تاریخ انتشار:
نگاهی به مشکلات جمعیتپذیری و سکونت در شهر تهران
نفسبریده
«نفسم گرفت از این شهر» این جمله را کسی میگوید که نام او به عنوان بنیانگذار فروش تراکم ثبت شده است.
«نفسم گرفت از این شهر» این جمله را کسی میگوید که نام او به عنوان بنیانگذار فروش تراکم ثبت شده است. کسی که فروش تراکم و درآمدزایی شهرداریها از این محل در دوره او باب شده و با استفاده از این ابزار ساختمانها با سرعت هرچه تمامتر ارتفاع گرفتند. هر مدیر دیگری هم که بر کرسی ساختمان بهشت تکیه زده همین راه یعنی صدور مجوزهای بیضابطه ساختمانسازی را به دلیل سهلالوصول بودن منابع درآمدی آن در گوشه و کنار این شهر ادامه داد. اما حالا خود او نیز به این رویه منتقد شده است و میگوید از این شهر نفسم میگیرد. تهران به شهری نفسگیر بدل شده است و نشانههای آن هم انتشار آمارهایی از کاهش مطلوبیت زندگی در این شهر است. افزایش آمار ابتلا به آلزایمر و پارکینسون به علت آلودگی هوا و... از جمله پیامدهای زندگی در تهران است. گروهی تهران امروز را غیرقابل سکونت میدانند و معتقدند به دلیل تهدید این شهر توسط حوادث طبیعی همچون زلزله بهترین گزینه حل مشکلات تهران، انتقال پایتخت سیاسی-اداری است. اما برخی دیگر گزینه انتقال پایتخت را راهحل مناسبی نمیدانند و هنوز هم به راههای کوتاهمدت و میانمدت برای تغییر وضع کنونی شهر تهران امیدوارند.
برای همین اولین اقدام خود را در این راه استارت زدهاند. یکی از راهکارهای میانمدت پیشنهادی تصمیمی است که دو هفته پیش در شورای عالی شهرسازی و معماری کشور برای تعدیل سقف جمعیتپذیری شهر تهران در افق 1404 گرفته شد. تصمیمی که برای رفع اشکالات اجرای مصوبهای مغایر با طرح جامع شهر تهران در دولت گذشته از سوی محمود احمدینژاد، دنبال میشود. رئیس دولت دهم در سایه اجرای طرح تفصیلی جدید در ابتدای سال 91، مصوبهای 8 بندی را به تصویب رساند که به گفته کارشناسان شهری اجرای آن سقف جمعیتپذیری شهر تهران را در افق طرح جامع از 5/10 میلیون نفر به مرز 13 میلیون نفر خواهد رساند. اعضای شورای عالی شهرسازی و معماری با توافق مدیران شهری تصمیم دارند با ارائه راهکارهایی از روند رشد جمعیت بکاهند. تا از این طریق از پیامدهای بعدی رشد جمعیت مثل بحران کمآبی، اشتغال و کاهش کیفیت زندگی جلوگیری کنند. از سوی دیگر تصمیمسازان شورای عالی شهرسازی و معماری کشور یکی از راههای کنترل سقف جمعیتپذیری شهر تهران را مهار ساختوساز عنوان میکنند. از اینرو شورای عالی شهرسازی و معماری کشور با حضور دو مقام ارشد مدیریت شهری-محمدباقر قالیباف شهردار تهران و
احمد مسجدجامعی رئیس شورای شهر-گزارشی درباره اشکالات طرح تفصیلی تهران به عنوان نقشه راه ساختوساز در پایتخت ارائه کرد. گزارش ارائهشده نشان داد در طرح تفصیلی تهران یک نقطهضعف اساسی وجود دارد که منشاء ساختوسازهای بیقاعده، تغییر کاربریها و رشد شدید حجم ساختمانسازیها شده است. اعضای شورای عالی شهرسازی با این تشخیص که طرح تفصیلی تهران مغایرت اساسی با سند فرادست خود- طرح جامع تهران- دارد و «نرخ جمعیتپذیری شهر» را به عنوان مهمترین اصل تعریفشده در طرح جامع، رعایت نکرده است، به حذف نرخ جمعیتی قیدشده در طرح تفصیلی رای دادند تا با این مصوبه سقف جمعیتپذیری شهر تهران به 10 میلیون و 500 هزار نفر کاهش پیدا کند و جمعیت تهران در سال 1404 از همان سقفی که در طرح جامع آمده است، تجاوز نکند و احتمال انفجار جمعیتی پایتخت را کاهش دهند. تعدیل ظرفیت جمعیتپذیری شهر تهران اگرچه تنها راهکار برای حل مشکلات فعلی و پیش روی این شهر نیست اما بیگمان میتواند سرآغاز خوبی برای اقدامات اصلاحی بعدی در جهت سامان دادن به شهر تهران باشد.
دیدگاه تان را بنویسید