گامهای چین برای آزادسازی اقتصاد
کاهش نرخ بهره بانکی بعد از چهار سال
بانک مرکزی کشور چین برای اولین بار از سال 2008 میلادی تاکنون نرخ بهره بانکی خود را 25 /0 درصد کاهش داد و به مرز 31 /6 درصد رسانید. طی چهار سال گذشته نرخ بهره بانکی در این کشور برابر با 56 /6 درصد بوده است. مقامات بانک مرکزی چین دلیل این تغییر را مقابله با اثرگذاری بحران اقتصادی کشورهای اروپایی روی اوضاع اقتصاد داخلی کشور اعلام کردند ولی مطالعات حکایت از تغییرات اقتصادی در داخل این کشور دارد.
بانک مرکزی کشور چین برای اولین بار از سال 2008 میلادی تاکنون نرخ بهره بانکی خود را 25 /0 درصد کاهش داد و به مرز 31 /6 درصد رسانید. طی چهار سال گذشته نرخ بهره بانکی در این کشور برابر با 56 /6 درصد بوده است. مقامات بانک مرکزی چین دلیل این تغییر را مقابله با اثرگذاری بحران اقتصادی کشورهای اروپایی روی اوضاع اقتصاد داخلی کشور اعلام کردند ولی مطالعات حکایت از تغییرات اقتصادی در داخل این کشور دارد. بانک مریل لینچ آمریکا در گزارشی به کاهش نرخ تورم در چین اشاره کرد و نوشت: کاهش نرخ تورم در کشور چین در شش ماه گذشته نشاندهنده تنزل سطح فعالیتهای اقتصادی در این کشور است و زمینه را برای کمتر شدن نرخ رشد اقتصادی این سرزمین فراهم میکند. تصمیم بانک مرکزی چین برای کاهش نرخ بهره بانکی برای اولین بار طی چهار سال گذشته نیز نشان میدهد مقامات اقتصادی این سرزمین پیش از علنی شدن اطلاعات در مورد وضعیت اقتصادی، شرایط را متوجه شدند و عکسالعمل نشان دادند. نرخ سود سپردههای یکساله در کشور چین با 25 /0 درصد کاهش به 25 /3 درصد رسید. شن جیانگ اقتصاددان ارشد بانک مرکزی چین میگوید این اولین کاهش نرخ بهره در سال جاری است ولی این روند ادامه خواهد یافت. زیرا بحران اقتصادی اروپا بسیار جدی است و این بحران میتواند وارد اقتصاد کشور چین شود. «لیلیهویی» رئیس بانک مرکزی کشور چین در مصاحبهای با سایت مارکت واچ میگوید: کاهش نرخ بهره بانکی در چین گام بزرگی در جهت آزادسازی نرخ بهره در این کشور است و این تحول میتواند زمینهساز رشد نقدینگی در اقتصاد چین شود. طبق قوانین جدید بانک مرکزی چین، بانکهای فعال در این کشور میتوانند تا سقف 80 درصد سپردههای خود به متقاضیان وام پرداخت کنند اما اینکه وام به چه صنعت یا ارگانی داده میشود به تصمیم مقامات بانکی بستگی دارد. بانک مرکزی بر این باور است که ارائه وام به صنایعی که ریسک سرمایهگذاری بالایی دارند از قبیل صنعت ساختمان نادرست است و باید این سرمایهها وارد بخشهای تولیدی شود. رئیس بانک مرکزی با اشاره به گزارشهای ارائه شده به این بانک اعلام کرد: تنها یک درصد از وامهای بانکی پرداخت شده، وامهای ناکارآمد هستند یعنی یا اقساط این وامها بازپرداخت نشده است یا اینکه این مبالغ وارد بازارهایی شدهاند که سرمایهگذاری در این بازارها ریسک بالایی دارد.
طرح کاهش نرخ بهره بانکی در چین در کنار موافقت دولت برای افزایش ارزش یوان در برابر دلار آمریکا نشان میدهد که دولت چین سیاستهای تازهای را در پیش گرفته است تا اقتصادش را از یک اقتصاد بسته و متمرکز به یک اقتصاد آزاد تبدیل کند ولی به گفته اقتصاددان ارشد بانک مرکزی چین این مسیر باید به طور تدریجی و با احتیاط طی شود تا از بروز بحرانهای مخرب اقتصادی ممانعت شود.