیمز ویلسون آغاز شد. این نشریه به دلایل تاریخی خود را هنوز روزنامه مینامد و تلاش دارد علاوه بر ارائه تحلیلها و نظرات در هر شماره خود مهمترین رویدادهای تجاری و سیاسی هفته را تحت پوشش قرار دهد. اکونومیست هر پنجشنبه و به طور همزمان در شش کشور به چاپ میرسد. مخاطبان این نشریه عمدتاً خوانندگان تحصیلکرده، مدیران و سیاستگذاران هستند. خوانندگان در سراسر جهان مطالب یکسانی را دریافت میکنند اما آگهیها، ترتیب ارائه مقالات و گاهی اوقات طرح روی جلد در کشورهای مختلف متفاوت هستند. علاوه بر این در بریتانیا هر هفته چند صفحه اضافی به اخبار کشور اختصاص مییابد. جیمز ویلسون تاجر و بانکدار انگلیسی در سال 1843 این نشریه را راهاندازی کرد تا به روند لغو قانون ذرت و مقررات تعرفه واردات سرعت دهد. از 5 آگوست 1843 سیزده حوزه پوشش خبری در مجله مورد توجه قرار گرفتند که عبارتند از:
1- مقالات اصلی که در آن اصول تجارت آزاد در مورد کلیه مسائل مهم روز به بحث گذاشته میشوند.
2- مقالات مرتبط با موضوعات بازرگانی، کشاورزی و مسائل خارجی مانند پیماننامهها
3- یک مقاله مرتبط با اصول اولیه اقتصاد سیاسی که به تجربیات عملی میپردازد و قوانین مربوط به قیمتگذاری، دستمزدها، نرخ مبادله ارز، درآمدها و مالیاتها را بررسی میکند.
4- گزارشهایی از مجلس (پارلمان) با تمرکز ویژه بر بازرگانی، کشاورزی و تجارت آزاد
5- گزارشها و شرح حال رویدادهایی که از تجارت آزاد حمایت میکنند.
6- اخبار عمومی از شهرهای بزرگ، استانها، اسکاتلند و ایرلند
7- موضوعات بازرگانی مانند تغییر مقررات مالی، وضعیت کنونی و چشمانداز آینده بازارها، صادرات و واردات، اخبار خارجی، وضعیت مناطق صنعتی و تولیدی، پیشرفتهای جدید، اخبار حمل و نقل، بازار پول و توسعه راهآهن و شرکتهای دولتی
8- موضوعات کشاورزی شامل کاربرد علوم زمینشناسی و شیمی، اخبار مرتبط با بهبود روشهای اجرایی، وضعیت محصولات، قیمتها، بازارهای خارجی و قیمتها بر مبنای پول انگلستان، و هر از گاهی شرح دقیق برنامههایی که در کشورهای دارای کشاورزی پیشرفته مانند بلژیک و سوئیس به اجرا گذاشته میشوند.
9- موضوعات خارجی و کشورهای مستعمره سابق شامل مسائل تجاری، سیاسی و مالی به همراه خطرات ناشی از حمایت بیش از حد از صنایع داخلی در دیگر کشورها و مزایای تجارت و روابط آزاد
10- گزارشهای حقوقی که صرفاً به مسائل مهم بازرگانی، تولید و کشاورزی مرتبط هستند.
11- کتابهای عمدتاً مرتبط با کشاورزی، بازرگانی و تولید و همچنین کلیه پیمانهای اقتصادی مالی یا مالیاتی
12- بخش خاص بازرگانی شامل قیمتها و آمارهای هفته
13- ارتباط با خوانندگان نشریه.
اکونومیست سالها به عنوان یکی از معتبرترین و دقیقترین نشریات غربی در زمینه موضوعات عمومی شهرت داشته است. در ژانویه 2012 این نشریه اولین شماره اختصاصی مرتبط با چین را منتشر کرد که پس از شماره اختصاصی ایالات متحده در 1942، دومین شماره از این نوع بود.
زبان و سبک نگارش
اکونومیست از زبان ساده استفاده میکند و قصد دارد با بیان مستقیم و تصویرگونه همانند گفتوگوی رو در رو و حتی با استفاده از اصطلاحات محاورهای مفاهیم را انتقال دهد. این مجله هنوز به اصول بنیانگذار خود وفادار است. با وجود ستونهای متفاوت، مجله لحن سنتی خود را حفظ کرده است. در کلیه صفحات نامی از نویسنده به میان نمیآید و سبک ظریف و استفاده مناسب از زبان به خواننده چنین القا میکند که تمام مطالب توسط یک نفر نوشته شدهاند. در بسیاری از مقالات نوعی حاضرجوابی به چشم میخورد و نکات طنزآمیز در صفحات مختلف گنجانده شدهاند. در مطالب اقتصادی چنین فرض میشود که خواننده حداقل آشنایی را با مفاهیم بنیادی اقتصاد کلاسیک دارد. به عنوان مثال درباره اصطلاحاتی مانند دست نامرئی، اقتصاد کلان و یا منحنی تقاضا توضیحی داده نمیشود. این دسته از مطالب قصد آموزش هم ندارند و خواننده تحصیلکرده را مورد خطاب قرار میدهند.
در نیمه دوم از قرن دوم عمر اکونومیست، این نشریه هنوز به آرمانها و اصول بنیانگذار خود پایبند و متعهد است. جیمز ویلسون سازنده و فروشنده کلاه از شهر کوچک هاویک در اسکاتلند به تجارت آزاد، بینالمللیسازی و حداقل مداخله دولت در بازار اعتقاد داشت.
اگر چه قوانین حمایتی مانند قانون ذرت که الهامبخش ویلسون برای تاسیس اکونومیست بودند در 1846 ملغی شدند، این مجله هیچ گاه تعهد خود را به عقاید لیبرال کلاسیک قرن نوزدهمی بنیانگذارش رها نکرد. قوانین ذرت که با اعمال مالیات و محدود ساختن واردات ذرت باعث گرانی نان و شیوع قحطی شدند برای انگلستان نامناسب بودند. از دیدگاه ویلسون تجارت آزاد به نفع همگان بود. به عقیده او منطق فرد را قانع میسازد که حق با آدام اسمیت است و بازار میتواند با دست نامرئی خود به افراد سودجو و کل جامعه منفعت برساند. او که خود یک تولیدکننده بود میخواست بر بازیگران عرصه تجارت تاثیرگذار باشد و به همین دلیل اصرار داشت هر استدلال و مطلبی در نشریه حتماً با واقعیتها منطبق باشد. هنگامی که اکونومیست تاسیس شد واژه «اقتصادگرایی» به معنای «آزادسازی اقتصادی» تلقی میشد. مجله اکونومیست عمدتاً از تجارت آزاد، جهانیسازی و مهاجرت آزاد حمایت میکند. این نشریه بیشتر نئولیبرال است هر چند گاهگاهی پیشنهادها و نظریههای اقتصاد کینزی را منطقی میداند. حتی در مورد مسائلی مانند گرمایش جهانی این نشریه از «مالیات کربن» دفاع میکند. به گفته بیل اموت سردبیر سابق مجله
«فلسفه اکونومیست همیشه لیبرال بوده است نه محافظهکار». اکونومیست همیشه از پشتیبانی بانکهای مرکزی از بانکها و شرکتهای مهم استقبال کرده است و در زمانی از بانک انگلستان خواست تا به بانکهای بزرگی که دچار مشکل شده بودند کمک کند. علاوه بر این اکونومیست از برخی مسائل اجتماعی مانند قانونیسازی مواد مخدر حمایت میکند، الگوی مالیاتی ایالات متحده را به انتقاد میگیرد و از برخی مقررات دولتی مانند ممنوعیت سیگار کشیدن در مراکز عمومی یا کتک زدن کودکان پشتیبانی کرده است. این نشریه برنامههای جذب کارگران مهمان، انتخاب مدرسه توسط والدین و عفو مجرمان را مطلوب میداند و در پشتیبانی از برنامه کنترل اسلحه سابقهای طولانی دارد. علاوه بر حمایت از بازار آزاد و تجارت آزاد، اکونومیست خود را دشمن حقوق ویژه، اشرافیتگرایی و قابلیت پیشبینی میداند. این مجله از محافظهکارانی مانند مارگارت تاچر و رونالد ریگان حمایت کرد و در جنگهای ویتنام، عراق و افغانستان طرفدار ایالات متحده بود. اکونومیست از زمانهای گذشته از مواضع لیبرال دفاع کرد و همواره مخالف مجازات اعدام بود در حالی که حذف استعمار و مخالفت با آن را در برنامههای خود داشت.
اکونومیست اغلب شخصیتها و کشورها را به فساد و دروغ متهم میکند. رئیس سابق بانک جهانی، نخستوزیر ایتالیا، رئیسجمهور کنگو، رئیس دولت زیمبابوه و رئیسجمهور آرژانتین از جمله کسانی بودند که هدف حملات آن قرار گرفتند. در جریان شکنجههای زندان ابوغریب، اکونومیست خواستار استیضاح کلینتون و استعفای رامسفلد بود؛ و با وجود حمایت اولیه از اشغال عراق توسط آمریکا مرتباً بیتوجهی دولت بوش در اداره جنگ را به باد انتقاد میگرفت هر چند مخالف خروج سریع نیروهای آمریکا از عراق بود. در انتخابات سال 2012 ایالات متحده این مجله از سیاستهای اقتصادی، سیاست خارجی و برنامه مراقبتهای بهداشتی اوباما حمایت کرد اما همزمان بیان داشت اوباما به بازرگانی و تجارت توجه زیادی ندارد. در مجموع آنچه در مورد دیدگاهها و نظرات این نشریه میتوان گفت و بر آن تاکید کرد همان پایبندی نشریه به اصول اولیه خود است: اصل حمایت از تجارت آزاد.
شناسنامه
نوع: خبرنامه هفتگی/ ساختار: مجله/ مالک: گروه اکونومیست/ بنیانگذار: جیمز ویلسون/ سال تاسیس: سپتامبر 1843/ دیدگاه سیاسی: لیبرالیسم اقتصادی و طرفدار جهانیسازی/ دفتر مرکزی: لندن/ شمارگان: 1574803 نسخه چاپی و 000001 مشترک دیجیتال
دیدگاه تان را بنویسید