شناسه خبر : 17874 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

چشم‌انتظاری شش‌ماهه برای بازگشایی نماد بانک ملت به پایان رسید

موفقیت ۸۳‌درصدی توافق نفتی

هفته گذشته شاخص بازار بورس با افت ۷ / ۱‌درصدی به کمترین سطح طی سه ماه اخیر رسید. به نظر می‌رسد یکی از عوامل موثر در این افت، بازگشایی نماد بانک ملت بود. گروه بانک‌ها در پی بازگشایی نماد بانک ملت با افت ۷ / ۹‌درصدی بدترین عملکرد هفتگی را داشت. این بازگشایی پس از شش ماه انتظار به وقوع پیوست و با کاهش ۴۰‌درصدی نسبت به آخرین قیمت قبل از بستن نماد، باعثضرر ۳۶۰۰ میلیارد‌تومانی در بین سهامداران شد.

مجید حیدری
هفته گذشته شاخص بازار بورس با افت 7 /1‌درصدی به کمترین سطح طی سه ماه اخیر رسید. به نظر می‌رسد یکی از عوامل موثر در این افت، بازگشایی نماد بانک ملت بود. گروه بانک‌ها در پی بازگشایی نماد بانک ملت با افت 7 /9‌درصدی بدترین عملکرد هفتگی را داشت. این بازگشایی پس از شش ماه انتظار به وقوع پیوست و با کاهش 40‌درصدی نسبت به آخرین قیمت قبل از بستن نماد، باعث ضرر 3600 میلیارد‌تومانی در بین سهامداران شد. در این هفته، در بازار ارز تهران، بهای دلار طی هفته در کانال 3800 نوسان کرد. در بازار جهانی نفت، اخبار منتشر‌شده در هفته گذشته حاکی از آن است که در ماه ژانویه، از میزان مورد توافق کاهش تولید نفت معادل 8 /1 میلیون بشکه‌ای، کاهش 5 /1 میلیون بشکه‌ای تحقق یافته است. اما نگرانی افزایش تولید نفت شیل موجب شده که سطح قیمت‌ها در همان سطح 50 دلار در هر بشکه باقی بماند. با این آمار، می‌توان ضریب موفقیت توافق نفتی را 83 درصد دانست.

درگیری جدید بازارها با ترامپ
بهای اونس طلا در روز دوشنبه با هشت دلار رشد به اوج دوماهه، معادل 1218 دلار رسید، اما سه‌شنبه تحت تاثیر سودگیری معامله‌گران با 10 دلار افت به عدد 1208 دلار رسید. تعدیل روند نیز در افت اونس نقش داشت. به گزارش «دنیای اقتصاد» در نبود تحولات خبری عمده در این روز، بازارهای جهانی بر اقدامات دولت ترامپ متمرکز ماندند. او در نخستین روزهای ریاست‌جمهوری، آمریکا را از پیمان تجاری ترانس پاسیفیک بیرون کشید و دستور ازسرگیری عملیات یک خط لوله جنجالی را امضا کرد. خبر مهم سه‌شنبه رای دادگاه عالی بریتانیا به لزوم تایید روند برگزیت در پارلمان بود که برای دولت دردسرهایی ایجاد و ابهام‌ها را بیشتر می‌کند. شاخص دلار در این روز اندکی رشد کرد و طلا را تحت‌فشار قرار داد. با این همه، شاخص دلار با اوج 14‌ساله نوامبر فاصله زیادی گرفته و به طلا کمک قابل توجهی کرده است. سه‌شنبه، تقویت ارزش نفت تا حدی به طلا کمک کرد و جلوی افت بیشتر آن را گرفت.
اونس روز چهارشنبه را با قیمت 1205 دلار شروع کرد که نشان می‌داد ریسک‌پذیری در بازارهای اصلی، محبوبیت پناهگاه‌های سرمایه را کمی بیشتر کاهش داده است. مهم‌ترین روندسازهای چهارشنبه، اوج‌گیری بازارهای سهام جهان تا قله 19‌ماهه و همچنین توجه دوباره به سیاست‌های تجاری ترامپ بودند. چهارشنبه، رشد چهار‌درصدی سود خالص بانک اسپانیایی «سانتاندر»، سهام بانک‌ها را رشد داد. همزمان، افزایش خطرپذیری، شاخص‌های معیار را بالا برد. شاخص جهانی «ام‌اس‌سی‌آی» در این روز 2 /0 درصد رشد کرد که بیشترین رشد آن از ژوئن 2015 بود. شاخص 300 سهام اروپایی و داکس آلمان هم هر کدام یک درصد رشد کردند. قیمت اونس در آخرین معاملات روز چهارشنبه، از سطح 1200 دلار نیز کمتر شد و در آخرین گزارش‌ها به 1198 دلار رسید.

تحقق توافق کاهش نفت
روز دوشنبه، وزرای اوپک و غیر اوپک در نشستی اعلام کردند از میزان مورد توافق کاهش تولید نفت خام (حدود 8 /1 میلیون بشکه در روز) از اول ماه ژانویه، 5 /1 میلیون بشکه در روز محقق شده است. اما بروز نشانه‌ها مبنی بر افزایش قابل ملاحظه حفاری‌های آمریکا، اخبار فوق را تحت تاثیر قرار داد. به گزارش بانک مرکزی در روز دوشنبه بهای نفت خام آمریکا و برنت به ترتیب، 47 و 26 سنت کاهش نشان دادند. بر اساس آمار منتشره موسسه بیکرهیوز در روز جمعه، با حفر بیشترین چاه‌های نفتی توسط حفاران آمریکایی در هفته گذشته، روند بهبود برای هشتمین ماه متوالی تداوم یافت. در این روز، وزیر نفت عراق گفت: «بسیار زود است که بگوییم آیا توافق اوپک نیاز به تمدید دارد یا خیر و انتظار داشتیم قیمت‌های نفت خام به 60 تا 65 دلار در هر بشکه افزایش یابند.» بدین ترتیب، برخی از زیان‌های اولیه بهای نفت جبران شد.
روز سه‌شنبه، بروز شواهد پیرامون کاهش عرضه جهانی نفت در پی افت تولید اوپک و سایر صادرکنندگان، منجر شد قیمت‌های نفت اندکی افزایش یابد. پس از انتشار گزارش موسسه نفت آمریکا مبنی بر افزایش ذخایر بنزین، گازوئیل و نفت این کشور در دو هفته گذشته، افزایش مذکور در معاملات پس از پایان بازار تا حدی تعدیل شد. بر اساس آمار حمل و نقل و منابع صنعتی، به احتمال زیاد میزان تولید نفت عربستان در ماه ژانویه به حدود 9 /9 میلیون بشکه در روز افت کرده باشد. این کشور اعلام کرد در دسامبر سال گذشته روزانه 47 /10 میلیون بشکه نفت به بازار عرضه کرده است. در این روز، موسسه برنشتاین انرژی اعلام کرد، ذخایر جهانی نفت در فصل چهارم سال گذشته نسبت به فصل ماقبل آن، با 24 میلیون بشکه کاهش به 7 /5 میلیارد بشکه (حدود 60 روز مصرف جهانی نفت) رسیده است. این در حالی است که پیش‌بینی تحلیلگران حاکی از رشد حدود 8 /2 میلیون بشکه‌ای ذخایر مذکور در هفته منتهی به 20 ژانویه است. تحلیلگران گلدمن ساکس معتقدند فشار جمهوریخواهان مجلس نمایندگان آمریکا بر وضع مالیات بر شرکت‌های واردکننده کالا، می‌تواند بهای نفت آمریکا را بیش از نفت برنت افزایش دهد و رشد قابل توجه تولید داخلی این کشور را در پی داشته باشد. بر اساس آمار روز جمعه شرکت بیکرهیوز، شرکت‌های حفاری آمریکا در هفته گذشته بیشترین تعداد حفر چاه نفتی را در چهار سال اخیر به ثبت رساندند و بدین ترتیب فعالیت‌های حفاری در این کشور برای هشتمین ماه متوالی تداوم یافت. در معاملات پایانی روز سه‌شنبه، بهای نفت برنت و آمریکا به ترتیب 21 و 43 سنت تقویت شد.

نگرانی از رشد تولید شیل
روز چهارشنبه هفته گذشته بهای نفت روند نزولی داشت و قیمت هر بشکه نفت برنت با 40 سنت کاهش به 55 دلار و چهار سنت رسید. به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از رویترز، پس از آنکه افزایش حجم ذخایر نفت خام آمریکا این احتمال را تقویت کرد که افزایش تولید نفت شیل در سال جاری موجب کاهش تاثیر توافق کاهش تولید اوپک و سایر تولیدکنندگان خواهد شد، قیمت نفت روز چهارشنبه کاهش یافت.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا روز چهارشنبه گزارش رسمی از میزان ذخایر این کشور را منتشر کرد و فعالان در جست‌وجوی پاسخ به این سوال هستند که آیا آمارهای رسمی ارقام ارائه‌شده از سوی انستیتوی نفت آمریکا را تایید می‌کند یا خیر؟ تاماس وارگا، تحلیلگر بازار نفت گفت: «گزارش انستیتوی بازار نفت تاثیری کاهشی بر بازار داشت. اگر گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز آمارهای مشابهی را نشان دهد، باید انتظار وارد آمدن فشار بیشتر بر قیمت نفت را داشت.» قیمت نفت طی هفته‌های اخیر به دلیل برنامه اوپک و دیگر تولیدکنندگان برای کاهش تولید، افزایش یافته است. با وجود کاهش تولید کشورهای عضو اوپک به دلیل مستثنی شدن ایران، روند افزایش تولید نفت ایران ادامه دارد. بیژن زنگنه در حاشیه جلسه هیات دولت اعلام کرد که تولید نفت نزدیک به 9 /3 میلیون بشکه در روز شده است.

رشد 10‌درصدی قیمت مسکن
هفته گذشته، بانک مرکزی آمار خرید و فروش قیمت مسکن را در دی‌ماه سال جاری منتشر کرد. بر اساس این گزارش، دی‌ماه سال 1395، تعداد معاملات آپارتمان مسکونی شهر تهران به 7 /16 هزار واحد رسیده که نسبت به آذرماه افزایش 6 /41‌درصدی داشته و نسبت به دی‌ماه سال قبل 2 /3 درصد افزایش یافته است. بر اساس این گزارش، متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله‌شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی شهر تهران 5 /4 میلیون تومان بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به میزان 4 /1 درصد و 9 /9‌ درصد افزایش نشان می‌دهد.
همچنین بر اساس این گزارش، در دی‌ماه سال جاری شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب 1 /11 درصد و 4 /9 درصد افزایش یافته است. ماهیت قراردادهای اجاره مسکن که غالباً یک‌ساله تنظیم می‌شوند و نیز اثرپذیری شاخص اجاره‌بهای مسکن از سیاست‌های کنترل و مهار تورم، سبب تغییر متناسب اجاره‌بها با تحولات نرخ تورم در کشور شده است. همچنین سهم هزینه مسکن، در محاسبات شاخص کل بهای کالا و خدمات معادل 4 /28 درصد است. این گزارش در بخش پایانی خود معتقد است که در پی استقبال خریداران در ورود به بازار معاملات مسکن شهر تهران در دی‌ماه سال جاری، حجم معاملات واحدهای مسکونی از بهبود قابل ملاحظه‌ای برخوردار شد. از نگاه این گزارش، بهبود حجم معاملات بازار مسکن در سال جاری، در چارچوب اقدامات متعدد و گشایش‌های مالی نظام بانکی برای کمک به رونق بخش مسکن قابل ارزیابی است. به ویژه با شروع اعطای تسهیلات از محل صندوق پس‌انداز مسکن یکم از خردادماه سال جاری همراه با نرخ سود پایین، شرایط مناسبی برای خانه‌دار شدن زوجین جوان و خانه اولی‌ها در شرایط کنونی فراهم شده است. بررسی تحولات بازار اجاره‌بهای مسکن در دی‌ماه سال 1395 موید تغییر متناسب اجاره‌بها با تحولات نرخ تورم و رشد قیمت مسکن در این دوره است. به موجب مصوبه شورای پول و اعتبار در تاریخ 27 مهرماه سال 1395، نرخ سود تسهیلات خرید مسکن از محل حساب صندوق پس‌انداز مسکن یکم در بافت‌های فرسوده و سایر مناطق شهری به ترتیب 8 و 5 /9 درصد رشد نشان می‌دهد.
در هفته نخست بهمن‌ماه، شاخص کل بورس تهران با کاهش 2 /1333 واحدی مواجه شد و به کانال 78 هزار واحدی بازگشت. بازگشایی نماد بانک ملت پس از شش ماه با 37 درصد کاهش، مهم‌ترین خبر هفته اخیر بود که موجب ریزش شاخص تا کمینه سه ماه اخیر شده است. احتمال بازگشایی دو بانک صادرات و تجارت نیز در هفته آینده موجب احتیاط بیشتر معامله‌گران شده تا عمده صنایع بازار در مسیر اصلاحی قرار گیرند. الزامات بانک مرکزی در مورد تهیه صورت‌های مالی بانک‌ها موجب شده بود تا نماد برخی بانک‌ها به مدت طولانی بسته بماند. همچنین در هفته گذشته گزارش‌های 9‌ماهه صنایع بزرگ بازار بر روی سایت کدال منتشر شد که با تعدیل سودآوری همراه بوده است. با وجود این به دلیل رشد بازار در ماه‌های قبل، معامله‌گران کمتر به این گزارش‌ها توجه کرده‌اند.

صف‌شکنی در بازار ارز
در هفته گذشته، نرخ بازار ارز در کانال 3800 تومان به تثبیت رسید. مهم‌ترین اتفاق این هفته بازار ارز را می‌توان، عرضه ارز ارزان‌قیمت، زیر سطح بازار دانست که موجب ایجاد صف در برخی صرافی‌ها شده بود. در میانه‌ها بازارساز با تغییر تاکتیک و خودداری از عرضه ارز ارزان به صف‌نشینی مقابل صرافی‌ها خاتمه داد. این سیاست علاوه بر کاهش سفته‌بازی موجب شد شاخص ارزی نیز از سقف قیمت پایین بیاید. اقدام مذکور نه‌تنها تقاضای کاذب را از بازار خارج کرد و صف‌های مقابل صرافی‌ها را شکست، بلکه زمینه‌ساز کاهش نوسانات شد. با این حال، اجرای سیاست عرضه دلار در بسته‌های پنج هزارتایی در روزهای ابتدایی هفته، انتظارات شماری از بازیگران آماتور را تحت تاثیر قرار داده است؛ این عده پس از اجرای این سیاست وارد بازار شده بودند. آخرین آمارها در روز چهارشنبه نشان می‌دهد که قیمت دلار به سطح 3870 رسیده است.

افت هزار واحدی شاخص کل
در هفته منتهی به 6 بهمن‌ماه، شاخص کل بورس تهران با افت هفتگی 7 /1‌درصدی به 78 هزار و 49 واحد رسید. این کمترین میزان شاخص در سه ماه اخیر محسوب می‌شود. شاخص کل فرابورس نیز با یک درصد کاهش به سطح 3 /837 واحد رسیده است. با وجود این شاخص کل هم‌وزن در هفته مورد بررسی با رشد 4 /0‌درصدی همراه بود که نشانگر این نکته است که افت بیشتر در شرکت‌های بزرگ بورسی اتفاق افتاده است. در میان صنایع، گروه سایر معادن با رشد 5 /16 درصد بهترین بازدهی را در هفته گذشته ثبت کرد. پس از آن دو گروه وسایل ارتباطی و ماشین‌آلات با رشد شاخص 4 /4 درصد و 7 /3 درصد بهترین عملکرد هفتگی را به خود اختصاص دادند. علاوه بر این، گروه فلزات اساسی با رشد 1 /1‌درصدی بیشترین اثر مثبت را بر شاخص داشته است. گزارش‌های 9‌ماهه این گروه و عملکرد مناسب شرکت‌ها دلیل رشد هفتگی شاخص گروه فلزات اساسی بوده است. در مقابل، گروه بانک‌ها در پی بازگشایی نماد بانک ملت با افت 7 /9‌درصدی بدترین عملکرد هفتگی را داشت. گروه استخراج نفت و لیزینگ به ترتیب با کاهش 5 /3 درصد و 4 /3درصدی بیشترین افت شاخص را در هفته مذکور داشتند. دو گروه کانه‌های فلزی و شیمیایی نیز به‌رغم ارسال گزارش‌های مناسب ولی به دلیل رشد در ماه‌های اخیر و پیش‌خور کردن گزارش‌های 9‌ماهه، وارد اصلاح‌شده و به ترتیب 3 /2 درصد و یک درصد افت داشته‌اند. در هفته نخست بهمن‌ماه، شرکت‌های توکا رنگ فولاد سپاهان در نماد «شتوکا» از گروه محصولات شیمیایی با رشد حدود 7 /26 درصد بیشترین سود را نصیب سهامداران خود کرد. این سهم از اواخر دی‌ماه تاکنون رشد قیمتی حدود 60 درصد داشته است. پس از آن دو شرکت شیر پاستوریزه پگاه فارس و شیشه و گاز با افزایش قیمت 8 /20 درصد و 20 درصد در لیست بهترین‌های هفتگی بازار سهام بودند. در مقابل سه نماد بانک ملت، آتیه داده‌پرداز و گروه سرمایه‌گذاری میراث فرهنگی به ترتیب با افت 3 /37 درصد، 5 /10 درصد و 10 درصد در لیست ضعیف‌ترین بازدهی هفتگی قرار گرفتند.

بازگشایی بانک ملت
هفته گذشته نماد بانک ملت پس از شش ماه انتظار با حدود 40 درصد کاهش قیمت نسبت به آخرین قیمت قبل از بستن نماد، بازگشایی‌شد و سهامداران بیش از 3600 میلیارد تومان متضرر شدند. بانک ملت اولین بانکی است که تعدیلات مورد نظر بانک مرکزی را در صورت‌های مالی خود لحاظ کرده و با ارائه گزارش‌های فصلی و پیش‌بینی سود سال جاری بازگشایی شده است. بانک مرکزی پیشتر از اکثر بانک‌ها خواسته بود تا تعدیلات لازم شامل برگشت سودهای واهی شناسایی شده و اعمال ذخیره‌های لازم برای مطالبات غیرجاری را در صورت‌های مالی خود لحاظ کرده و گزارش‌های خود را بر اساس استانداردهای بین‌المللی ارائه کنند. این در حالی است که کارشناسان معتقدند این اقدامات در بلندمدت سبب شفاف‌تر شدن بازار شده و در نهایت به نفع سهامداران خواهد بود. انتظار می‌رود با بازگشایی نمادهای بانک‌های صادرات و تجارت، شاخص کل بورس کاهش بیشتری را تجربه کند.
بر اساس مصوبه هفته اخیر دولت، وزارت اقتصاد موظف شد از محل حساب مازاد، 20هزار میلیارد تومان به افزایش سرمایه دولت در بانک‌های دولتی و 15 هزار میلیارد تومان جهت پرداخت بدهی‌های مسجل دولت به بانک‌های عامل اختصاص دهد.

مهم‌ترین اطلاعیه‌های کدال
در هفته گذشته، بانک انصار پیش‌بینی جدید سود هر سهم سال مالی جاری را با تعدیل منفی 10‌درصدی 350 ریال اعلام کرده و در 9‌ماهه 124 ریال پوشش داده است. سود خالص شرکت در 9‌ماهه نسبت به 9‌ماهه سال قبل 52 درصد کاهش داشته که عمدتاً به دلیل رشد هزینه‌ها و افت درآمدهای مشاع بوده است.
شاخص گروه خودرو در هفته گذشته 5 /1 درصد کاهش یافت. این در حالی است که ایران‌خودرو در گزارش 9‌ماهه خود 63 ریال به ازای هر سهم محقق کرده که 50 ریال بیش از مدت مشابه سال گذشته است. همچنین این شرکت پیش‌بینی جدید سود هر سهم سال جاری را با تعدیل مثبت 56‌درصدی، 122 ریال تخمین زده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد رشد فروش عمده دلیل تعدیل مثبت سود بوده است. علاوه بر این، سایپا نیز پیش‌بینی جدید سود هر سهم سال مالی جاری را با تعدیل مثبت چهار‌درصدی 106 ریال اعلام کرده و در 9‌ماهه 19 ریال معادل 18 درصد پوشش داده است. این در حالی است که سایپا در 9‌ماهه سال قبل 19 ریال زیان به ازای هر سهم محقق کرده بود. همچنین فروش 9‌ماهه شرکت نسبت به 9‌ماهه سال قبل 63 درصد افزایش یافته است. در هفته گذشته اخباری مبتنی بر رشد 38‌درصدی تولید دستگاه خودرو در کشور به نسبت 10‌ماهه سال قبل نیز منتشر شد. علاوه بر این، سخنگوی شورای سیاستگذاری خودرو ابراز امیدواری کرده تا تولید سال جاری به 3 /1 میلیون دستگاه برسد. در گروه سیمانی، سیمان بهبهان سود جدید هر سهم سال مالی 95 را با تعدیل مثبت 65‌درصدی که عمدتاً ناشی از رشد نرخ فروش بود، 1913 ریال تخمین زده و در 9‌ماهه 1598 ریال معادل 84 درصد پوشش داده است. سیمان غرب نیز پیش‌بینی جدید خود از سود هر سهم سال مالی 95 را با تعدیل مثبت 73‌درصدی 327 ریال برآورد کرد که عمدتاً ناشی از رشد نرخ فروش بوده است. این شرکت همچنین در 9‌ماهه 279 ریال معادل 85 درصد پوشش داده است. گروه صنعتی بارز، در 9‌ماهه 451 ریال پوشش داده و پیش‌بینی جدید سود هر سهم سال مالی 95 را با تعدیل مثبت یک‌درصدی، 554 ریال برآورد کرده است. شاخص هفتگی گروه سیمان 9 /0 درصد مثبت بوده است.
در هفته منتهی به 6 بهمن، شرکت تراکتورسازی ایران از گروه ماشین‌آلات، پیش‌بینی جدید سود هر سهم سال مالی 95 خود را با تعدیل مثبت 19‌درصدی 401 ریال منتشر کرد. «تایرا» در 9‌ماهه 191 ریال پوشش داده است. فروش و سود خالص شرکت در 9‌ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل به ترتیب 16 و 57 درصد رشد داشته است. در هفته مورد بررسی شاخص گروه ماشین‌آلات با رشد 7 /3‌درصدی همراه بود.
فولاد ارفع در گزارش صورت‌های مالی 9‌ماهه امسال 224 ریال سود ساخته و پیش‌بینی جدید سود هر سهم سال مالی جاری را با تعدیل مثبت 2611‌درصدی، 244 ریال اعلام کرده است. رشد نرخ فروش دلیل اصلی رشد برآورد سود سال جاری بوده است. پتروشیمی پردیس نیز سود جدید هر سهم سال مالی 96 را با تعدیل مثبت 10‌درصدی 1127 ریال تخمین زد و در سه‌ماهه 19 درصد معادل 210 ریال پوشش داده است. در پیش‌بینی جدید این شرکت نرخ اوره 210 دلار و نرخ تسعیر ارز 38500 ریال پیش‌بینی شده است. شرکت باما از گروه استخراج کانه‌های فلزی، پیش‌بینی جدید سود هر سهم سال مالی جاری را با تعدیل مثبت دو‌درصدی 810 ریال اعلام کرده و در 9‌ماهه 69 درصد معادل 561 ریال محقق کرده است. فولاد صبا نور (کنور) در 9‌ماهه 50 ریال به ازای هر سهم محقق کرده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 16 درصد افزایش داشته است. این شرکت همچنین سود جدید هر سهم سال مالی 95 را 27 تومان تخمین زد که 467 درصد بیشتر از پیش‌بینی قبلی است. رشد فروش و حاشیه سود ناخالص عامل اصلی رشد برآورد سود بوده‌اند.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها