تاریخ انتشار:
ایران در هفتهای که گذشت
گامی بلند در پرونده آمیا
رسالت: هاشمی ۷۸ساله نمیتواند رکورد دو احمدینژاد را بشکند
دود انفجار آمیا حدود دو دهه است که فضای دیپلماتیک ایران و آرژانتین را غبارآلود کرده است.
دود انفجار آمیا حدود دو دهه است که فضای دیپلماتیک ایران و آرژانتین را غبارآلود کرده است و در این مدت هرگاه که نشانهای از عزم طرفین برای دراز کردن دست دوستی به سوی هم آشکار شده قربانیان این ماجرای تروریستی به همراه لابیهای قدرتمند یهودی و اسرائیلی مانع از رسیدن دو دست به هم شدهاند. حال پس از گذشت ۱۸ سال از آن ماجرا به نظر میرسد دستگاه دیپلماسی ایران در این زمینه گامهای قابل قبولی را برداشته باشد. در ابتدای هفته گذشته رسانههای جهانی از توافق ایران و آرژانتین برای تشکیل یک تیم تحقیقاتی مستقل درباره انفجار آمیا خبر دادند. طبق این اخبار علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران و هکتور تیمرمن، وزیر امور خارجه آرژانتین در حاشیه اجلاس سران اتحادیه آفریقا در آدیسآبابا با صدور بیانیهای درباره پرونده آمیا اعلام کردند که دو طرف پس از چند نوبت دیدار و گفتوگو در سطوح کارشناسان وزارت خارجه به توافقی درباره تعیین چارچوب پیگیری پرونده آمیا دست یافتند. بنا بر گزارشهای رسیده قضات کمیسیون حقیقتیاب به طور مشترک انتخاب شده و تبعه ایران و آرژانتین نخواهند بود. انتشار این خبر با واکنش منفی اسرائیل همراه شد. بنا به گزارش
تایم، دنی آیالون، معاون وزیر امور خارجه اسرائیل این اقدام آرژانتین را مورد انتقاد قرار داد. همچنین وزیر امور خارجه اسرائیل نیز با اشاره به این توافق از آن به شدت ابراز ناامیدی کرده و سفیر اسرائیل در بوئنوس آیرس نیز خواستار ملاقاتی با وزیر خارجه آرژانتین برای اطلاع از جزییات این توافق شد. در همین حال «کریستینا فرناندز کرچنر» رئیسجمهور آرژانتین این توافق را تاریخی و متضمن حق اجرای قانون دانست. باید منتظر ماند و دید این توافق سایه سنگین آمیا را از روی روابط دیپلماتیک دو کشور برخواهد داشت یا این تحول در آینده موجب افزایش پیچیدگیها در این پرونده خواهد شد.
اگر آبرویی دارم برای نظام و مردم است
این روزها سخنرانیها و دیدارهایی که از رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام رسانهای میشود نسبت به سه سال گذشته به طور محسوسی افزایش یافته است. ملاقاتها و اظهاراتی که در بسیاری از موارد چالشبرانگیز و تا حدودی جنجالی نیز میشود. در روزهای نخست هفته گذشته رسانهها از دیدار آیتالله هاشمیرفسنجانی با جمعی از روزنامهنگاران خبر دادند. دیداری که بسیاری از سایتها و نشریات حامی دولت به شدت به آن انتقاد کردند. در مقابل روزنامههای اصلاحطلب به صورت ویژهای آن را پوشش دادند. روزنامه اعتماد در این باره نوشت: ...روز گذشته هاشمیرفسنجانی میزبان جوانان خبرنگاری بود که بسیاری از آنها سال 1376 رای اولی محسوب میشدند، با اصلاحات حیات سیاسی خود را آغاز کرده بودند و اینک هاشمیای را مخاطب قرار میدهند که سالهاست در کنار مردم ایستادنش پررنگتر از رئیس مجمع تشخیص مصلحت بودنش است. او در این دیدار با جوانهایی روبهرو بود تشنه تغییر اوضاع و ناامید از تحقق این تغییر. خبرنگارانی از هر دسته و جناحی که اصل حرفشان این بود که «هاشمی برای تغییر این روزها باید به صحنه بیایی». کسانی که فرصتی برای سوال پرسیدن داشتند با لحنی خطابی به او گفتند باید عزت و آبرویت را در راه عبور از این شرایط بگذاری و از تیر تهمتها و طعنهها نترسی. هاشمی هم در جواب این احساسات اولاً تاکید کرد که من روستازادهای بیش نیستم و آنقدر از مواهب انقلاب شامل حال من شده که این تهمتها برایم اهمیتی نداشته باشد؛ و اگر مطمئن بود تنها او میتواند شرایط را تغییر دهد حتماً به صحنه میآمد اما هنوز به این نتیجه نرسیده است. هاشمیرفسنجانی در کنار قدرتالله علیخانی و در میان جمعیت نشست و دقایق طولانی به سوالات گوش کرد... خبرنگار شرق هم خواستار اعلام موضع هاشمی نسبت به سخنان عسگراولادی شد که هاشمی با مثبت ارزیابی کردن آن عسگر اولادی را از شخصیتهای انقلابی دانست که بسیار پیشتر از او مبارزه را شروع کرده و به زندان رفته بود و اینک هم از سر دلسوزی سخن میگوید. در دو دقیقه وقتی که به روزنامه «اعتماد» اختصاص یافت دو نکته مطرح شد؛ یکی اینکه آیا هاشمی غیر از مباحث انتقادی توان عملی هم برای تاثیرگذاری بر ساختار سیاسی دارد؟ هاشمی در سخنانش در پاسخ به این سوال گفت که ابزاری ندارد و نمیتواند از ابزار غیرقانونی هم استفاده کند و تنها کاری که میتواند بکند این است که نگذارد وحدت میان او و مقام معظم رهبری را خدشهدار کنند. این سخنان با واکنش تند روزنامه رسالت مواجه شد. این روزنامه در سرمقاله خود با عنوان «تاملی بر یک گفتوگو» تاکید کرد:
«... آیتالله هاشمیرفسنجانی در این دیدار در پاسخ به این دعوت که اکنون به حضور شما در انتخابات نیاز است و باید کشتی دولت را در دست بگیرید، گفت: اگر فکر میکردم غیر از من کسی نیست حتماً میآمدم. از هیچچیز دریغ ندارم. چنین عقیدهای هنوز ندارم. از من عالمتر و باانرژیتر وجود دارد. اگر این گفته را با حواشی این گفتوگو که عدهای با مچبند سبز به این دیدار آمده بودند و گاهی ابراز احساسات نیز میکردند اضافه کنیم میتوان آن را نوعی میتینگ سیاسی برای انتخابات آینده تلقی کرد. آقای هاشمیرفسنجانی در دو انتخابات 1384 و 1388 مستقیم و غیرمستقیم نامزد انتخاباتی بود. مردم به او رای ندادند. این عدم اقبال نه به این دلیل بود که مردم قدردان خدمات او قبل از انقلاب و بعد از انقلاب نبودند. این ادبار نه به این دلیل بود که داوری برخی از افراطیون را درباره او قبول کردهاند، بلکه به این دلیل بود که مردم به ویژه نسل جدید در پی تجربههای جدید در مدیریت کشور بودند... آقای هاشمی با کاربرد واژه فعلاً و هنوز نامزدی خود را منتفی ندانستند. او اکنون 78 بهار زندگی را تجربه کرده است. به نظر میرسد رکوردی از دو استقامت در عرصه خدمت را که دولت نهم و دهم به ثبت رسانده است بعید است شخصیت محترمی چون او در ۷۸سالگی برای یک دوره حتی چهارساله بتواند تکرار کند؛ لذا به همین دلیل به نظر نمیرسد نسل سوم انقلاب به چنین رویکردی رضایت دهد... کسانی که بیشترین دلسوزی را برای آقای هاشمی داشتند نه فقط نگران فاصله او با رهبری معظم انقلاب بودند بلکه بیشتر نگران فاصله او با انقلاب و پیشینه انقلابی خود بودند... موضعگیری خانواده ایشان به ویژه بیمهری فائزه و مهدی به انقلاب و رهبری جزو اسناد محرمانه فتنه سال 1388 نیست... مردم در انتظار این هستند که ایشان پاسخ محبتها و مهرورزیهای ولایت امر مسلمین را با زدن مشت محکم به دهان دشمنان اسلام و بدخواهان که درصدد عملیاتی کردن این جدایی هستند بدهد.»
مطهری: پیگیری میکنم
در اواسط هفته گذشته تعدادی از روزنامهنگاران کشور بازداشت شدند. بنا به گزارش روزنامه بهار بر اساس حکم قضایی جواد دلیری (سردبیر اعتماد)، اکبر منتجبی (دبیر اجرایی و سیاسی آسمان)، نسرین تخیری (دبیر اجتماعی اعتماد)، ساسان آقایی (دبیر بینالملل اعتماد)، پژمان موسوی (دبیر رسانه بهار)، امیلی امرایی (خبرنگار فرهنگی بهار)، پوریا عالمی (طنزنویس شرق)، مطهره شفیعی (دبیر سیاسی آرمان)، نرگس جودکی (دبیر اجتماعی آرمان)، حسین یاغچی (دبیر ادبیات آسمان)، صبا آذرپیک (خبرنگار سابق روزنامه اعتماد) و کیوان مهرگان (دبیر سیاسی روزنامه توقیفشده روزگار)، سلیمان محمدی (دبیر حوادث بهار) و میلاد فداییاصل (دبیر سیاسی ایلنا) بازداشت شدند. علی مطهری نماینده تهران نیز در واکنش به بازداشتهای اخیر وعده داد در جلسه هیات نظارت بر مطبوعات موضوع را پیگیری کند. یک روز بعد از بازداشت، خبرگزاری «مهر» به نقل از محمد حسینی وزیر ارشاد اعلام کرد اتهام روزنامهنگاران بازداشتی، مطبوعاتی نبوده است. اما از همه تاملبرانگیزتر اظهارات محمدحسن آصفری، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس است. وی مدعی شد روزنامهنگاران بازداشتشده اصلاحطلب اصلاً خبرنگار نبودهاند. وی که با «فارس» سخن میگفت، تاکید کرد: «این چند نفری که در ایران بازداشت شدهاند اصلاً خبرنگار نبودند بلکه وطنفروشانی بودند که در قالب خبرنگار اطلاعات را به رسانههای فارسیزبان خارجنشین مخابره میکردند.»... در این میان اظهارات منصور حقیقتپور نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی از سایر موضعگیریها عجیبتر به نظر میرسید. به گزارش باشگاه خبرنگاران وی با اشاره به واکنش دولت فرانسه درباره دستگیری تعدادی از خبرنگاران ایرانی مدعی شد: «خبرنگاران دستگیرشده خدماتی را به فرانسویها ارائه میدادند که با دستگیر شدن آنان معبر این خدمات کور شده و این امر سبب عصبانیت دولتمردان فرانسوی شده است.» بهار یادداشتی را نیز به این موضوع اختصاص داد و تاکید کرد: «... خبرنگارانی که پذیرفتهاند شرایط سخت و متعارف روزنامهنگاری امروز را تحمل کنند و در چارچوب قانون فعالیت کنند، مستحق احترام بیشتریاند. زیرا آنها در شرایط سخت معیشتی دلسوزانه و متعهدانه به امر اطلاعرسانی مشغولند و نباید با اتخاذ برخی شیوهها موجب دلسردی آنها برای فعالیت سخت روزنامهنگاری در چارچوب قانون شد.»
روابط عمومی وزارت اطلاعات نیز در بیانیهای دو بندی توضیحاتی درخصوص دستگیریهای اخیر ارائه کرد. بنابر اعلام این وزارتخانه یک شبکه رسانهای چندلایه و وابسته به اردوگاه رسانهای استکبار شناسایی شده است.
نامه فائزه هاشمی از زندان به رئیس مجلس
بازدید جمعی از نمایندگان مجلس از زندان اوین و اظهارات یکی از آنها که زندان را هتل اوین و غذای آنجا را بهتر از غذای خانه خود میدانست، حرف و حدیثهایی را در مطبوعات به همراه داشت. در همین زمینه غلامعلی ریاحی وکیل فائزه هاشمی خواستار انتشار بخشی از صحبتهای موکل خود در اعتراض به انتشار سخنانی منتسب به وی شد. به گزارش شرق این سخنان از سوی صفر نعیمیرز، نماینده آستارا پس از بازدید از زندان اوین به نقل از وی در رسانهها منتشر شده است. دختر آیتالله هاشمی نامه اعتراضی در این خصوص تنظیم کرده تا از مجاری رسمی زندان اوین خدمت ریاست مجلس نهم ارائه شود. در بخشی از این نامه آمده است: «... آقای نعیمیرز، اظهار داشت که هنگام بازدید نمایندگان اصولاً از طرف خانم فائزه هاشمی هیچگونه اعتراض و مطلبی در مورد غذای زندان عنوان نشده. او توضیح داد که ما موادخام از جمله گوشت را از زندان تحویل گرفته و خودمان آن را طبخ میکنیم بنابراین چگونه ممکن است به این امر اعتراض داشته باشیم... خانم هاشمی به نصب دوربین در محلهایی نظیر حمام اعلام اعتراض میکرد، ولی پاسخ داده شده بود که فیلم این دوربینها توسط زنان مشاهده میشود. خانم هاشمی حتی به این امر هم معترض بود.»
اگر آبرویی دارم برای نظام و مردم است
این روزها سخنرانیها و دیدارهایی که از رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام رسانهای میشود نسبت به سه سال گذشته به طور محسوسی افزایش یافته است. ملاقاتها و اظهاراتی که در بسیاری از موارد چالشبرانگیز و تا حدودی جنجالی نیز میشود. در روزهای نخست هفته گذشته رسانهها از دیدار آیتالله هاشمیرفسنجانی با جمعی از روزنامهنگاران خبر دادند. دیداری که بسیاری از سایتها و نشریات حامی دولت به شدت به آن انتقاد کردند. در مقابل روزنامههای اصلاحطلب به صورت ویژهای آن را پوشش دادند. روزنامه اعتماد در این باره نوشت: ...روز گذشته هاشمیرفسنجانی میزبان جوانان خبرنگاری بود که بسیاری از آنها سال 1376 رای اولی محسوب میشدند، با اصلاحات حیات سیاسی خود را آغاز کرده بودند و اینک هاشمیای را مخاطب قرار میدهند که سالهاست در کنار مردم ایستادنش پررنگتر از رئیس مجمع تشخیص مصلحت بودنش است. او در این دیدار با جوانهایی روبهرو بود تشنه تغییر اوضاع و ناامید از تحقق این تغییر. خبرنگارانی از هر دسته و جناحی که اصل حرفشان این بود که «هاشمی برای تغییر این روزها باید به صحنه بیایی». کسانی که فرصتی برای سوال پرسیدن داشتند با لحنی خطابی به او گفتند باید عزت و آبرویت را در راه عبور از این شرایط بگذاری و از تیر تهمتها و طعنهها نترسی. هاشمی هم در جواب این احساسات اولاً تاکید کرد که من روستازادهای بیش نیستم و آنقدر از مواهب انقلاب شامل حال من شده که این تهمتها برایم اهمیتی نداشته باشد؛ و اگر مطمئن بود تنها او میتواند شرایط را تغییر دهد حتماً به صحنه میآمد اما هنوز به این نتیجه نرسیده است. هاشمیرفسنجانی در کنار قدرتالله علیخانی و در میان جمعیت نشست و دقایق طولانی به سوالات گوش کرد... خبرنگار شرق هم خواستار اعلام موضع هاشمی نسبت به سخنان عسگراولادی شد که هاشمی با مثبت ارزیابی کردن آن عسگر اولادی را از شخصیتهای انقلابی دانست که بسیار پیشتر از او مبارزه را شروع کرده و به زندان رفته بود و اینک هم از سر دلسوزی سخن میگوید. در دو دقیقه وقتی که به روزنامه «اعتماد» اختصاص یافت دو نکته مطرح شد؛ یکی اینکه آیا هاشمی غیر از مباحث انتقادی توان عملی هم برای تاثیرگذاری بر ساختار سیاسی دارد؟ هاشمی در سخنانش در پاسخ به این سوال گفت که ابزاری ندارد و نمیتواند از ابزار غیرقانونی هم استفاده کند و تنها کاری که میتواند بکند این است که نگذارد وحدت میان او و مقام معظم رهبری را خدشهدار کنند. این سخنان با واکنش تند روزنامه رسالت مواجه شد. این روزنامه در سرمقاله خود با عنوان «تاملی بر یک گفتوگو» تاکید کرد:
«... آیتالله هاشمیرفسنجانی در این دیدار در پاسخ به این دعوت که اکنون به حضور شما در انتخابات نیاز است و باید کشتی دولت را در دست بگیرید، گفت: اگر فکر میکردم غیر از من کسی نیست حتماً میآمدم. از هیچچیز دریغ ندارم. چنین عقیدهای هنوز ندارم. از من عالمتر و باانرژیتر وجود دارد. اگر این گفته را با حواشی این گفتوگو که عدهای با مچبند سبز به این دیدار آمده بودند و گاهی ابراز احساسات نیز میکردند اضافه کنیم میتوان آن را نوعی میتینگ سیاسی برای انتخابات آینده تلقی کرد. آقای هاشمیرفسنجانی در دو انتخابات 1384 و 1388 مستقیم و غیرمستقیم نامزد انتخاباتی بود. مردم به او رای ندادند. این عدم اقبال نه به این دلیل بود که مردم قدردان خدمات او قبل از انقلاب و بعد از انقلاب نبودند. این ادبار نه به این دلیل بود که داوری برخی از افراطیون را درباره او قبول کردهاند، بلکه به این دلیل بود که مردم به ویژه نسل جدید در پی تجربههای جدید در مدیریت کشور بودند... آقای هاشمی با کاربرد واژه فعلاً و هنوز نامزدی خود را منتفی ندانستند. او اکنون 78 بهار زندگی را تجربه کرده است. به نظر میرسد رکوردی از دو استقامت در عرصه خدمت را که دولت نهم و دهم به ثبت رسانده است بعید است شخصیت محترمی چون او در ۷۸سالگی برای یک دوره حتی چهارساله بتواند تکرار کند؛ لذا به همین دلیل به نظر نمیرسد نسل سوم انقلاب به چنین رویکردی رضایت دهد... کسانی که بیشترین دلسوزی را برای آقای هاشمی داشتند نه فقط نگران فاصله او با رهبری معظم انقلاب بودند بلکه بیشتر نگران فاصله او با انقلاب و پیشینه انقلابی خود بودند... موضعگیری خانواده ایشان به ویژه بیمهری فائزه و مهدی به انقلاب و رهبری جزو اسناد محرمانه فتنه سال 1388 نیست... مردم در انتظار این هستند که ایشان پاسخ محبتها و مهرورزیهای ولایت امر مسلمین را با زدن مشت محکم به دهان دشمنان اسلام و بدخواهان که درصدد عملیاتی کردن این جدایی هستند بدهد.»
مطهری: پیگیری میکنم
در اواسط هفته گذشته تعدادی از روزنامهنگاران کشور بازداشت شدند. بنا به گزارش روزنامه بهار بر اساس حکم قضایی جواد دلیری (سردبیر اعتماد)، اکبر منتجبی (دبیر اجرایی و سیاسی آسمان)، نسرین تخیری (دبیر اجتماعی اعتماد)، ساسان آقایی (دبیر بینالملل اعتماد)، پژمان موسوی (دبیر رسانه بهار)، امیلی امرایی (خبرنگار فرهنگی بهار)، پوریا عالمی (طنزنویس شرق)، مطهره شفیعی (دبیر سیاسی آرمان)، نرگس جودکی (دبیر اجتماعی آرمان)، حسین یاغچی (دبیر ادبیات آسمان)، صبا آذرپیک (خبرنگار سابق روزنامه اعتماد) و کیوان مهرگان (دبیر سیاسی روزنامه توقیفشده روزگار)، سلیمان محمدی (دبیر حوادث بهار) و میلاد فداییاصل (دبیر سیاسی ایلنا) بازداشت شدند. علی مطهری نماینده تهران نیز در واکنش به بازداشتهای اخیر وعده داد در جلسه هیات نظارت بر مطبوعات موضوع را پیگیری کند. یک روز بعد از بازداشت، خبرگزاری «مهر» به نقل از محمد حسینی وزیر ارشاد اعلام کرد اتهام روزنامهنگاران بازداشتی، مطبوعاتی نبوده است. اما از همه تاملبرانگیزتر اظهارات محمدحسن آصفری، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس است. وی مدعی شد روزنامهنگاران بازداشتشده اصلاحطلب اصلاً خبرنگار نبودهاند. وی که با «فارس» سخن میگفت، تاکید کرد: «این چند نفری که در ایران بازداشت شدهاند اصلاً خبرنگار نبودند بلکه وطنفروشانی بودند که در قالب خبرنگار اطلاعات را به رسانههای فارسیزبان خارجنشین مخابره میکردند.»... در این میان اظهارات منصور حقیقتپور نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی از سایر موضعگیریها عجیبتر به نظر میرسید. به گزارش باشگاه خبرنگاران وی با اشاره به واکنش دولت فرانسه درباره دستگیری تعدادی از خبرنگاران ایرانی مدعی شد: «خبرنگاران دستگیرشده خدماتی را به فرانسویها ارائه میدادند که با دستگیر شدن آنان معبر این خدمات کور شده و این امر سبب عصبانیت دولتمردان فرانسوی شده است.» بهار یادداشتی را نیز به این موضوع اختصاص داد و تاکید کرد: «... خبرنگارانی که پذیرفتهاند شرایط سخت و متعارف روزنامهنگاری امروز را تحمل کنند و در چارچوب قانون فعالیت کنند، مستحق احترام بیشتریاند. زیرا آنها در شرایط سخت معیشتی دلسوزانه و متعهدانه به امر اطلاعرسانی مشغولند و نباید با اتخاذ برخی شیوهها موجب دلسردی آنها برای فعالیت سخت روزنامهنگاری در چارچوب قانون شد.»
روابط عمومی وزارت اطلاعات نیز در بیانیهای دو بندی توضیحاتی درخصوص دستگیریهای اخیر ارائه کرد. بنابر اعلام این وزارتخانه یک شبکه رسانهای چندلایه و وابسته به اردوگاه رسانهای استکبار شناسایی شده است.
نامه فائزه هاشمی از زندان به رئیس مجلس
بازدید جمعی از نمایندگان مجلس از زندان اوین و اظهارات یکی از آنها که زندان را هتل اوین و غذای آنجا را بهتر از غذای خانه خود میدانست، حرف و حدیثهایی را در مطبوعات به همراه داشت. در همین زمینه غلامعلی ریاحی وکیل فائزه هاشمی خواستار انتشار بخشی از صحبتهای موکل خود در اعتراض به انتشار سخنانی منتسب به وی شد. به گزارش شرق این سخنان از سوی صفر نعیمیرز، نماینده آستارا پس از بازدید از زندان اوین به نقل از وی در رسانهها منتشر شده است. دختر آیتالله هاشمی نامه اعتراضی در این خصوص تنظیم کرده تا از مجاری رسمی زندان اوین خدمت ریاست مجلس نهم ارائه شود. در بخشی از این نامه آمده است: «... آقای نعیمیرز، اظهار داشت که هنگام بازدید نمایندگان اصولاً از طرف خانم فائزه هاشمی هیچگونه اعتراض و مطلبی در مورد غذای زندان عنوان نشده. او توضیح داد که ما موادخام از جمله گوشت را از زندان تحویل گرفته و خودمان آن را طبخ میکنیم بنابراین چگونه ممکن است به این امر اعتراض داشته باشیم... خانم هاشمی به نصب دوربین در محلهایی نظیر حمام اعلام اعتراض میکرد، ولی پاسخ داده شده بود که فیلم این دوربینها توسط زنان مشاهده میشود. خانم هاشمی حتی به این امر هم معترض بود.»
دیدگاه تان را بنویسید