شهری برای صکوک
امور مالی اسلامی
در ۲۹ اکتبر و در نهمین همایش سالانه جهانی اقتصاد اسلامی در لندن، دیوید کامرون نخستوزیر انگلستان در جمع هزار نماینده از کشورهای مختلف اعلام کرد: «من میخواهم لندن شانه به شانه دوبی به عنوان یکی از پایتختهای بزرگ امور مالی اقتصاد اسلامی ایفای نقش کند.»
در 29 اکتبر و در نهمین همایش سالانه جهانی اقتصاد اسلامی در لندن، دیوید کامرون نخستوزیر انگلستان در جمع هزار نماینده از کشورهای مختلف اعلام کرد: «من میخواهم لندن شانه به شانه دوبی به عنوان یکی از پایتختهای بزرگ امور مالی اقتصاد اسلامی ایفای نقش کند.» او همچنین از برنامههایی خبر داد که مطابق آن صکوک (اوراق قرضه اسلامی) دولتی در اوایل سال آینده منتشر خواهند شد. تا چند وقت پیش چنین گفتاری نوعی جسارت سیاسی به شمار میآمد اما این روزها، این کار اقدامی منطقی در بریتانیا برای جذب امور مالی اسلامی محسوب میشود. تعداد زیادی از پروژههای بزرگ بریتانیا مانند آسمانخراش شارد، دهکده المپیک، و شرکت هارودز در سالهای اخیر از طریق سرمایهگذاریهای مطابق با اصول شریعت به اجرا درآمدهاند. همایش هفته گذشته که با حضور سران دولتهایی از اردن، افغانستان، پاکستان و مالزی برگزار شد اولین رویدادی از نوع خود است که در خارج از جهان اسلام اتفاق میافتد. این همایش پاسخی به تقاضای جهانی برای امور مالی اسلامی است که در آن اصول شریعت رعایت میشود، بهره حرام است و در مقابل سپردهگذاران
در سود و زیان سرمایهگذاری شریک میشوند. این نظام در مقایسه با بانکداری متعارف 50 درصد سریعتر رشد میکند و در مقابل بحرانهای مالی عملکرد بهتری دارد. امور مالی اسلامی هماکنون بازاری با ارزش 2/1تریلیون دلار است و با افزایش تعداد حسابهای بانکی در کشورهای اسلامی انتظار میرود ارزش این بازار در سال 2017 به 6/2 تریلیون دلار برسد. در خاورمیانه، کشورهای حاشیه خلیج فارس در خط مقدم این رشد قرار دارند. آنچه سالها صنعتی خفته در منطقه بود اکنون با رشد اقتصادی جان گرفته و تقاضا برای بانکداری منطبق با شریعت را چند برابر کرده است. داراییهای بانکداری اسلامی در عربستان سعودی بیش از نیمی از این بازار را تشکیل میدهد. درسال 2012 تقریباً 21 میلیارد دلار صکوک در کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس انتشار یافت که در مقایسه با سال 2011 سه برابر شده بود. سرمایهگذاران این کشورها به شدت تمایل دارند تا پول خود را در کشورهای دیگر به کار اندازند.
فهد فیصل بودای رئیس بانک گیتهاوس -که یکی از پنج بانک مطابق شریعت در بریتانیاست- اذعان میدارد که کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس 60 تا 70 درصد از سرمایهگذاریهای این بانک را به خود اختصاص دادهاند. کشورهای دیگر نیز از الگوی آنها تقلید میکنند. رجب طیب اردوغان نخستوزیر ترکیه هماکنون به عنوان قهرمان پیشتاز عرصه امور مالی اسلامی معرفی میشود. اما هنوز چشمانداز کل خاورمیانه تا حدی مبهم است. طرحهای اخوان المسلمین - هنگامی که قدرت را به دست گرفتند- به منظور فروش صکوک با مخالفتهای سیاسی مواجه شد. در لیبی پس از انقلاب فشارهای وارد شده بر بانک برای عرضه انحصاری وامهای منطبق با شریعت باعث شد بانکداری متعارف متوقف شود. از نظر آقای بودای بهار عربی موهبتی الهی برای تجارت است. سرمایهگذارانی که از آشوبهای بزرگ منطقه نگران شدهاند قصد دارند داراییهای خود را به مکانهای امنتر انتقال دهند. مجموعه مالی سیتی در لندن هفته گذشته امور مالی اسلامی را در دستور کار خود قرار داد اما تلاشها برای استفاده از آن در قلب جهان اسلام هنوز هم ادامه دارد.
دیدگاه تان را بنویسید