تاریخ انتشار:
روز اول کاری وزیر راه و شهرسازی چگونه گذشت
معاونان نیکزاد سرنشین اتوبوس آخوندی؟
در چند روزی که از حضور وزیر جدید راهوشهرسازی در ساختمان وزارتی میگذرد، بیش از آنکه این تغییر و تحول بر بازار مسکن تاثیرگذار بوده باشد، بازار شایعه عزل و نصب در وزارت راهوشهرسازی را با رونق مواجه کرده است.
آخوندی بنا داشت پیش از انجام مراسم رسمی تودیع و معارفه، رزومهکاری معاونان را بررسی کرده باشد تا بدون فوت وقت بتواند ترکیب دلخواه خود را در ستاد این وزارتخانه تشکیل دهد. برخی معاونان وزارتخانه تنها جملهای را که از اولین نشست با وزیر جدید به خاطر دارند نکاتی عنوان میکنند که آخوندی درباره پروژههای در دست اجرای وزارتخانه، علت تغییر وزیر و همچنین نحوه تغییر احتمالی معاونان اعلام کرد. آخوندی در جمع معاونان نیکزاد، تودیع یک وزیر و معارفه وزیری دیگر را به معنی ناکارآمدی یک نفر و موفقیت فوقالعاده نفر دیگر ندانست و با یک پیام غیرمستقیم به معاونان اعلام کرد: از مدیریتها و کارآمدی آنها ارزیابی خواهم داشت و آنجا که مدیریت کارآمد است، ادامه میدهیم و جایی که سیاستها و مدیریتها قوی نیست اقدامات موثری را انجام میدهیم! حالا برخیها در وزارت راهوشهرسازی این جمله وزیر را در کنار کارنامه چهارسالهشان گذاشتهاند و با مقایسه بین این دو، بلیت خود را باطلشده تصور میکنند و برخی هم با اعتماد کامل به بازدهی اقداماتی که انجام دادهاند مطمئن هستند در ردیف مدیر کارآمد قرار دارند. یکی دو معاون وزارتخانه هم بدون توجه به مقایسه و کارنامه و بازدهی، تصمیم قطعی گرفتهاند بروند.
اهالی بازار مسکن تا پیش از آنکه عباس آخوندی وزیر شود، نام او را مترادف با مخالف جدی مسکن مهر میدانستند اما کسانی که در یک هفته اخیر اظهارنظرها، برنامهها و صحبتهای آخوندی را در قالب وزیر راهوشهرسازی دنبال کردهاند، تصدیق میکنند او آنچنان هم که این طرح را نقد میکرد، مخالف سرسخت آن محسوب نمیشود.
شاید مخاطبان مقالات یک سال اخیر آخوندی باورشان نشود که او اولین نامه وزارتیاش در چند روز گذشته را به موضوع مسکن مهر اختصاص داده و از سیستم بانکی خواسته لحظهای در پرداخت تسهیلات به پیمانکاران مسکن مهر کوتاهی صورت نگیرد. از جمله بحثهایی که در چند روز کاری وزیر جدید راهوشهرسازی در وزارتخانه برجسته شده، نحوه ورود آخوندی به ساختمان شهید دادمان بوده است. آخوندی به تنهایی در روز شنبه بعد از مراسم رای اعتماد به ساختمان وزارتی آمد. او شاید خواسته اعلام کند هرگز قصد بهرهگیری از مدل «اتوبوس» در چینش مدیران ستادی را ندارد. با این حال گفته میشود آخوندی در نظر دارد از تعدادی از معاونان وزارت مسکن در دهه 70 بهره ببرد. زمزمهها حکایت از آن دارد که تعدادی از معاونان و مدیران وقت در دورهای که آخوندی وزیر مسکن بوده یعنی سالهای 1372 تا 1376 قرار است در پستهای کلیدی مشغول به کار شوند. در این میان، از معاون وقت وزیر در امور شهرهای جدید نام برده میشود و گفته میشود او فردی نسبتاً جوان است و قادر خواهد بود برای توسعه کیفی شهرهای جدید بهتر از قبل عمل کند.
همچنین از بهرام غفاری رئیس سابق سازمان نظام مهندسی تهران نیز به عنوان فردی که به زودی توسط آخوندی برای یکی از معاونتهای مربوط به بخش مسکن انتخاب میشود، نام برده شده است. پیروز حناچی معاون سابق شهرسازی و معماری وزارت مسکن نیز از جمله گزینههای مطرح برای تغییر و تحولات احتمالی در ترکیب معاونان وزارت راهوشهرسازی است. البته سابقه دو تن از معاونان فعلی وزارتخانه به دوران وزارتی عباس آخوندی برمیگردد که این موضوع ابقای آنها در جایگاهشان برای چهار سال آتی را تقویت کرده است. اما فارغ از عزل و نصبهایی که معمولاً بعد از تغییر وزیر، در یک وزارتخانه اتفاق میافتد و تقریباً به امر عادی و طبیعی تبدیل شده است، آنچه درباره وزیر جدید راهوشهرسازی مهم به نظر میرسد این است: آیا عباس آخوندی مواضع قبلی خود را درباره چالشهای اساسی بازار مسکن حفظ خواهد کرد و نسبت به پاکسازی عناصر چالشآفرین اقدام میکند؟
یکی از ایراداتی که آخوندی در همین اواخر به کارکرد بازار مسکن گرفته بود، شکل ناقص نظام واسطهگری در این بازار بود. آخوندی به نحوه کارکرد مشاوران املاک و مدلی که آنها برای طرفین عرضه و تقاضا بازاریابی میکنند و حتی شیوه دریافت حق کمیسیون آنها ایرادهایی را وارد میداند.
او همچنین به نظام دخل و خرج مدیریت شهری تهران و شیوهای که سالهاست شهرداری برای تامین منابع مالی برای اداره پایتخت برگزیده، انتقادهایی را وارد میداند. با این حال باید منتظر بود و دید عباس آخوندی برای این دو چالش که در صورت رفع آنها، تاثیر ملموس بر قیمت مسکن رخ خواهد داد، چه سیاستهایی را اعمال خواهد کرد.
دیدگاه تان را بنویسید