شناسه خبر : 14052 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

آیا داعش به پایان فتوحات خود رسیده است؟

خدمت زیر پرچم ترور

از روز دوشنبه، ۱۱ خرداد ۹۴، دامنه درگیری‌های شدید میان تروریست‌های داعش با نیروهای مردمی و نیروهای ائتلافی، به شمال سوریه و استان حلب کشیده شد.

خدمت زیر پرچم ترور

از روز دوشنبه، 11 خرداد 94، دامنه درگیری‌های شدید میان تروریست‌های داعش با نیروهای مردمی و نیروهای ائتلافی، به شمال سوریه و استان حلب کشیده شد. این اتفاق درست یک روز پس از این رخ داد که نیروهای تکفیری توانستند روستایی را در نزدیکی مرزهای ترکیه به اشغال خود در‌آورده و به چند‌کیلومتری بزرگراه اصلی و شاهراه اتصالی بزرگ‌ترین شهر سوریه یعنی حلب با ترکیه برسند. این پیشروی داعش به کمتر از 50‌کیلومتری باب‌السلام، یکی از گذرگاه‌های اصلی مرزی سوریه و ترکیه، نگرانی مقامات ترکیه را برانگیخته است.
این اتفاق در حالی می‌افتد که خبرگزاری رویترز در تحلیل‌های خود اعلام کرده بود: شواهد زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد دامنه عملیات و قلمرو حاکمیت گروه تکفیری داعش در عراق و سوریه به حد نهایی خود رسیده و این گروه دیگر چیزی برای افزودن بر متصرفات خود ندارد. بنابراین تحلیل، گروه داعش دیگر قدرت و جاذبه اولیه خود را از دست داده است. در سوریه گروه‌های رقیب داعش با دریافت سلاح و تجهیزات نظامی موقعیت خود را تقویت کرده‌اند و داعش اکنون تنها در قلمرو تحت کنترل خود قدرت مانور و عمل دارد.
هر چند نیروهای داعش به‌تازگی شهر «پالمیرا» در مرکز سوریه را به تصرف خود درآوردند، اما توهم شکست‌ناپذیری آنها ماه‌ها پیش در شکست این گروه در تصرف شهر «کوبانی» در شمال سوریه از هم گسست. اکنون این کردهای شمال سوریه هستند که به سوی قلمرو حاکمیت گروه تکفیری داعش در حال پیشروی هستند و توانسته‌اند مسیر اصلی منتهی به شهر رقه، پایتخت غیررسمی داعش را آزاد کنند.
در عراق نیز پیشروی نیروهای وابسته به گروه داعش، پس از تصرف مناطق سنی‌نشین و آماده‌ شدن نیروهای مردمی شیعه برای اقدام متقابل علیه آنها، کند شده است. اما پروپاگانداهای داعش مشغول بزرگنمایی فتوحات اخیرشان در تصرف پالمیرا در سوریه و شهر الرمادی در عراق است. اما محاسبه استراتژیک داعش که این دو پیروزی را برای به راه انداختن حمله‌ای دیگر مبنا قرار دهند، محل تردید است.
اما در سوریه، گروه‌های اهل سنت رقیب، رهبری گروه داعش در مبارزه علیه حکومت بشار اسد را روز به روز بیشتر به چالش می‌کشند. این گروه‌های سنی رقیب، طیف وسیعی از جبهه نصره گرفته تا ملی‌گرایان سکولار را شامل می‌شوند. این گروه‌ها همچنین داعیه نمایندگی انحصاری دینی از سوی تکفیری‌های داعش را رد می‌کنند.
در اوایل ظهور گروه تروریستی داعش، زمانی که این گروه در عراق در حال پیشروی بود، برای مدتی چنین به نظر می‌رسید که دیگر گروه‌های مسلح سوری در حال از دست دادن قدرت و اعتبار خود هستند. زیرا تروریست‌های داعش سلاح‌ها و تجهیزاتی را از ارتش عراق به غنیمت گرفته بود که دیگر گروه‌های رقیب از آن بی‌بهره بودند. اما گروه‌های رقیب اکنون از سوی دولت‌های مختلف سلاح و تجهیزات دریافت می‌کنند.
با این حال اخبار جدید حاکی از آن است که در جنگ‌های چند‌جانبه در سوریه، گروه‌های شورشی که برخی از آنها از سوی آمریکا و هم‌پیمانان غربی‌اش حمایت می‌شوند، در حال نبرد در دو جبهه یعنی مبارزه با داعش و نیروهای طرفدار بشار اسد هستند که هر دو گروه، یعنی شورشیان سوریه و نیروهای داعش موفق شده‌اند پیروزی‌های بزرگی را در برابر دولت سوریه کسب کنند. پیشروی‌های اخیر داعش، در پی فتوحات ماه می این گروه در شهر تاریخی پالمیرا و به دست آوردن گنجینه باستانی در مرکز سوریه و شهر الرمادی، مرکز بزرگ‌ترین استان عراق یعنی الانبار صورت گرفته است. گویا این پیروزی‌ها نشان از افزایش قدرت این گروه تروریستی، علیه موقعیت شکننده نیروهای رژیم بشار اسد دارد. با تصرف شهر پالمیرا، ناظر حقوق بشر در سوریه اعلام کرد: نیروهای داعش هم‌اکنون 50 درصد سوریه را به تصرف خود درآورده‌اند. حال، با مشاهده این پیشروی سریع، و دورخیز آنها برای تصرف شهر حلب، نیروهای شورشی ضد‌دولت بشار اسد با استیصال از خود می‌پرسند پس وعده‌های آمریکا و حمایت غرب از آنها به کجا انجامید؟ «احمد قرا علی»، سخنگوی گروه شورشیان حلب می‌گوید: جدیت و اعتماد به غرب هم‌اکنون محل تردید است.

موقعیت فعلی داعش در عراق
اما در عراق وضعیت داعش بدتر شده است. هرچند افراد این گروه تروریستی پیشروی ارتش عراق در مناطق غرب این کشور را بدون زحمت زیاد دفع کردند، اما اهدافی که داعش برای خود تعیین کرده، بسیار دور از دسترس است.
اقدام بی‌شرمانه داعش در تصرف و تخریب حرم امام حسن عسگری، منجر به تشدید انزجار شیعیان و افزایش شمار داوطلبان شیعه شده با همفکری و کمک سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران و سپاه قدس هدایت می‌شوند. داعش امروز حتی در میان اهل سنت عراق نیز با مخالفت و مقاومت جدی روبه‌رو است. علت آن رفتار تند و بی‌رحمانه رهبران این گروه جلاد و به راه انداختن اعدام‌های دسته‌جمعی و آزار و شکنجه و ایجاد رعب و وحشت در میان مردم است.
در منطقه سنی‌نشین دره فرات، صدها نفر از ریش‌سفیدان و سران قبایل توسط داعش قتل‌عام شده‌اند. مایکل نایتس یکی از کارشناسان موسسه واشنگتن به خبرگزاری رویترز گفت: داعش اکنون در وضعیتی است که تنها در قلمرو تحت کنترل خود قدرت مانور و عمل دارد و دیگر نفوذ و جاذبه گذشته خود را از دست داده است.
اما یکی از شبه‌نظامیان داعش در گفت‌وگوی تلفنی با خبرگزاری رویترز، روایت کاملاً متفاوتی از موقعیت گروه داعش دارد. او می‌گوید: تصرف پالمیرا خیلی مهم بود تا نشان دهد که ما همچنان قوی‌ترین و جذاب‌ترین گروه مخالف در سوریه هستیم.
این عضو داعش ادعا کرده که افراد جدیدی به این گروه خواهند پیوست زیرا آنها دریافته‌اند که گروه داعش از حقانیت برخوردار بوده و به همه وعده‌های خود عمل کرده و قصد دارد عزت را به آنها بازگرداند.

جذب نیرو، مخوف‌ترین موفقیت داعش
توانایی پیچیده گروه تروریستی داعش در جذب هزاران اروپایی و غربی، در تاریخ بی‌سابقه است و شاید بتوان این توانایی را خوفناک‌ترین موفقیت این گروه تکفیری دانست. این مساله از آنجا حادتر می‌شود که بسیاری از زنان و مردانی که به سوی سوریه رهسپار می‌شوند تا به عضویت این گروه در بیایند، افرادی هستند که به تازگی به اسلام گرویده‌اند که این یکی از نشانه‌های مخوفی است که این گروه فراتر از اندیشه‌ها و ریشه فوق‌تندرو خود حرکت می‌کند. برای یک گروه تروریستی رادیکال ضد‌غرب، نفوذ به دل غرب بسیار مهم و مورد توجه است. در یکی از آخرین نمونه‌ها، می‌توان به یک نوجوان آمریکایی اشاره کرد که از حومه شیکاگو برای عضویت در گروه تروریستی داعش رهسپار سوریه شد. اما «محمد حمزه‌خان»، درست در آخرین لحظات، در حالی که قصد سوار شدن به هواپیما به مقصد ترکیه داشت، توسط مقامات امنیتی دستگیر شد. اما حمزه‌خان تنها نیست. ماه گذشته، مقامات امنیتی آمریکا از اتهامات صاحب یک فروشگاه مواد غذایی در نیویورک پرده برداشتند که به داعش کمک مالی ارسال می‌کرد. نیروهایی که جذب داعش می‌شوند، اغلب جوان هستند و بیشتر آنها را اغلب نوجوانانی تشکیل می‌دهند که دنبال هدفی برای پیدا کردن هویت خود هستند. این گروه با شست‌و‌شوی مغزی این نوجوانان، آنها را ترغیب می‌کند تا دوستان و نزدیکان خود را نیز جذب این گروهک مخوف کند و بدین ترتیب اعتماد به نفس خود را نیز بالا می‌برند. آنها با برچسب مذهب برای خود مشروعیت کسب می‌کنند اما وقتی افراد فریب‌خورده جذب این گروه می‌شوند تازه متوجه می‌شوند که تنها چیزی که در این گروه تروریستی وجود ندارد، آموزه‌های دینی و مذهبی است.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها