شناسه خبر : 731 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

رودررویی کنگره با کاخ سفید در پرونده هسته‌ای ایران

هفته گذشته دیپلماسی ایرانی شاهد تحولات بسیاری در عرصه سیاست خارجی خود بود.

هفته گذشته دیپلماسی ایرانی شاهد تحولات بسیاری در عرصه سیاست خارجی خود بود. در حالی که اعضای تیم مذاکره‌کننده آمریکایی پای میز مذاکره با طرف‌های ایرانی نشسته بودند، اعضای مجلس نمایندگان آمریکا روز سه‌شنبه اعلام کردند تا زمانی که ایران در مورد ابعاد نظامی احتمالی در برنامه هسته‌ای‌اش شفاف‌سازی نکند کنگره در مورد تحریم این کشور ذره‌ای کوتاه نخواهد آمد. اعضای کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در اولین نشست از یکسری جلسات استماع در مورد مذاکرات هسته‌ای ایران تاکید کردند که هرگونه توافق نهایی با ایران باید شامل اقداماتی محکم برای راستی‌آزمایی باشد. بر اساس گزارش پایگاه خبری المانیتور، اعضای این کمیته یادآور شدند پیش از آنکه کنگره بخواهد هرگونه توافق نهایی را تایید کند یا حتی توافق اولیه ایران و 1+5 تمدید شود ایران باید اجازه دسترسی به سایت‌های نظامی‌اش را بدهد. «اد رویس»، سرپرست کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان در نطق آغازین خود گفت: ممکن است این کمیته به‌زودی بخواهد یک توافق جامع را مورد ارزیابی قرار دهد که اصلی‌ترین کار در این زمینه بررسی ابزارهای راستی‌آزمایی لازم برای اطمینان از عدم تخلف ایران است. او مدعی شد: نگرانی اصلی قانونگذاران این است که ایران اجازه دسترسی به پارچین را که گمان می‌رود برای تحقیقات در زمینه سلاح‌های هسته‌ای به کار می‌رود، نمی‌دهد. رویس ادامه داد: با توجه به اینکه ما نگران وجود ابعاد نظامی احتمالی در برنامه هسته‌ای ایران هستیم لازم است که شاهد اقدامات بیشتری از سوی ایران باشیم.
به گزارش المانیتور دیگر حاضران این جلسه مدعی شدند که برنامه موشک بالستیک ایران باید در توافق با ایران گنجانده شود چون این تکنولوژی ارتباطی نزدیک با ساخت سلاح هسته‌ای دارد. همچنین بر اساس گزارش پایگاه خبری فری بیکن، در این جلسه که با موضوع راستی‌آزمایی پایبندی ایران به تعهدات هسته‌ای‌اش برگزار شده بود اولی هاینونن، معاون پیشین مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و عضو ارشد مرکز علوم و امور بین‌الملل بلفر حضور داشت. او در سخنرانی خود در این جلسه مدعی شد که در حال حاضر ما از تعداد سانتریفوژهای ایران اطلاع دقیقی نداریم.
اولی هاینونن، معاون پیشین البرادعی در امور پادمان‌ها اظهار کرد: ایران هنوز به فکر افزایش سانتریفوژهای خود است. یک نفر باید به این مساله پایان دهد و نباید منتظر شد چون منتظر ماندن آن را حل نمی‌کند.
او همچنین در سخنانش پیشنهاد نظارت از راه دور در تاسیسات نطنز، فردو و اصفهان را مطرح کرد و گفت: ایران به منظور اعتمادسازی بیشتر بهتر است به آژانس اجازه دهد تا تولید یا ادوات قطعات سانتریفوژها و مواد هسته‌ای‌اش را مورد راستی‌آزمایی قرار دهد.

ایرانیان خارج از کشور تهدید نیستند
نشست تخصصی معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در ایران با حضور نمایندگان 23 شرکت فرانسوی در امارات در محل دبیرخانه شورای عالی برگزار شد. سیدجواد قوام‌شهیدی، دبیر کل شورای عالی امور ایرانیان در این نشست گفت، تلاش خواهد کرد از طریق ایرانیان مقیم خارج، بستر ارتباط و همکاری سرمایه‌گذاران خارجی در کشور را فراهم آورد. او افزود: حدود پنج تا هفت میلیون نفر از ایرانیان در خارج از کشور زندگی می‌کنند که عموماً جمعیت فرهیخته و دانشمند کشورهای میزبان هستند و در میان 10 درصد نخست آن کشور در حوزه‌های گوناگون از جمله اقتصاد، علم، تکنولوژی و ... هستند، لذا باید از این ظرفیت عظیم و موثر به بهترین نحو بهره‌گیری شود.
شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور اواخر سال ۱۳۸۳ شکل گرفت که در بدو تاسیس بر اساس آیین‌نامه مصوب شورای عالی زیرمجموعه وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران قرار داشت. با آغاز به کار دولت نهم، سطح و ساختار دبیرخانه ارتقا یافت و به معاونت اجرایی رئیس‌جمهوری منتقل شد.

خواهان روابط بدون پیش‌شرط با قاهره هستیم
پس از ماه‌ها تعقیب و گریز بالاخره انتخابات ریاست‌جمهوری مصر برگزار شد و عبدالفتاح السیسی یکی از کاندیداهای انتخابات این دوره با کسب اکثریت آرا به ریاست‌جمهوری رسید. بر همین اساس نیز مراسم تحلیفی در قاهره برگزار شد که دعوتنامه روحانی توسط خالد السعید ابراهیم عامری رئیس دفتر حافظ منافع مصر به محمد نهاوندیان رئیس دفتر رئیس‌جمهور ایران تحویل داده شد. هرچند که مقامات کشورمان ترجیح دادند حسین امیرعبداللهیان، معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه را راهی مصر کنند. او در این سفر گفت‌وگویی با هفته‌نامه الشرق‌الاوسط انجام داد که در آن با تاکید بر اینکه ایران خواهان روابط با قاهره است، اظهار داشت: اما این مناسبات نباید پیش‌شرطی داشته باشد. او در پاسخ به سوالی درباره اقدام تهران در بالا بردن سطح نمایندگی مصر بیان کرد: اگر مصر این پیشنهاد را به جمهوری اسلامی ایران بدهد تهران از این مساله استقبال خواهد کرد. طی دوره‌های مختلف ایران آمادگی‌اش را برای بالا بردن سطح روابط دو کشور -بالا بردن سطح نمایندگی- اعلام کرده است، اما متاسفانه طرف مصری طی سال‌های گذشته شرط‌هایی را تعیین کرده است که رسیدن به این مرحله را با دشواری مواجه کرده است.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها