شناسه خبر : 17812 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

ریسک‌های منطقه‌ای می‌توانند افزایش عرضه را خنثی کنند

فتح قله ۱۰۵ دلاری برای نفت آمریکا

هفته دوم جولای(منتهی به ۲۱ تیر) قیمت نفت سبک آمریکا برای سومین هفته افزایش یافت که طولانی‌ترین افزایش از ماه می است.

تایمز مالی- پلت
هفته دوم جولای (منتهی به 21 تیر) قیمت نفت سبک آمریکا برای سومین هفته افزایش یافت که طولانی‌ترین افزایش از ماه می است. رئیس فدرال‌رزرو نیز این هفته درخواست داده بود خرید اوراق قرضه را برای بهبود اقتصادی این کشور ادامه دهد. روز پنجشنبه نفت آمریکا بعد از گزارش دولت مبنی بر افت شدید موجودی این کشور، با فتح قله 105 دلار به بالای 14 ماه گذشته خود رسید. وزارت انرژی ایالات متحده روز دهم جولای گفت، هفته ابتدایی جولای موجودی نفت خام این کشور تا 89/9 میلیون بشکه سقوط کرد که پایین‌ترین سطح طی چهار ماه گذشته به حساب می‌آید. کاهش تامین ایالات متحده و قیمت‌های بالای نفت خام حاکی از گلوگاهی در میانه غربی ایالات متحده است که باعث شده نفت خام به آسانی به دست مصرف‌کنندگان برسد. فراوانی نفت خام طی بیش از دو سال گذشته در حال رشد بوده و در ماه می به اوج خود رسیده؛ در همین زمان هم موجودی نفت خام ایالات متحده به اوج رکورد خود رسید. اما اکنون شرکت‌های راه آهن و خط لوله در حال افزایش ظرفیت خود برای انتقال نفت خام از میانه غربی به سمت خلیج مکزیک هستند. از طرف دیگر با پایان تعمیرات بسیاری از پالایشگاه‌های بزرگ، بسیاری از آنها از عوامل کاهنده موجودی هستند. بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، در تاریخ 5 جولای پالایشگاه‌ها در این کشور در 4/92 درصد از ظرفیت خود کار می‌کردند. شرکت نفت شمال عراق نیز این هفته گفت، عراق صادرات نفت از طریق خط لوله‌های خود به ترکیه را به دلیل تعمیرات متوقف کرده است. طبق بیانیه نفت دریای شمال عراق، انتقال نفت از طریق خط لوله عراق به بندر سیبان ترکیه در چند ساعت آتی از سر گرفته خواهد شد؛ تیم تعمیرات نزدیک موصل برای تعمیر خط لوله مشغول به کار بودند. بر اساس گزارش وزارت انرژی ایالات متحده، این خط دارای ظرفیت روزانه 65/1 میلیون بشکه است. اوایل روز جمعه نفت سبک آمریکا بعد از بیانات وزیر مالی چین افت کرد؛ لو جیوی در این روز گفت، اقتصاد چین ممکن است امسال کمتر از هدف دولت رشد کند و اینکه رشد کمتر از 5/6 درصدی ممکن است در آینده قابل تحمل باشد. با اینکه دولت چین در ماه مارس هدف رشد
5/7 درصدی را برای سال 2013 مشخص کرده بود، اما لو گفت اطمینان دارد امسال به نرخ رشد هفت درصد دست خواهند یافت. از ابتدای این ماه تا‌کنون قیمت‌های آتی نفت 7/9 درصد افزایش پیدا کرده‌اند. نیمی از 42 تحلیلگر و تاجری که در نظر‌سنجی بلومبرگ شرکت داشتند تخمین زدند نفت سبک آمریکا تا 19 جولای افزایش خواهد یافت. بر این اساس، در هفته بعد با توجه به ادامه تدابیر محرک اقتصادی ایالات متحده، قیمت‌ها افزایش خواهد یافت.

گزارش آژانس بین‌المللی انرژیindex:1|width:300|height:|align:left
آژانس بین‌المللی انرژی روز پنجشنبه (20 تیر) هشدار داد، سال آینده عوامل ژئوپولتیکی و ریسک‌های دیگر می‌توانند افزایش عرضه حاصل از رونق انرژی ایالات متحده را خنثی کنند؛ این سازمان همچنین پیش‌بینی کرد تقاضای جهانی این کالا نیز طی سال آینده افزایش خواهد یافت. قیمت‌های نفت خام با نگرانی‌هایی که در مورد بحران مصر شکل گرفته، هم‌اکنون شدیداً افزایش یافته است؛ بحران مصر می‌تواند انتقال نفت از طریق کانال سوئز را متوقف کند و امید‌ها را در مورد اینکه رونق نفت شیل بتواند سرپوشی روی قیمت‌ها بگذارد از میان بردارد. آژانس بین‌المللی انرژی در گزارش ماهیانه نفت خود گفت، اختلال در مناطق خاورمیانه و آفریقای شمالی هم‌اکنون باعث شده افزایش عرضه آمریکای شمالی به جبران کاهش به وجود آمده بیاید؛ این وضعیت ممکن است به همین شکل ادامه پیدا کند. آژانس در اولین پیش‌بینی خود برای سال آینده گفت، تولید کشورهای خارج از اوپک تا روزانه 3/1 میلیون بشکه افزایش خواهد یافت؛ این میزان افزایش، نرخ رشد سالیانه‌ای است که تاکنون تنها یک بار در 20 سال گذشته به دست آمده است. در این میان بیشترین افزایش متعلق به ایالات متحده خواهد بود؛ خروجی این کشور به خاطر تولید نفت شیل تا روزانه 530 هزار بشکه افزایش خواهد یافت. اما آژانس همچنین هشدار داد، عرضه غیر اوپک در سال 2014 به دلیل ریسک‌های ژئوپولتیکی و فنی، روزانه در حدود 500 هزار بشکه در خطر اختلال خواهد بود. آژانس تاکید کرد تعمیرات غیر‌برنامه‌ریزی‌شده در دریای شمال می‌تواند تولید آن را کاهش دهد؛ بی‌ثباتی سیاسی در یمن، سودان، سودان شمالی و سوریه نیز احتمالاً در سال 2014 ادامه خواهد یافت یا شاید هم بدتر خواهند شد. با این حال آژانس گفت همچنین این شانس وجود دارد که تولید نفت بهتر از حد انتظار باشد. تولیدکنندگان روسی از تغییرات اخیر مالیاتی و تاخیر در برخی از پروژه‌های برزیل منتفع خواهند شد. اخیراً قیمت‌های نفت بیشتر متاثر از خطرات اختلال در عرضه بوده است. هفته ابتدایی جولای برکناری نظامی مرسی آخرین نگرانی در مورد انتقال نفت خاور‌میانه بود. به گفته آژانس، هر‌گونه اختلالی در این کشور، کل مسافت حمل دریایی از خلیج فارس به اروپا را 15 روز افزایش خواهد داد. هم‌اکنون افزایشindex:2|width:300|height:|align:left قیمت‌های نفت خام به دلیل آشوب‌های مصر به افزایش قیمت‌های آتی نفت ایالات متحده به بالای 18 ماه گذشته کمک کرده است. اختلال در لیبی، نیجریه و عراق در ماه ژوئن عرضه نفت خام اوپک را تقریباً تا روزانه 370 هزار بشکه کاهش داد و به 61/30 میلیون بشکه رساند. همچنین تاثیر تحریم‌ها روی نفت ایران عمیق‌تر شده است. ماه گذشته صادرات این کشور با 36 درصد کاهش به 800 هزار بشکه رسید. با اینکه چشم‌انداز عرضه با ریسک‌هایی همراه است، آژانس پیش‌بینی کرد تقاضای نفت جهان در سال 2014 تا روزانه 21/1 میلیون بشکه افزایش خواهد یافت. پیش‌بینی آژانس از تقاضای جهانی نفت (اولین پیش‌بینی آژانس برای سال 2014) بالاتر از پیش‌بینی اوپک است که روز چهارشنبه منتشر شد. پیش‌بینی اوپک برای تقاضای جهان یک میلیون بشکه است؛ آژانس تمایل دارد درباره تقاضای نفت خوش‌بین‌تر از اوپک باشد.

گزارش اوپک
با افزایش عرضه کشورهای غیر‌عضو اوپک، اوپک انتظار دارد تقاضای نفت خام آن در سال 2014، با 250 هزار بشکه کاهش به 61/29 میلیون بشکه برسد. بر اساس گزارش این سازمان که در دهم جولای منتشر شده، پیش‌بینی تقاضای نفت اوپک برای سال آینده پایین‌تر از تولید کنونی آن است؛ اوپک اعلام کرده متوسط تولیدش در ماه ژوئن 379/30 میلیون بشکه بوده است؛ این میزان همچنین نزدیک سقف تولید روزانه 30 میلیون بشکه این گروه است. لیبی در این ماه، 207 هزار بشکه افت ماهیانه اعلام کرده است. افت‌های کمتر دیگری نیز از نیجریه، آنگولا، عراق، ونزوئلا و الجزیره مشاهده شده است. اوپک گفت عربستان سعودی و امارات هر کدام به ترتیب خروجی خود را با روزانه 50 و 20 هزار بشکه افزایش به 575/9 و 741/2 میلیون بشکه رسانده‌اند. خروجی ایران بدون تغییر از ماه می، 669/2 میلیون بشکه تخمین زده شده است. تولید 38/30 میلیون بشکه‌ای اوپک در ماه ژوئن هم‌راستا با پیش‌بینی تولید 39/30 میلیون بشکه‌ای آن در ماه‌های جولای تا سپتامبر است. برای سه‌ماهه چهارم 2013، اوپک انتظار دارد تقاضای نفت خامش به روزانه 55/30 میلیون بشکه برسد. سال آینده انتظار می‌رود تقاضای نفت خام این گروه از 86/29 میلیون بشکه سال 2013 به 61/29 میلیون بشکه برسد. اوپک همچنین انتظار دارد تقاضای نفت خامش بین سه‌ماهه چهارم امسال و سه‌ماهه اول سال آینده، با 27/1 میلیون بشکه کاهش به روزانه 28/29 میلیون بشکه برسد. اوپک رسماً برای نظارت بر تولید خود از منابع ثانویه استفاده می‌کند؛ این سازمان همچنین جدولی از آمارهای تولیدی اعضا منتشر می‌کند که مستقیماً توسط خود اعضا فرستاده شده است.


دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها