تاریخ انتشار:
بازی ناتمام
مصر پس از کودتا
اصطلاح جنگ داخلی واژه کاربردی بیشتر گفتوگوها در مصر قبل از کودتای نظامی سوم جولای بود که به برکناری محمد مرسی پس از یک سال ریاستجمهوری انجامید.
ژنرال سیسی که خواهان بازگشت به ثبات است و دوست دارد مردم را متقاعد کند که میخواهد هر چه زودتر از قدرت کنار برود از آقای منصور درخواست کرد هر چه سریعتر زمینه بازگشت به دموکراسی را آماده کند. علاوه بر برنامه زمانی عجولانه، رئیسجمهور موقت قوانینی صادر کرد تا تا زمان تدوین قانون اساسی جدید جایگزین قانون معلق فعلی باشند. او به 10 حقوقدان ماموریت داد ظرف یک ماه قانون اساسی را اصلاح کنند تا پس از آن ظرف دو ماه توسط مقامات جامعه مدنی بازبینی شده و سپس به همهپرسی گذاشته شود. اگر اوضاع خوب پیش برود انتخابات مجلس و ریاستجمهوری اوایل سال آینده برگزار خواهند شد.
آقای منصور حازم الببلاوی اقتصاددان 77ساله را به عنوان نخستوزیر برگزید. محمد البرادعی رئیس سابق آژانس بینالمللی انرژی اتمی سازمان ملل و رهبر مخالفان سکولار به عنوان معاون رئیسجمهور در دولت انتقالی انتخاب شده است. آقای ببلاوی مذاکراتی را آغاز کرد تا کابینهای از افراد فنسالار تشکیل دهد. او وعده داد از اعضای اخوانالمسلمین و حزب سلفی نور در کابینهاش استفاده کند. اخوانالمسلمین پیشنهادهای آقای منصور را رد کرده است. از آنجایی که رهبران ارشد آنها بازداشت شده و ایستگاههای تلویزیونی آنها بسته شدهاند این گروه انگیزهای برای آشتی ندارد. عبدالله الکریونی عضو شاخه جوانان اخوانالمسلمین میگوید: «تمام انتخاباتهایی که ما در آن برنده شدیم به سطل زباله ریخته شدند و ما از صحنه سیاسی کنار گذاشته شدیم بنابراین دلیلی برای پذیرفتن این وضع وجود ندارد.» همزمان جبهه ملی رستگاری، گروه آزادیخواه مخالف که تحت رهبری البرادعی است، اعلام کرد آقای منصور قبل از بیان اظهاراتش با کسی مشورت نکرده است لذا پیشنهادات او باید تغییر کنند. جنبش جوانان «تمرد» که هدایت راهپیماییهای سرنگونی مرسی را بر عهده داشت از اختیارات گسترده آقای منصور
انتقاد کرد. آزادیخواهان نیز از گفته رئیسجمهور موقت مبنی بر اینکه شریعت اساس قانون خواهد بود آزرده شدهاند. حزب نور که پس از کودتا از اخوانالمسلمین فاصله گرفته است نیز به محتوای اظهارات آقای منصور اعتراض کرد. بنابراین احتمال درگیریهای بیشتر وجود دارد. احمد الطیب امام جماعت مسجد الازهر و رئیس دانشگاه که از قدیم پیشوای سنیها بوده است خواهان تلاشهای جدیتری به منظور آشتی گروههای اصلی شد و هشدار داد که مصر ممکن است به سوی جنگ داخلی پیش رود. به گفته خلیل عنافی متخصص جنبشهای اسلامی مصر «اخوانالمسلمین راهبرد خویشتنداری را در پیش خواهد گرفت چراکه میداند در غیر این صورت از طرف مخالفان به تروریسم متهم میشود. اما ممکن است نتواند اعضای جوان خود را کنترل کند». قتل یک کشیش مسیحی و خشونتهای منطقه سینا نشان میدهد گروهها برای ایجاد دردسر آمادهاند.
اگر ارتش بتواند بدون خونریزی آرامش را به خیابانها بازگرداند و به وعدههای خود برای بازگرداندن دموکراسی عمل کند باز هم نجات اقتصاد از وضعیت اضطراری کنونی باید در صدر اولویتها قرار گیرد. در 9 جولای کویت، عربستان و امارات متحده عربی که از رفتن مرسی خرسند بودند پیشنهاد دادند 12 میلیارد دلار به صورت نقد، سپرده و نفت به مصر کمک کنند. این پول بسیار بیشتر از مقداری بود که قطر حامی مالی محمد مرسی در طول حکومت یک سالهاش به او داده بود. شرکتهای بزرگ تجاری هم به دولت جدید روی خوش نشان دادهاند.
اما فرماندهان ارتش که در دوران پس از مبارک در دو سال و نیم قبل عملکرد خوبی نداشتند به خوبی میدانند که اگر نتوانند نسبت به گذشته سریعتر و زیرکانهتر عمل کنند میلیونها نفر دوباره به خیابانها خواهند ریخت. با فروکش کردن راهپیماییهای خیابانی مصریها میتوانند نفسی به راحتی بکشند.
دیدگاه تان را بنویسید