شناسه خبر : 2031 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

ظلم اصولگرایان به ناطق‌نوری

انتظارات متقابل دولت و اصلاح‌طلبان

برخی فعالان اصلاح‌طلب از وجود محدودیت‌های ریز و درشت در این خصوص خبر می‌دهند. در یک نمونه از این دست حمید قزوینی عضو شورای مرکزی مجمع نیروهای خط امام به خبرگزاری آنا گفته کارشکنی‌هایی بر سر راه برگزاری همایش سراسری اصلاح‌طلبان صورت می‌گیرد

پدرام سهرابلو
نشریه «عصرجدید» ارگان حزب کارگزاران سازندگی در شماره هفته پیش خود نوشت اسحاق جهانگیری رئیس شورای مرکزی حزب کارگزاران و معاون اول رئیس‌جمهور در جلسه اخیر شورای مرکزی این حزب حاضر شده و بر ضرورت حضور هر چه بیشتر تشکل‌های اصلاح‌طلب در عرصه سیاسی تاکید کرده است. در عین حال برخی فعالان اصلاح‌طلب از وجود محدودیت‌های ریز و درشت در این خصوص خبر می‌دهند. در یک نمونه از این دست حمید قزوینی عضو شورای مرکزی مجمع نیروهای خط امام به خبرگزاری آنا گفته کارشکنی‌هایی بر سر راه برگزاری همایش سراسری اصلاح‌طلبان صورت می‌گیرد و به همین دلیل از وزارت کشور خواسته است موانع موجود را از پیش رو بردارد «تا همه گروه‌های سیاسی بتوانند در فضایی آرام فعالیت کنند». رسول منتجب‌نیا نیز در این راستا از موانعی سخن می‌گوید که رفع همه آنها در اختیار رئیس‌جمهوری نیست اما در گفت‌وگو با پایگاه خبری روز نو توصیه می‌کند که «رئیس‌جمهور با قدرت نظرات خود را اعمال کند و بگوید مردم به دلیل وعده‌هایی که دادم به من رای دادند. نمی‌شود از مردم رای گرفت و بعد به خواست آنها عمل نکرد این تو دهنی به ملت است». این در حالی است که به گفته آقای جهانگیری «رئیس‌جمهوری در صیانت از قانون اساسی و پاسداری از حقوق مردم محکم و استوار است اما وظیفه اصلی بر دوش احزاب اصلاح‌طلب است که باید وارد صحنه شوند». او همچنین در ادامه از قول رئیس‌جمهوری گفته «چرا دوستان به اندازه کافی فعال نیستند؟» پس از استقرار دولت تدبیر و امید و تعدیل فضای بسته سیاسی که در دولت‌های نهم و دهم فعالیت‌های اصلاح‌طلبان را به محاق کشانده بود تشکل‌های اصلاح‌طلب توانستند محدودیت‌های سابق را از سر بگذرانند. هرچند بخشی از فعالان اصلاح‌طلب توقع بیشتری از دولت برای تلطیف فضای سیاسی و رفع موانع امنیتی دارند اما سعید حجاریان تحلیلگر سیاسی اصلاح‌طلب به نشریه «اندیشه پویا» گفته: «دولت روحانی حتماً به نفع اصلاح‌طلب‌هاست [زیرا] فضا را برای ما باز کرده است [لذا] اصلاح‌طلب‌ها توقع بیشتری از روحانی ندارند.»

دلایل هاشمی برای کناره‌گیری از کارگزاران
محمد هاشمی رئیس مستعفی هیات موسس حزب کارگزاران سازندگی می‌گوید در جلسه شورای مرکزی حزب در شهریورماه اعلام کرده که به همکاری خود با کارگزاران پایان خواهد داد اما چون به لحاظ قانونی مسوولیت‌هایی متوجه او بوده تصمیم گرفته این کناره‌گیری را رسانه‌ای کند. چند روز پیش خبر استعفای محمد هاشمی از حزب کارگزاران در رسانه‌ها انعکاس یافت. خبری که غلامحسین کرباسچی دبیرکل این حزب را واداشت تا در مصاحبه‌ای با روزنامه اعتماد به برخی جوانب این موضوع بپردازد. آقای کرباسچی با بیان اینکه ایشان بنا به دلایلی تصمیم به کاهش فعالیت حزبی گرفته‌اند و این امری طبیعی است چرا که هیچ فردی محکوم به حبس ابد در حزب نیست، اضافه کرد که محمد هاشمی «در مجموعه نیروهای اعتدال‌گرا و سازنده کشور بوده، هستند و خواهند بود» اما اظهارنظر در مورد دلایل این استعفا را به آقای هاشمی محول کرد. یک روز بعد روزنامه شرق در مصاحبه‌ای با محمد هاشمی دلیل استعفای این عضو موثر حزب کارگزاران را جویا شد و جواب شنید که «آنچه اخیراً اتفاق افتاد و به استعفای من منجر شد ترکیب شورای مرکزی جدید بود. بالاخره اشخاصی در این گروه الان حضور دارند که در برهه‌هایی منتقد کارگزاران بوده‌اند». اوایل امسال اعلام شد که چند نفر از فعالان سیاسی به ترکیب شورای مرکزی حزب کارگزاران افزوده شده‌اند و این تشکل سیاسی قصد دارد بر گستره فعالیت‌های خود بیفزاید حال آنکه به اعتقاد محمد هاشمی «یکدفعه که نمی‌شود همه مسیر تا بالا را طی کرد. باید افراد امتحان خود را پس بدهند. هر حزبی باید به آرمان‌هایش و به برخی اشخاص با سابقه مشخص پایبند باشد»، تا به زعم وی این حزب به سرنوشت جبهه مشارکت مبتلا نشود. اظهارات محمد هاشمی واکنش‌هایی درون‌حزبی را به دنبال داشته است. از جمله شهربانو امانی عضو جدید شورای مرکزی کارگزاران از محمد هاشمی خواسته تا با شرکت در جلسات پای صحبت‌های دیگر اعضا بنشیند. همچنین محمد قوچانی دیگر عضو شورای مرکزی با رد تلویحی برخی اظهارات هاشمی گفته ورود اعضای جدید با اجماع هیات موسسان صورت گرفته است.

ظلم اصولگرایان به ناطق‌نوری
«امروز که آقای احمدی‌نژاد برای دلجویی به دیدن آقای ناطق می‌رود دیر شده است. آن روزها که به ایشان توصیه می‌شد آقای ناطق خیرخواه انقلاب است احمدی‌نژاد گوش نمی‌داد.» محسن کوهکن نماینده مجلس و نایب رئیس جبهه پیروان خط امام و رهبری در گفت‌وگو با ایسکانیوز ضمن بیان مطلب فوق از «ظلم و کم‌معرفتی» اصولگرایان نسبت به ناطق‌نوری که باعث دور شدن و دلخوری وی از یاران و هم‌قطاران پیشین خود شده سخن گفت و افزود: «اگر کسی به نام شیخ علی‌اکبر ناطق‌نوری نبود قطعاً احمدی‌نژاد نه استاندار اردبیل می‌شد نه شهردار تهران و یقیناً رئیس‌جمهور ایران هم نبود.» این فعال سیاسی اصولگرا همچنین از تحرکات معطوف به ایجاد وحدت در جبهه اصولگرایی قدردانی کرده اما در عین حال افزوده که جبهه پیروان برنامه‌های خود را که شامل دیدار با مراجع و برگزاری همایش است، مستقلاً به پیش خواهد برد. به نظر می‌رسد این اظهارات ناشی از نارضایتی لایه‌هایی از اصولگرایان از روند در پیش گرفته‌شده برای ایجاد وحدت است که علی‌الحساب در قالب همایشی با سخنرانی محمدتقی مصباح یزدی بروز یافت. غیبت بسیاری از بزرگان اصولگرا ازجمله ناطق‌نوری، لاریجانی و ولایتی در این همایش از یک‌سو و میدان‌داری جبهه پایداری و همکاران سابق احمدی‌نژاد از سوی دیگر دورنمای امیدوارکننده‌ای از ائتلاف احتمالی ترسیم نمی‌کند چنان که غلامعلی حداد‌عادل در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر با آرزوی به ثمر رسیدن این تحرکات تا پیش از انتخابات مجلس تصریح کرده: «با در نظر گرفتن همه تجربه‌های تلخ و شیرین گذشته، در حال تلاش برای پیدا کردن یک سازوکار مناسب هستیم.»

ماموریت انتخاباتی شورای مشورتی؛ هماهنگی میان عارف و خاتمی
هفته گذشته خبر رسید که شورای مشورتی اصلاح‌طلبان در آخرین جلسه خود به ریاست محمد خاتمی کمیته راهبردی انتخابات تشکیل داده است. موسوی‌لاری وزیر کشور دوره اصلاحات مسوولیت انتخاباتی استان‌ها و صفدر حسینی مسوولیت هماهنگی با سایر اصلاح‌طلبان را عهده‌دار شده‌اند و علی‌الظاهر قرار است برنامه‌های انتخاباتی پس از جمع‌بندی در این کمیته و شورای مشورتی جهت اخذ تصمیم نهایی به شورای هماهنگی جبهه اصلاحات ارائه شود. روزنامه اعتماد در گزارشی این گمانه را مطرح می‌کند که اصلاح‌طلبان با نگاهی به تجارب پیشین قصد دارند سیاست اجماع را که موجب موفقیت آنها در انتخابات اخیر ریاست جمهوری شد در انتخابات پیش روی مجلس نیز در پیش بگیرند. در عین حال رسانه‌های اصولگرا سعی در کشف یا القای اختلاف میان اصلاح‌طلبان دارند چنان که به موازات پوشش خبری وسیع به استعفای محمد هاشمی از کارگزاران، همچنان خط اختلاف فرضی میان عارف و خاتمی را نیز پی می‌گیرند در صورتی که به گفته محمود زمانی‌قمی از اعضای بنیاد باران «نهایت هماهنگی میان آقایان خاتمی و عارف وجود دارد». تمکین عارف به صلاحدید سیدمحمد خاتمی مبنی بر انصراف او از انتخابات ریاست‌جمهوری سال گذشته اصولگرایان را متوجه ظرفیت‌هایی در جریان اصلاحات کرده و آنها را به تکاپو برای محدود کردن آن واداشته است گرچه به گفته موسوی‌لاری اصولگرایان چندان به دنبال رقابت نیستند بلکه کماکان الگوی مبارزاتی خود را بر مبنای حذف رقیب و شرکت در میدان رقابت یک‌طرفه تنظیم کرده‌اند.

تقویت بدنه دولت با تشکیل احزاب جدید
عیسی کلانتری وزیر اسبق کشاورزی و فعال سیاسی اصلاح‌طلب با بیان اینکه هر جامعه‌ای که بخواهد به سمت توسعه پایدار حرکت کند، نیازمند احزاب و تشکل‌های قانونی است و کشور ما هم با توجه به شرایط خطیر نیازمند تحزب است حال آنکه کمتر به آن توجه شده، می‌افزاید: «احزاب جدید اصلاح‌طلب، بدنه دولت یازدهم را تقویت می‌کنند. فکر می‌کنم دولت باید تشکل‌های مردم‌نهاد را تقویت کند. بازگرداندن اعتماد عمومی سخت است البته دولت تاکنون دستاوردهای زیادی داشته است.» در همین راستا نجفقلی حبیبی دیگر فعال سیاسی اصلاح‌طلب اظهار اطمینان کرده که احزاب جدید نسبت به اصول اصلاح‌طلبی و مشی خاتمی وفادار خواهند ماند چرا که به گفته محمد کیانوش‌راد نماینده اصلاح‌طلب مجلس ششم رهبری اصلاحات تثبیت شده و شخصیت‌هایی همچون هاشمی‌رفسنجانی و عارف نیز نگاه ویژه‌ای به خاتمی در این معادلات دارند و همین زمینه مساعدی برای هماهنگی اصلاح‌طلبان اعم از احزاب جدید و قدیم فراهم می‌آورد.

معادلات دشمنان اصلاحات را به هم می‌زنیم
سید عبدالواحد موسوی‌لاری هفته گذشته در جمع اصلاح‌طلبان حامی دولت در استان قزوین به ایراد سخن پرداخت. او در این نشست ضمن اشاره به اصرار اصولگرایان بر تداوم روش پیشین اظهار داشت البته نشانه‌هایی از تلاش آنها برای تغییر دیده می‌شود. اینکه جریان اصولگرا بخواهد به جای پرداختن به دشمنی، رقابت صحیح و سالم را در پیش بگیرد قدم مثبتی است. وی در ادامه با اشاره به تقسیم گروه‌های سیاسی کشور به دو طیف اصلاح‌طلب و اصولگرا گفت «تنوع سلیقه‌ها در یک جامعه 80 میلیون‌نفری امری طبیعی و پذیرفته‌شده تلقی می‌شود و اگر این‌طور نباشد، محل اشکال است.» موسوی‌لاری سپس به بازخوانی کارنامه اصلاح‌طلبان پرداخت و خاطرنشان کرد در سال 84 دولت و فضای عمومی جامعه به سود اصلاح‌طلبان بود اما به خاطر تشتت و ناهماهنگی نتیجه مثبتی حاصل نشد. این روحانی اصلاح‌طلب در تبیین موضع خود، مجموع آرای اصلاح‌طلبان در انتخابات 84 را یادآور شد که به خاطر عدم اجماع در برابر رای کمتر کاندیدای اصولگرایان نتوانست قد علم کند. به گفته وزیر کشور دوره اصلاحات در انتخابات سال 92 خردورزی بی‌نظیر اصلاح‌طلبان که نه‌تنها در کشور بلکه در نظام‌های سیاسی شرقی کم‌نظیر بود موفقیت آنان را تضمین کرد و امید از دل ناامیدی جوانه زد.

صدور مجوز فعالیت برای سه حزب
قائم‌مقام وزیر کشور از صدور مجوز فعالیت برای سه حزب و شش کانون صنفی جدید در کشور خبر داد و گفت «در جلسه اخیر کمیسیون ماده 10 احزاب با گستره فعالیت و تصویب اساسنامه جبهه دوستداران توسعه مشهد مقدس، حزب جمعیت هم‌اندیشان البرز و جامعه اسلامی مدیران موافقت شد.» حسینعلی امیری در گفت‌وگو با ایرنا ضمن بیان این توضیح که با تاسیس حزب جامعه اسلامی مدیران ایران با شرط تغییر نام موافقت شده به تشریح جلسه اخیر کمیسیون پرداخت و افزود «در جلسه این هفته کمیسیون ماده 10 احزاب، 16 پرونده بررسی شد که از مجموع آن، شش پرونده به گروه‌های سیاسی و احزاب اختصاص داشت و مابقی مربوط به صنوف و اقلیت‌های دینی بود.»

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها