انتقام سخت
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پایگاههای نظامی آمریکا را در عراق هدف حمله قرار داد
تنشهای لفظی و مبادله تهدید بین مقامات ایران و آمریکا به برخوردهای بسیار جدی تبدیل شد. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بامداد چهارشنبه 18 دیماه از شلیک دهها موشک بالستیک به سمت پایگاه عینالاسد آمریکا واقع در استان الانبار عراق خبر داد. سپاه پاسداران در همان ساعتی پایگاه آمریکایی عینالاسد را مورد هدف قرار داد که دولت دونالد ترامپ طی یک حمله تروریستی در روز جمعه ۱۳ دیماه، سردار قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس، را به همراه ابومهدی مهندس و هشت نفر از همراهان آنان به شهادت رساند.
در اولین ساعات بامداد 18 دیماه در پی حمله موشکی به پایگاه آمریکایی عینالاسد در عراق، سپاه پاسداران اطلاعیهای به این شرح صادر کرد: «بسمالله القاصم الجبارین. امت اسلامی داغدار، ملت بزرگ و شهیدپرور ایران اسلامی، زمان تحقق وعده صادق فرارسید و به اذن خداوند متعال بامداد امروز در پاسخ به عملیات جنایتکارانه و تروریستی نیروهای متجاوز آمریکایی و انتقام ترور ناجوانمردانه و شهادت مظلومانه فرمانده قهرمان و فداکار نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سردار پرافتخار سپهبد پاسدار شهید حاجقاسم سلیمانی و یارانش، رزمندگان شجاع نیروی هوافضای سپاه طی عملیاتی موفق به نام عملیات شهید سلیمانی، با رمز مقدس یا زهرا (س) با شلیک دهها فروند موشک زمین به زمین، پایگاه هوایی اشغالی ارتش تروریستی و متجاوز آمریکا موسوم به عینالاسد را در هم کوبیدند. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به تبریک این پیروزی بزرگ به امت اسلامی و مردم فداکار و عظیمالشان ایران اسلامی اعلام میدارد: 1- به شیطان بزرگ، رژیم سفاک و مستکبر آمریکا هشدار میدهیم هر شرارت مجدد یا تحرک و تجاوز دیگر با پاسخهای دردناکتر و کوبندهتری مواجه خواهد شد. 2- به دولتهای متحد آمریکا که پایگاههای خود را در اختیار ارتش تروریستی این کشور قرار دادهاند اخطار داده میشود هر سرزمینی، به هر ترتیب مبدا اقدامات خصمانه و تجاوزگرانه علیه جمهوری اسلامی ایران قرار گیرد، هدف قرار خواهد گرفت. 3- به هیچوجه رژیم صهیونیستی را در این جنایات جدای از رژیم جنایتکار آمریکا نمیدانیم. 4- به مردم آمریکا توصیه میکنیم برای پیشگیری از خسارتهای بیشتر، سربازان آمریکایی را از منطقه فراخوانده و اجازه ندهند با نفرت افزایی روزافزون رژیم ضدمردمی حاکم بر ایالاتمتحده جان نظامیان آن کشور بیش از این به خطر افتد.»
حمله به یک پایگاه دیگر در اربیل
روز چهارشنبه خبرگزاری ایرنا در خبری که خبرگزاری «براثا» از یک مقام آگاه نقل کرده بود، اعلام کرد که موشکهای ایران پایگاه دیگری را در نزدیکی اربیل عراق نیز هدف قرار دادهاند که یک مرکز مهم برای فعالیتهای جاسوسی با استفاده از مهمترین و جدیدترین سامانه اطلاعاتی در منطقه است. خبرگزاری دولتی ایرنا نوشت: خبرگزاری «براثا» بدون اشاره به نام این مقام به نقل از وی افزود: موشکهای ایرانی علاوه بر پایگاه عینالاسد یک پایگاه نظامی را نیز در اربیل در مرکز اقلیم کردستان عراق هدف قرار دادهاند. وی افزود: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی موشکهای بالستیک میانبردی شلیک کرد که اهداف خود را به صورت دقیق میزند و رادارها نمیتوانند آن را شناسایی کنند. به گفته این منبع، بمباران این پایگاه نظامی در اربیل که پایگاه الحریر نام دارد و یک مرکز فعالیتهای جاسوسی به حساب میآید، مهمترین و جدیدترین سامانههای اطلاعاتی منطقه را هدف قرار داده و این موشکها بهطور دقیق به آن برخورد کرده و این در حالی است که این پایگاه دارای سامانههای دفاع موشکی و جنگندههای هجومی است.
واکنش آمریکا
وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) نیز تایید کرد که دو پایگاه آمریکایی در عراق، هدف بیش از ۱۲ موشک بالستیک ایران قرار گرفته است. جاناتان هافمن، دستیار سخنگوی پنتاگون در امور عمومی، در بیانیهای اعلام کرد: حدود ساعت پنج و ۳۰ دقیقه بعدازظهر به وقت محلی آمریکا، ایران بیش از ۱۲ موشک بالستیک علیه نیروهای ارتش آمریکا و ائتلاف در عراق شلیک کرد. وی افزود: روشن است که این موشکها از ایران شلیک شده و دو پایگاه در عینالاسد و اربیل را که میزبان پرسنل نظامی آمریکا و ائتلاف هستند، هدف گرفته است.
به گزارش ایرنا، سخنگوی کاخ سفید نیز بامداد چهارشنبه در پی آغاز حملات ایران، گفت: ترامپ با تیم امنیت ملی خود در حال مشورت است. در بیانیه کاخ سفید آمده بود: ما از گزارش حمله به اماکن آمریکا در عراق مطلع هستیم. رئیسجمهوری آمریکا توجیه شده و از نزدیک این وضعیت را رصد میکند. ابتدا اعلام شد رئیسجمهوری آمریکا پس از نشست شورای امنیت ملی این کشور که اندکی پس از حملات ایران برگزار شد، در یک سخنرانی موضع این کشور را اعلام میکند، اما در پایان این جلسه کاخ سفید اعلام کرد که این سخنرانی لغو شده است. سپس دونالد ترامپ در توئیتی نوشت: همه چیز خوب است. موشکهایی از ایران به سوی دو پایگاه واقع در عراق شلیک شد. ارزیابی تلفات و خسارتها در حال انجام است. تا حالا همه چیز خوب بوده است. ترامپ همچنین نوشت: فردا صبح یک سخنرانی خواهم داشت.
آمریکا آماده است صلح را در آغوش بگیرد!
شامگاه چهارشنبه 18 دیماه به وقت ایران، رئیسجمهوری آمریکا در اولین سخنرانی پس از حمله ایران به پایگاههای نظامی این کشور در عراق، سخنی درباره تقابل نظامی تازه با ایران نگفت، اما اعلام کرد که تحریمهای بیشتری برای ایران در نظر گرفته خواهد شد. تابناک نوشت: «با توجه به اظهارات رئیسجمهور آمریکا، به نظر میرسد آمریکا قصد تقابل نظامی تازه با ایران را ندارد و از نظر ترامپ همه چیز به پایان رسیده است؛ واکنشی که ناشی از ضعف در مقابله و ادامه درگیری با ایران است؛ گرچه که در شرایط فعلی میتواند واکنشی عاقلانه تلقی شود که مانع از پرداخت هزینه انسانی و مالی سنگین برای آمریکا باشد. دونالد ترامپ در واکنش به حمله متقابل موشکی ایران به پایگاه عینالاسد مدعی شد هیچ آمریکایی جان خود را از دست نداده است و در ادامه ترجیح داد بهجای تداوم رویایی با ایران، تهدید به تحریمهای تازه کند و با لفاظی کار را پیش ببرد؛ مواضعی که نشان میدهد آمریکا به دنبال حمله به ایران در پاسخ به حمله متقابل نیست و چرخه تازهای آغاز نمیشود... ترامپ عنوان کرد: البغدادی یک هیولا بود و سعی میکرد خلافت داعش را بازسازی کند اما نتوانست. داعش یک دشمن طبیعی ایران است و از بین رفتن آن برای ایران خوب است و ما باید در این موضوع و اولویت مشترک دیگر کار کنیم. آمریکا آماده است تا صلح را در آغوش بگیرد.» همچنین بر اساس گزارش ایرنا، رئیسجمهوری آمریکا در بخشی از اولین سخنرانی پس از حمله ایران به پایگاههای نظامی این کشور در عراق، اظهار کرد که تا زمانی که رئیسجمهوری این کشور است هرگز اجازه نخواهد داد ایران به سلاح اتمی دست یابد. او همچنین گفت: باید توافق تازهای با ایران به دست آوریم که جهان را ایمنتر کند، ایران هم پیشرفت کند و از ظرفیتهای دستنخورده آن بهرهبرداری شود. وی با اشاره به تولید نفت و گاز مستقل آمریکا ادعا کرد: دیگر نیازی به نفت خاورمیانه نداریم.
تنها انتقام خروج آمریکا از منطقه است
پیش از ظهر روز چهارشنبه 18 دیماه محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، در جمع خبرنگاران ایرانی و رسانههای خارجی اعلام کرد: جمهوری اسلامی پایگاهی را که از آن به سردار سلیمانی حمله شده بود هدف قرار داد و ما اقدام مشروع انجام دادیم. وی تاکید کرد: تنها انتقام، خروج آمریکا از منطقه است. به گزارش ایسنا، وی درباره آمار کشتهشدگان احتمالی آمریکایی در حملات ایران و اینکه خط خبری آمریکا عدم آسیب به نیروهای این کشور است، گفت: من هنوز آماری ندارم؛ حتماً آمار را مقامات نظامی اعلام میکنند. آنچه مسلم است این است که جمهوری اسلامی یکی از پایگاههای نظامی آمریکا را که از این پایگاهها علیه سردار سلیمانی اقدام شده بود و قبلاً هم علیه مقاومت اقدام شده مورد حمله قرار داده که یک هدف مشروع از دیدگاه حقوق بینالملل است. اقدام ما در راستای حق دفاع مشروع ما در برابر یک اقدام تروریستی نظامی بوده که ما اقدام دفاع مشروع خود را انجام دادیم. وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این سوال که آیا پیامی در ساعات گذشته بین ایران و ایالاتمتحده رد و بدل شده است، گفت: ما به محض انجام عملیات، پیام خود را به ایالاتمتحده از طریق حافظ منافع آنها دادیم.
طرح سهفوریتی مقابله با آمریکا
یک روز پیش از اقدام نظامی ایران علیه مواضع آمریکایی، نمایندگان مجلس طرح سهفوریتی اصلاح قانون اقدام متقابل در برابر اعلام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به عنوان سازمان تروریستی توسط ایالاتمتحده آمریکا، تصویب کردند. شورای نگهبان نیز بلافاصله این طرح را تایید کرد. بر اساس مصوبه روز 17 دیماه مجلس شورای اسلامی، کلیه اعضای پنتاگون و شرکتها و موسسات وابسته و فرماندهان و آمران شهادت سردار سپهبد شهید حاجقاسم سلیمانی، از سوی ایران تروریست محسوب شدند. احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان و اعضای این شورا برای تایید این طرح در جلسه مجلس حضور داشتند. این طرح با 233 رای در مجلس شورای اسلامی تصویب شد و سپس به تایید شورای نگهبان رسید. به گفته کدخدایی طرح اقدام متقابل ایران علیه آمریکا اولین طرح سهفوریتی در طول تاریخ مجلس بعد از انقلاب بود.
حمایت 200 میلیون یورویی از سپاه قدس
در جریان بررسی «طرح اصلاح قانون اقدام متقابل در برابر اعلام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان سازمان تروریستی»، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه همه ملت ایران پشتیبان محور مقاومت هستند، گفت: در دو ماه باقیمانده سال 200 میلیون یورو از صندوق توسعه ملی برای حمایت از نیروی قدس اختصاص میدهیم. این میزان اعتبار برای حمایت از نیروی قدس سپاه پاسداران که مسوولیت مقاومت در سطح منطقه را برعهده دارد، تعلق میگیرد. آنطور که فارس گزارش داده، رئیس مجلس در این جلسه علنی اعلام کرد: اذن تخصیص این مبلغ از مقام معظم رهبری اخذ شده است.
گام نهایی ایران در کاهش تعهدات برجامی
هفته گذشته پس از شهادت قاسم سلیمانی و پیش از حمله ایران به پایگاههای آمریکایی، دولت جمهوری اسلامی ایران طی بیانیهای گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات ایران در برجام را اعلام کرد. بر اساس این بیانیه جمهوری اسلامی ایران دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنیسازی، درصد غنیسازی، میزان مواد غنیشده و تحقیق و توسعه) مواجه نیست. در بخشی از این بیانیه آمده است: منبعد برنامه هستهای ایران صرفاً بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت. همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی کما فیالسابق ادامه خواهد یافت. در صورت رفع تحریمها و منتفع شدن ایران از منافع برجام، جمهوری اسلامی ایران آماده بازگشت به تعهدات برجامی خود هست. سازمان انرژی اتمی موظف است در این چارچوب اقدامات و تمهیدات لازم را با هماهنگی رئیسجمهور اتخاذ کند.