آیا نفت دوباره قیمت ۳۰ دلار را تجربه خواهد کرد؟
پایان یک بحران
آیا بحران نفت به پایان رسیده است؟ حداقل جواب مورگان استنلی به این سوال منفی است.
آیا بحران نفت به پایان رسیده است؟ حداقل جواب مورگان استنلی به این سوال منفی است. این شرکت خدمات مالی آمریکایی اعتقاد دارد در ماههای باقیمانده از سال 2016 میلادی، نفت دوباره وارد چرخه سقوط قیمت خواهد شد و قیمت آن به بشکهای 30 دلار بازخواهد گشت. البته فعلاً روند بازار، جهتی کاملاً عکس دارد و از نیمه دوم ماه فوریه تاکنون قیمت آن حدود 100 درصد افزایش داشته است. اما کارشناسان مورگان استنلی اعتقاد دارند روند افزایش فعلی قیمت به دلیل کاهش عرضه نیجریه کانادا و بعضی دیگر از تولیدکنندگان در جهان است که به هر حال نمیتواند به طور دائمی ادامه داشته باشد. تولید نیجریه در ماه می، نسبت به روند نرمال این کشور روزانه در حدود یک میلیون بشکه کاهش را نشان داده است. در واقع این سطح از تولید برای نیجریه از دهه 1980 به بعد سابقه نداشته است. بنا به آنچه در گزارش مورگان استنلی منتشر شده، کارشناسان انرژی این نهاد انتظار دارند با بازگشت دوباره عرضهکنندگان به بازار، قیمتها به کانال 30دلاری بازگردد و بین 30 تا حداکثر 50 دلار نوسان داشته باشد.
این گزارش زنگ خطری است برای عرضهکنندگان عمده نفت که افزایش قیمت فعلی را نشانهای از بهبود دائمی یا اقلاً بلندمدت بازار تلقی کرده و دوباره در حال ایجاد هزینه برای درآمدی هستند که به نظر میرسد بسیار شکننده است. یکی از این افراد وزیر نفت عربستان سعودی است که به تازگی در مصاحبهای اعلام کرده بود نفت سال 2016 را با قیمت بالای 60 دلار به ازای هر بشکه به اتمام خواهد رساند.
علاوه بر قطع عرضه از سوی بعضی تولیدکنندگان، بقیه نیز عمدتاً کاهش تولید را در ماههای اخیر تجربه کردهاند. ایالات متحده در حال حاضر روزانه در حدود نیم میلیون بشکه نفت، کمتر از سال گذشته به بازار عرضه میکند. این وضعیت در مورد کشورهای دیگری که عضو اوپک نیستند هم صادق است. علاوه بر اینکه نمیتوان انتظار داشت این کاهش تولید دائمی باشد، تجربه ثابت کرده که روند افزایشی قیمت، تولیدکنندگان آمریکایی را تشویق خواهد کرد چاههای بستهشده را دوباره باز کنند و عملیات حفاری و استخراج را دوباره آغاز کنند.
این سناریویی بود که در همان اوایل ورود نفت شیل و آغاز تلاش عربستان برای حفظ سهم بازار، ارائه شد. طبق این سناریو نفت نمیتواند از سطح خاصی از قیمت (که به هر حال کمتر از منفی 5 دلار خواهد بود) بالاتر رود چون بالاتر رفتن از این قیمت باعث ایجاد سودی مناسب برای تولیدکنندگان شیل خواهد شد و بازگشت آنها به بازار دوباره عرضه را افزایش و قیمتها را کاهش خواهد داد. به نظر میرسد مورگان استنلی هم در نهایت به این نتیجه رسیده است که این، سناریوی حاکم بر بازار خواهد بود.
دیدگاه تان را بنویسید