تلاش دولت برای مهار تورم
بالا بردن قدرت خرید مردم از طریق کاهش مالیاتهای اقشار کمدرآمد
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور بعد از دیدار با رهبر انقلاب اسلامی گفت: بیشترین موضوعات مطرحشده در جلسه مربوط به مشکلات اقتصادی کشور و راه برونرفت از آنها بود. آنگونه که پایگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتاللهالعظمی سیدعلی خامنهای گزارش دادند: رئیسجمهور افزود: موضوعی که از اولویتهای دولت است و در این جلسه مورد تاکید قرار گرفت، بحث مربوط به گسترش روابط با همسایگان از جمله در بخش راههای ترانزیتی، شبکه گازی، شبکه ریلی و افزایش تجارت دوجانبه بود. پزشکیان خاطرنشان کرد: همچنین گسترش همکاریها با چین و کشورهایی که تمایل به همکاری راهبردی با جمهوری اسلامی ایران دارند از مسائلی است که مدنظر دولت قرار دارد. رئیسجمهور گفت: دولت برنامههای خوبی برای گسترش روابط با همسایگان و کشورهای دیگر طراحی کرده است و مقام معظم رهبری تاکید داشتند که این برنامههای خوب هرچه سریعتر عملیاتی و اجرایی شوند. پزشکیان تاکید کرد: اگر این توافقها اجرایی شوند بخش زیادی از فشار تحریمها که بر دوش مردم است کاسته خواهد شد. رئیسجمهور افزود: همکاریهای ما فقط به چند کشور همسایه و برخی کشورهای دیگر منحصر نیست و ما مشغول گفتوگو با کشورهای مختلف دنیا براساس سه اصل عزت، حکمت و مصلحت هستیم. پزشکیان خاطرنشان کرد: تصور من این است که در صورت اجرایی شدن توافقها و پیمانها، قدمهای بزرگی برداشته خواهد شد. رئیسجمهور همچنین درباره لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ و جهتگیریهای آن گفت: مهمترین اولویت دولت در بودجه سال آینده بالا بردن قدرت خرید مردم از طریق کاهش مالیاتهای اقشار کمدرآمد است. افزایش پشتیبانی دولت از مردم بهویژه اقشار کمدرآمد در حوزههای «سلامت» و «آموزش و پرورش» و همچنین در بخش کالاهای اساسی اولویتهای دیگر دولت در بودجه سال آینده بود که رئیسجمهور به آنها اشاره کرد. پزشکیان گفت: دولت مصمم است بودجه سال آینده را در موعد مقرر به مجلس ارسال کند و بر همین اساس هیات دولت برای بررسی لایحه بودجه، روزانه در چند نوبت جلسه برگزار میکند.
مهار تورم و انضباط مالی
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، در یک نشست خبری از تلاش دولت برای افزایش تعاملات با کشورهای همسایه برای بهبود تجارت خارجی در جهت افزایش رشد اقتصاد سخن گفت. آنگونه که دنیای اقتصاد گزارش داده: سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با وجود برنامه و هدف دولت چهاردهم مبنی بر اجرای برنامه هفتم و تحقق رشد هشتدرصدی، شاهد کاهش رشد اقتصاد به زیر سه درصد هستیم، برنامه دولت برای تحقق رشد هشتدرصدی چیست و آیا دولت به جز پیروی از اقدامات دولت قبلی برنامه تازهای در دستور کار دارد، گفت: سرمایهگذاری خارجی یکی از عوامل رشد اقتصاد کشور است. پیشبینی میکنیم رشد اقتصاد کشور به چهار درصد برسد. هرچند برای رسیدن به رشد هشت درصد سالانه به ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیازمندیم، از همینرو تلاش دولت افزایش تعاملات با کشورهای همسایه برای بهبود تجارت خارجی و ایجاد ظرفیت برای سرمایهگذاری بخش خصوصی داخلی و خارجی کشور برای دستیابی به رشد اقتصاد مطلوب است. او در بخش دیگری از این نشست گفت: دولت در حال بررسی بودجه است و امیدواریم با همه ناترازیها، بتوانیم کشور را در موقعیتی قرار دهیم که بودجه حداقل آثار تورمی و حداکثر آثار عدالتی را بهخصوص برای اقشار کمدرآمد داشته باشد. وی با بیان اینکه دولت به دنبال ایجاد نظم و انضباط مالی است، افزود: با توجه به تحریمهای کشور، وضعیت مالی کشور دشوار است، اما به این معنی نیست که راهحلی وجود ندارد. تلاش دولت تنظیم بودجه منظم است. مهاجرانی درباره انتقادها نسبت به برخی گرانیها در کشور نیز گفت: آحاد جامعه و همه مردم از افزایش قیمتها رنج میبرند و دهکهایی که مشکلات معیشتی دارند، آسیب بیشتری میبینند و دولت تلاش میکند تا جایی که میتواند جلوی افزایش قیمتها را بگیرد. تلاش دولت این است که ریشه تورم را بخشکاند. تورم قابل کتمان نیست، تورم بالا بوده است، ولی تلاش دولت برای مهار تورم است. در لایحه بودجه ۱۴۰۴، تلاش میکنیم از اقشار آسیبپذیر حمایت شود. در این بودجه معافیت مالیاتی از ۱۲ میلیون به ۲۴ میلیون تومان افزایش پیدا کرد تا آسیب کمتری به افراد کمدرآمد وارد شود. ولی مشکلات یکشبه قابلحل نیست و نیاز به کار کارشناسی و همدلی جامعه دارد. وی در پاسخ به پرسش دیگری در مورد خط فقر نیز گفت: باید خط فقر را بهدرستی تعریف کنیم؛ ازاینرو رویکرد دولت پرهیز از عددسازی است؛ به همین جهت اینکه بگوییم دولت خط فقر را پایین آورده است درست نیست و مردم باید آن را درک کنند. وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که چرا دولت قانون متناسبسازی حقوق بازنشستگان را اجرایی نمیکند، خاطرنشان کرد: برای اجرای متناسبسازی حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی، حدود هشت هزار میلیارد تومان به صورت نقدی و ۳۰ هزار میلیارد تومان به صورت اوراق، در اختیار سازمان قرار گرفته است. برای متناسبسازی بازنشستگان کشوری مشکلاتی طبق اذعان وزیر تعاون وجود دارد که کار را سخت میکند، البته دولت فرآیند را آغاز کرده است، ولی به نتیجه رساندن آن کمی زمانبر است و برای همین به پرداخت علیالحساب روی آورده است.
تراز تجاری نیمسال اول: منفی هفت میلیارد دلار
محمدعلی دهقاندهنوی، رئیس سازمان توسعه تجارت با اشاره به آمار تجارت خارجی کشور در سال گذشته و جاری گفت: در سال گذشته ارزش صادرات 3 /49 میلیارد دلار بود که از نظر وزن 8 /9 درصد افزایش داشت؛ اما از نظر ارزش متاسفانه 9 /8 درصد کاهش پیدا کرد. آنگونه که اعتماد گزارش داده: همچنین واردات کشور در سال گذشته 2 /66 میلیارد دلار بود که از نظر وزن 4 /4 و از نظر ارزش 8 /9 درصد افزایش داشته است. در نتیجه تراز تجاری منفی 8 /16 میلیارد را در سال گذشته در تجارت غیرنفتی داشتیم و کل ارزش تجارت کشور در سال گذشته 115 میلیارد دلار بود. وی در ادامه آمار شش ماه اول امسال را اظهار کرد و گفت: در شش ماه اول امسال 70 میلیون تن صادرات به ارزش 8 /25 میلیارد دلار انجام شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته
4 /3 درصد افزایش وزن و 5 /6 درصد افزایش ارزش داشته است و تراز تجاری کشور در نیمه اول امسال نسبت به نیمسال ابتدایی سال گذشته منفی هفت میلیارد دلار بود. دهقان پنج مقصد صادراتی اول کشور را در سال جاری چین، عراق، امارات، ترکیه و افغانستان اعلام کرد و گفت: این پنج کشور در مجموع 75 درصد صادرات ما را به خود اختصاص دادهاند. وی در ادامه به واردات کشور در نیمه اول امسال پرداخت و توضیح داد: در نیمه ابتدایی سال جاری، 2 /18 میلیارد تن واردات داشتیم که ارزش آن به بیش از 32 میلیارد دلار رسید. معاون وزیر صمت از تراز تجاری منفی هفت میلیارددلاری در نیمسال اول امسال خبر داد و از امارات، چین، ترکیه، آلمان و هند به عنوان اصلیترین مبادی وارداتی یاد کرد که 79 درصد واردات کشور از آنها انجام میشود.
رایزنی برای عرضه خودروهای داخلی و خارجی در بورس کالا
حجتالله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، در جریان بازدید از بورس کالای ایران و نخستین خزانه طلای بازار سرمایه، گفت: بورس کالا در چند سال اخیر با رشد قابل قبولی مواجه شده و حجم معاملات سالانه این بورس از ۱۵۰ میلیون تن فراتر رفته است اما این کافی نیست و بورس کالا میتواند میزبان محصولات مختلف کالایی در حوزههای مختلف تولیدی کشاورزی و صنعتی باشد که در این صورت کل اقتصاد ایران از منافع این اتفاق بهرهمند خواهد شد. وی در ادامه اعلام کرد: یکی از رسالتهای اصلی بورس کالا، حذف واسطههای غیرضروری در بازارهاست؛ به هر میزان مبادلات کالاها در بستر بورس کالا انجام شود، نقش این واسطهها در بازارها نیز کمرنگتر میشود. از اینرو طبیعی است که همواره بورس کالا مخالفان و منتقدانی سرسخت در حوزههای مختلف داشته باشد، ریشه این مخالفتها به همان واسطهها بازمیگردد. وی افزود: «هزینه مبادله» یک مبحث مهم در اقتصاد است، بورس کالا میتواند به کاهش هزینههای مبادله کمک کند. وقتی یک خودرو در کارخانه ۵۰۰ میلیون تومان به فروش میرسد اما همان خودرو در بازار و برای مصرفکننده ۸۰۰ میلیون تومان تمام میشود، یعنی با یک هزینه واسطهگری و نه هزینه معاملاتی مواجه هستیم؛ اینجا کارکرد بورس کالا میتواند کمککننده باشد تا تولیدکننده و مصرفکننده با یک قیمت منصفانه محصول را مبادله کنند. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تاکید کرد: با جدیت به دنبال عرضه خودروهای صفر کیلومتر داخلی و وارداتی در بورس کالا هستیم و در این زمینه رایزنیهایی نیز صورت گرفته است. صیدی بر موضوع تقویت زیرساختهای بورس کالا تاکید کرد و گفت: باید بورس کالا را از طریق ارتقای زیرساختهای معاملاتی و متنوعسازی ابزارهای معاملاتی توسعه دهیم به گونهای که حجم مبادلات این بورس به چند برابر وضع فعلی برسد. وی در پایان گفت: چشمانداز روشنی را پیشروی بورس کالای ایران میبینیم؛ بهگونهای که کل اقتصاد میتواند از مزایای این بورس در حوزه معاملات کالاها و کشف قیمت منصفانه در کنار ابزارهای مالی کارآمد بهرهمند شود.
تاکید بر گسترش حجم تجارت با جمهوری آذربایجان
«عبدالناصر همتی» در حاشیه دیدار با معاون نخستوزیر جمهوری آذربایجان در جمع خبرنگاران اظهار کرد: معاون نخستوزیر آذربایجان در سفر دوروزه خود به ایران ملاقاتهای زیادی دارد تا بتواند به توسعه روابط اقتصادی کمک کند. آنگونه که ایرنا گزارش داده: وی با اشاره به صحبت رئیسجمهور که «اولویت اول کشور توسعه روابط اقتصادی با کشورهای منطقه و همسایگان است»، تصریح کرد: آذربایجان اهمیت ویژهای برای ما دارد، حجم تجارت ما با این کشور تاکنون نزدیک به ۴۰۰ میلیون دلار است که این میزان بسیار کم است و توازنی در آن نیست. همتی ادامه داد: صحبتهای خوبی در مورد نقش سیستم پولی و بانکی در گسترش حجم تجارت شد که طرف آذربایجانی قول پیگیری این مسئله را داد و مقرر شد پس از وزارت اقتصاد با امور بیمه و بانکی ما نیز در تماس باشند تا بتوانیم کارهایی را برای گسترش حجم تراز تجاری و بالا بردن حجم تجارت انجام دهیم.