روایت رئیس اتاق تهران از سفر هیات تجاری به هند
از تجارت تا سرمایهگذاری
سفر هیات تجاری - ازرگانی به هند به ریاست یحیی آلاسحاق در حالی در ۱۰ روز کاری با دستاوردهای قابل توجهی روبه رو بود که وی در مقام ریاست اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران سابقهای ۳۰ساله در مدیریت اقتصاد ایران دارد.
سفر هیات تجاری- ازرگانی به هند به ریاست یحیی آلاسحاق در حالی در 10 روز کاری با دستاوردهای قابل توجهی روبه رو بود که وی در مقام ریاست اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران سابقهای ۳۰ساله در مدیریت اقتصاد ایران دارد؛ البته از نگاه آلاسحاق سفر به هند اول از همه تسهیل تجارت و رفع موانع را در دستور کار داشت اما مهمترین دستاورد این سفر پس از مذاکرات مفصل و رو در روی هیات تجاری به ایجاد و شناخت فرصتهای سرمایهگذاری دو طرف برمیگردد. آلاسحاق در گفتوگوی اختصاصی به طور مفصل درباره مباحث هر یک از سفرهای کاری سه ایالت هند صحبت کرده و در ادامه با ارزیابی از چگونگی روند مذاکرات هیات تجاری به نکات اساسی فرصتهای سرمایهگذاری دو طرف اشاره میکند. در این راستا برای اطلاع از جزییات سفر به هند با وی گفتوگوی مفصلی به انجام رساندهایم که مشروح آن در پی میآید.
جناب آقای آلاسحاق با توجه به روابط بین ایران و هند چه دلایلی وجود داشت که اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران تصمیم گرفت که در طول دو سال گذشته برای دومین بار هیاتی از تجار را به هند اعزام کند؟
روابط ایران و هند روابطی چند صد ساله است که تنها به حوزه اقتصاد ختم نمیشود و سوابق دیرینه فرهنگی و تاریخی دو کشور خود موید دوستیهای عمیق دو کشور است. در کنار شرایط جدید جمهوری اسلامی ایران و هند و وضعیت فعلی که هر دو کشور را از لحاظ اقتصادی در موقعیت ویژهای قرار داده است، با توجه به روابط دو طرف، تصمیم بر این گرفته شد به منظور توسعه تبادلات تجاری در حوزههای مختلف، رفع موانع بانکی و مشکلات نقل و انتقالات پولی و از سویی ایجاد فراهمسازی سرمایهگذاریهای مشترک، دومین هیات تجاری بازرگانی به هند اعزام شود که البته پیش از این اولین هیات ایرانی به سرپرستی اتاق تهران 18 ماه قبل به هند سفر کرده بود.
هیاتی که برای سفر به هند اعزام شد بیشتر در قالب چه گروههایی بودند و سفر این هیات به هند در چند روز و با چه گروههایی صورت گرفت؟
هیات تجاری - بازرگانی که به هند اعزام شد ترکیبی از 45 نفر از نمایندگان در بخشهای زیربنایی، صنعتی، خودرو، دارو و درمان، فناوریهای نو و انرژیهای نو، مخابرات، آیتی، مواد و محصولات غذایی و کشاورزی، نفت، انرژی و مواد پتروشیمی و تبادل دانش و فناوری بود که البته بیشترین فعالیت همتای هندی نیز در همین حوزهها بود و در10روز در سه ایالت مختلف «دهلی نو»، «حیدرآباد» و «بمبئی» دو طرف ایرانی و هندی با حضور سفیر جمهوری اسلامی ایران و سرکنسولهای ایالتهای مختلف با مسوولان و دولتمردان بلندپایه هندی در وزارت صنعت، معدن و تجارت، مسوولان بانکی همچون مدیران یوکو بانک، اتاقهای بازرگانی، اتحادیهها، اتاق و انجمنهای صنایع و سازمان تجارت جهانی در بمبئی مذاکرات مفصل و چهره به چهره خوبی داشتند که زمینهساز بستر همکاریها در دو طرف بود.
اگر بخواهید دستاوردها درباره سفر به هر یک از ایالتهای هند را تشریح کنید، مهمترین نکات را در چه میبینید؟
در سفر به دهلی به همراه غلامرضا انصاری سفیر ایران در هند و سایر کارشناسان اقتصادی سفارت در نشست با تجار و بازرگانان هندی در فدراسیون صادرکنندگان هندی «فیو» ما به عنوان بخش خصوصی در جمهوری اسلامی ایران خواهان این بودیم که چه در کوتاهمدت و چه در بلندمدت علاقهمند به توسعه روابط بین دو کشور در تمامی حوزههای سرمایهگذاری، تجارت، بازرگانی و خدمات هستیم. دو طرف که افرادی شامل فعالان اقتصادی در حوزههای دارویی، مواد غذایی، سرمایهگذاری، حوزههای بانکی، کشاورزی و صنایع بودند در مذاکرات با همدیگر نتایج خوبی به دست آوردند. در سفر دهلی، ما به نمایندگی بخش خصوصی ایران متوجه این نکته شدیم که پایهگذاریهای اعضای تجاری ایران برای آینده بسیار مهم است و هر دو طرف باید از فرصتها استفاده کنند. در همان صحبتهای اولیه مذاکرات ما متوجه شدیم در روابط تجاری غیرنفتی ایران و هند مسائل و مشکلاتی مشخص وجود دارد که برخی از این مسائل مربوط به
نظام بانکی است و در همانجا تاکید کردیم تا زمانی که این مسائل حل نشود، فعالیتها با کندی صورت میگیرد.
بحث بوروکراسیهای اداری را نیز مطرح کردیم که این موضوعات در روابط تجاری ایران و هند قابل حل بود. هر دو طرف در جلسات دهلی قبول کردند منافع دو کشور در این است که پولهای ایران در هند به حرکت بیفتد و از آن در حوزههای مختلف تجارت، صنعت، سرمایهگذاری استفاده کرد. دو کشور بر این امر پای فشردند که باید از مجموعه این ظرفیتها بهترین استفاده را ببرند و این شدنی بود اما این موضوع یک عزم راسخ از سوی هر دو کشور را میخواست که اولویتهای ملی و کشور را بر اولویتهای بخشی ارجحیت بدهند. همچنین در دومین نشست مشترک بازرگانان ایران و هند در دهلی نو، طرفین درباره راههای گسترش و تعمیق روابط تجاری میان دو کشور گفتوگو و تبادل نظر کردند. در گفتوگو با «آسآر رائو» معاون وزیر بازرگانی هند که جلسه دوستانهای با هیات تجار ایرانی برگزار کرد بر حل بخشی از مشکلات بانکی تجار و بازرگانان ایرانی و روان شدن عملیات بانکی تاکید شد. علاقه طرفین در این نشست حکایت از جدی و امیدوارکننده بودن این مذاکرات داشت. موضوع برگزاری جلسات برای رفع مشکل ویزا و مسائل اداری تجار ایرانی در دستور کار
قرار گرفت و قرار شد کمیتهای ویژه در هند در سطح وزرا برای تسریع تجارت میان دو کشور تشکیل شود. همچنین صحبتهایی از گسترش همکاریها در بخش فناوریهای نو از جمله تاسیس شرکتهای همکاری مشترک در زمینه فناوریهای نو در هند ارائه شد.
در سفر به حیدرآباد چه جلساتی برگزار و چه نتایجی حاصل شد؟
در سفر به حیدرآباد به همراه حسن نوریان سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در این ایالت به همراه سایر کارشناسان دیدارهای مختلفی با هیات فیو و مقامات دولتی همچون قائممقام سرمایهگذاری وزیر صنعت و معدن و تجارت و وزیر صنایع و بازرگانی ایالت آندراپرادش صورت گرفت که در این سفر نیز در گفتوگوهای جداگانهای بر سیاستهای ایران مبنی بر واگذاریهای بخش دولتی و حضور فعال بخش خصوصی تاکید شد و به طرف هندی نیز گفته شد در حوزههای مختلفی از جمله نفت و گاز دو طرف میتوانند سرمایهگذاریهای مشترکی به انجام برسانند. در سفر به حیدرآباد درباره سرمایهگذاری حوزه حمل و نقل به خصوص راهآهن با اعتبار هشت میلیارددلاری صحبت به میان آمد و تاکید کردیم دو طرف میتوانند در بازارهای مشترک ایران و سایر کشورها همچون عراق و افغانستان فرصتهای زیادی برای سرمایهگذاری ایجاد کنند. مشکلات مربوط به حوزه بانکی، بوروکراسی اداری، ویزا، ثبت شرکتها و مسائل حمل و نقل دریایی از مهمترین محدودیتها و موانعی بود که هیات تجاری تهران
مجدداً در گفتوگو با طرف هندی آن را مطرح کرد و این در حالی بود که در همان جلسات بر اساس گفته مسوولان هندی، کمیته ویژهای برای حل مشکلات تشکیل شده بود که بر اساس نظر این کمیته، موارد زیادی از موانع در آستانه حل شدن قرار دارد.
در سفر به بمبئی با توجه به نقش مهم و تجاری این بندر در اقتصاد هند، چه موضوعاتی در دور پایانی سفر هیات تجاری به هند مطرح شد؟
در بمبئی نیز به همراه مسعود خالقی سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در این ایالت و البته سایر کارشناسان سفارت با هیاتهای هندی موارد مختلف دیگری مطرح شد. به پیروی از مذاکرات قبلی در روزهای قبل، در بمبئی نیز درباره مسائل و موضوعات مختلفی از جمله مشکلات بانکی و مسائل مربوط به ویزا دوباره صحبت شد که جدیت مذاکرات و حضور تعداد زیادی از کارشناسان بانکی در هیات تجاری دو طرف در این جلسات امیدواری به حل مشکلات بانکی در آینده بسیار نزدیک را دوچندان کرد. مذاکرات قبلی هیاتهای قبلی نتیجه داد و ما در همان محل متوجه شدیم که مسائل و مشکلات مربوط به بیمه کشتیها حل شده است و دو طرف سرمایهگذاری در امور زیربنایی و فعالیتهای بزرگ سرمایهگذاری گفتوگوهای مفصلی انجام دادند. ما در همان جلسات به طرف هندی عنوان کردیم که در حوزه نفت 500 میلیارد دلار سرمایهگذاری کردهایم که به همین نسبت در بقیه صنایع میتوانیم فرصتهای خوبی برای
سرمایهگذاری در ایران ایجاد کنیم. صحبتهای جدی درباره برداشتن موانع جدی موجود سرمایهگذاری در دو کشور بیان کردیم که البته نگه داشتن سرمایه طرف ایرانی، مشکل عمده دیگری بود که مجدداً آن را در جلسات مطرح کردیم. در آخرین دور از مذاکرات نیز با اشاره به فرصتهای مطلوب برای دو کشور، بر ادامه کار برای توسعه روابط اقتصادی ایران و هند تاکید کردیم. علاوه بر تجارت بین دو کشور در این دور از نشستها از سرمایهگذاریهای دو طرف مجدداً صحبت به میان آمد. در همان جلسه در تماسی که با غلامرضا انصاری سفیر ایران در هندوستان داشتم باخبر شدیم که نخستوزیر هند با مسوولان این کشور بر افزایش تبادلات تجاری، تقویت روابط دو کشور و حل مشکلات موجود تاکید کرده است.
در مجموع سفر هیات تجاری - بازرگانی تهران اعزامی به هند را چگونه ارزیابی میکنید؟
در جلسات برگزارشده دو طرف به این نتیجه رسیدند که دامنه همکاریهای اقتصادی و تجاری میان دو کشور از روابط تجاری صرف مبتنی بر مبادله کالا فراتر رفته و به صدور خدمات فنی و مهندسی متقابل و سرمایهگذاری اقتصادی میان دو کشور ارتقا یافته است. بیان فرصتهای سرمایهگذاری دو طرف طی مذاکرات 10روزه در هند و انعقاد تفاهمنامههای همکاری باعث شد هر دو طرف آمادگی پذیرش هر هیاتی از کشور خود را داشته باشند. در طول سفر سعی شد با نگاه به حوزههای مختلف، بر تقویت روابط اقتصادی دو کشور تاکید شود.
اما مهمترین دستاورد ما به مساله حل آرام و تدریجی مشکلات بانکی و نقل و انتقالات پولی برمیگردد که با جلسات مداوم اعضای هیات تجاری دو طرف قرار بر این شد که هیاتی از بانک مرکزی از نزدیک با همتایان هندی ملاقات کند تا مشکلات موجود در روابط بانکی دو کشور پس از گزارش اعضای بانکی هیات تجاری رفع شود. ما در این سفر آمادگی کشورمان برای تامین تقاضای رو به افزایش انرژی در هند را اعلام کردیم که مورد رضایت طرف هندی قرار گرفت. همچنین موانع موجود بر سر راه توسعه همکاریهای اقتصادی را که عمدتاً به مشکلات بانکی میان دو کشور مربوط میشد بیان کردیم تا با تسهیل شرایط امکان دو برابر کردن حجم تجارت خارجی میان دو کشور و رسیدن به رقم 30 میلیارد دلار در یک دوره دوساله میسر شود. در مجموع به نظر من هیات تجاری در سفر اخیر به هند زمینه همکاریهای لازم را فراهم و آتیه خوبی برای صنایع کوچک، متوسط و بزرگ مهیا کرد و البته ظرفیت و پتانسیل مطلوبی برای صادرات در بخشهای مختلف غیرنفتی در هند معرفی کرد که فعالان باید به این نکته توجه کنند که هند جدید را باید دید. در سفر اخیر هیات تجاری
به هند در هر یک از ایالتها در حوزههای تخصصی جلسات مفصلی گذاشته شد و ماحصل بحث این بود که شرایط جدید کشور هند با توجه به جمعیت 2/1 میلیارد نفری و عضو گروه بریکس در جهان نیازمند این است که برنامهریزیهای لازم برای توسعه روابط با هند در دستور کار قرار گیرد.
حال که از افزایش روابط با هند سخن به میان آوردید، به نظر شما درباره توسعه روابط تجاری با این کشور با توجه به شرایط فعلی چه مسائلی باید مد نظر قرار گیرد؟
هند با توجه به شاخصهایی که در اقتصاد جهان کسب کرده به عنوان یکی از اقتصادهای نوظهور میتواند شاخص یک کشور فعال اقتصادی باشد که باید به این باور رسید در صورتی که برنامهریزیها درست باشد چهبسا هم در بخش خصوصی و هم در بخش دولتی آمادگی برای همکاریهای دوجانبه با این کشور افزایش یابد و البته این تعاملات را باید یک ضرورت تاریخی دانست. با توجه به اینکه اقتصاد دو کشور ایران و هند مکمل همدیگرند مسیر توسعه روابط با هند یک رابطه استراتژیک است که در حوزههای متفاوتی میتوان این نوع از تعاملات را در دستور کار قرار داد.
با توجه به سفری که با هیات تجاری به هند داشتهاید، چه تجربیات مهمی در این راستا کسب کردید؟
در هند حوزههای زیادی به خصوص بخشهای برق و پتروشیمی، دارویی و آیتی زمینه بسیار مطلوبی برای سرمایهگذاری دارند. هند با تشکیل شهرکهای آیتی و تربیت نیروی انسانی که سالانه 50 میلیارد دلار سرمایهگذاری در آن صورت میگیرد، میتواند زمینه همکاری مشترک خوبی برای ما باشد. در دیگر حوزهها مثل حوزه دارویی همانند مقوله آنتیبیوتیکها، تولیدات بسیار خوبی در هند وجود دارد که میتواند سطح تعاملات دو طرف را بالا ببرد. البته کارهای مطالعاتی و تجاری اعم از صنایع کوچک، متوسط و بزرگ با تکنولوژی بالای زیادی وجود دارد که در تمامی حوزهها طرف ایرانی میتواند همکاریهای کاملی با طرف هندی داشته باشد. یادمان نرود نخستوزیر این کشور در جلسهای که با کمیته ویژه روابط تجاری ایران و هند تشکیل داده بود بر افزایش سطح تبادلات تجاری دو طرف تاکید کرده بود.
مهمترین عاملی که باعث میشود سرمایهگذاری ایران در هند توجیهپذیر باشد در چه نکتهای میتواند نهفته باشد؟
مشترکات اقتصادی دو کشور و روابط تاریخی و ریشهای دو کشور که همواره دو کشور را در ارتباط تنگاتنگ با هم قرار داده تبادلات تجاری بین دو کشور را گریزناپذیر کرده است. به طوری که خود هندیها هم معتقدند ایران میتواند دروازه تجاری آنها برای نقاط مختلفی از دنیا باشد. البته جمعیت یک میلیارد و 200 میلیون نفری هند و نیاز به حوزههای گاز و نفت، سرمایهگذاری و صادرات در این کشور را توجیهپذیر میکند. نیاز به مسکن برای جمعیت بیش از یک میلیارد نفری ظرفیتهایی برای شرکتهای ایرانی مهیا کرده که میتواند عزم جدی دولت برای حضور در هند و افزایش صادرات به این کشور را در قالب تبادلات تجاری توجیه کند. در نکته آخر هم باید گفت تاسیس شرکتهای پالایشگاه و نیاز به تامین محصول پتروشیمی از دیگر فرصتهای مطلوب برای افزایش سطح تبادلات تجاری دو طرف میتواند باشد.
در پایان اگر مطلب خاصی باقی مانده است آن را توضیح دهید.
مطلب و موضوع خاصی باقی نمانده اما در مجموع در این سفر زمینه همکاریها بین دو طرف بیشتر شد. هم هند در حال تغییر و تحول است و هم جایگاه کمیت و کیفیت ما و شرایط دیپلماسی کشور در وضعیت فرادست و بهتری قرار دارد، بنابراین در ارتباط با تجارت با هند به طور مکمل میتوانیم در حوزههای مختلف صادرات، واردات و مبادلات تجاری در پروژههای نفتی و مواد غذایی با هم مراوده داشته باشیم. بنابراین زمینههای خوب بسیار زیادی با هند داریم که با توجه به امکانات موجود، روند مذاکرات انجامشده سفر هیات تجاری در هند که در صحبتهای قبلی هم به طور مفصل گفته شد هیات تجاری و راس آن اتاق تهران امیدوار است موفقیتهای این سفر مقدمات سفرهای بعدی باشد و البته شرایط برای تسهیل همکاریهای تجارت و سرمایهگذاریهای بیشتر و بهتر را فراهم کند. اگرچه در این سفر هدف برآورد خواستههای تجاری هیات همراه ایرانی و شرایط برای روانسازی نقل و انتقالات بانکی بود که تا حدی هم، مسیر هموار شد اما به همراه سفرهای صورت گرفته به صورت خودکار
تجربیات گرانبهایی برای هیات ایرانی و طرف هندی به دست آمد.
دیدگاه تان را بنویسید