شناسه خبر : 1299 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

قیمت پیکان مدل ۸۳ به ۸ میلیون تومان رسید

«پیکان» گران شد

پیکان همیشه برای ایرانیان جذاب بوده. چه آن زمان که تولید می‌شد و باید سال‌ها منتظر می‌ماندی تا نوبتت شود و ایران‌خودرو آن را تحویلت دهد، چه وقتی که برای همیشه به موزه رفت، چه حالا که احیای آن بر سر زبان‌ها افتاده.

حمیدرضا بهداد
پیکان همیشه برای ایرانیان جذاب بوده. چه آن زمان که تولید می‌شد و باید سال‌ها منتظر می‌ماندی تا نوبتت شود و ایران‌خودرو آن را تحویلت دهد، چه وقتی که برای همیشه به موزه رفت، چه حالا که احیای آن بر سر زبان‌ها افتاده. انتشار خبری درباره تولید دوباره پیکان از سوی یک عضو ناشناخته کارگروه حمایت از تولید، هر چند زیاد جدی نگرفته شد و مدیران صنعت خودرو کشور به آن پوزخند زدند اما در جامعه انعکاس بسیاری یافت و این تصور را به وجود آورد که شاید دولت بخواهد دوباره پیکان‌سازها را روی کار آورد و به راه و رسم پیکانی اقتصاد کشور را سر و سامان داده و سیاست خارجی را التیام بخشد. اظهار نظر درباره تولید مجدد پیکان تعجب بسیاری را برانگیخته و همزمان با آغاز تحریم‌های شدید علیه صنعت خودرو کشور بحث‌های زیادی را به وجود آورده است. اگرچه تولید پیکان از اساس طرحی غیر‌منطقی و ناشدنی به نظر می‌رسد اما انگار برخی این خبر را جدی گرفته‌اند و به راستی دنبال تولید این خودرو هستند.

ماجرا از کجا آغاز شد
تنها یک اظهارنظر ساده کافی بود تا «پیکان»؛ خودرویی که هشت سال پیش دعوا بر سر نماندنش بالا گرفت و در نهایت راهی موزه شد نیز سری در میان سرها درآورد و گران شود.
همین چندی پیش بود که یکی از مسوولان نه‌چندان شناخته‌شده کارگروه حمایت از تولید، در اظهارنظری تعجب‌برانگیز اعلام کرد صنعت خودرو باید به دنبال تولید خودرویی شبیه پیکان برود، چون تنها توانایی ساخت قطعات چنین خودرویی را دارد.
این اظهارنظر که در پی آغاز تحریم خودروسازی ایران از سوی ایالات متحده آمریکا انجام شد، ناگهان نام «پیکان» را پس از سال‌ها دوباره بر سر زبان‌ها انداخت و همه را شوک‌زده کرد که نکند ایران‌خودرو دوباره هوس تولید آن را دارد. هرچند ایران‌خودرویی‌ها واکنشی تند به این ماجرا نشان داده و بازگشت پیکان را به شدت تکذیب کردند، اما «پیکان‌سوارها» نخ را گرفتند و طاقچه بالا گذاشتند تا یادگار انگلیسی‌ها نیز در کنار دیگر خودروهای داخلی گران شود. آن طور که از بازار خبر می‌رسد، قیمت پیکان بلافاصله پس از شایعه بازگشت دوباره‌اش، بالا رفته و حالا صحبت از پیکان هشت میلیونی در بازار است. گفته می‌شود قیمت پیکان در یکی دو هفته اخیر در مدل‌های تولیدی 79 به بعد، رشد قابل توجهی داشته، هرچند ایران‌خودرویی‌ها صراحتاً تولید دوباره این محصول را تکذیب کرده‌اند.
گفته می‌شود در حال حاضر پیکان مدل 79 با بیمه و نزدیک به 200 هزار کارکرد، قیمتی بین پنج تا پنج میلیون و 500 هزار تومان دارد. مدل 82 این خودرو را نیز می‌توان با پنج میلیون و 700 هزار تومان خریداری کرد، اما برای خرید پیکان 83 با تنها 100 هزار کارکرد، حدوداً هفت میلیون و 500 هزار تومان باید پیاده شد.
پیکان با وجود گران شدنش، هنوز هم زیر پنج میلیون تومان آن را می‌توان در بازار گیر آورد، به نحوی که در حال حاضر قیمت مدل 76 آن که نزدیک به 220 هزار کیلومتر کارکرد داشته و دوگانه‌سوز هم به شمار می‌رود، سه میلیون و 800 هزار تومان است. گران‌ترین پیکانی که تاکنون گزارش شده، مدل 83 این خودرو با 120 هزار کیلومتر کارکرد است که نزدیک به هشت میلیون تومان قیمت دارد. ظاهراً برای خرید پیکان مدل81 با 100هزار کیلومتر کارکرد نیز باید حول و حوش شش میلیون و 500 هزار تومان هزینه کرد. حال که تولید دوباره پیکان تکذیب و از هیاهوی اولیه این خبر کاسته شده است، باید دید قیمت پیکان افت می‌کند و اصلاً کسی حاضر است هفت، هشت میلیون تومان خرج خودرویی کند که نزدیک20 لیتر مصرف دارد و نه کولری در آن به کار رفته و نه شیشه‌هایش برقی است.
اما از پیکان بگذریم و به بازار صفر کیلومترها برویم و ببینیم افت و خیز قیمت‌ها به چه شکل بوده است. آن طور که فعالان بازار عنوان می‌کنند، خرید و فروش خودرو در حال حاضر راکد است و این رکود با توجه به آغاز ماه رمضان، شدیدتر نیز خواهد شد. به گفته آنها، در سال‌های گذشته نیز با رکود رمضانی در بازار خودرو مواجه می‌شدیم و معمولاً نیز بازار تا یکی دو هفته درگیر آن بود، اما اینکه امسال نیز رکود در همین حد طول بکشد یا بیشتر و کمتر شود، پرسشی است که به شرایط تولید و اتفاقات خاصی مانند تزریق نقدینگی به صنعت خودرو بستگی دارد.
با این حال فعالان بازار امیدوارند تشدید رکود تا دو هفته ابتدایی ماه رمضان ادامه داشته باشد و پس از آن، خرید و فروش رونقی حتی اندک را به خود ببیند، هر چند شرایط امسال با سال‌های گذشته تفاوت دارد و مشخص نیست دقیقاً چه اتفاقاتی در بازار خودرو طی هفته‌های آتی رخ خواهد داد.
برخی کارشناسان بر این باورند که تغییر دولت می‌تواند اتفاقی مثبت برای بازار خودرو باشد و سبب شود تمایل مشتریان برای خرید و فروش خودرو رشد کند. آنها این را هم می‌گویند که شاید بازار روال عادی خود را مطابق سال‌های گذشته طی کند و از اواسط ماه رمضان، خرید و فروش خودرو رونق بگیرد. به هر حال ماه رمضان که در اواسط مرداد‌ماه به پایان برسد، دور دوم سفرهای تابستانی آغاز خواهد شد و این موضوع انگیزه‌ای قوی برای خرید خودرو به شمار می‌رود. البته اینکه قیمت خودروها چه وضعی داشته باشد و چقدر بالا و پایین شود نیز قطعاً در انگیزه خرید مشتریان تاثیرگذار خواهد داشت، چه آنکه طی یک سال و اندی گذشته، قیمت‌ها به حدی بالا رفته‌اند که خیلی‌ها حتی توان خرید پراید به عنوان ارزان‌ترین خودرو کشور را نیز ندارند.
این در حالی است که هم‌اکنون دعوا بین شورای رقابت و وزارت «صنعت، معدن و تجارت» بر سر اینکه کدام یک مسوول قیمت‌گذاری خودرو به حساب می‌آیند، بالا گرفته و هر یک از طرفین این موضوع را حق مسلم خود دانسته، می‌گویند اگر قیمت‌گذاری دست آنها باشد، شرایط نابسامان بازار خودرو بهبود خواهد یافت. با این حال، بازار خودرو هر دو تجربه را پس داده و نه با دوران قیمت‌گذاری توسط سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان (نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت) به آرامش رسید و نه حالا که شورای رقابت زمامدار قیمت محسوب می‌شود، از آشفتگی و بلاتکلیفی درآمده است.
این وسط البته موضوع مهم و بسیار اثرگذار بر آینده بازار و قیمت خودرو، وضع تولید است که اگر فکری به حال شرایط نابسامان آن نشود، نباید انتظار حتی کنترل و تثبیت قیمت خودرو را داشت، چه رسد به کاهش آن.
طبق آخرین آماری که منتشر شده، تولید خودرو در خرداد‌ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته، حدود40 درصد افت کرده و این موضوع نشان از تداوم روند نزولی تولید در جاده مخصوص و حل نشدن مشکلات مالی خودروسازان دارد.
*نامه انجمن خودروسازان کشور به مقامات بلند‌پایه نظام* در پی آغاز دور جدید تحریم‌ها که صنعت خودرو کشور را هدف گرفته و همزمان با اختلاف‌های موجود بر سر نحوه قیمت‌گذاری خودرو و دخالت چندین سازمان موازی، انجمن خودروسازان ایران با ارسال نامه‌ای به مقامات بلند‌پایه نظام از آنها درخواست کردند راساً به این صنعت ورود پیدا کنند و از مشکلات آن بکاهند. در این نامه که به امضای احمد نعمت‌بخش، دبیر انجمن خودروسازان کشور رسیده با اشاره به بیانات موکد مقام معظم رهبری در جمع خودروسازان کشور در تاریخ ۹/۱ / ۱۳۸۹ در حمایت از تولیدات داخلی، آمده است: «جامعه کارگری، صنعتگران و به ویژه خودروسازان این مرز و بوم طی این مدت، تمام تلاش خود را با دل و جان معطوف به تحقق فرمایش‌های ایشان کرده‌اند. آمار صعودی شاخص‌های کیفیت خودروهای تولیدی موید این موضوع است. مع‌الاسف در سال گذشته صنعت خودرو نه‌تنها مورد حمایت قرار نگرفته، بلکه به انحای مختلف دچار تضییقات جدی نیز شده است.» دو تا سه برابر شدن قیمت مواد اولیه تولید داخل و نرخ ارز و ۱۳ برابر شدن میزان سپرده برای گشایش اعتبارات اسنادی، باعثچندین برابر شدن نیاز حجم سرمایه در گردش شد که متاسفانه به‌رغم مصوبات کارگروه حمایت از تولید، تسهیلات مالی مورد نیاز تامین نشد. همزمان تداوم سرکوب مالی خودروسازان از طریق تحمیل قیمت‌های بسیار کمتر از قیمت تمام‌شده توسط سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان موجب وارد شدن ضرر و زیان چهار هزار میلیاردتومانی به خودروسازان کشور شد. این نامه که به همراه فیلم مستند کوتاه و تحلیلی تهیه شده برای مقامات نظام ارسال شده، می‌افزاید: کوشید‌ه‌ایم در این فیلم بخشی از این تحدیدها را به تصویر بکشیم. مستند مذکور برای تنویر افکار عمومی به رسانه ملی نیز ارائه شد که مسوولان محترم با پخش این مستند(حتی با پرداخت هزینه آن) موافقت نکردند.
خودروسازان همچنان در انتظار دریافت تسهیلات مالی به خصوص وام دو هزار میلیاردی که کارگروه حمایت از تولید سال گذشته آن را تصویب کرد، هستند و می‌گویند با آن می‌توانند شرایط را کمی تغییر دهند و تولید را تکانی بدهند. با این حال بسیار بعید به نظر می‌رسد پرداخت این وام در دولت دهم که کمتر از سه هفته به پایان عمر آن باقی مانده، محقق شود و باید دید دولت بعدی چه موضعی در قبال تزریق نقدینگی به خودروسازان خواهد داشت. برخی کارشناسان معتقدند با تزریق نقدینگی می‌توان تولید را افزایش داد و به تبع آن، قیمت‌ها را پایین آورد، اما در مقابل برخی دیگر می‌گویند مشکل صنعت خودرو ایران از «پول» گذشته و ریشه‌ای‌تر از این حرف‌هاست. به اعتقاد آنها، خودروسازی ایران علاوه بر مشکل نقدینگی، با مسائل دیگری همچون تحریم‌های بین‌المللی و بهره‌وری پایین روبه‌روست و تا اینها و امثال اینها حل نشوند، هر چقدر هم پول به خودروسازان داده شود، نمی‌توان چرخ این صنعت را بدون آنکه گیر کند، چرخاند. طبعاً تا تولید نیز به شرایط عادی بازنگردد، انتظار کاهش قیمت، انتظاری بیهوده خواهد بود چون وقتی عرضه جوابگوی تقاضا نباشد، پایین آمدن قیمت منطقی ندارد.

چه خبر از قیمت‌ها
اگرچه مشتریان منتظر بودند تا قیمت خودرو شکسته شود و چند میلیونی پایین بیاید، اما این اتفاق رخ نداد و آنها باید منتظر اتفاقات بعدی باشند.
البته هنوز قیمت برخی خودروها از جمله تندر‌90 و پژو 206 و مگان از سوی شورای رقابت اعلام نشده و آن طور که خودروسازان می‌گویند، پس از مشخص شدن نرخ تورم بخشی آنها، اقدام به قیمت‌گذاری این خودروها خواهد شد. با این حال خودروسازان معتقدند امثال تندر و مگان نباید توسط شورای رقابت قیمت‌گذاری شوند چون شدیداً متاثر از تغییرات نرخ ارز هستند و فرمول فعلی این شورا مبنای درستی برای تعیین قیمت آنها نیست. به نظر می‌رسد با مشخص شدن قیمت تندر و مگان و پژو 206، خرید و فروش کمی تا قسمتی رونق بگیرد و مشتریان پس از هفته‌ها با بازار خودرو آشتی کنند.
حالا آن طور که فعالان بازار می‌گویند در بین خودروهای وارداتی، هم‌اکنون هیوندایی سوناتا با قیمتی برابر با 151 میلیون تومان به فروش می‌رسد که این موضوع از افت قیمت چهار میلیون تومانی آن حکایت دارد. آزرا نیز که رشد قیمتی چهار‌میلیونی داشته، در حال حاضر 204 میلیون تومان خرید و فروش می‌شود. قیمت اسپورتیج نیز با دو میلیون تومان افزایش قیمت به 160 میلیون تومان رسیده و سانتافه نیز که 10 میلیون گران شده است، 185 میلیون تومان قیمت دارد. همچنین تویوتا اوریون و کرولا نیز به ترتیب 202 و 125 میلیون تومان به فروش می‌روند. خبر می‌رسد قیمت کیا اپتیما نیز با افتی دو‌میلیونی به 146 میلیون تومان رسیده است. تویوتا یاریس هاچ‌بک نیز در حال حاضر 91 میلیون تومان به فروش می‌رسد و هیوندایی در مدل i30 نیز قیمتی برابر با 105 میلیون تومان را داراست.
اما در بازار خودروهای داخلی، مگان هم‌اکنون 91 میلیون تومان قیمت دارد و این موضوع از رشد قیمت دو‌میلیونی آن حکایت می‌کند. پارس‌خودرویی‌ها می‌گویند هزینه تولید مگان، همین حدود است اما ظاهراً شورای رقابت نظر دیگری دارد و مگان را ارزان‌تر از اینها برآورد می‌کند. همچنین تندر۹۰ نیز که این روزها قیمتی نزدیک به نرخ کارخانه دارد، هم‌اکنون در مدل پارس‌خودرویی خود 35 میلیون تومان به فروش می‌رسد. مدل ایران‌خودرویی تندر نیز در حال حاضر 34 میلیون تومان خرید و فروش می‌شود که این قیمت‌ها نشان‌دهنده ارزانی دو‌میلیونی تندر‌90 است. از بازار تندر مدل E1 نیز خبر می‌رسد این محصول قیمتی برابر با 32 میلیون و 500 هزار تومان دارد که با این حساب E1 کاهش قیمتی 500 هزار تومانی را به خود می‌بیند.
از تندر و مگان که بگذریم، به تیبا می‌رسیم، خودرویی که از آن با نام محصول ملی سایپا یاد می‌شود و افت قیمتی 500 هزار‌تومانی را تجربه کرده است. این محصول هم‌اکنون 20 میلیون و 500 هزار تومان قیمت دارد. اما به سراغ ماکسیما برویم، خودرویی که مدت‌هاست در پارس‌خودرو مونتاژ نمی‌شود اما حالا با افزایش قیمت روبه‌رو شده است. این محصول که پس از نیسان تیانا و سوزوکی گرندویتارا و مزدا‌3 چهارمین خودرو گران داخلی به شمار می‌رود، هم‌اکنون 116 میلیون تومان به فروش می‌رسد که این موضوع از رشد قیمت یک میلیون‌تومانی آن حکایت می‌کند.
نیسان تیانا هم در حال حاضر با قیمتی برابر با 147 میلیون تومان خرید و فروش می‌شود که تغییر خاصی نداشته و ثابت مانده است. اما به جز تیانا دیگر خودرو لوکسی که نوسان قیمت را چندان تجربه نکرده، مزدا‌3 مونتاژی است که 119 میلیون تومان به فروش می‌رود. مزدا نیز قیمتی حدود 77 میلیون تومان را به خود می‌بیند. ثبات قیمت مزدا در حالی است که تک شاسی بلند ایران‌خودرو به یکباره 10 میلیون تومان گران شده و هم‌اکنون دومین خودرو گران‌قیمت داخلی پس از تیانا محسوب می‌شود. این محصول که در سایت خراسان ایران‌خودرو مونتاژ می‌شود، در حال حاضر 132 میلیون تومان در بازار قیمت دارد.
در بین دیگر خودروهای بازار، پژو ۲۰۶ و ۴۰۵ و پارس و سمند نیز تغییرات قیمتی را به خود دیده‌اند. به گفته فعالان بازار، در حال حاضر پژو ۲۰۶ تیپ‌۲ قیمتی برابر با ۳6 میلیون تومان دارد. تیپ‌۶ این محصول هم در حال حاضر ۵1 میلیون تومان خرید و فروش می‌شود. در بین مدل‌های صندوق‌دار ۲۰۶ نیز V9 با قیمتی برابر با 52 میلیون تومان به فروش می‌رسد و V8 هم 38 میلیون و 500 هزار تومان قیمت دارد. این خودرو یک میلیون و 500 هزار تومان ارزانی را به خود می‌بیند. مدل V20 پژو 206 هم در حال حاضر 34 میلیون و 800 هزار تومان به فروش می‌رود. همچنین پژو 207 اتومات نیز در حال حاضر 56 میلیون تومان به فروش می‌رسد. این خودرو مدت‌هاست به تولید نمی‌رسد و ظاهراً ایران‌خودرو برنامه‌ای برای تولید دوباره آن ندارد. در بین دیگر مدل‌های پژو، هم‌اکنون پژو ۴۰۵ با قیمتی برابر با 27 میلیون و 200 هزار تومان به فروش می‌رسد که از رشد سه‌میلیونی آن حکایت می‌کند. سمند هم در مدل LX خود قیمتی برابر با 27 میلیون و 500 هزار تومان دارد که اتفاقاً این خودرو نیز نزدیک به سه میلیون تومان گران شده است.
پژو پارس نیز در حال حاضر ۳5 میلیون تومان در مدل سال خود به فروش می‌رسد. همچنین به گفته فعالان بازار، پراید در حال حاضر 18 میلیون و 200 هزار تومان در مدل ۱۱۱ خود قیمت دارد که این به معنای جهش 500 هزار‌تومانی آن است. پراید مدل 131 نیز 16 میلیون و 200 هزار تومان به فروش می‌رود و مدل 132 نیز قیمتی برابر با 16 میلیون و 300 هزار تومان دارد. هر دو پراید نزدیک به 500 هزار تومان گران شده‌اند. در بین دیگر خودروهای بازار، خبر می‌رسد رانا نیز 32 میلیون و 500 هزار تومان به فروش می‌رسد. ایران‌خودرو هنوز نتوانسته تعهدات 26 هزار دستگاهی رانا را عملی کند و در انتظار اعلام قیمت این محصول از سوی شورای رقابت است.


دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها