روایت سفیر ایران در هند از سفر ۱۰ روزه هیات تجاری تهران
قول و قرار هندیها
غلامرضا انصاری سفیر ایران در هند را به دلیل تجربه در سفارتخانههای روسیه و انگلیس و البته تسلط در حوزههای مختلف اقتصادی میتوان یکی از افرادی دانست که در پیشبرد مذاکرات هیات تجاری در هند نقش سازندهای داشت.
غلامرضا انصاری سفیر ایران در هند را به دلیل تجربه در سفارتخانههای روسیه و انگلیس و البته تسلط در حوزههای مختلف اقتصادی میتوان یکی از افرادی دانست که در پیشبرد مذاکرات هیات تجاری در هند نقش سازندهای داشت و در روانسازی تفاهمها و همکاریهای دو طرف با هیات تجاری و مسوولان و دولتمردان هندی بسیار فعال بود. انصاری اگرچه تنها در سه روز ابتدایی سفر در هند در ایالت دهلی نو هیات تجاری- بازرگانی تهران را همراهی کرد اما همواره در طول سفر با تماسهای مکرر با رئیس هیات تجاری، پیگیر روند مذاکرات هیات تجاری در ایالتهای بعدی و همایشهای مختلف نیز بود و میتوان گفت از نزدیک با جزییات روند مذاکرات و دیدارهای طرف ایرانی و هندی مطلع بود. به اعتقاد سفیر هند مقدمات افزایش صادرات نفت و فرآوردههای نفتی مهیاست ظرفیتهای زیادی در حوزههای مختلف برای افزایش صادرات غیرنفتی نیز وجود دارد که همه این موفقیتها بستگی به پیگیریهای بعدی هیات تجاری تهران دارد. گفتوگوی ما با وی در «دهلی نو» در پی میآید.
آقای انصاری در هیات مذاکرهکننده ایرانی با هندی با چه طرفهایی صحبت به میان آمد؟
اگرچه طی 10 روز سفر ایرانی به هند مذاکرات بسیار خوب و سازندهای با هیاتهای هندی در ایالتهای مختلف صورت گرفت و گفتوگوهای سازندهای بین دو طرف رد و بدل شد اما در «دهلی نو» پایتخت هند در دو روز ابتدایی اهم مذاکرات دنبال شد که البته بسیار مطلوب بود.
هیات تجاری- بازرگانی تهران در طول سفر با هیاتهای مختلفی دیدار کرد اما با سه نهاد اصلی تجار هند یعنی «فیو» که میزبان هیات تجاری نیز بود و عبارت است از «فدراسیون صادرکنندگان هند»، جلسه بسیار خوب و سازندهای برگزار کرد. تجار ایرانی با تجار هندی مذاکرات خودشان را انجام دادند و در راستای تفاهمات، همکاریهای خوبی را انجام دادند. جلسه بعدی مهم سفر اخیر به هند با «اتاقهای بازرگانی هند» بود که در آنجا هم مجدداً مذاکرات چهره به چهره طرف ایرانی و هندی به نظر میرسید با نتایج خوبی همراه بود. سومین نهاد «آسوچم» بود که همان اتاقهای صنایع هند است که همه این اتاقها در همه استانهای هند دفاتر بسیار فعالی دارند و هیات ایرانی در سایر ایالتهای «حیدرآباد» و «بمبئی» نیز با طرف هندی و نمایندگان این سه نهاد مذاکرات خوبی را انجام دادند و در واقع میشود گفت تمام تجارت هند در بخش خصوصی زیر نظر این سه نهاد بزرگ اقتصادی است که البته روند مذاکرات در همه دیدارها خوب و جدی بود. از طرف دیگر هیات تجاری ایران با مقامات رسمی هند ملاقات کردند که از جمله آنها با مقام رسمی
تجارت، مدیر کل وزارت دارایی هند و ریاست بانک یوکو که همه حسابهای جمهوری اسلامی ایران در آنجاست صحبت شد و در همه این دیدارها که بخشهای مختلفی از وزارتخانهها حضور داشتند، روند گفتوگوها با توجه به جدیت موضوع برای حل مشکلات بسیار عالی بود.
با توجه به پربار بودن سفر از نگاه شما و البته دیدارهای مختلفی که دو طرف با هم انجام دادند در مجموع طرف هندی چه قولی در زمینه همکاریها با طرف ایرانی داد؟
در همه جلسات برگزارشده در چند ایالت مختلف هند که با انعقاد تفاهمنامههای همکاری نیز همراه بود، قول افزایش سطح همکاریها و شرایط برای تسهیل تجارت داده شد. در مجموع مهمترین قولی که طرف هندی به همتای ایرانی خود داد این بود که در ارتباط با «ایجاد تسهیلات برای تجارت با هند از طرف ایران» و همچنین «ایجاد تسهیلات مالی و پولی جدید برای ایران از جمله بازگرداندن خطوط اعتباری در کوتاهمدت و درازمدت برای ایران و فاینانس کردن پروژههایی که در داخل کشور ماست از طریق پشتیبانی پولهای ایران در هند» همکاری بسیار خوبی داشته باشیم. اگر چه در این سفر تعاملات مختلفی درباره تسهیل و بهبود شرایط تجارت و سرمایهگذاری در حوزه رفع موانع بانکی انجام شد اما طرف هندی درباره دیگر همکاریها از جمله: «تسهیلات برای تسریع در ویزای تجار» و «تسهیلات برای ثبت شرکتهای ایرانی در هند» قول همکاری داد. حتی در حوزه
بانکی به طور صریح طرف هندی قول داد در آینده نزدیک موضوع بازگشایی شعبه بانک پارسیان در هند را با نظر مثبت به نتیجه برساند و شرایطی را فراهم کند تا ایران بتواند با بانکهایی که علاقهمند به همکاری با ایران در داخل هند هستند کار کند و در واقع سمت و سوی همکاری در این حوزه به جایی برسد که بین بانکهای هندی برای کار با ایران رقابت تنگاتنگی صورت گیرد.
با توجه به صحبتها و قول و قرارهایی که در این جلسات و مذاکرات مطرح شده، شما سفر اخیر هیات تجاری تهران در هند را چگونه ارزیابی میکنید؟
در مجموع بیشتر بحثهایی که در دیدارهای رسمی انجام شد، به نتیجه اولیه موفق و البته همکاریهای بیشتر دو طرف منجر شد و با توجه به قولهایی که طرف ایرانی از طرف مقابل گرفت در کل به نظر میرسد روابط تجاری دو طرف ایرانی و هندی از رابطه خرید و فروشهای نقد به سمت خرید و فروشهای درازمدت و ورود به حوزه سرمایهگذاری در ایران و هند تبدیل خواهد شد که به نظر میرسد امنیت خوبی برای تجارت بین دو کشور ایجاد خواهد کرد. فضای مذاکرات بسیار مثبت بود و دو طرف اعتقاد داشتند اقتصادهای دو کشور، اقتصادهای تکمیلکنندهای هستند که همین موضوع میتواند یک ارتباط طبیعی برای افزایش مبادلات تجاری ایجاد کند و امیدواریم در آینده روند تبادلات تجارت دو کشور علاوه بر اینکه گسترش یابد، از عمق بیشتری هم برخوردار شود.
به نظر میرسد شما با هیات ایرانی و هندی نیز ملاقاتهایی را انجام دادید، ارزیابی شما از نوع نگاه دو طرف از روند مذاکرات تجاری چیست؟
در جلسهای که در ضیافت با هیات تجاری ایرانی و هندی در طول مذاکرات داشتم احساس من اینگونه بود که همه تجار راضیاند و توانستهاند با طرفهای خودشان مذاکرات خوب و مثمرثمری داشته باشند و مطمئن هستند که تجارت بین ایران و هند به سرعت افزایش پیدا خواهد کرد.
با توجه به روند مذاکرات که از نزدیک در جریان آن بودهاید، چه ظرفیتهای خالی برای صادرات و تجارت طرف ایرانی است که مورد مغفول واقع شده است؟
ببینید ما در سال 2013 در مقایسه با سال 2012 بر اساس گفته خود هندیها، صادراتمان به هند 70 درصد افزایش پیدا کرده است و این نشان میدهد سیستم تجارت بین دو کشور بسیار کاراست و حتی میتواند ظرفیتهای بالقوه کنونی در صورت فراهمسازی مقدمات تسهیل کار و تجارت را بالفعل کند. اگر چه صادرات نفت ما به هند وضعیت مطلوبی دارد اما امیدواریم با وجودی که صادرات غیرنفتی ایران رشد یافته اما باز هم افزایش پیدا کند. سطح تقاضاهای زیادی در حوزههای مختلف برای صادرات غیرنفتی هست که به ویژه در حوزه میوه، سرامیک، صنایع پاییندستیهای نفت و چرم زمینههای بسیار خوبی در اینجا برای تجار ایرانی وجود دارد که لزوم توجه صادرکنندگان غیرنفتی را میطلبد.
در پایان بخش گفتوگو، اگر مروری بر روند مذاکرات داشته باشید تا چه اندازه روند گفتوگوهای تجاری دو هیات ایرانی و هند را در برهه فعلی طی سفر اخیر عملیاتی و قابل تحقق میدانید؟
آن گونه که خود تجار صحبت کردند و حتی گزارشهایی نیز ارائه دادند، برداشتی که از طرف هندی طی سفر شد و علاقه شدیدی که طرف هندی برای توسعه تجاری با ایران نشان میداد، به نظر میرسد با توجه به موفقیتآمیز بودن سفر و همگام شدن آن با موفقیتهای دیپلماسی ایران در مذاکرات ژنو بتوان حدس زد که تحقق اهداف در نظر گرفتهشده و افزایش سطح همکاریهای دو طرف چندان دور نباشد. البته این نکته را نیز نباید فراموش کرد که طبیعتاً نتایج هر سفری با پیگیریهای بعدی مشخص میشود که امید است هم پیگیریهای سفارت و هم پیگیریهای تجار، کارها را به سرانجام مطلوب برساند.
دیدگاه تان را بنویسید