پاشنهآشیل تلآویو
حمله پهپادی حزبالله آیا دفاع هوایی اسرائیل را بیاثر کرد؟
تنش در منطقه ادامه دارد و این در حالی است که تلاشهای دیپلماتیک برای کاهش آن تاکنون راه به جایی نبرده است. ارتش اسرائیل با حمله به مناطقی در لبنان و غزه دست به کشتار و ویرانی فراوانی زده است. در همین حال، به نظر میرسد حزبالله لبنان، پس از یک دوره کوتاه در پی از دست دادن کادر رهبری و فرماندهی خود، دوباره با حملات موثری علیه اهداف اسرائیلی در سرزمینهای اشغالی، به جنایات اسرائیل پاسخ میدهد. آنگونه که اعتماد گزارش داده: موشکها، راکتها، و پهپادهای حزبالله در چند روز اخیر توانستهاند به شهرها و مناطق حساس اسرائیل آسیب جدی وارد کنند. به گزارش والاستریت ژورنال، در تازهترین و مهمترین دور از پاسخهای نظامی حزبالله، رزمندگان این جنبش توانستند با موفقیت به تجمع نظامیان تیپ نخبه گولانی اسرائیل حمله کرده و دستکم چهار نفر از آنها را کشته و عده زیادی را مجروح کنند. ارتش اسرائیل نیز اعلام کرد یک پهپاد حزبالله یکشنبهشب از لبنان پرتاب شد، از سامانههای پدافند هوایی اسرائیل عبور کرد، و به پایگاه نظامی اسرائیل در نزدیکی شهر بنیامینه در مرکز اسرائیل اصابت کرد که در نتیجه آن چهار نظامی اسرائیلی کشته و هفت نفر بهشدت زخمی شدند. به گزارش رادیو ارتش اسرائیل، پرواز این پهپاد آژیرهای هشدار را به صدا درنیاورد. به گزارش المیادین، حزبالله مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت و گفت که یک اسکادران از پهپادهای تهاجمی را در پایگاه پرتاب کرده است. این حمله مرگبارترین حمله پهپادی از سوی حزبالله بود که نقطهضعفی برای سیستم دفاع هوایی اسرائیل محسوب میشود. در حالی که پهپادها نقش مهمی در جنگ اوکراین ایفا کردهاند، ارتش اسرائیل بر تهدیدات طولانیمدت موشکها تمرکز کرده و خطر پهپادی را موضوعی جانبی قلمداد کرده است. بنابراین، به نظر میرسد برنامه مدون و جامعی برای این نوع حملات نداشته باشد. از زمان آغاز جنگ، حزبالله استفاده پیچیدهتر از پهپادها، از جمله پهپادهای نظارتی، پهپادهای انتحاری، و پهپادهای دید اول شخص را به نمایش گذاشته است که تنها یک اپراتور میتواند آن را هدایت کند. ناظران حمله حزبالله را یکی از بدترین حملات به اسرائیل در یک سال جنگ در منطقه میدانند.
ارتباط ایران و روسیه راهبردی است
مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری اسلامی ایران در حاشیه حضور در همایش بینالمللی «ارتباط متقابل زمانها و تمدنها- مبنای صلح و توسعه» که به مناسبت سیصدمین سالگرد «مختومقلی فراغی» در ترکمنستان برگزار شد، با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه دیدار و گفتوگو کرد. آنگونه که ایسنا گزارش داده: مسعود پزشکیان در این دیدار با تاکید بر توسعه همکاریهای مشترک میان دو کشور گفت: ارتباط ما با روسیه صمیمانه و راهبردی است. رئیسجمهور با ابراز خرسندی از فرصت دیدار با همتای روس خود گفت: از نظر اقتصادی و فرهنگی ارتباطات ما روزبهروز تقویت شده و قویتر میشود. روند رو به رشد همکاریهای ایران و روسیه با توجه به اراده رهبران عالی دو کشور به ضرورت تقویت این ارتباطات باید تسریع شود. پزشکیان با بیان اینکه ایران و روسیه ظرفیتهای متقابل و مکمل خوبی دارند و میتوانند به یکدیگر کمک کنند، افزود: مواضع ما در دنیا خیلی نزدیکتر از دیگران به یکدیگر است. رئیسجمهور با ابراز امیدواری نسبت به تسریع در امضای سند راهبردی مشارکت ایران و روسیه، بر توسعه همکاریهای فیمابین تاکید کرد و اظهار داشت: امیدوارم در جریان حضور در اجلاس بریکس در روسیه، این معاهده را نهایی کنیم. پزشکیان با اشاره به وضعیت بحرانی منطقه تصریح کرد: رژیم صهیونیستی هیچ چهارچوب حقوقی و انسانی بینالمللی را رعایت نمیکند و شرایط در منطقه بحرانی است؛ کشورهای اروپایی و آمریکا نمیخواهند ارتباطات کشورهای منطقه در بستر آرامی ادامه یابد. رئیسجمهور روسیه نیز در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از این گفتوگو اظهار داشت: همکاریهای دو کشور برای ما اولویت بالایی دارد و توسعه روابط و افزایش حجم تجارت میان دو طرف خیلی خوب در حال انجام است. ولادیمیر پوتین ضمن دعوت از رئیسجمهوری اسلامی ایران برای شرکت در اجلاس بریکس و برگزاری نشست مشترک دوجانبه، گفت: ما بهطور مشترک در سطح بینالمللی همکاری میکنیم و ارزیابیها و رویکردهای جهانی ما یکسان است.
ایران مخالف دخالت کشورهای بیگانه در قفقاز است
شاهین مصطفییف، معاون نخستوزیر جمهوری آذربایجان، روز سهشنبه 23 مهر با سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان دیدار کرد. در این دیدار شاهین مصطفییف با اشاره به ملاقاتها و مذاکرات مفید و سازنده با مقامات جمهوری اسلامی ایران، سفر خود و هیات همراه به تهران را نشانگر اهتمام کشورش برای توسعه روابط با ایران دانست. آنگونه که ایلنا گزارش داده: وی همکاریهای دو کشور در حوزههای تجاری، سرمایهگذاری، ترانزیت، برق، آب و نفت را مفید و سازنده توصیف و ابراز امیدواری کرد با توجه به ظرفیتهای زیاد دو کشور، روند همکاریهای دوجانبه در دولت جدید ایران بیش از پیش گسترش یابد. معاون نخستوزیر جمهوری آذربایجان با ارائه گزارشی از تحولات منطقه قفقاز، رویکرد کشورش برای برقراری صلح در منطقه را مورد تاکید قرار داد و عنوان کرد جمهوری آذربایجان به هیچ وجه اجازه نخواهد داد از قلمرو کشورش تعرضی به همسایگان صورت گیرد. عراقچی نیز با اشاره به اهمیت جمهوری آذربایجان در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، ابراز امیدواری کرد روابط دو کشور بیش از پیش گسترش یابد. وزیر امور خارجه کشورمان نقش کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور را در این زمینه حائز اهمیت ذکر کرد. عراقچی عزم کشورهای منطقه برای حلوفصل مسائل از طریق مذاکره و نیل به توافق صلح را مثبت ارزیابی کرد و برای کمک در این زمینه اعلام آمادگی کرد. وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم بیدفاع فلسطین و لبنان که با حمایت برخی کشورهای غربی صورت میگیرد، بر ضرورت اقدام جهانی برای توقف این جنایات تاکید کرد. عراقچی با اعلام مخالفت کشورمان با مداخلات کشورهای بیگانه در قفقاز، لزوم بهرهگیری از ظرفیت کشورهای منطقه از جمله سازوکار مشورتی ۳+۳ را مورد تاکید قرار داد.
پاسخ نتانیاهو به مکرون درباره تشکیل رژیم جعلی صهیونیستی
دفتر «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در بیانیهای بیاساس ادعا کرد: «برای یادآوری به رئیسجمهور فرانسه؛ این قطعنامه سازمان ملل نبود که اسرائیل را تاسیس کرد، بلکه پیروزی در جنگ استقلال با خون مبارزان قهرمان، که بسیاری از آنها بازماندگان هولوکاست؛ از جمله رژیم ویشی در فرانسه بودند، اسرائیل را تشکیل داد.» آنگونه که ایسنا گزارش داده: طبق گزارش خبرگزاری سما، در ادامه این بیانیه آمده است: «همچنین در دهههای گذشته، سازمان ملل متحد صدها قطعنامه ضدیهودی علیه اسرائیل صادر کرده است که هدف آنها انکار حق موجودیت دولت یهودی و توانایی آن برای دفاع از خود بوده است.» این بیانیه پس از آن صادر شد که «امانوئل مکرون»، رئیسجمهور فرانسه در دیدار هفتگی با وزرای خود اظهار داشته است که او درباره نادیده گرفته شدن تصمیمات سازمان ملل از سوی رژیم صهیونیستی به «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر این رژیم هشدار داده است. نشریه آمریکایی «پالتیکو» به نقل از حاضرین در جلسه گزارش کرد: «مکرون خطاب به وزرای خود گفت که آقای نتانیاهو نباید فراموش کند، کشور او توسط سازمان ملل ایجاد شده است.» منظور رئیسجمهور فرانسه از «خلق» شدن رژیم صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی، نشست مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۱۹۴۷ است که در طول این نشست تصمیم گرفته شد سرزمین فلسطین به دو دولت مستقل یهودی و عربی تقسیم شود. از طرفی، به نوشته این نشریه آمریکایی، منظور مکرون از نادیده گرفته شدن تصمیمات سازمان ملل از سوی رژیم صهیونیستی، شرایط کنونی در جنوب لبنان است. رژیم صهیونیستی ضمن آغاز حملات زمینی خود به لبنان، به نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در جنوب لبنان نیز حمله کرده که محکومیتی گسترده از سوی دهها کشور در جهان را در پی داشته است. از طرفی طبق گزارش پالتیکو، روابط میان مکرون و نتانیاهو بهعلت «ترس» فرانسه از شدت گرفتن درگیریها در غرب آسیا در پی حمله رژیم صهیونیستی به لبنان و تبدیل این درگیری به جنگی فراگیر در منطقه و «در خطر قرار گرفتن شهروندان غیرنظامی لبنان و سراسر غرب آسیا» دچار تنش شده است. این تحولات در حالی است که پیشتر، رئیسجمهور فرانسه در آستانه سالروز آغاز جنگ غزه، خواستار متوقف کردن ارسال تسلیحات به رژیم صهیونیستی برای تداوم حملات آن به غزه شد.
آمریکا کاهش تنش میان دو کره را خواستار شد
پس از آنکه پیونگیانگ جادههای ارتباطی با کره جنوبی را که زمانی به عنوان نماد همکاری میان دو کره تلقی میشد منهدم کرد، آمریکا از کره شمالی خواست تا اقداماتی را که موجب افزایش خطر درگیری میشود متوقف کند. آنگونه که ایرنا گزارش داده: متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در اینباره، تصریح کرد که واشنگتن از پیونگیانگ میخواهد تا به (مسیر) دیپلماسی بازگردد. سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در کنفرانس خبری گفت: با همکاری متحد خود، جمهوری کره (کره جنوبی)، از نزدیک وضعیت «جمهوری دموکراتیک خلق کره» (کره شمالی) را تحت نظر داریم، ما بر درخواست (خود مبنی بر) کاهش تنشها از سوی کره شمالی و توقف هرگونه اقداماتی که موجب افزایش خطر درگیری میشود، ادامه داده و پیونگیانگ را به بازگشت به (میز) مذاکره و دیپلماسی تشویق میکنیم. کره شمالی مورخ سهشنبه ۲۴ مهرماه ۱۴۰۳ پس از وعده قطع ارتباط جادهای و ریلی بین دو کشور، بخشهایی از جادههای خود را که به کره جنوبی متصل است، منفجر کرد. رئیس ستاد مشترک ارتش کره جنوبی در این تاریخ در پیامی به خبرنگاران گفت: ارتش کره شمالی حوالی ظهر (به وقت محلی) انفجارهایی را انجام داد که گمان میرود با هدف قطع ارتباط جادههای «گئونگگی» و «دونگهه» انجام شده و در حال انجام فعالیتهای بیشتر با استفاده از تجهیزات سنگین است. کره جنوبی در واکنش به اقدام همسایه شمالی خود، با انتشار بیانیهای، بهشدت انفجار بخش شمالی جاده بین دو کره را از سوی پیونگ یانگ محکوم کرد و آن را یک اقدام بسیار غیرمعمول خواند.