تاریخ انتشار:
آیا مهم است رئیسجمهور آینده آمریکا چه کسی باشد؟
کلینتون یا ترامپ؟
حدود پنج ماه بعد، روز سهشنبه هشتم نوامبر 2016، روز سرنوشتسازی برای مردم آمریکاست. روزی که سکاندار بعدی ایالات متحده در رایگیری عمومی و با مکانیسم خاص انتخاباتی در این کشور انتخاب میشود تا جای باراک اوباما را در کاخ سفید بگیرد. انتخاباتی که نه فقط برای آمریکا که برای تمام بازیگران قدرتمند بینالمللی در دنیا حائز اهمیت است. اینکه چه کسی رئیسجمهور بعدی آمریکا باشد برای اغلب کشورهای دنیا چه در جبهه متحدان، چه مخالفان و حتی بیطرفها حائز اهمیت است. چرا که سیاست خارجی و سیاست اقتصادی آمریکا همواره نقش تعیینکنندهای در معادلات قدرت در دنیا داشته است. حالا که انتخابات درونحزبی چند قدم تا پایان راه خود ندارد، تا اندازه زیادی مشخص شده است که نامزد نهایی جمهوریخواهان دونالد ترامپ خواهد بود و هیلاری کلینتون نیز بخت اول نامزدی دموکراتهاست. نامزدهایی که در کنار اصول اولیه سیاست آمریکایی، اختلافات نسبتاً آشکاری در انتخاب استراتژیهای راهبردی آمریکا در داخل و خارج دارند.
امروز که دنیا گرفتار مسائل مهمی چون جنگهای مختلف در خاورمیانه است و رشد اندک اقتصاد جهانی اثر قابلتوجهی بر معیشت مردم در نقاط مختلف کره خاکی گذاشته است، راهبردهای کلان ایالات متحده قطعاً از اهمیت دوچندانی برخوردار است. اینکه آمریکا برای بهبود وضعیت اقتصاد خود چه سیاستی در پیش میگیرد؛ در قبال بحران خاورمیانه، جنگ سوریه، یمن، عراق، افغانستان، مبارزه با داعش یا حتی روابط خود با اسرائیل و عربستان چه راهی برمیگزیند میتواند اثر قابل توجهی بر معادلات سیاسی و اقتصادی داشته باشد. لااقل برای ما ایرانیان نیز مهم است که دولت آینده آمریکا در پایبندی به برجام و دخالت در مراودات ما با دیگر کشورها از جمله اتحادیه اروپا چه مسیری را طی میکند.
اکنون تفسیر و تعبیر از نتیجه انتخابات و آمریکای آینده در دوگانه کلینتون-ترامپ متفاوت است. برخی کارشناسان حضور کلینتون را با توجه به پایبندی او به مناسبات قدرت در آمریکا و جهان مناسبتر میدانند و برخی معتقدند ترامپ به دلیل تمرکز بیشتر روی اقتصاد و از طرفی بیتجربگی در هدایت سیاست خارجی میتواند قدرت مانور بیشتری به ما در میدان بازی جهانی بدهد. در همین حال این برداشت عمده نیز وجود دارد که با توجه به سیاستمحوری ما، هیچ تفاوتی ندارد که چه کسی در آمریکا بر مسند قدرت بنشیند. در این پرونده تلاش شده است تا از دریچه نگاه کارشناسان سیاسی و اقتصادی سیاستهای آینده ایالات متحده با دوگانه کلینتون-ترامپ در قبال ایران، خاورمیانه و اقتصاد جهانی بررسی شود. آیا مهم است که چه کسی رئیسجمهور آینده ایالات متحده باشد؟ با خواندن این پرونده شاید بتوان پاسخی احتمالی به این پرسش داد.
دیدگاه تان را بنویسید