شناسه خبر : 12883 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

یک زن رئیس‌جمهور موقت آفریقای مرکزی شد

ریاست‌جمهوری در کشور خون و قمه

پارلمان جمهوری آفریقای مرکزی با هدف برقراری صلح در این کشور آشوب‌زده، یک زن را که پیشتر شهردار پایتخت بود به عنوان رئیس‌جمهوری موقت انتخاب کرد.

پارلمان جمهوری آفریقای مرکزی با هدف برقراری صلح در این کشور آشوب‌زده، یک زن را که پیشتر شهردار پایتخت بود به عنوان رئیس‌جمهوری موقت انتخاب کرد. کاترین سامبا - پانزا شهردار بانگوئی، پایتخت آفریقای مرکزی به عنوان رئیس‌جمهوری موقت این کشور پس از دو دور رای‌گیری انتخاب شد. او اولین رئیس‌جمهوری زن در تاریخ این کشور آفریقایی محسوب می‌شود. جمهوری آفریقای مرکزی از مستعمرات قدیم فرانسه است که در سال 1960 به استقلال رسید. پانزای 59ساله جانشین میشل دجوتودیا شد که در دهم ژانویه کناره‌گیری کرده بود. او در حالی به این منصب انتخاب شده که کشورش شاهد خشونت‌بارترین درگیری‌های قومی و مذهبی است و بین مسلمانان و مسیحیان در این کشور اختلافات عمیقی وجود دارد. سامبا پانزا در حالی باید آفریقای جنوبی را به سوی صلح هدایت کند که درگیری‌ها باعث شده تعداد زیادی از مسلمانان و مسیحیان از خانه‌های خود آواره شوند. شدت خشونت به ویژه علیه مسلمانان آنقدر زیاد است که حتی رسانه‌های بین‌المللی قادر به انتشار تصاویر این خشونت‌ها نیستند. در این کشور در روزهای گذشته چندین مسلمان توسط مسیحیان تندرو با قمه و به فجیع‌ترین وضع ممکن به قتل رسیده‌اند. حتی تصاویری منتشر شده بود که نشان می‌داد یکی از خشونت‌گرایان پس از کشتن فردی با قمه مبادرت به خوردن تکه‌ای از گوشت بدن او کرده بود. اینها همه نشانه‌ای از کار سخت کاترین سامبا پانزا در این کشور فقیر آفریقایی است.
اما وزرای خارجه اتحادیه اروپا نیز توافق کردند برای مقابله با جنگ داخلی در آفریقای مرکزی، نیروی نظامی به این کشور ارسال کنند. تاکنون تنها نیروهای فرانسه در این کشور حضور داشتند. سازمان ملل پیش از این هشدار داده بود آفریقای مرکزی به سمت یک نسل‌کشی خشونت‌بار در حرکت است. وزرای امور خارجه‌ اتحادیه اروپا روز دوشنبه 20 ژانویه در نشستی توافق کردند اتحادیه اروپا چند صد نیروی نظامی را برای برقراری نظم و امنیت به جمهوری آفریقای مرکزی بفرستد. این تصمیم اتحادیه در راستای نگرانی از گسترش جنگ داخلی در این کشور صورت گرفت. تاکنون تنها نیروهای نظامی فرانسه در کنار نیروهای دولت آفریقای مرکزی با شبه‌نظامیان می‌جنگیدند. نزدیک به ۱۶۰۰ نیروی نظامی فرانسه در این کشور درگیر جنگ داخلی حضور دارند. تعداد نیروهایی که اتحادیه اروپا به این کشور آفریقایی خواهد فرستاد، بین ۴۰۰ تا ۱۰۰۰ تن خواهد بود. بان کی‌مون،‌ دبیرکل سازمان ملل از همه کسانی که اقتداری در جمهوری آفریقای مرکزی دارند درخواست کرده تا شبه‌نظامیان را متوقف کنند و به کشتار پایان دهند. در موج جدید درگیری میان شبه‌نظامیان مسلمان و مسیحی بیش از ۹۲ تن کشته شدند. وزرای اتحادیه اروپا ابراز امیدواری کردند که در هفته‌ جاری بتوانند رضایت شورای امنیت سازمان ملل متحد را با عملیات نظامی مشترک جلب کنند تا ارسال نیروها از اواخر ماه فوریه آغاز شود. هنوز مشخص نیست که نیروهای نظامی این عملیات مشترک از کدام کشورهای اتحادیه اروپا انتخاب خواهند شد. تا به‌ حال لیتوانی و استونی اعلام کرده‌اند برای این عملیات مشترک نیرو خواهند فرستاد. سوئد، فنلاند و بلژیک نیز اعلام کردند احتمالاً به این کشور نیرو اعزام می‌کنند. با این‌ حال انگلیس، آلمان و ایتالیا اعلام کردند برای این عملیات نظامی نیرویی تعیین نخواهند کرد و سربازان این کشورها در عملیات حضور نخواهند داشت. وزرای امور خارجه اروپا دوره‌ زمانی شش‌ماهه‌ای برای این عملیات در نظر گرفتند. قرار است جمهوری آفریقای مرکزی در ماه فوریه ۲۰۱۵ انتخابات ریاست جمهوری برقرار کند و احتمالاً تا آن زمان کاترین سامبا پانزا صندلی ریاست جمهوری را در اختیار خواهد داشت.
پانزا در 26 ژوئن 1954 از یک پدر کامرونی و مادری اهل آفریقای مرکزی در چاد متولد شد. او قبل از اینکه وارد دنیای سیاست شود در دنیای تجارت فعالیت داشت و وکیل حقوقی بود. او در 18سالگی به جمهوری آفریقای مرکزی آمد. پانزا دانش‌آموخته حقوق از دانشگاه پانتئون‌آسا یکی از شعب دانشگاه پاریس است. او برای کسب جایگاه ریاست‌جمهوری با هفت نفر دیگر رقابت داشت. افرادی که باید اثبات می‌کردند هیچ ارتباطی با دو گروه درگیر یعنی سلکا (شبه‌نظامیان اکثراً مسلمان) و آنتی‌بالاکا (شبه‌نظامیان مسیحی) ندارند. پانزا در دور دوم رای‌گیری در پارلمان آفریقای مرکزی موفق شد 129 رای از مجموع 135 رای را به خود اختصاص دهد و به عنوان رئیس‌جمهور موقت انتخاب شود. او پس از انتخاب شدن به عنوان رئیس‌جمهور گفت: «من از فرزندان خودم به ویژه گروه آنتی‌بالاکا می‌خواهم که سلاح‌هایشان را بر زمین بگذارند و جنگ را متوقف کنند. همین توصیه را هم برای گروه سلکا دارم. آنها نباید در هراس باشند. دیگر نمی‌خواهم خبری از کشتار و جنایت بشنوم. از امروز من رئیس‌جمهور همه شهروندان جمهوری آفریقای مرکزی هستم بدون هیچ استثنایی.»

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها