تاریخ انتشار:
درباره سخنان جنجالی علیمحمد بشارتی
وزیر محبوب شیوخ خلیج فارس
زمانی که برنامه شناسنامه روی آنتن رفت کسی تصور نمیکرد مطالب مطرحشده در این برنامه تا این حد جنجالی شود.
مسوول اطلاعات و تحقیقات سپاه در ابتدای انقلاب به خاطرات اول انقلاب خود هم گریزی زد و مجتبی طالقانی را فردی معرفی کرد که در انحراف عقیدتی مجاهدین نقشی اساسی داشته است. او به خاطره دستگیری فرزند آیتالله طالقانی در سال 1358 اشاره کرد و گفت: «یکی از افرادی که در انحراف عقیدتی مجاهدین تاثیر داشت، مجتبی طالقانی بود. او در قتل شهید واقفی و کسانی که تغییر ایدئولوژی را قبول نکردند، دست داشت. به آقای غرضی دستور دادم که ایشان دستگیر شوند. وقتی آقای طالقانی قهر کرد، اینقدر فضا مسموم شد که شورای انقلاب هم ما را محکوم کرد. تنها جایی که ما را دعوت کرد انجمن اسلامی پزشکان بود. همین آقای دکتر ولایتی و دکتر لواسانی، تدریجاً مظلومیت ما جا افتاد. امام به ما فرمود کسی نباید در کار شما دخالت کند، اگر احمد ما هم خطایی کرد او را بازداشت کنید.» اما سخنان وزیر اسبق کشور تنها به گذشته خلاصه نشد. وی ضمن مرور مواضع اصلاحطلبان، سیدمحمدرضا خاتمی را نیز مورد تفقد ویژه قرار داد و مدعی شد، برادر رئیسجمهور دوره اصلاحات گفته است منشور سازمان ملل باید به عنوان قانون اساسی جمهوری اسلامی مورد استفاده قرار گیرد. بیان این اظهارات کافی بود که نایبرئیس مجلس ششم در نامهای سرگشاده وزیر کشور دولت هاشمی را خطاب قرار دهد و بگوید: «قبل از شما هم فرد دیگری چنین حرف بیاساسی را زده بود. ولی چون تمام حرفهای ایشان مایه انبساط خاطر ایرانیان غمزده بود، آن حرفها را هم به همین حساب بیجواب گذاشتم. ولی اینک که شما در یک برنامه سراسری تلویزیونی چنین بیپروا این دروغ را منتشر میکنید-که امیدوارم این برنامه در غیر ماه مبارک پر شده باشد- خواستم تقاضا کنم مدرک و سند خود را در مورد ادعای خود منتشر کنید و اگر نتوانستید برای جبران این دروغپراکنی سراسری چه خواهید کرد؟» بشارتی در این برنامه تلویزیونی با بیان اینکه به هیچ وجه امکان تقلب در انتخابات وجود ندارد از غصههایی سخن گفت که در سال 1388 خورده بود و در عین حال بار دیگر بر این نکته پافشاری کرد که در استادیوم سوت پایان در دست داور است. چرا برخی به نظر شورای نگهبان تمکین نکردند. یادآوری انتخابات گذشته کافی بود تا وی به خاطرات انتخابات 76 نقبی بزند و بگوید چگونه در برابر کسانی که میگفتند «مینویسیم خاتمی میخوانیم ناطق» مقاومت کرده و اعلام کرده بود آخرت خود را نمیفروشد. او در این برنامه افتخار خود را صیانت از آرای مردم در دوم خرداد 76 خواند و خود را اصولگرایی دموکرات نامید که به وظیفه خود به خوبی عمل کرده است. هر چند محمدرضا خاتمی در نامه انتقادی خود از ناگفتههای شامگاه دوم خرداد سخن گفت و در عین حال ابراز امیدواری کرد که هیچگاه نیاز نباشد تا آن را بیان کند.
سفارش چلو کباب
بشارتی که در سال 1323 در جهرم چشم به جهان گشود در روزهای نخست انقلاب در ستاد استقبال از امام عضویت داشت. عضویت در اولین شورای فرماندهی سپاه و مسوولیت اطلاعات و تحقیقات سپاه را میتوان در کارنامه وی مشاهده کرد. او در ابتدای انقلاب به دستور مرحوم ربانیاملشی مسوولیت بازجویی از سران ساواک را بر عهده گرفت. دانشآموخته رشته روابط بینالملل در مصاحبهای با همشهری ماه به خاطره چلوکباب دادن به تهرانی اشاره و تصریح میکند: «مرحوم ربانیشیرازی به من گفت آقای بشارتی شما که مدتها زندانی بودهاید بیایید و این بازجوییها را انجام دهید. من در اتاقم نشسته بودم که دکتر تهرانی را آوردند، یک شکنجهگر خونخوار. بلند شدم زدم روی شانهاش و به او گفتم آقای دکتر شما من را میشناسید؟ شما هزار شلاق بیشتر به من زدید... گفتم این ملت یک حقی دارند که آن به من ربطی ندارد. به امام عرض کردم ما اول انقلاب آبگوشت هم گیرمان نمیآمد فرستادم از بیرون برایش چلوکباب برگ آوردند.»
از سی تیر تا پاستور
حضور بشارتی در سپاه زیاد طولانی نشد. او خیلی زود وارد مجلس شد و در نهایت نمایندگی مجلس زمینه حضورش در وزارت امور خارجه را فراهم کرد؛ دورانی که نزدیک به10سال طول کشید. بشارتی که از سال 1363 تا 1372 قائممقامی وزارت امور خارجه را بر عهده داشت این دوران را مهمترین فراز زندگی خود میداند. او مدعی است که حضورش در این وزارتخانه موجب شد ایران بتواند با دیپلماسی هنرمندانه و هوشمندانه بسیاری از توطئههای غرب را خنثی کند و رابطه خوبی با کشورهای همسایه برقرار کند. وی در مصاحبه خود با سایت خبرآنلاین ضمن اشاره به رابطه خوب خود با شیخ زاید به این نکته اشاره کرد که شیخ زاید اعتراض کرده که تمام کابینه من از فضایل آقای بشارتی سخن میگویند، یا اینکه حاکم دوبی در دوران قائممقامی در وزارت امور خارجه پنج بار با جمبوجت به ملاقات خصوصی وی آمده بود و دیگر اینکه شیخ زاید امیر امارات در تماسی تلفنی فوت مادر آقای بشارتی را به او تسلیت گفت.
زمانی که دوره اول دولت هاشمی به پایان رسید در دولت دوم او به عنوان وزیر کشور به مجلس معرفی شد. بشارتی مهمترین دلیل معرفی خود را پیغام مجلس به آقای هاشمی دانست که در آن به صراحت اعلام شده بود مجلس به عبدالله نوری رای نخواهد داد.
فاصله خیابان سی تیر تا فاطمی خیلی زود پیموده شد. در این دوران بشارتی به عنوان وزیر کشور با درخواست مجوز حزب کارگزاران سازندگی مواجه شد که بسیاری از مقامات سیاسی طراز اول به عنوان هیات موسس آن معرفی شده بودند. این موضوع به دلیل عدم رعایت چارچوب در ابتدا مورد مخالفت قرار گرفت که آقای هاشمی هم از این تصمیم حمایت میکند، بدین ترتیب بشارتی به عنوان وزیر مسوول، شایعه حمایت همهجانبه هاشمی از تاسیس حزب کارگزاران را رد میکند. اما دفاع بشارتی از هاشمی به اینجا خلاصه نشد. وی به صراحت به شایعات موجود در مورد تلاش هاشمی برای ریاستجمهوری مادامالعمر پایان داد و آن را کذب خواند. در دوران بشارتی، محمود احمدینژاد به عنوان استاندار به استان تازه تاسیس شده اردبیل فرستاده شد و در عین حال اسفندیار رحیممشایی به عنوان مدیرکل اجتماعی وزارت کشور به کار مشغول شد. نویسنده کتاب عبور از شط که توسط مرکز اسناد منتشر شده است از روزگاری روایت میکند که بنز 280 خود را به آقای احمدینژاد داد تا به امور استان رسیدگی کند اما ناگهان وی شهردار شده و در نهایت رئیسجمهور میشود که همین موجب شد تا مدتها شوکه باشد و باور نکند که او رئیسجمهور شده است.
بنا به گفته وی در دوره وزارت آنقدر خانواده جناب وزیر تحت فشار قرار گرفته بودند، که در سال 84 که آقای هاشمی کاندیدای ریاستجمهوری شده بود، همه خانواده رو به قبله دعا میکردند که اگر آقای هاشمی رئیسجمهور شد بار دیگر پدر ما را وزیر کشور نکند! نویسنده کتاب 10جلدی 57 سال اسارت این روزها به عنوان مشاور امنیتی ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام مشغول به کار بوده و بیشتر وقت خود را به نگارش کتاب اختصاص داده است.
دیدگاه تان را بنویسید