تاریخ انتشار:
گفتوگو با دبیر انجمن خودروسازان ایران درباره تحریم صنعت خودرو
تحریمهای داخلی اثرگذارتر است
رئیس دولت بزرگترین خودروسازی جهان، فرمان تحریم صنعت خودرو بزرگترین کشور خودروساز خاورمیانه را نیز به امضا رساند.
رئیس دولت بزرگترین خودروسازی جهان، فرمان تحریم صنعت خودرو بزرگترین کشور خودروساز خاورمیانه را نیز به امضا رساند. بر پایه این فرمان، تحریمهایی جدید علیه کسانی وضع میشود که به نحو مشخصی به منظور خرید، تامین یا انتقال کالاها و خدمات مورد استفاده در صنعت خودروسازی ایران، به تبادلات مالی یا انواع دیگر مبادلات با ایران اقدام میکنند. صنعتی که تا چندی پیش تمام توان خود را صرف چانهزنی با دولت و مجلس بر سر نحوه قیمتگذاری خودروها کرد حالا باید به فکر باشد تا راههای جدیدی برای دور زدن دور جدید تحریمها بیابد. برای بررسی آسیبهای احتمالی تحریم صنعت خودرو ایران با احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازی گفتوگو کردیم و از او پرسیدیم این تحریم چه تاثیری بر بازار خودرو ایران خواهد گذاشت.
آمریکا در جدیدترین دور تحریمهای خود، صنعت خودرو ایران را تحریم کرد. از نظر شما چرا از بین تمامی صنایع کشور، این صنعت مورد توجه آنها قرار گرفته است؟
آمریکا در جدیدترین دور تحریمهای خود، صنعت خودرو ایران را تحریم کرد. از نظر شما چرا از بین تمامی صنایع کشور، این صنعت مورد توجه آنها قرار گرفته است؟
اگر به سایت انجمن خودروسازان دنیا مراجعه کنید، متوجه خواهید شد تا پایان سال2011 میلادی ایران در رده سیزدهمین تولیدکننده بزرگ خودرو دنیا قرار گرفته است. باز هم اگر به لیست20 خودروساز برتر دنیا نگاه کنید میبینید بسیاری از کشورهای صاحبنام را پشت سر گذاشتهایم و توانستهایم با تعداد خودروهایی که تولید میکنیم رتبه خوبی در میان بزرگان صنعت خودرو دنیا کسب کنیم. شاید یکی از عوامل تحریم صنعت خودرو ایران همین باشد. بالاخره آنها میدانند وقتی یک کشوری توانایی تولید یک و نیم میلیون انواع خودرو را در سال دارد، چه تواناییهایی در صنایع مختلف میتواند داشته باشد. به عنوان مثال مشتری40درصد از ورقی که فولاد مبارکه به تولید میرساند، خودروسازان هستند و اگر در تولیدات آنها کاهشی صورت گیرد بالطبع کارخانهای مثل مبارکه باید برای محصولات خود دنبال مشتری تازهای بگردد. خودروسازان ایران در سال1390حدود 28 هزار میلیارد تومان فروش داشتهاند که میتوان گفت بعد از صنعت نفت، بیشترین گردش مالی را داشتهاند. از سویی دیگر سطح تکنولوژی در این صنعت بالاست. مثلاً روکش صندلی که در خودروها مورد استفاده قرار میگیرد را کمتر کارخانه نساجی
میتواند به تولید برساند چون ضدسایش و ضدآفتاب و آنتیباکتریال هستند. البته متاسفانه سال گذشته به سبب شروع تحریمهای داخلی و خارجی کاهش شدیدی را تجربه کردیم و این رتبه به رده هجدهم تنزل یافت.
دور جدید تحریمها چه تاثیری میتواند بر بازار خودرو داشته باشد؟
بهتر است به جای اینکه اینقدر نگران تحریمهای خارجی هستید قدری هم از تحریمهای داخلی صحبت کنید که در کاهش تولیدات 80 درصد تاثیرگذار بوده است. شما دیدید که سال گذشته پژو و کیاموتور و هیوندایی ایران را تحریم کردند اما توانستیم نیاز خود را به گونهای دیگر تامین کنیم. از راههای مختلف و کشورهای ثانی و ثالث قطعات مورد نیاز را تامین کردیم و تولید به هر حال متوقف نشد. نمیگویم این تحریمها اصلاً تاثیر نداشت اما ضربهای که تحریمهای داخلی زد اثرگذارتر بود.
منظورتان از تحریمهای داخلی چیست؟
همین اتفاقی که در حوزه بازار افتاد نمونه بارز تحریمهای داخلی بود. با اینکه دهها سند و مدرک آوردیم که با شیوه قیمتگذاری فعلی صنعت خودرو با مشکل مواجه خواهد شد اما در نهایت کار قیمتگذاری به جای اینکه به خودروساز واگذار شود به شورای رقابت واگذار شد. شما به ترکیب این شورا نگاه کنید. چند نماینده مجلس میبینید؟ معلوم است شورایی که نمایندگان مجلس در آن باشند به نفع تولیدکننده کار نخواهند کرد. اینها مدام در حال وعده دادن به مردم هستند و تمام تلاششان را میکنند تا قیمتها را پایین بیاورند. به چه قیمتی؟ به قیمت آسیب زدن به صنعتی که صدها هزار نفر در آن اشتغال دارند؟ حتماً میدانید بازار شب عید یکی از بازارهای مهم خودروسازان ایرانی است. آنقدر شعار دادند که مردم خودرو نخرند چون قرار است ارزان شود که فروش روزانه خودروسازان در پایان سال گذشته به چهار تا پنج میلیارد تومان رسید. این در حالی است که خودروسازان در سال قبل روزانه 40 تا 50 میلیارد تومان در شب عید فروش داشتند. این اتفاق سبب شد نقدینگی آنها به شدت پایین بیاید و برای سال جدید نتوانند با قطعهسازان طرف قراردادشان تسویه کنند. هر چه در اینباره برای دولت و مجلس
دلیل آوردیم که با اشتغال مردم بازی نکنند و واقعبینانهتر به مسائل این صنعت نگاه کنند زیر بار نرفتند و حالا وضع طوری شده که صنعت خودرو آسیبپذیرتر از گذشته شده است. تولید به شدت کاهش یافته، فروش به پایینترین حد خود رسیده و روز به روز برطلبکاران این صنعت افزوده شده است.
ما در صنعت خودرو با آمریکاییها داد و ستد داریم؟
تا جایی که بنده اطلاع دارم هیچگونه معاملهای با آنها در این صنعت نداریم اما انگار قرار بود تعدادی خودرو جنرالموتورز را برای مناطق آزاد وارد کنند که معلوم نیست با توجه به تحریمهای جدید برنامه واردات آنها چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد.
همانطور که میدانید ریال هم تحریم شده. آیا صنعت خودرو با ریال معاملات خارجی را هم انجام داده است؟
میتوانم بگویم مسوولان این صنعت تا جایی که امکان داشته توانستهاند تحریمها را دور بزنند. ما در سالی که گذشت توانستیم از کشورهایی نظیر چین و ژاپن قطعه خریداری کنیم. حتی به نوعی هم از فرانسویها قطعه خریدیم!
نگفتید خودرو بالاخره گران خواهد شد یا خیر.
مجبوریم افزایش قیمت داشته باشیم. چون در غیر این صورت ضرر خواهیم کرد. ورق فولادی 570 هزار تومانی شده دو میلیون، آلومینیوم 2500 تومانی به مرز هشت هزار تومان رسیده، چدن 300 هزار تومانی 900 هزار تومان خرید و فروش میشود، هر حلقه لاستیک از 33 هزار تومان به 102 هزار تومان رسیده. همه اینها که اتفاقاً تولید داخلی هستند سه برابر رشد قیمت داشتهاند، توقع دارید خودرو گران نشود؟ قیمت سکه نسبت به سال 1384، 11 برابر شده، زمین 2/10 برابر رشد داشته و دلار به 9/3 برابر آن سال رسیده اما قیمت خودرو تنها دو برابر شده است. ما برای اواخر خردادماه درخواست افزایش قیمت خودرو را به نهادهای ذیربط ارسال خواهیم کرد چون چارهای جز افزایش قیمت نداریم. البته نمیخواهم بگویم در افزایش قیمت خودرو تحریمهای جدید بیتاثیر است اما آنچه تاثیرگذارتر است دخالت دولت در قیمتگذاریهاست. گفته میشود صنعت خودرو در ایران انحصاری است. کجای این صنعت دیگر انحصار دارد. تعرفه واردات که 45 درصد شده، 16 تولیدکننده سواری در ایران مشغول فعالیت هستند و 12 واردکننده رسمی خود فعالیت میکنند. با این وضع میتوان گفت صنعت خودرو ایران انحصاری است؟
کدام روش قیمتگذاری خودرو را به صلاح این صنعت میدانید؟
از نظر بنده دولت باید دست از سر قیمتگذاری خودرو بردارد همانگونه که دست از سر قیمتگذاری سیمان برداشت و آن را به انجمن سیمان سپرد. معتقدم اگر قیمتگذاری خودروهای ساخت داخل به انجمن خودروسازان واگذار شود هم به نفع تولیدکننده خواهد بود و هم به نفع مصرفکنندگان. اتفاقاً این تحریمهای جدید اهمیت صنعت خودرو را اثبات کرد. اگر میخواهیم این صنعت همچنان خاری در چشم دشمنانمان باشد پس بهتر است آن را کمتر مورد اذیت و آزار قرار دهیم و دست از سرش برداریم. دولتمردان مطمئن باشند اگر کماکان بخواهند در قیمتگذاری دخالت کنند این صنعت بیش از پیش متضرر خواهد شد.
دیدگاه تان را بنویسید