تاریخ انتشار:
مدیرعامل شرکت ملی نفت میگوید پارس جنوبی هر ماه به یک میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد
عسلویه جان میگیرد؟
در آخرین روزهای مهرماه، محمدرضا زهیری، ششمین مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس برکنار شد.
هر ماه، یک میلیارد دلار
از مجموع 24 فاز تعریفشده پارس جنوبی،10 فاز در حال تولید و 14 فاز در حال توسعه هستند. به گفته جوادی، درآمد سالانه فازهای در حال توسعه حدود 30 میلیارد دلار در سال خواهد بود که معادل حدود 100 میلیون دلار در روز است. به عبارت دیگر، هر روز تاخیر در بهرهبرداری از این فازها، 100 میلیون دلار عدمالنفع به همراه دارد که با توجه به مشترک بودن این میدان ممکن است هرگز نتوان آن را جبران کرد و به ضرری همیشگی بدل شود. در گزارش سالانه شرکت نفت و گاز پارس نیز ارزش محصولات تولیدی این 10 فاز در سال گذشته حدود 48 میلیارد دلار برآورد شده است. این یعنی در صورت بهرهبرداری از بقیه فازها که حدود 18 فاز استاندارد (14 فاز اسمی) هستند، حداقل 86 میلیارد دلار به ارزش سالانه محصولات تولیدی این شرکت افزوده خواهد شد. این در حالی است که توسعه صنایع پاییندستی یا صادرات گاز به کشورهای خارجی، میتواند سودی بسیار بیش از این برای کشور به همراه داشته باشد. به گفته جوادی، بهرهبرداری از فازهای باقیمانده ظرف 24 ماه آینده، به ماهانه یک میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد. این در حالی است که به گفته خود او، پرداخت علیالحساب به پیمانکاران تاکنون با مشکلات فراوان روبهرو بوده است. از سویی پیمانکاران با مشکل تعدیل هزینههای ناشی از افزایش قیمت ارز مواجه شدهاند و از سوی دیگر به دلیل تحریم، کشور با مشکلات خرید تجهیزات و کمبود منابع ناشی از موانع انتقال پول به داخل مواجه شده است.
بازی دوسرباخت طرحهای 35ماهه
با دستور وزیر نفت مبنی بر لزوم تمرکز بر فازهای 12، 15، 16، 17 و 18، طرحهای دیگر پارس جنوبی موسوم به 35ماهه با رکود نسبی مواجه شدهاند. بهجز فاز 11، بقیه فازهای پارس جنوبی شامل فازهای 13، 14، 19، 20، 21، 22، 23 و 24 که معادل 10 فاز استاندارد گاز تولید خواهند کرد در سال 89 براساس قراردادی بزرگ به شرکتهای داخلی سپرده شدند و مقرر شد این فازها تا پایان اردیبهشت امسال به تولید زودهنگام برسند. با این وجود، هیچ کدام از این فازها حتی در آستانه تولید گاز هم قرار ندارند و عمده پیشرفت طرحها در بخشهای غیرمرتبط با تولید گاز صورت گرفته است. براساس اعلام وزارت نفت قرار است تکلیف این طرحها تا اوایل آذر امسال مشخص شود که در این صورت توقف یا رکود نسبی این طرحها نیز با مشکلات خاص خود مواجه خواهد بود. از جمله این مشکلات میتوان به فرسودگی و استهلاک سرمایههای فیزیکی و انسانی و همینطور پرداخت برخی هزینههای غیرقابل اجتناب (همچون ماشینآلات و دکلهای حفاری) اشاره کرد. این مساله، ورود به طرحهای 35ماهه را به یک بازی دوسرباخت مبدل کرده است: از سویی تداوم روند قبلی مبنی بر توسعه همزمان همه فازها، هیچ دستاوردی در بخش «تولید گاز» به همراه نخواهد داشت و تا سالیان متمادی موجب ثابت ماندن و حتی افت ظرفیت تولید گاز کشور و وابستگی بیشتر به واردات به ویژه در فصول سرد خواهد شد. از سوی دیگر، قطع روند فعلی موجب صرف هزینههای جاری و استهلاک میشود. در نهایت نیز به نظر میرسد راهحل غایی، اتخاذ روشی بینابین برای توسعه فازهای 35ماهه باشد.
عسلویه، دوباره از نو
درحالی که آغاز توسعه تمامی فازهای تولیدی پارس جنوبی در زمان وزارت قبلی زنگنه بوده است و هیچ یک از فازهای آغازشده پس از او تاکنون به تولید گاز نرسیدهاند، بازگشت مجدد زنگنه به وزارت نفت موجب امیدواری نسبی در میان مدیران و کارشناسان این صنعت شده و احتمال رونق دوباره عسلویه بیش از گذشته مطرح شده است. زنگنه بارها گفته است مشکل اصلی نفت را نه کمبود منابع مالی، که مسائل مدیریتی میداند و اکنون با برگرداندن چهرههای نسبتاً آشنا و قدیمی صنعت نفت به میز مدیریت، به گفته بسیاری از کارشناسان، افزایش توان تولید میدان گازی پارس جنوبی و جبران بخشی از عقبماندگی از کشور قطر، دستیافتنیتر به نظر میرسد.
دیدگاه تان را بنویسید