سرانجام عذرخواهی
پاکستان وآمریکا: آشتی
پس از گذشت سه ماه از چانهزنیهای تلخ، سرانجام واشنگتن معذرتخواهی کرد. این معذرتخواهی به پاکستان اجازه داد تا روابط تیره شده خود با آمریکا را دوباره از سرگیرد.
پس از گذشت سه ماه از چانهزنیهای تلخ، سرانجام واشنگتن معذرتخواهی کرد. این معذرتخواهی به پاکستان اجازه داد تا روابط تیره شده خود با آمریکا را دوباره از سرگیرد. تیرگی روابط و قطع قریبالوقوع آن به خاطر مرگ 24 سرباز پاکستانی در یک قرارگاه مرزی با افغانستان در ماه نوامبر توسط هواپیماهای آمریکایی اتفاق افتاد. در پاسخ به این اقدام پاکستان اجازه حمل و نقل تسهیلات و امکانات برای نیروهای ناتو در افغانستان از طریق خاک خود را متوقف ساخت. اقدام پاکستان هزینه جنگ را برای نیروهای ائتلاف به میزان 100 میلیون دلار در ماه افزایش داد چرا که آنها مجبور شدند برای انتقال تجهیزات و امکانات مسیری جایگزین از آسیای مرکزی پیدا کنند. اسلامآباد خواهان عذرخواهی و شرایط جدیدی برای همکاری با آمریکا بود. حتی نیروهای مسلح پاکستان اعتقاد داشتند که کشتار سربازان در منطقه مرزی کاری عمدی بوده است. اما با وجود ضررهای فراوان برای دو طرف، آنچه پاکستان در پایان بهدست آورد بسیار اندک بود.در ماه فوریه مقامات آمریکایی حاضر شدند عذرخواهی کنند. معلوم نیست که در ماههای متعاقب آن چه پیش آمد.
بیمیلی آمریکا برای عذرخواهی به این دلیل بود که حملات شبهنظامیان افغان از خاک پاکستان به نیروهای ناتو هنوز هم ادامه داشت. پاکستان طرحی را برای اخذ مالیات حمل و نقل ارائه کرد که از هر کامیون 5هزار دلار دریافت میشد. این حمل و نقل از شروع جنگ افغانستان در سال 2001 رایگان بود. اما آنچه اکنون مقامات پاکستان بر آن اصرار دارند به گفته آنها نه درآمد مالی بلکه حفظ حاکمیت است. با وجود این هنوز مشخص نیست که چرا در طول ماههای گذشته پاکستان بر سر مساله پول چانهزنی میکرد.درمقابل آمریکا بیش از یک میلیارد دلار برای هزینههای عملیات جنگی در طول مرزهای افغانستان به کشور پاکستان میپردازد.
این پول تزریق تازهای به بودجه پاکستان بوده است. همچنین احتمال دارد آمریکا از طرح جدید صندوق بینالمللی پول برای کمک به پاکستان حمایت کند. اما احتمالاً تقاضای پاکستان برای توقف حملات موشکی از هواپیماهای بدون سرنشین به مناطق قبیلهای پاکستان را نخواهد پذیرفت.این امکان وجود دارد که پاکستان تسلیم فشارهای پشت صحنه شده باشد. برخی مقامات آمریکایی اصرار دارند که گروههایی مانند شبکه حقانی و جماعـهالدعوه را که از شبهنظامیان افغان و افراطگرایان اسلامی هند تشکیل میشوند تروریست بنامند. هر دو این گروهها در پاکستان مستقر هستند و خاک این کشور را به مکانی برای اقدامات تروریستی تبدیل کردهاند. دستگیری اخیر یک شبکه نظامی در هند که ظاهراً در یک اتاق کنترل در کراچی بوده و حملات تروریستی به شهر بمبئی را هدایت میکرده است هم بیتاثیر نبوده است. پاکستان ترجیح میدهد آمریکا را بیشتر به عنوان یک متحد قدرتمند داشته باشد تا یک دشمن قسمخورده.