شناسه خبر : 7342 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

شاخص بورس، در اوج دو ماه و نیم اخیر ایستاد

نردبان سیاسی برای رشد شاخص‌ها

هفته گذشته، رشد عدم قطعیت‌های سیاسی و مجادله‌های پس از حمله آمریکا به سوریه باعثافزایش بهای بازارهای کالایی نفت و طلا شد. بر این اساس، با افزایش تقاضا برای خرید طلا به عنوان سرمایه امن، بهای این کالا، به بیشترین مقدار طی پنج ماه اخیر رسید. همچنین قیمت نفت برنت نیز با طی کردن روند صعودی در هشت روز متوالی در روز چهارشنبه، به اوج پنج هفته اخیر رسید. هفته گذشته فضای داخل کشور نیز بیشتر تحت تاثیر انتخابات بود، اما بازار ارز نسبت به فضا واکنش قابل مشاهده‌ای نداشت، اما شاخص بازار بورس برای پنجمین هفته متوالی روند صعودی داشت، تا بیشترین سطح دو ماه و نیم اخیر را ثبت کند.

مجید حیدری
هفته گذشته، رشد عدم قطعیت‌های سیاسی و مجادله‌های پس از حمله آمریکا به سوریه باعث افزایش بهای بازارهای کالایی نفت و طلا شد. بر این اساس، با افزایش تقاضا برای خرید طلا به عنوان سرمایه امن، بهای این کالا، به بیشترین مقدار طی پنج ماه اخیر رسید. همچنین قیمت نفت برنت نیز با طی کردن روند صعودی در هشت روز متوالی در روز چهارشنبه، به اوج پنج هفته اخیر رسید. هفته گذشته فضای داخل کشور نیز بیشتر تحت تاثیر انتخابات بود، اما بازار ارز نسبت به فضا واکنش قابل مشاهده‌ای نداشت، اما شاخص بازار بورس برای پنجمین هفته متوالی روند صعودی داشت، تا بیشترین سطح دو ماه و نیم اخیر را ثبت کند.

اثرگذاری دو عامل بر رشد بهای نفت
روز دوشنبه تقاضای قوی و عدم قطعیت سیاسی در سوریه باعث شد بهای نفت روند صعودی داشته باشد. به گزارش رویترز، عاملی که باعث شد در روز دوشنبه هفته گذشته، افزایش قیمت نفت تداوم نداشته باشد، افزایش مجدد تعداد سکوهای حفاری در آمریکا بود. افزایش مجدد تعداد سکوهای حفاری نفتی در آمریکا که برای دوازدهمین هفته متوالی ادامه یافته و تعداد کل سکوها را به 672 سکو رسانده که بالاترین رقم از آگوست 2015 است، موجب شده تا قیمت‌ها نتوانند روند صعودی خود را ادامه بدهند. فعالان اقتصادی معتقدند عدم قطعیت سیاسی بعد از حمله موشکی آمریکا به سوریه، باعث افزایش تقویت قیمت شده است. موسسه بی‌ام‌آی ریسرچ، در یادداشتی تاکید کرد: «کاهش حجم عرضه نفت اوپک و تقویت تولید نفت آمریکا موجب خواهد شد تخفیف‌های بیشتری در قیمت نفت آمریکا داده شود و صادرات نفت این کشور به آسیا طی ماه‌های آینده تقویت شود.» این موسسه اضافه کرده که با وجود این به طور کلی «آمریکا همچنان یک بازیگر کوچک در بازار آسیا باقی خواهد ماند، زیرا اوپک به شکلی فعال از سهم خود از این بازار دفاع می‌کند.» بر اساس آمارهای دولت آمریکا، میزان ذخایر نفت خام این کشور در هفته‌های اخیر در هر دو مرکز ذخیره‌سازی نفت آمریکا یعنی کوشینگ اوکلاهاما و ساحل خلیج آمریکا به بالاترین رقم‌ها رسیده است. اما بعد از حمله موشکی آمریکا به سوریه و تعطیلی مجدد بزرگ‌ترین میدان نفتی لیبی، قیمت‌ها روندی افزایشی را طی کرده است. میدان نفتی شراره لیبی روز یکشنبه پس از آنکه گروهی خط لوله انتقال نفت این میدان به یک پایانه نفتی را بست، تعطیل شد. این میدان به تازگی فعالیت خود را از سر گرفته بود. تعطیلی فعالیت این میدان به روند افزایش قیمتی که پس از حمله آمریکا به سوریه آغاز شده بود افزود.

تمدید توافق نفتی
روز سه‌شنبه انتشار یک خبر باعث شد که روند افزایش قیمت نفت تداوم یابد. روزنامه وال‌استریت ژورنال به نقل از یک مقام آگاه تاکید کرد: عربستان می‌خواهد اوپک توافق کاهش تولید را در نیمه دوم سال جاری میلادی تمدید کند. بر اساس این گزارش، منابع آگاه به این روزنامه گفتند، عربستان در جریان نشست اوپک در ماه می از تمدید توافق وین برای یک دوره شش‌ماهه دیگر حمایت خواهد کرد. خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان اگرچه در ابتدا تمایلی به ابراز حمایت از تمدید توافق نداشت، اما نظر خود را عوض کرده و اکنون مصمم به حمایت از تمدید توافق است. همچنین این منابع گفتند، مقامات روسی در حال مشورت با تولیدکنندگان نفت این کشور در مورد امکان تمدید توافق کاهش تولید هستند. اوپک و دیگر تولیدکنندگان از جمله روسیه وعده داده‌اند که در تلاش برای مهار مازاد عرضه نفت و تقویت قیمت‌ها، میزان تولید روزانه نفت خود در نیمه نخست امسال را حدود 8 /1 میلیون بشکه کاهش دهند. عربستان سعودی در جهت اجرای توافق کاهش تولید، تولیدات ماه مارس خود را به 9 /9 میلیون بشکه در روز رساند که کاهشی قابل توجه از اواخر سال 2016 به این سو به شمار می‌رود. انتشار این اعداد و ارقام در تقویت معاملات نفت خام اثر چشمگیری داشت هرچند دیگر نگرانی‌های بازار همچنان بر جای خود باقی هستند. رشد تولید نفت شیل آمریکا و افزایش چشمگیر موجودی نفت خام تجاری در این کشور از جمله نگرانی‌های بازار جهانی هستند؛ دوعاملی که می‌توانند به بحران مازاد عرضه نفت خام دامن بزنند. روز چهارشنبه، قیمت نفت برنت به روند صعودی برای هشتمین روز متوالی ادامه داد و تقریباً افت ارزش یک‌ماهه گذشته را جبران کرد. این طولانی‌ترین مدت حرکت صعودی برای نفت برنت از فوریه سال 2012 است. مهم‌ترین عامل این افزایش، تداوم تلاش‌های عربستان برای تمدید توافق نفتی عنوان شده است. به گزارش رویترز، بر اساس آمارهایی که اوپک به شکل ماهانه منتشر می‌کند، کشورهای عضو اوپک در ماه مارس بیشتر از تعهد خود میزان عرضه را کاهش دادند. این موضوع باعث می‌شود که خوش‌بینی نسبت به اجرای تمدید توافق نفتی نیز بیشتر شود.

رکوردشکنی طلا
روز دوشنبه، اونس طلا ابتدا تحت ‌فشار سودگیری معامله‌گران تا بهای 1246 دلار افت کرد، اما بعد توانست افت خود را جبران کند. با افت قیمت‌ها، خریدها افزایش یافت و قدرت فنی ناشی از رشدهای اخیر خودنمایی کرد. عصر دوشنبه، افت شاخص‌های دلار و سهام آمریکا هم به نفع فلز زرد کار کرد. بازارهای سهام جهان نگران تبعات تنش‌های تازه ژئوپولتیک هستند و این امر روز دوشنبه آنها را کاهشی کرد. دیگر خبر مهم روز دوشنبه سخنرانی رئیس فدرال‌رزرو بود که اواخر روز، اثر تحولات ژئوپولتیک را خنثی کرد. در اولین روز هفته میلادی، جنت یلن در سخنرانی در دانشگاه میشیگان گفت: «فکر می‌کنم اقتصاد آمریکا در سلامت به‌سر می‌برد.» او همچنین گفت که برنامه‌های فدرال‌رزرو برای افزایش تدریجی نرخ‌های بهره، بقای اشتغال‌زایی کامل و تورم دو‌درصدی را بدون «برافروختن» اقتصاد هدف گرفته است. این صحبت‌ها که حامی انقباض پولی است، به ضرر طلا عمل کرد. این صحبت‌ها می‌توانست روند دلار را افزایشی کند،‌ اما دلار تا حدی تحت‌فشار تحولات سیاسی جهانی و همچنین رشد ین ژاپن بود. روز سه‌شنبه، اما نرخ طلا با جهش 20‌دلاری همراه بود. در این روز، سرمایه‌گذاران به دلیل افزایش نگرانی‌های سیاسی-امنیتی کره شمالی، خاورمیانه و ابهام در انتخابات فرانسه در پی خرید دارایی‌های امن بودند. از این‌رو بهای طلا با دو درصد افزایش، بالاترین سطح در پنج ماه اخیر را تجربه کرد. در این روز طلا سطح مقاومت قیمتی میانگین متحرک 200روزه را شکست. از دیدگاه فنی، این امر محرکی برای خرید بیشتر طلا شد.

افزایش دمای بازارها
کارشناسان مهم‌ترین عامل این افزایش را نشانه‌های توجه بازارهای جهانی به تحولات تازه ژئوپولتیک دانستند. حمله آمریکا به سوریه که احتمال گسترده‌تر شدن دخالت ایالات متحده را در سوریه مطرح کرده و تحرکات ناوهای آمریکا در شبه‌جزیره کره دو جبهه مهم نااطمینانی‌های سیاسی و اقتصادی هستند که خرید دارایی‌های امن را افزایش داده‌اند. طلا از جمله مهم‌ترین پناهگاه‌های سرمایه است که سه‌شنبه با 20 دلار جهش و ثبت اوج پنج‌ماهه 1274‌دلاری، امنیت سرمایه‌ای خود را به رخ کشاند. این کالای گرانبها چهارشنبه را نیز با قیمت 1275 دلار آغاز کرد، گرچه بعد تحت فشار سودگیری دسته‌ای از معامله‌گران و روند دیگر بازارها قرار گرفت. بازارها چهارشنبه نیز عمدتاً به تحولات ژئوپولتیک توجه داشتند تا طلا این عامل مهم رشد را همراه خود داشته باشد. به گزارش بانک مرکزی، روز سه‌شنبه ریسک سیاسی-جغرافیایی کره شمالی و سوریه و انتخابات ریاست جمهوری فرانسه، تقاضا برای خرید ین ژاپن به عنوان ارز مامن را افزایش داد. این عوامل به همراه کاهش نرخ بازده اوراق خزانه آمریکا، باعث خروج معامله‌گران از معاملات دلار شد. بدین ترتیب، در این روز نرخ دلار در برابر ین با نزدیک شدن به پایین‌ترین سطح پنج‌ماهه اخیر، بیش از یک درصد کاهش یافت. شایان ذکر است در پی افزایش نگرانی‌ها، نرخ بازده اوراق خزانه آمریکا برای دومین روز متوالی کاهش یافت. همچنین، یورو برای یازدهمین روز متوالی در برابر ین تضعیف شد.

افزایش بهای سکه
در حالی که در هفته گذشته، اخبار سیاسی در خصوص انتخابات ریاست‌جمهوری در کشور، در صدر خبرها قرار گرفت. بازار ارز، واکنش ویژه‌ای (تا روز چهارشنبه هفته گذشته) ثبت نکرد. روز چهارشنبه، دلار در مسیر کاهشی قرار گرفت و در نهایت با دو تومان افت به قیمت 3767 تومان رسید. به این ترتیب، اگر افت بهای دلار نبود، سکه می‌توانست رشد بیشتری را تجربه کند. گروهی از فعالان بازار اعتقاد داشتند، افت بهای دلار ناشی از افزایش فروش ارزی بخشی از معامله‌گران سکه بود. به گفته فعالان، هدف سکه‌بازان این بود که اثربخشی از افزایش اونس در بازارهای جهانی را با اهرم دلار خنثی کنند، چرا که بالا رفتن بهای سکه به سود آنها نبود و در معاملات آتی دچار ضرر می‌شدند. تحت تاثیر افزایش عرضه ارز از سوی این دسته، قیمت دلار تا 3760 تومان پایین رفت، ولی در ادامه روز توانست تا قیمت 3767 تومان بالا بیاید. بیشتر معامله‌گران اعتقاد داشتند اخبار انتخابات اثر خاصی در روند بازار نداشته است. به گفته این عده، در صورتی که خبری وجود داشته باشد که جو بازار را تحت تاثیر قرار دهد، قیمت با تغییرات زیادی مواجه خواهد شد، حال آنکه روز چهارشنبه نوسانات قیمت محدود باقی ماند. به این ترتیب، بیشتر معامله‌گران باور داشتند، شاخص بازار ارز در روز چهارشنبه مستقل از اخبار عمل کرد. البته در هفته گذشته، بهای سکه تحت تاثیر تحولات طلای جهانی، روند نسبتاً صعودی را تجربه کرد و در روز چهارشنبه سکه تمام بهار آزادی با هفت هزار تومان افزایش به قیمت یک میلیون و 210 هزار تومان رسید. این افزایش قیمت در حالی رخ داد که روز دوشنبه فلز گرانبهای داخلی چهار هزار تومان از ارزش خود را از دست داده و به قیمت یک میلیون و 203 هزار تومان رسیده بود.

افت رشد سپرده‌گیری در بازار پول
هفته گذشته، بانک مرکزی آخرین گزارش بازار پول در بهمن‌ماه سال 1395 را منتشر کرد. بر این اساس، بر اساس آمارهای بانک مرکزی، کل سپرده‌های بانکی در بهمن‌ماه سال 1395 به 1178 هزار میلیارد تومان رسیده است. رشد این رقم در 12 ماه منتهی به این ماه به 6 /24 درصد رسیده است که این رقم در 12 ماه منتهی به بهمن‌ماه سال 1394 معادل 6 /29 درصد گزارش شده است. این روند نشان می‌دهد رشد سپرده‌گیری بانک‌ها نیز کاهش یافته است. البته کاهش رشد به معنی کاهش میزان سپرده‌گیری بانک‌ها نیست؛ بلکه به این معنی است که سرعت سپرده‌گیری بانک‌ها نسبت به مدت مشابه سال 1394، افت کرده است. با کاهش نرخ سود به نظر می‌رسد بخشی از سپرده‌های مدت‌دار به سرمایه‌گذاری مصرفی تبدیل شده است که این موضوع باعث می‌شود سیگنال مناسب برای تولید باشد، اما از سوی دیگر، قدرت بانک‌ها را در اعطای تسهیلات کاهش می‌دهد.
بانک مرکزی در بخش دیگری از گزارش، آمار تسهیلات اعطایی بانک‌ها و موسسات اعتباری را به تفکیک عقود اسلامی منتشر کرد. بر اساس این آمار کل مانده تسهیلات اعطایی بانک‌ها تا بهمن‌ماه سال 1395 معادل 889 هزار میلیارد تومان بوده که این رقم نسبت به بهمن‌ماه سال قبل از آن 22 درصد رشد کرده است. بیشترین میزان تسهیلات پرداختی بانک‌ها در بخش مشارکت مدنی با 1 /42 درصد و فروش اقساطی با 3 /24 درصد بوده است. همچنین پنج درصد منابع تسهیلاتی بانک‌ها در بخش قرض‌الحسنه و 2 /5 درصد نیز به صورت مرابحه پرداخت شده است.

پنجمین روند صعودی شاخص بورس
هفته گذشته شاخص کل برای پنجمین هفته متوالی با رشد همراه بود. شاخص کل هم‌وزن نیز همچنان رشد صعودی خود را ادامه می‌دهد. در هفته گذشته گروه خودرو و رایانه بیشترین اثر را در افزایش شاخص کل داشتند. همچنین گروه کانه‌های فلزی بیشترین اثر منفی را بر شاخص کل گذاشت. مهم‌ترین دلیل این کاهش را افت قیمت‌های جهانی کالاها در روزهای پایانی هفته‌های گذشته پس از حمله موشکی آمریکا به سوریه عنوان می‌کنند.
در هفته منتهی به 24 فروردین، شاخص کل بورس تهران در پنجمین هفته رشد متوالی خود، با رشد 6 /0‌درصدی به سطح 78 هزار و 132 واحدی رسید. بدین ترتیب شاخص کل بورس تهران در قله دو ماه و نیم گذشته خود قرار گرفت. همچنین در هفته مورد بررسی، شاخص کل فرابورس نیز با رشد 9 /0‌درصدی به 8 /896 واحد رسید. این در حالی است که شاخص کل هم‌وزن در هفته مذکور رشدی در حدود 3 /3 درصد داشت. شاخص کل هم‌وزن از ابتدای سال تاکنون از سطح 15 هزار و 868 واحد به سطح 16 هزار و 931 واحد در هفته گذشته رسیده است که رشد 7 /6‌درصدی را ثبت کرده است. اختلاف معنادار بین شاخص کل بورس و شاخص کل هم‌وزن حاکی از آن است که حرکت نقدینگی بازار عمدتاً به سمت سهم‌هایی با ارزش بازار کمتر یا به عبارتی دیگر نمادهای کوچک‌تر است که از اواخر سال گذشته آغاز شده و تاکنون تداوم داشته است. در هفته گذشته، در میان صنایع فعال بورسی، گروه محصولات کاغذی با رشد حدود 3 /14‌درصدی بهترین عملکرد هفتگی را ثبت کرد. پس از آن گروه محصولات فلزی با رشد 4 /9‌درصدی و گروه خودرو با رشد 7 /8‌درصدی در لیست بهترین‌ها قرار گرفتند. این در حالی است که در مقابل، گروه کانه‌های فلزی با افت منفی 7 /3 درصد بدترین عملکرد را به خود اختصاص داده است. علاوه بر این دو گروه فلزات اساسی با رشد منفی دو درصد و بانک‌ها با کاهش منفی 5 /1 درصد در گروه ضعیف‌ترین عملکرد هفتگی قرار داشتند. این در حالی است که در گروه بانکی حدود هشت نماد متوقف هستند. علاوه بر این در هفته منتهی به 23 فروردین‌ماه سال جاری، در میان شرکت‌های فعال در بازار سهام، شرکت داروسازی زاگرس فارمد پارس در نماد معاملاتی «ددام» با افزایش قیمت 2 /22‌درصدی بیشترین سود را نصیب سهامداران خود کرد. همچنین، شرکت تولیدی کاشی تکسرام در نماد معاملاتی «کترام» با رشد قیمتی 2 /21 درصد در جایگاه دوم قرار گرفت. پس از آن شرکت صنایع لاستیکی سهند از گروه لاستیک و پلاستیک در جایگاه سوم قرار داشت. در مقابل سه نماد معاملاتی از گروه فلزات اساسی بیشترین افت قیمتی را در هفته مذکور ثبت کردند. در این میان، دو شرکت معدنی کیمیای زنجان گستران در نماد «کیمیا» و شرکت صنعت روی زنگان در نماد «زنگان» با کاهش قیمت 9 /12‌درصدی بیشترین ضرر را نصیب سهامداران خود کردند. همچنین، شرکت لوله و ماشین‌سازی ایران در نماد «فلوله» نیز از همین گروه با افت 3 /12‌درصدی در دسته پرافت‌ترین سهام این هفته قرار گرفت. از سوی دیگر، از اواخر سال گذشته با آزاد شدن دسترسی آنلاین به نمادهای بازار پایه موج مثبتی در این نمادها آغاز شده است. در بازار پایه، کارخانجات مخابراتی ایران در هفته گذشته رشد 37‌درصدی داشت و در یک ماه اخیر حدوداً سه برابر شده است. در گروه حمل‌ونقل، ریل پردازسیر رشد هفتگی 13‌درصدی داشته و بهترین عملکرد گروه را داشته است. پلی اکریل ایران پس از صف خرید متوالی 13 روزه امروز 16 میلیارد تومان معامله شده (بیشینه تاریخی) و متعادل شده است. در گروه رایانه، ایران ارقام 20 درصد رشد داشته و اکنون با 362 /8 میلیارد تومان ارزش بازار در بیشینه معاملات خود قرار گرفته است.

خودرو در آستانه لیدر شدن
بر اساس گزارش‌های منتشر شده در هفته گذشته، ایران‌خودرو در سال 1395 بیش از 647 هزار دستگاه تولید کرده و تقریباً تمام آن را به فروش رسانده است. این در حالی است که شرکت آخرین پیش‌بینی سال مالی 95 را با فروش 638 هزار دستگاهی برآورد کرده بود. همچنین بودجه سال جاری را 535 هزار دستگاه فروش تخمین زده است. فروش تندر90 در سال 1395 نزدیک به 46 هزار دستگاه بوده و رشد 142‌درصدی نسبت به سال 1394 داشته است. خبر دیگر اینکه به گفته رئیس شورای رقابت، خودروسازان هنوز درخواستی برای افزایش قیمت محصولات در سال 1396 به این نهاد ارائه نکرده‌اند. تولید خودرو کشور در سال 1395 نزدیک به یک میلیون و 350 هزار دستگاه بوده که نسبت به سال 1394 رشد 9 /37‌درصدی داشته است. از این میزان تولید، یک میلیون و 255 هزار دستگاه خودرو سواری بوده که رشد 7 /40‌درصدی نسبت به سال 1394 نشان می‌دهد. گروه خودرو در هفته گذشته حدود 3 /5 درصد رشد داشته است. در هفته گذشته، دبیر انجمن صنفی سیمان از افزایش 15‌درصدی قیمت سیمان خبر داد و گفت این رشد با هماهنگی دولت صورت گرفته است. لازم به ذکر است هم‌اکنون قیمت فروش بسیاری از شرکت‌ها پایین‌تر از مصوبه قبلی این انجمن بوده و شرکت‌ها محصولات خود را با تخفیف به فروش می‌رسانند. گروه سیمان نیز در هفته منتهی به 23 فروردین رشد حدود 1 /2 درصد را ثبت کرده است.

داروگر در بلاتکلیفی
هفته گذشته خبری مبتنی بر تعطیل شدن شرکت سهامی عام کف (داروگر) با داشتن قدمت 90‌ساله در تولید انواع صابون، شامپو و سایر مواد شوینده منتشر شد. خبرها حاکی از این است که با اعطای مرخصی اجباری به کارگران، این کارخانه تا اطلاع ثانوی تعطیل اعلام شده است. دو شرکت کف و تولی پرس پس از واگذاری سهام به یک سهامدار حقیقی سال‌هاست با افت فعالیت شدیدی مواجه شده‌اند. البته اخبار ضد و نقیضی در مورد تکلیف این شرکت منتشر شده است. به عنوان مثال رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران در مصاحبه‌ای اعلام کرده است که «داروگر برند قدیمی کشور در تولید محصولات بهداشتی است و نه‌تنها تعطیل نشده بلکه تولید آن افزایش نیز داشته است.» محمدرضا مس‌فروش، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران گفت: برند داروگر برند بزرگ و معتبری است و هیچ مشکلی در عرصه تولید ندارد. وی افزود: پس از انتشار این خبر با وجود اینکه از نزدیک به کلیه مسائل کارخانه‌های استان اشراف داریم اما باز هم برای اطمینان از مساله بررسی‌های کاملی درباره کارخانه تولیدی داروگر انجام شد چراکه وظیفه قانونی ما حمایت از تولید و اشتغال در کشور است. وی تاکید کرد: کارخانه بزرگ داروگر یکی از بهترین واحدهای تولیدی فعال کشور است و در طول سال گذشته با افزایش تولید نیز همراه بوده و به هیچ عنوان تعدیل، کاهش یا اخراج نیرو ندارد. بیژن اسماعیلی، مدیرعامل مجتمع تولیدی داروگر نیز در این باره با اظهار تعجب از انتشار این اخبار گفت: هدف از انتشار این خبرها ایجاد فضای یأس و تردید در جامعه و مغایر با فرامین مقام معظم رهبری در سال اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال است.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها