شناسه خبر : 18745 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

درباره اظهارات صمیمانه سیدمحمد غرضی

پدیده انتخابات ۹۲

انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم دارای یک پدیده است.

معصومه ستوده
انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم دارای یک پدیده است. اگر تصور می‌کنید که این پدیده فردی چون سعید جلیلی است سخت در اشتباهید. پدیده انتخابات ایران همان کسی است که در سکوت ثبت‌نام کرد و در روز ۳۱ اردیبهشت‌ماه توسط شورای نگهبان احراز صلاحیت شد، بله سید‌محمد غرضی.
اوج بهت‌زدگی وزیر اسبق پست و تلگراف و تلفن را می‌توان زمانی درک کرد که بلافاصله بعد از اعلام تایید صلاحیت‌ها در مواجهه با سوال خبرنگاران تنها به این جمله بسنده کرد که من ستاد و سخنگو ندارم. این سخنان از سوی مسن‌ترین کاندیدای تایید صلاحیت‌شده در حالی عنوان شد که تعداد زیادی از کاندیداها از جمله حسن سبحانی و سعیدی‌کیا از مدت‌ها قبل استارت فعالیت‌های انتخاباتی خود را زده بودند. سید‌محمد غرضی با وجود شوکه شدن از اقدام شورای نگهبان خیلی زود توانست بر اوضاع مسلط شود و با طرح سخنانی همچون استاندار کردن فردی که 70 درصد رای برای وی جذب کند، تشکیل دولت ضد‌تورم، فراری بودن یا زندانی بودن صاحب معدن به دلیل تورم و... در کانون توجه رسانه‌ها قرار گرفت. اما جالب‌توجه‌ترین اظهار نظر صورت‌گرفته از سوی ستاد غرضی موضع‌گیری محمد‌زهیر غرضی پسر ارشد اوست. وی که یک‌تنه تمام مسوولیت ستاد را بر دوش می‌کشد، تنها چهره‌ای است که از سوی ستاد سید‌محمد غرضی رسانه‌ای شده است. وی در اظهار نظری عجیب مدعی شد پدرش برنامه‌ای دارد که ۶۰ سال بر روی آن کار شده است البته تلاش کارشناسان برای جمع و تفریق به جایی نرسید مگر اینکه آقای غرضی واقعاً از سن ۱۲سالگی بر روی این برنامه جامع کار کرده باشد تا در فرصتی مقتضی از آن در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری رونمایی کند.
غرضی که به مدت ۱۲ سال سکانداری ساختمان شریعتی یا همان وزارت پست و تلگراف و تلفن را بر عهده داشت در تبلیغات اولیه خود از رای ۵۵میلیونی خود خبر داد. همان زمان کدخدایی اعلام کرد تعداد واجدان شرایط رای دادن در کشور ۵۰ میلیون نفر است اما این وزیر اصفهانی که در حال حاضر ۷۲ساله شده است، قافیه را نباخت و گفت: «اگر سن رای دادن دو سال کاهش یابد تعداد واجدان شرایط ۵۵ میلیون نفر می‌شود.»
هر چند بسیاری تصور کردند که غرضی گاف داده است اما واقعیت این است که وی تلاش کرد تا بار دیگر دستاوردهای دوره وزارت خود را به رخ مردم بکشد. زمانی که غرضی در راس ساختمان آن زمان وزارتخانه پست و تلگراف و تلفن که این روزها به نام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نامیده می‌شود، حضور داشت تیزرهای تبلیغاتی ۱=۵۵ مرتب از سوی صدا و سیما بدون هیچ توضیحی پخش می‌شد در نهایت معلوم شد که این تیزر تبلیغاتی بنا بر دستور آقای وزیر پخش شده است که منظور این بوده که تعداد تلفن‌های ثابت واگذارشده در دولت وقت ۵۵ برابر سال 13۵۷ بوده است. به عبارت بهتر غرضی به صورت زیرکانه به مردم یاد‌آوری کرد که وجود تلفن‌های ثابت در خانه مدیون تلاش‌های وی است که هر یک می‌تواند یک رای را برای وی به ارمغان بیاورد. در این مقطع زمانی این سوال پیش می‌آید که کاندیدای کارشناس انتخابات ریاست‌جمهوری که تلاش دارد تا نظرات بدیع خود را با اندکی بذله‌گویی درهم آمیزد، واقعاً کیست؟

از استانداری تا وزارت
سید‌محمد غرضی که بعد از اسیر شدن شهید تند‌گویان به وزارت نفت رسید در سال ۱۳۲۰ در اصفهان دیده به جهان گشود، البته وزارت نفت اولین پست اجرایی وی نبود. وی بعد از انقلاب استانداری کردستان و خوزستان را در اوج دعوای گروهک‌ها و سقوط خرمشهر تجربه کرد. وی در عین حال تجربه پارلمانتاریستی هم در کارنامه خود دارد. زمانی که احمد سلامتیان به همراه بنی‌صدر به خارج گریخت وی در انتخابات میان‌دوره‌ای وارد مجلس دوره اول شد. البته عمر حضور دانش‌آموخته رشته الکترونیک دانشگاه تهران، در پارلمان زیاد نبود. وی خیلی زود توانست در دولت شهید باهنر به وزارت نفت برسد و بعد از استعفا از نمایندگی مجلس مدیریت وزارت نفت را در دوران بحرانی که نفت به بشکه‌ای هفت دلار رسید، در دست گرفت. در دوره ریاست‌جمهوری آیت‌الله خامنه‌ای بعد از اینکه ولایتی توفیقی برای جلب نمایندگان پارلمان برای تصدی منصب نخست‌وزیری به دست نیاورد از سوی ریاست‌جمهوری به مجلس معرفی شد اما کسب تنها ۶۰ رای موافق در برابر ۸۰ رای مخالف وی را از حضور در پاستور محروم کرد و در نهایت مهندس میرحسین موسوی توانست نظر نمایندگان ملت را به خود جلب کند و از آنها رای اعتماد بگیرد. وی در دولت موسوی نیز همچنان وزیر نفت باقی ماند و تا سال 13۶۴ وزیر بود. در دولت دوم مهندس میر‌حسین موسوی قرعه وزارت پست و تلگراف و تلفن به نام او افتاد. وی بعد از مرتضی نبوی مسوولیت وزارتخانه را قبول کرد اما این دوره که 12 سال به طول انجامید و تا پایان دولت سازندگی ادامه داشت برای وی دردسرهای زیادی ایجاد کرد.

نیسان به جای پیکان
اگر از کارمندان با‌سابقه وزارت مخابرات بخواهید خاطره‌ای را از دوران غرضی ذکر کنند قطعاً خاطره خوابیدن جلوی ماشین آقای وزیر یکی از آنها خواهد بود. آن زمان به کارمندان با‌سابقه وعده دادند که در صورت بازخرید شدن یک دستگاه پیکان به آنها داده خواهد شد اما این وعده بعد از مدتی رنگ باخت و برخی از کارمندان به جای پیکان نیسان تحویل گرفتند همین رفتار کافی بود تا تجمع اعتراضی در برابر ساختمان وزارت شکل بگیرد و حتی چند کارمند در برابر ماشین آقای وزیر خوابیدند و در نهایت اهداف خود را پیش بردند. غرضی به اقتضای شغل خود می‌بایست با اصحاب رسانه رابطه گرم و صمیمی داشته باشد اما نوع رفتار وی موجب شده بود که کمتر خبرنگاری تمایل داشته باشد تا به ساختمان شریعتی پا بگذارد. این نکته مورد اشاره خود غرضی هم در تبلیغات انتخابات ریاست‌جمهوری قرار گرفت. وی در لابه لای سخنان خود از خبرنگارانی گلایه کرد که با وجود ناهار دادن حاضر نبودند به وزارتخانه بیایند و ارتباط برقرار کنند. نوع رفتار غرضی با رسانه‌ها زبانزد خاص و عام است. زمانی که مهدی نصیری مدیرمسوول هفته‌نامه صبح پرونده‌ای در مورد فساد مدیریتی وزارت پست و تلگراف و تلفن منتشر کرد بلافاصله احضاریه‌ای دریافت کرد اما جالب اینجاست که جناب آقای وزیر برای حضور در دادگاه ۴۰ تن از مدیران را به همراه آورده بود و زمانی که مهدی نصیری به دادگاه آمد با فقدان صندلی خالی مواجه شد که همان زمان به کنایه گفت: «آقای وزیر که لشگرکشی کرده‌اند، حتی یک صندلی خالی برای متهم نگذاشته‌اند و ظاهراً باید سر پا محاکمه شوم!» دوره وزارت دانش‌آموخته رشته الکترونیک دانشگاه تهران با فراز و نشیب‌های زیادی روبه‌رو بود. زمان وزارت غرضی با ورود اولین موبایل در کشور همراه شد. دورانی که خود بارها از آن به تلخی یاد می‌کند که چگونه برخی می‌خواستند وی را به دلیل ورود تلفن جیبی متحرک اعدام کنند. همزمان با پایان دولت سازندگی، دوره وزارت 16ساله دانش‌آموخته رشته الکترونیک دانشگاه تهران هم به پایان رسید. غرضی در لابه لای تبلیغات تلویزیونی خود در روز ۱۲ خردادماه ۹۲ مهم‌ترین دلیل عدم همکاری با دولت اصلاحات را نپسندیدن همدیگر توصیف کرد. با این وجود این وزیر اصفهانی که در سال 13۴۶ برای ادامه تحصیل عازم فرانسه شده بود در سال 13۷۷ کاندیدای شورای شهر شد که در این انتخابات نفر پانزدهم شد و یک سال عضویت شورای شهر تهران را تجربه کرد. وی در نهایت برای کاندیداتوری در مجلس ششم استعفا داد که البته توفیقی به دست نیاورد. شکست در راه‌یابی به مجلس ششم زمینه‌ساز فعالیت وی در شرکت خصوصی «مشانیر» شد با این حال بعد از ۱۴ سال بار دیگر غرضی عزم خود را جزم کرده است تا در مسند بالاتری قرار بگیرد اما هنوز معلوم نیست که وی در انتخابات آینده چقدر رای به دست خواهد آورد. گذشت تنها یک هفته کافی است تا مشخص شود بخت تا چه اندازه با غرضی یار است. اگر روزی وی به عنوان نخست‌وزیر نتوانست از نمایندگان ملت رای اعتماد بگیرد شاید این بار بتواند از ملت رای بگیرد. نگارنده بر این باور است که غرضی با هر رایی پدیده انتخابات ریاست‌جمهوری خواهد شد چون در مدتی اندک توانسته است مورد توجه قشر خاکستری قرار بگیرد.

دراین پرونده بخوانید ...

  • راه امام، اصول امام

    فرازهایی از بیانات مقام معظم رهبری در مراسم بیست و چهارمین سالروز رحلت امام خمینی(ره)

    راه امام، اصول امام

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها