شناسه خبر : 47273 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

اتهامات بی‌اساس

کنعانی ادعای نقش ایران در حمله مسلحانه اخیر به ترامپ را تکذیب کرد

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، برخی گزارش‌های ادعایی در یکی از رسانه‌های آمریکایی پیرامون نقش ایران در حمله مسلحانه اخیر به دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا را تکذیب کرد. آن‌گونه که ایسنا گزارش داده: سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد، جمهوری اسلامی ایران در پیگرد قضایی ترامپ به دلیل نقش مستقیم او در جنایت ترور سردار شهید قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مصمم است، اما هرگونه مداخله در حمله مسلحانه اخیر علیه ترامپ یا ادعاها در مورد قصد ایران برای چنین اقدامی را قویاً رد می‌کند و چنین ادعاهایی را دارای اهداف و انگیزه‌های مغرضانه سیاسی می‌داند. پیش از این نیز دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل در نیویورک در پاسخ به این اتهامات، اعلام کرد «اتهامات بی‌اساس و مغرضانه» است. در این بیانیه آمده است: «از نگاه جمهوری اسلامی ایران، ترامپ یک مجرم جنایتکار است که به‌خاطر صدور دستور ترور سردار قاسم سلیمانی باید در دادگاه محاکمه و مجازات شود؛ ایران مسیر حقوقی را برای پاسخگو کردن او انتخاب کرده است.» شبکه آمریکایی مدعی شده بود، مقامات اطلاعاتی این کشور در هفته‌های اخیر نقشه‌ای احتمالی را از سوی ایران برای کشتن «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور پیشین این کشور کشف کرده‌اند. سی‌ان‌ان با این حال در گزارش خود آورده که هیچ ارتباطی با تلاش برای ترور او از سوی «توماس متیو کروکس» در جریان تجمع پنسیلوانیا ندارد. بر اساس ادعای سی‌ان‌ان، اطلاعات به‌دست‌آمده از منبعی انسانی باعث شده تا مقامات طی هفته‌های اخیر شرایط امنیتی پیرامون ترامپ را افزایش دهند.

 قالیباف در اجلاس بریکس 

چهارشنبه (۲۰ تیرماه) بود که محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در راس هیاتی پارلمانی به منظور شرکت در نشست روسای مجالس بریکس، تهران را به مقصد سن‌پترزبورگ روسیه ترک کرد. آن‌گونه که ایرنا گزارش داده: در این سفر سید شمس‌الدین حسینی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، سیدروح‌الله موسوی، نماینده مردم لردگان و خانمیرزا، شهین جهانگیری، نماینده مردم ارومیه و مهدی صفری، دیپلمات ایرانی و معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه، رئیس مجلس شورای اسلامی را همراهی کردند. قالیباف پیش از عزیمت به روسیه درباره دلیل این سفر گفت: مجمع پارلمانی بریکس از یک طرف برای تقویت چندجانبه‌گرایی و از سوی دیگر برای مسائل توسعه‌محور و امنیت جهانی عادلانه است تا مسائل اقتصادی و مالی در این اجلاس بررسی شود. وی با بیان اینکه بریکس، شانگهای و اوراسیا سه گروه بزرگ اقتصادی و تجاری هستند، اظهار داشت: کشورهای عضو بریکس از نظر جمعیتی، جمعیت قابل توجهی در حوزه مصرف و نقش بسیار مهمی در حوزه تولید دارند که ما را از یک‌جانبه‌گرایی که کشورهای غربی ایجاد کرده‌اند دور می‌کند. رئیس مجلس شورای اسلامی در روز دوم این سفر در جمع سایر اعضا سخنرانی کرد و به موضع همیشگی جمهوری اسلامی مبنی بر لزوم توجه به یک نظام چندجانبه‌گرا اشاره کرد و گفت: با چنین نگرشی، دولت و مجلس شورای اسلامی ایران با عزم و اراده قوی، خواهان مشارکت و همکاری سودمند میان اعضا و تحقق عملی اهداف متعالی بریکس است. رئیس قوه مقننه با بیان اینکه کشورهای عضو بریکس باید به دنبال نقش‌آفرینی بیشتر و موثرتر در زنجیره ارزش جهانی باشند، تصریح کرد: بر این باورم که اقتصادهای کشورهای عضو بریکس با ظرفیت‌های متعدد در حوزه‌های مختلف و راهبردی، مکمل، متمم و تقویت‌کننده یکدیگر هستند و این ظرفیت ارزشمندی برای توسعه متقابل همکاری‌های دوجانبه و چندجانبه است. قالیباف از جمله اقدامات مهمی که در بریکس دنبال شده را دلارزدایی و استفاده از ارزهای جایگزین برای تجارت بین اعضا عنوان کرد و افزود: این رویه باعث قطع یکی از اهرم‌های اصلی فشار آمریکا بر اقتصادهای نوظهور خواهد بود. توافق مالی اخیر میان ایران و روسیه از نمونه‌های موفق همکاری برای دلارزدایی از مناسبات دوجانبه است. گسترش همکاری در تعیین فرآیندهای انتقال پول میان کشورهای عضو و نیز توسعه کریدورهای تجاری برای انتقال کالا و خدمات اعضای بریکس از جمله ظرفیت‌های مهمی است که باید از سوی مجالس عضو، پیگیری و فعال شود. قالیباف پس از سخنرانی در این اجلاس، یادداشت تفاهم‌نامه پروتکل مجمع پارلمانی بریکس را که به امضای همه روسای مجالس حاضر رسیده، امضا کرد.

خبرسازی بی‌پایه

در شرایطی که هر روز اخبار و گمانه‌زنی‌های متفاوت و در برخی موارد متضادی در مورد انتخاب اعضای کابینه شنیده می‌شود، ظریف به عنوان رئیس شورای راهبری دوره انتقال دولت چهاردهم گزارشی از روند بررسی و پیشنهاد اعضای کابینه منتشر کرد. آن‌گونه که اعتماد گزارش داده: بر اساس اعلام ظریف هر چند تا به امروز 9 جلسه برای رسیدن به تصویر نهایی از اعضای هیات دولت برگزار شده، اما هنوز هیچ کمیته‌ای، هیچ نامزدی را برای پستی تهیه نکرده است. بر اساس اعلام رئیس شورای راهبری دوره انتقال دولت چهاردهم تمام گزینه‌هایی که تا به این لحظه رسانه‌ای شده‌اند، صرفاً خبرسازی‌های بی‌پایه است. ظریف اما در عین حال طعنه‌ای هم به عدم همکاری صداوسیما با دولت مستقر می‌زند و در تشریح چرایی طولانی شدن ارائه این گزارش به مردم می‌نویسد: «کوشش ما برای رفع ملاحظات صداوسیما تاکنون ناکام مانده؛ ناگزیریم که اطلاع‌رسانی را با تاخیر از طریق فضای مجازی انجام دهیم.» ظاهراً شورای راهبردی دوره انتقال دولت چهاردهم قصد داشته از طریق صداوسیما مردم را در جریان تلاش‌های این شورا قرار دهد که با عدم همکاری مسئولان ارشد صداوسیما و ترسیم خطوط قرمز و ملاحظات غیرمتعارف این تلاش‌ها به نتیجه منتهی نشد. ظریف با اشاره به همین دشواری‌ها و مانع‌تراشی‌های برخی افراد و با یادآور شدن این واقعیت که این نوع شفاف‌سازی‌ها برای انتخاب کابینه برای نخستین‌بار در دولت تجربه می‌شود، تاکید می‌کند: «برای تمرین مردم‌سالاری نباید منتظر بهترین شرایط بود.»

صدای جامعه خاموش را بشنوید

جبهه اصلاحات ایران در پی پیروزی مسعود پزشکیان در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری با صدور بیانیه‌ای خواهان توجه به صدای 50 درصد خاموش جامعه شد که در انتخابات شرکت نکردند. آن‌گونه که هم‌میهن گزارش داده: در بخشی از این بیانیه آمده است: «در روزهای اخیر کشور ما شاهد برگزاری چهاردهمین انتخابات ریاست‌جمهوری بود که نتیجه آن، سمت‌وسوی قوه اجرایی کشور را با رای معنادار ملت تغییر داده است. احزاب عضو این جبهه تمام توان خود را برای کمک و همراهی با ستاد انتخاباتی ایشان به کار گرفت. راهبری سیاستمدار مصلح ایران (سیدمحمد خاتمی) و پشتیبانی صدها شخصیت برجسته از جمله آقای کروبی و جامعه نخبگان و ده‌ها حزب و تشکل سیاسی و صنفی و اقلیت‌های مختلف قومی، زبانی و مذهبی کشور، در تکمیل اقدام جبهه اصلاحات، دست‌به‌دست هم داد تا با حضور قریب به 50 درصد از واجدان شرایط و کسب آرای قابل قبول، جناب دکتر پزشکیان، پیروز عرصه نفس‌گیر رقابت در انتخابات باشد.» جبهه اصلاحات ایران با تبریک این پیروزی به رئیس‌جمهور منتخب اظهار کرد: «در این انتخابات، آنچه به زبان رای اکثریت مشارکت‌کنندگان بیان و درخواست شده است نوع نگرش اصلاح‌جویانه و وعده‌هایی است که توانست با ایجاد تمایز روشن با راه و رسم کشورداری در سه سال گذشته، مردم را به انتخاب شخصیتی صادق و دردآشنا که عزم بر تغییر مسیر نادرست حکمرانی دارد، سوق دهد. در این میان اما نیمی از شهروندان واجد حق رای همچنان از شرکت در انتخابات خودداری کردند، که درصد بسیاری از آنها از روی ناامیدی از هرگونه تحول موثر اصلاحی یا به قصد بیان اعتراض به شرایط حاکم بر کشور چنین کنشی را برگزیده‌اند. بنابراین انتظار است که رئیس‌جمهور منتخب، ضمن پایبندی به سمت‌وسوی درخواست‌شده از سوی اکثریت رای‌دهندگان و تعهد به وعده‌های انتخاباتی، عنایت جدی به صدای 50 درصد خاموش جامعه و رفع ناامیدی‌ها و دلسردی‌های ایشان را در اولویت‌های نخست خویش قرار دهد.» در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: «البته این مهم میسر نخواهد بود مگر با گزینش و چینش کابینه، معاونان، استانداران، فرمانداران و مدیران ارشد و میانی کاردان، ضدفساد، باانگیزه، جوان، پرنشاط و باورمندی که منعکس‌کننده درخواست‌های همه ایرانیان اعم از زنان که به‌عنوان نیمی از سرمایه انسانی کشور از انواع تبعیض‌ها رنج می‌برند تا اقوام و اقلیت‌های مذهبی و شهروندانی که حقوقشان نقض می‌شود، باشد. جبهه اصلاحات ایران ضمن تاکید بر راهبرد عدالت جنسیتی و حضور حداقل 30درصدی زنان در کابینه، ابراز امیدواری می‌کند که به‌ یاری حق، روزبه‌روز سرمایه اجتماعی رئیس‌جمهور منتخب و اندیشه اصلاحی تعالی‌یافته، افق‌های بهروزی و نیک‌بختیِ ایرانیان از مسیر دولت جناب دکتر مسعود پزشکیان دوباره سر برآورد.»

جبهه اصلاحات سهم‌خواهی ندارد

محمود صادقی، عضو هیات‌رئیسه جبهه اصلاحات گفت: «آنچه آقای پزشکیان وعده کرده‌اند، غیر از رویکردهای سیاسی و اجتماعی، بحث توجه به زنان، جوانان و همچنین اقوام و مذاهب است. یعنی این معیارها مورد تاکید جبهه اصلاحات است؛ ولی تاکنون هیچ بحثی روی مصداق نشده و جبهه اصلاحات اصلاً سهم‌خواهی ندارد. ولی مصداق‌هایی که مورد تعارض با این معیارها باشند، طبیعی است که مورد حمایت جبهه اصلاحات نباشد.» آن‌گونه که جماران گزارش داده: وی ادامه داد: «باید انتظارات ما از ریاست‌جمهوری متعارف باشد؛ سطح انتظارات نباید خیلی بالا برود و از حدود اختیارات رئیس‌جمهور نباید فراتر برود. به نظرم یک هوشیاری که آقای پزشکیان در بیان وعده‌های خودش داشت، این بود که وعده زیاد نداد و گفت کارشناسان را برای برنامه‌ریزی به کار می‌گیرد. البته بعضی موارد خاص مثل فیلترینگ و FATF را هم گفت.» صادقی گفت: «من از نگاه حقوقی به موضوع نگاه کردم که ایشان تعهد به نتیجه نداد و تعهد به وسیله داد. یعنی می‌گوید تمام تلاشم را برای رسیدن به آن نتیجه انجام می‌دهم اما آن نتیجه به خیلی عوامل دیگر بستگی دارد.» 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها