شناسه خبر : 12566 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

اثری تازه در مورد بهره‌وری صنایع روانه بازار شد

مدح رقابت‌پذیری

حجم بالای واردات محصولات مختلف مصرفی، واسطه‌ای و سرمایه‌ای که با قیمت‌هایی به مراتب پایین‌تر از محصولات ساخت داخل با سرعتی فزاینده عرصه را بر بنگاه‌های ایرانی تنگ کرده و باعثبروز کم‌رونقی و کسادی تولید و در نتیجه کاهش اشتغال و افزایش فقر و تبعات نامطلوب اجتماعی برای جامعه و از سوی دیگر افزایش سودآوری و رونق برای بنگاه‌های خارجی شده، پیش‌زمینه طرح مساله‌ای در مورد رقابت‌پذیری بنگاه‌های ایرانی و چگونگی افزایش توان رقابت‌پذیری آنها شده است.

رضا طهماسبی
حجم بالای واردات محصولات مختلف مصرفی، واسطه‌ای و سرمایه‌ای که با قیمت‌هایی به مراتب پایین‌تر از محصولات ساخت داخل با سرعتی فزاینده عرصه را بر بنگاه‌های ایرانی تنگ کرده و باعث بروز کم‌رونقی و کسادی تولید و در نتیجه کاهش اشتغال و افزایش فقر و تبعات نامطلوب اجتماعی برای جامعه و از سوی دیگر افزایش سودآوری و رونق برای بنگاه‌های خارجی شده، پیش‌زمینه طرح مساله‌ای در مورد رقابت‌پذیری بنگاه‌های ایرانی و چگونگی افزایش توان رقابت‌پذیری آنها شده است.
کاهش قیمت تمام‌شده بنگاه‌های اقتصاد ایران با هدف افزایش توان رقابت‌پذیری مساله‌ای بود که اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران برای ارتقای فعالیت‌های بخش خصوصی کشور پیشنهاد تحقیق و پژوهش در مورد آن را به تیمی از اقتصاددانان و کارشناسان زبده اقتصادی داد تا امروز نتیجه این پژوهش برای استفاده در قالب کتابی با عنوان «بهره‌وری صنعت ایران: بررسی توان رقابت‌پذیری بنگاه‌های صنعتی» توسط انتشارات دنیای اقتصاد چاپ و به بازار نشر عرضه شود. این کتاب نوشته مسعود نیلی، حسن درگاهی و سیدفرشاد فاطمی است و نزدیک به 300 صفحه حجم دارد. این کتاب که به گفته مولفانش رویکرد افزایش رقابت‌پذیری بنگاه‌های اقتصادی را مبنا قرار داده و در پایان هم در عرصه سیاستگذاری و هم در عرصه بنگاه‌داری سعی در ترسیم خطوط روشن و مشخصی داشته است، مشتمل بر سه فصل کلی است. فصل اول کتاب معرفی عوامل موثر بر رقابت‌پذیری، فصل دوم بهره‌وری کل عوامل تولید در بخش صنعت (رویکرد خرد) و فصل سوم بهره‌وری کل عوامل تولید در بخش صنعت (رویکرد کلان) نام دارد که هر کدام از این فصل‌ها خود شامل مباحث مختلف زیادی است. مولفان کتاب در پیشگفتار خود می‌آورند که با توجه به مبانی نظری گسترده‌ای که در علم اقتصاد در مورد شیوه‌های محاسبه و تخمین بهره‌وری کل عوامل تولید در سطح بنگاه، صنعت و اقتصاد کلان وجود دارد، حوزه تحقیق محدود به صنایع کارخانه‌ای شده تا اطلاعات مورد نیاز دقیق‌تر و بهتر به دست آید. واحد تحقیق و بررسی بنگاه در نظر گرفته شده و چند نوع index:2|width:300|height:|align:left طبقه‌بندی نیز اعمال شد از جمله اینکه بنگاه‌ها برحسب اندازه، نوع مالکیت و رشته فعالیت تفکیک شده‌اند و در هر کدام از این موارد نسبت بهره‌وری با تغییر این عوامل سنجیده شده است. همین‌جاست که مشخص می‌شود بهره‌وری بنگاه‌های بزرگ و کوچک چه تفاوتی دارد و آیا بهره‌وری بنگاه‌های بزرگ بیشتر از بنگاه‌های کوچک است یا خیر؛ یا اینکه آیا بنگاه‌های بخش خصوصی در همه رشته فعالیت‌ها و اندازه‌ها از بنگاه‌های دولتی کاراترند یا خیر و در نهایت اینکه بهره‌وری بنگاه‌ها چه ارتباطی به رشته فعالیت‌شان دارد. به طور طبیعی این بحث‌ها می‌تواند تصویر روشنی در خصوص چرایی بزرگ نشدن بنگاه‌های کوچک و مساله خصوصی‌سازی به خواننده بدهد. به گفته مولفان این کتاب گروه اول مخاطبان کتاب فعالان اقتصادی هستند که با مطالعه آن می‌توانند به تحلیلی از مهم‌ترین موضوع مرتبط با تولید یعنی بهره‌وری دست یابند. همچنین پژوهشگران، دانشجویان و استادان دانشگاه نیز می‌توانند از مباحث مطرح‌شده در این کتاب و نتایج به دست آمده به عنوان متون مکمل درسی اقتصاد خرد، سازمان‌های صنعتی و اقتصاد ایران استفاده کنند.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها