سقوط محبوبیت ترامپ
چین از طرح سنای آمریکا برای تحریم این کشور به دلیل شیوع کرونا انتقاد کرد
نتایج یک نظرسنجی نشان میدهد عملکرد ضعیف رئیسجمهور آمریکا در مقابله با شیوع ویروس کرونا موجب پیشتازی هشتدرصدی رقیب دموکرات او در انتخابات سال جاری شده است. به گزارش فارس، بر اساس نتایج یک نظرسنجی، افزایش شمار قربانیان ویروس کرونا در آمریکا کاهش محبوبیت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور این کشور را به دنبال داشته است. طبق نتایج نظرسنجی مشترک خبرگزاری «رویترز» و شرکت «ایپسوس»، انتقادات از عملکرد دولت ترامپ در قبال شیوع ویروس کرونا در آمریکا، موجب افزایش فاصله محبوبیت وی از «جو بایدن» رقیب دموکرات او در انتخابات ریاست جمهوری پیش روی این کشور شده است. بر اساس این نظرسنجی ۴۱ درصد از آمریکاییها عملکرد دولت ترامپ در کاخ سفید را قابل قبول میدانند که نسبت به نظرسنجی ماه گذشته ۴ درصد کاهش داشته است. از سوی دیگر ۵۶ درصد از شرکتکنندگان عملکرد دولت ترامپ را ضعیف توصیف کردهاند که نسبت به نظرسنجی پیشین با افزایشی پنجدرصدی همراه است. طبق نتایج این نظرسنجی، ۴۶ درصد از رایدهندگان آمریکایی در انتخابات آبان امسال از بایدن حمایت خواهند کرد و تنها ۳۸ درصد به ترامپ رای خواهند داد. این در حالی است که در نظرسنجی مشابه هفته گذشته رویترز /ایپسوس، محبوبیت بایدن ۲ درصد بیشتر از محبوبیت ترامپ بود. همچنین این نظرسنجی نشان میدهد تنها ۱۳ درصد از مردم آمریکا عملکرد دولت ترامپ در مقابله با ویروس کرونا را قابل قبول میدانند و بخش عمدهای از رایدهندگان این عملکرد را غیرقابل دفاع میدانند. جو بایدن در حساب توئیتری خود ویدئویی را منتشر کرد که در آن با استفاده از صحبتهای ترامپ طی ماههای گذشته، بیتوجهی وی نسبت به موج گسترده شیوع ویروس کرونا در آمریکا را نشان میداد. در حال حاضر آمریکا با بیش از ۸۰ هزار مورد فوت در اثر ابتلا به ویروس کرونا به بزرگترین مرکز شیوع این بیماری در جهان تبدیل شده است.
برخی جمهوریخواهان علیه ترامپ تبلیغات کردند
گروهی از جمهوریخواهان بر ضد دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا و در مخالفت انتخابات دوباره وی، اقدام به انتشار تبلیغات در رسانههای آمریکایی کردند. به گزارش ایرنا تارنمای خبری «ایندیپندنت» روز چهارشنبه در اینباره گزارش داد: جمعی از محافظهکاران به نام «جمهوریخواهان خواستار حاکمیت قانون» موسوم به (RRL) آگهیهایی را در دو نوبت در شبکه تلویزیونی «فاکس نیوز» بر ضد ترامپ پخش کردند. بنابر این گزارش، در یکی از این آگهیها که در دو نوبت دوشنبه و سهشنبه ۲۲ و ۲۳ اردیبهشتماه پخش شد، آمده بود؛ «دونالد ترامپ به مانند یک پادشاه عمل میکند»، «تصور میکند سیستم قانون اساسی آمریکا در مورد او جاری و ساری نیست». در آگهی جمهوریخواهان مخالف ترامپ همچنین آمده بود: «او (ترامپ) میگوید کاملاً حق دارد هر آنچه میخواهد را در مورد اجرای قانون انجام دهد.» ایندیپندنت در ادامه با یادآوری نشست دیوان عالی آمریکا برای رسیدگی به مساله فرار مالیاتی ترامپ نوشت: رئیسجمهوری آمریکا مدعی است تحقیقات (در این زمینه) در حیطه اختیارات کنگره نیست. کارسن پوتنام (Carson Putnam) رئیس ارتباطات RRL به همراه جاستین ویل (Justin Vail) مدافع سیاست حفاظت از دموکراسی، در بیانیهای مشترک اعلام کردند: قانون اساسی آمریکا منطبق و بر اساس کنترل و برقراری توازن (در قدرت) است. براساس این بیانیه، نه رئیسجمهوری، نه کنگره و نه هیچ یک از دادگاههای آمریکا از قدرت بیحدوحصر برخوردار نیستند، اما رئیسجمهوری ترامپ بیمحابا، آمریکا را مضحکه خود قرار داده و از قدرتش سوءاستفاده میکند و از این قضیه به طرز خطرناکی برای اجتناب از هرگونه مسوولیتپذیری یک سپر ساخته است.
سیا: چین به بهداشت جهانی فشار آورده
سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) معتقد است، چین، سازمان بهداشت جهانی را بهمنظور تاخیر در انتشار هشدارهای عمومی درباره شیوع ویروسکرونا در همان ابتدای بحران شیوع این بیماری تحت فشار قرار داده است. به گزارش ایسنا، به نقل از روزنامه دیلی میل، در یک گزارش سازمان سیا آمده است، چین سازمان بهداشت جهانی را نسبت به اعلام وضعیت اضطراری جهانی به سبب شیوع کرونا، تهدید به عدم همکاری با تحقیقات سازمان درباره این ویروس کرده است. این در حالی است که این تاخیر در زمانی حساس در ماه ژانویه و در حالی که ویروس در حال پخش شدن در سراسر جهان به شکلی پنهان بوده رخ داده در حالی که همزمان چین نیز به ذخیره و احتکار تجهیزات پزشکی و اقلام محافظتی ساخت آمریکا و کشورهای دیگر پرداخته است. نشریه نیوزویک آمریکا به نقل از دو مقام اطلاعاتی این کشور در گزارشی نوشت، سازمان سیا این ارزیابی را در یک سند تحت عنوان «سازمان ملل-چین: سازمان بهداشت جهانی هوشیار اما بدون دین به چین» مطرح کرده است. این دومین گزارش اطلاعاتی غربیهاست که نتیجه میگیرد، چین سازمان بهداشت جهانی را بهمنظور کماهمیت اعلام کردن ریسک شیوع کرونا تحتفشار قرار داده است. چندی پیش نشریه اشپیگل آلمان در گزارشی فاش کرد، یک سند اطلاعاتی این کشور نیز تصریح داشته: شی جینپینگ، رهبر چین شخصاً تدروس آدهانوم، دبیرکل سازمان بهداشت جهانی را تحت فشار قرار داده است. این نشریه آلمانی این گزارش را با استناد به اطلاعات دریافتی از سرویس اطلاعاتی فدرال آلمان منتشر کرد. بر اساس گزارش سرویس اطلاعاتی فدرال آلمان، شی جینپینگ، رهبر چین در تاریخ ۲۱ ژانویه از تدروس آدهانوم دبیرکل سازمان بهداشت جهانی خواسته تا نسبت به انتشار اطلاعات مربوط به انتقال ویروس کرونا بین انسانها و صدور هشدار نسبت به همهگیری کرونا دست نگه دارد. سرویس اطلاعاتی آلمان تخمین زد که این سیاست چین در قبال اطلاعرسانی باعث از بین رفتن مدتی معادل ۴ تا ۶ هفته برای شروع سریعتر مبارزه با ویروس در جهان شده است. بااینحال سازمان بهداشت جهانی در بیانیهای بعد از انتشار این ادعاها، آنها را «بیاساس و نادرست» خواند. سازمان بهداشت جهانی به نشریه نیوزویک تصریح داشت: ما در خصوص بحثهای خاص با کشورهای عضو اظهارنظر نمیکنیم اما میتوانیم بگوییم سازمان بهداشت جهانی در تمامی طول مدت همهگیری ویروس مطابق با حکمش بهعنوان سازمانی مدرک محور و فنی و متمرکز بر محافظت از تمامی مردم در هر جایی عمل کرده است.
طالبان آماده «حمله متقابل» است
گروه شبهنظامی طالبان روز چهارشنبه گذشته هشدار داد آماده حمله متقابل است. به دنبال حملات مرگبار سهشنبه در کابل و ننگرهار نیروهای امنیتی افغان به از سرگیری حملات خودشان ملزم شدند و این امر روند صلح شکننده را بیش از پیش در خطر قرار میدهد. به گزارش پایگاه فرانس ۲۴، حمله روز سهشنبه گذشته به بیمارستانی در کابل که جان دستکم ۱۴ تن از جمله نوزادان و پرستاران را گرفت، با انفجاری انتحاری در مراسم تدفینی در ولایت ننگرهار ادامه یافت که ۲۴ کشته بر جای گذاشت. اشرف غنی، رئیسجمهوری افغانستان، هم طالبان و هم داعش را مقصر این حملات دانست و به نیروهای افغان دستور داد «به موضع تهاجمی بازگشته و عملیاتها علیه دشمن را دوباره آغاز کنند». اما گروه طالبان که هرگونه مداخله در حملات روز سهشنبه را تکذیب میکند، هشدار داد که آمادگی کامل دارد که هر نوع حمله نیروهای افغان را پاسخ بدهد. طالبان در بیانیهای اعلام کرد: از این پس مسوولیت تشدید بیشتر خشونت و تبعات آن صرفاً بر عهده دولت کابل است. این رویکردهای تقابلی، سرنوشت روند صلحی را که امیدهایی به آن وجود داشت، بیش از پیش در هالهای از ابهام فرو میبرد، آن هم در شرایطی که افغانستان درگیر یک بحران در سلامت عمومی است. طالبان از زمان امضای توافق در فوریه، عمدتاً حملات مهم و بزرگی در کابل و دیگر شهرها نداشته است. با این حال حملات آن به نیروهای امنیتی افغان در چندین ولایت صورت گرفته است. آنها مدعی هستند که داعش و عناصر یگانهای اطلاعاتی دولت افغانستان پشت این حملات جدید هستند. گروه داعش گرچه مسوولیت حمله ننگرهار را پذیرفته است اما درباره حمله به بیمارستان کابل سکوت کرده است.
پمپئو: دولت کابل و طالبان همکاری کنند
وزیر امور خارجه آمریکا از دولت افغانستان و طالبان خواست تا برای اجرای عدالت و پاسخگو کردن عاملان دو حمله مرگبار اخیر که جان دهها تن از جمله دو نوزاد را گرفته، همکاری کنند. به گزارش رویترز، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در بیانیهای گفت: ایالات متحده با شدیدترین لحن ممکن دو حمله اخیر وحشتناک در افغانستان را محکوم میکند. طالبان، اصلیترین گروه شبهنظامی افغانستان که ماه فوریه توافقی برای خروج مرحلهای نیروهای آمریکایی امضا کرد، مسوولیت هیچ کدام از این حملات را بر عهده نگرفت. گروه تروریستی داعش در پی وقوع این بمبگذاری با انتشار بیانیهای مسوولیت حمله ننگرهار را برعهده گرفت اما واکنشی به حمله کابل نداشته است. پمپئو همچنین گفت: متوجه شدیم که طالبان هیچگونه مسوولیتی بر عهده نگرفت و این دو حمله شنیع را محکوم کرد. طالبان و دولت افغانستان باید برای اجرای عدالت و پاسخگو کردن عاملان این حمله همکاری کنند. با این حال، اجرای این خواسته پمپئو مشکلاتی دارد. حملات طالبان به نیروهای امنیتی افغان از زمان امضای توافق خروج نیروهای آمریکایی افزایش یافته است و دولت اشرف غنی پس از حملات روز سهشنبه اعلام کرد، نیروهای دولتی از حالت تدافعی به حالت تهاجمی تغییر موضع میدهند.
انتقاد چین از طرح سنای آمریکا برای تحریم این کشور
سخنگوی وزارت خارجه چین طرح تحریم کرونایی مطرحشده در مجلس سنای آمریکا را به شدت مورد انتقاد قرار داد. به گزارش فارس، «ژائو لیجیان»، سخنگوی وزارت خارجه چین، روز چهارشنبه گذشته از طرحی که سنای آمریکا برای تحریم این کشور به دلیل شیوع ویروس کرونا در نظر گرفته شده به شدت انتقاد کرد. لیجیان گفت: «چین اعتراض شدید خود را علیه طرح قانونگذاران آمریکایی برای اعمال تحریمها علیه چین اعلام میکند.» به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، برخی از اعضای دولت آمریکا، از جمله رئیسجمهور این کشور و برخی از رسانههای آمریکایی، چین را مقصر شیوع بیماری کرونا دانستهاند و به دلیل آنچه آنها به عنوان عملکرد ضعیف در این بحران در نظر گرفتهاند، از این کشور انتقاد کردهاند. آنها همچنین چین را به مخفیکاری در ارائه آمار و حتی ایجاد این ویروس متهم کردهاند. اوایل این هفته، کنگره آمریکا طرحی را معرفی کرد که به دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، این اجازه را میدهد که اگر پکن نتواند شرح اتفاقاتی را که منجر به شیوع بیماری کرونا (در جهان) شده ارائه کند، تحریمهایی علیه این کشور تحمیل خواهند شد. ژائو در ادامه صحبتهای خود گفت: «این طرح که از سوی چند سناتور آمریکایی ارائه شده، قطعاً حقایق را در نظر نمیگیرد. آنها میخواهند بررسی خود را با مقصر دانستن (چین)، آغاز کنند تا مسوولیت شکستهای خود را در مبارزه با بیماری (کرونا) بر گردن چین بیندازند. این اتفاق، ممکن نخواهد بود. ما اعتراض شدید خود را اعلام میکنیم.»