چرا هند مورد توجه بخش خصوصی است؟
تحقق ۳۰ میلیارد دلار
پس از اعزام نخستین هیات تجاری ایران به هند و نیز سفر چند هیات تجاری هندی به ایران که منجر به گشایشهایی در مبادلات کالا و خدمات میان دو کشور شد، اتاق تهران تصمیم گرفت دومین هیات متشکل از تولیدکنندگان و بازرگانان را به هند اعزام کند.
پس از اعزام نخستین هیات تجاری ایران به هند و نیز سفر چند هیات تجاری هندی به ایران که منجر به گشایشهایی در مبادلات کالا و خدمات میان دو کشور شد، اتاق تهران تصمیم گرفت دومین هیات متشکل از تولیدکنندگان و بازرگانان را به هند اعزام کند. در سفر قبلی، هیات اعزامی به این توافق دست یافت که 45 درصد از پول فروش نفت خام به روپیه هند تبدیل شود و 55 درصد مابقی بر اساس ارز یورو قابلیت انتقال داشته باشد تا از این طریق نیازهای کشور تامین شود. پس از برقراری این مکانیسم بیش از 10 هیات تجاری میان کشور رفت و آمد داشتند و هیچ یک از این هیاتها دست خالی بازنگشتند.
در طول سفر10روزه مذاکرات B2B (Bussiness to Bussiness) هیات تجاری که در سه ایالت «دهلی نو»، «حیدرآباد» و «بمبئی» برگزار شد بر ظرفیتها و پتانسیلهای بالقوه در افزایش حجم مبادلات تجاری دو کشور ایران و هند و رسیدن به رقم 30 میلیارد دلار در آینده نزدیک در صورت فراهمسازی افزایش مبادلات تجاری و البته موفقیتآمیز بودن مذاکرات اعضای هیات تجاری در این سفر تاکید کرده است. سفری که هیات تجاری بازرگانی از سه ایالت هند بازدید کرد با تشکلها و اتاقهای بازرگانی مختلفی دیدار داشت که در پایتخت این کشور یعنی دهلی نو با «فدراسیون صادرکنندگان هند»، «انجمن اتحادیههای اتاقهای بازرگانی» و «فدراسیون اتاق بازرگانی هند» دیدار کرد. در ایالت حیدرآباد با «فدراسیون اتاقهای بازرگانی ایالت آندراپرادش»، «شورای صادرات دارویی»، «اتاق توسعه تجارت با ایران» و «دپارتمان صنایع ایالت» دیدار کرد و البته روسای هیات تجاری تهران ملاقاتهایی با «معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ایالت»، «قائممقام سرمایهگذاری وزیر صنعت و معدن و تجارت» و «وزیر صنایع و بازرگانی ایالت آندراپرادش» نیز داشتند.
در ایالت بمبئی نیز هیات تجاری علاوه بر اینکه ملاقاتهایی با روسای فیو داشتند، در روزکاری پایانی سفر، مذاکرات دوجانبهای با انجمن سراسری صنایع هند و مرکز تجاری جهانی (AIAI & WTC) نیز انجام دادند.
در دیدارهای صورتگرفته در هر سه ایالت، هیات ایرانی توانست با طرفهای تجاری هند مذاکرات بسیار خوب و سازندهای داشته باشد و البته همین هیات توانست شرکای خوب تجاری برای خود فراهم سازد. بعضی از شرکتهایی که در این سفر حضور داشتند موفق شدند قراردادهایی با طرفهای هندی منعقد کنند و تعدادی از آنها توانستند قول و قرارهایی برای همکاریهای آتی شکل دهند و این نشاندهنده ظرفیت افزایش همکاری و آمادگی دو طرف ایرانی و هندی بود.
هیات ایرانی از بخشهای مختلف تجاری- فنی در این سفر حضور داشتند؛ گروههای دارویی و داروسازی، شرکتهای پتروشیمی و انرژی و شرکتهایی در زمینه ساخت نیروگاههای برق و انرژی تجدیدپذیر، شرکتهای بازرگانی خرید مواد غذایی و کشاورزی و گروه شرکتهای خدمات فنی- مهندسی که اینها همگی توانستند با هر یک از طرفهای هندی، مذاکرات خوبی داشته باشند.
در حال حاضر حجم تجاری ما با هندوستان رقمی در حدود 15 میلیارد دلار است که 10 میلیارد دلار آن، بابت خرید نفت توسط هند است و پنج میلیارد دلار آن شامل صادرات و واردات کالاهای غیرنفتی است که در گذشته 5/2 تا 3 میلیارد دلار بوده و ظرف یک سال گذشته 2 تا 5/2 میلیارد دلار افزایش یافته است. به نظر میرسد با اقدامات جدیدی که در سفر اخیر صورت گرفته و تبادلات تجاری هیاتهای مختلف در دو سال گذشته این حجم افزایش بیشتری پیدا کند و خوشبختانه با تسهیلاتی که فراهم میشود و آسانسازی و روان کردن نقل و انتقالات بانکی بین دو کشور که با جلساتی که با مسوولان برخی از بانکهای هندی مانند «یوکو بانک» و «بانک واردات و صادرات» داشتیم شاهد افزوده شدن حجم تجارت دو کشور و رغبت بیشتر برای کار تجاری خواهیم بود.
اصلیترین موضوع مطرح شده در مذاکرات دو طرف طرح مشکلات بانکی و نقل و انتقالات پولی بود که البته موضوع پولهای بلوکه شده نیز در دستور کار قرار داشت که در همین راستا جلسات متعددی اعضای بانکی هیات و خود هیات با طرف هندی داشتند و در نهایت نیز موضوع به توافق نظر طرفین و تسریع حل مشکل از سوی طرف هندی منجر شد.
علاوه بر مشکلات مربوط به حوزه بانکی، تسهیل تجارت و تقویت سرمایهگذاری از دیگر موضوعات و نتایج سفر این هیات تجاری به هند بود. در ادامه مذاکرات هیات تجاری ایران و هند و افزایش سطح همکاریها دو طرف دو تفاهمنامه نیز به امضا رساندند. اگر چه در مذاکرات صحبتهای سازندهای دو طرف انجام دادند اما نکته مهم این دور از مذاکرات این بود که بحثها به صورت تخصصی و کارشناسیشده مطرح میشد و هیاتهای دو طرف در میز مذاکرات بسیارجدی با هم برخورد میکردند.
یکی از مهمترین و شاید نکته اساسی سفر اخیر که هیات تجاری تهران قصد داشت با طرف هندی انجام دهد و تا حد زیادی موفق به تحقق آن شد، طولانیمدت کردن روابط اقتصادی این کشور با هند بود و این بدین معنی است که در واقع نگاهمان را از یک تجارت صرف فراتر ببریم و به کارهای درازمدتتر مثل سرمایهگذاری در کشورهای یکدیگر و همچنین همکاریها در زمینه ساخت زیربناهای اقتصادی در دو کشور تبدیل کنیم و در حال حاضر فعالیتهایی مثل ساختن نیروگاهها، ساختن راه و جاده و راهآهن، ساخت و سازها در فعالیتهای بخش پتروشیمی و فعالیتهای زیربنایی درباره بخشهای مالی و اعتباری مطرح است که با توجه به موفقیتآمیز بودن سفر اخیر هیات هندی، اگر ما بتوانیم در این راه موفق شویم و همکاریهای اینچنینی را که کمکم آغاز کردهایم، بیشتر کرده و استمرار هم ببخشیم، به راحتی میتوانیم شاهد افزایش حجم همکاریهای تجاری از 15 میلیارد دلار فعلی به 30 میلیارد دلار در سال در آینده بسیار نزدیک باشیم.
یادمان نرود روابط ایران و هند یک روابط دیرینه تاریخی با زیرساخت فرهنگی است که دو کشور را همواره با یکدیگر در یک سو قرار میدهد و این همسویی در نگاه سیاسی، تاریخی، فرهنگی زمینه فعالیتهای گسترده تجاری - اقتصادی را فراهم میکند و ما میتوانیم از این پشتوانه فرهنگی تاریخی در درازمدت برای همکاریهای اقتصادی استفاده بسیار خوبی ببریم، به همین دلیل با توجه به مسیر اخیر موفق دیپلماسی ایران که در مذاکرات اخیر ژنو نمود یافت و امید و تدبیر به بهبود آیینه اقتصاد کشور و البته ظرفیتهای موجود طرف ایرانی، افزایش سطح مبادلات تجاری با طرف هندی به طور مسلم تحقق خواهد یافت و ما میتوانیم شاهد باشیم همین تلاشها در سفر اخیر باعث شود سطح تجارت بین ایران و هند افزایش چشمگیری پیدا کند.
دیدگاه تان را بنویسید