تاریخ انتشار:
گزارشی از جادههای مرگ در کشور
پایان سفر در ۲۰ کیلومتری
هر شش ثانیه یک تصادف در جادههای کشور رخ میدهد، این در حالی است که طی ۱۰ سال گذشته آمار کشتهشدگان جادهای از ۲۲ هزار نفر به ۱۸ هزار نفر کاهش یافته است. آمار کشتهشدگانی که نهتنها مردم بلکه صدای وزرا را هم درآورده است و هر بار هنگام اعلام آخرین آمار مرگ و میر جادهای از میزان تلفات جادهای گلایه آنها نیز بیشتر میشود.
هر شش ثانیه یک تصادف در جادههای کشور رخ میدهد، این در حالی است که طی ۱۰ سال گذشته آمار کشتهشدگان جادهای از ۲۲ هزار نفر به ۱۸ هزار نفر کاهش یافته است. آمار کشتهشدگانی که نهتنها مردم بلکه صدای وزرا را هم درآورده است و هر بار هنگام اعلام آخرین آمار مرگ و میر جادهای از میزان تلفات جادهای گلایه آنها نیز بیشتر میشود. گرچه این آمار نسبت به مدت زمان گذشته رو به کاهش است و ایمنی جادهها و وسایل نقلیه بیشتر میشود، اما به تازگی متولی راه و متولی بهداشت کشور به میزان مرگ و میرهای جادهای واکنش نشان دادهاند و دلنگرانیشان را بیش از پیش ابراز کردهاند. عباس آخوندی و حسن هاشمی وزرای کابینه دولت یازدهم این روزها نگران تعداد کشتهشدگان جادهای در کشور هستند و میگویند مرگ و میر جادهای سومین عامل مرگ و میرها در کشور شده است. آماری تکاندهنده در کنار سرطان، خودکشی، سکته قلبی و مرگ طبیعی. مرگی که شاید میتوان بیشترین کنترل را بر آن داشت و دولتی که در همان ابتدای کارش وزیر راه و شهرسازی از وضعیت راههایش گلایه داشت و با کمی احتیاط بیشتر آن را کاهش داد. حالا یک سالی میشود که دولت یازدهم روی کار آمده و دغدغه
متولی راههای کشور، بهبود کیفیت راهها و کاهش تلفات جادهای شده است. آخوندی میگوید لازم است موضوع مهم اجتماعی نظیر سوانح رانندگی در سطح ملی و اجتماعی بررسی شود و کیفیت وضعیت جادههای کشور در اولویت این بخش قرار گیرد. علاوه بر او، هاشمی نیز از میزان کشتهشدگان جادهای ناراضی است. وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور میگوید باید در کنار عواملی برای کاهش تصادفات که تحصیلات از جمله آنهاست، به فرهنگ عمومی و فرهنگ شخصی نیز توجه شود. سیدحسن هاشمی، تصادف را سومین علت در کشور و دومین علت مرگ و میر در برخی از استانها میداند. وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور معتقد است اغلب این کشتهشدگان جوانان با میانگین سنی ۱۵ تا ۳۰ سال هستند و حال باید برای فرهنگسازی به هر دو وجه این موضوع توجه کنیم. او عواملی همچون تحصیلات و فرهنگ را هنگام رانندگی با یکدیگر همگام میداند و معتقد است گاهی بسیاری افراد دارای وسایل نقلیه لوکس در جادهها دچار حوادث میشوند که نه میتوان صرف داشتن تحصیلات یا فرهنگ
و نه حتی طبقه اجتماعی را ملاک قرار داد. در حال حاضر ۲۰ میلیون نفر در کشور رانندگی میکنند و با توجه به وجود جامعه جوان و افزایش خودروها تا ۱۰ سال آینده تعداد کاربران وسایل نقلیه رو به افزایش است. حالا وزیر راه و شهرسازی که بر تغییر سبک زندگی و بهبود آن توجه ویژهای دارد، بر این باور است که جامعه باید تصمیم بگیرد سالمتر و ایمنتر زندگی کند تا فرهنگ رانندگی به فرهنگ ملی تبدیل شود. بر اساس آخرین آمار اعلام شده، از هر ۱۰ نفر کشته سوانح رانندگی ۹ نفر از کشورهای در حال توسعه هستند با وجود آنکه تعداد خودروهای بیشتری در کشورهای در حال توسعه وجود ندارد. در ایران نیز سالانه ۱۸ هزار نفر بر اثر سوانح رانندگی میمیرند و ۳۰۰ هزار نفر مصدوم میشوند. از این میان ۴۳ درصد مربوط به جوانان با میانگین سنی ۲۱ تا ۴۰ سال است. با وجود این حدود ۴۵ درصد جانباختگان سوانح رانندگی، موتورسواران یا عابران پیاده و یکسوم آنها دارای تحصیلات زیر دیپلم هستند. دراین زمان که وزرا در جلسات خصوصی و عمومیشان به بهبود وضعیت راهها و زیرساختها تاکید دارند و از طرف دیگر به اعتبارات در نظر گرفته شده در این بخش اشاره میکنند گویا همه عوامل همچون
رسیدگی متولیان، میزان فرهنگ، تحصیلات، سبک زندگی مردم و مشارکت عمومی همگی زنجیرهای از عوامل تشدیدکننده و کاهشدهنده تصادفات جادهای هستند. در حالی که در دنیا به ازای هر 10 هزار خودرو 2/9 نفر و در اتحادیه اروپا ۱۳ نفر کشته میشوند، اما در ایران به ازای همان مقدار خودرو 5/36 نفر جان خود را از دست میدهند. اگر میانگین ۲۳ تا ۲۷ هزار کشته سالانه ایران در حوادث رانندگی همراه با میانگین ۲۵۰ هزار زخمی این حوادث در نظر گرفته شود میتوان محاسبه کرد که انگار هر سال در ایران یک زلزله بزرگ رخ میدهد. در آمار چند سال اخیر گفته شده است که میزان مرگ و میر در جادهها به اندازه سقوط ۶۰ هواپیمای فوکرست با ۳۰۰ نفر جمعیت است.
محورهای شمال کشور
محورهای شمالی کشور بهرغم سرسبزی و طراوتشان پرترافیکترین و پرحادثهترین جادههای کشور هستند. محورهای هراز، کندوان و سوادکوه از پرخطرترین محورهای استانهای شمالی هستند که از میان این محورهای پرخطر، محور هراز بیشترین خطرات را در پی دارد. همچنین محدوده گدوک تا ورسک به دلیل مهآلود بودن و دارا بودن پیچهای خطرناک شاهد تلفات جانی بسیاری بوده است.
۱۰ جاده خطرناک کشور کدامند؟
تهران - سمنان - مشهد
یکی از محورهای پرتردد است. بیابانی و یکنواخت بودن مسیر باعث خستگی، کسلی و خوابآلودگی رانندگان میشود که خود عامل بخشی از سوانح است.
تهران - قم - اصفهان - شیراز
اتوبان قم-اصفهان به دلیل سرعت بالای اتومبیلهای عبوری، یکی از معابر حادثهساز در مسیر شیراز است. در عین حال باید از اتوبان شدن این مسیر به عنوان یکی از علل کاهش تصادفات جادهای در آن یاد کرد.
تهران - خوزستان
یکی از جادههای پرخطر و کمتر شناختهشده برای حوادث رانندگی است.
جاده چالوس
عرض کم، تردد بسیار بالا به خصوص در ایام تعطیل، قدیمی بودن مسیر، کوهستانی بودن آن و خطر ریزش سنگ و بهمن جاده چالوس را به یکی از ترسناکترین جادههای کشور تبدیل کرده است. البته سه محور شمالی دیگر یعنی اتوبان رشت، محور فیروزکوه و جاده هراز هم در نوع خود خطرناک هستند، اما ترس از جاده چالوس، خصوصیت خود را دارد.
سیرجان ـ بندرعباس
حادثهخیز بودن این محور به دلیل عرض کم آن است.
جاده وهنآباد
محور مواصلاتی این جاده به اتوبان قم که تردد بسیار بالایی دارد، یکی از معابر پرخطر این روزهای ایران است.
اتوبان پردیس
اتوبان پردیس تهران که در سال ۱۳۸۹ به طور رسمی افتتاح شد یکی از معابر حادثهساز در کشور است. قبل از افتتاح رسمی این پروژه، برخی اشکالات فنی باعث شده بود این اتوبان، حتی برای مدتی بسته شود.
بندرعباس - لار
جادهای که در برخی نقاط آن علائم خطکشیشده وجود ندارد و تیرهای چوبی برق هم در کناره جاده وجود دارد. همه اینها معبر بندرعباس به لار را به یکی از معابر خطرناک در شب تبدیل کرده است.
قم- گرمسار
تاکنون میزان تلفات این معبر به حدی بوده که فرمانده انتظامی قم از این میزان ابراز نگرانی کرده است. استاندارد نبودن جاده و نبود پاسگاههای پلیس به عنوان مهمترین انتقادات به این معبر عنوان شده است.
گردنه اسدآباد همدان
گردنه اسدآباد همدان بین دو شهر همدان و کرمانشاه قرار گرفته است و ارتفاع آن به حدود ۲۰۰۰ متر میرسد.
خطرناکترین جاده کشور کدام است؟
جاده دره خرگوش در محور چالوس با عرض به اندازه عبور یک خودرو خطرناکترین جاده کشور محسوب میشود.
دیدگاه تان را بنویسید